De financiële tentakels van de Verenigde Staten

22

Door Tjeu | Stel u krijgt van uw bank een brief met als onderwerp: ‘Ons beleid inzake Zimbabwaanse wet- en regelgeving beleggingen.’ Na enkele plichtplegingen gaat de brief verder met de woorden ‘Naar aanleiding van Zimbabwaanse wet- en regelgeving inzake beleggingen hebben wij ons beleid aangescherpt. Om te kunnen bepalen of u een specifieke relatie met Zimbabwe heeft, moeten wij u een aantal vragen stellen.’

tentakel amerika

Om welke specifieke relaties gaat het en om welke vragen? Daarop geeft het formulier ‘Aanvullende identificatie’, dat gevoegd is bij de brief, antwoord. Het gaat om vier specifieke relaties:

  1. heb je het staatsburgerschap van Zimbabwe
  2. heb je een verblijfsvergunning voor Zimbabwe
  3. heb je een woon- of postadres in dat land
  4. heb je een Zimbabwaans telefoonnummer.

Maar het gaat niet alleen om je eigen relatie met het land maar ook om die van mensen uit je omgeving of die je kent, met name je wettelijke vertegenwoordiger, je gemachtigde en om je beleggingsadviseur. Over hen moet je verklappen of een van de bovenstaande vier relaties, die je met het Zimbabwe kunt hebben, op hen van toepassing is. In totaal zijn het zes vragen waarop je ‘ja’ of ‘nee’ kunt aanvinken. ‘Heeft u één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoord dan kunnen wij u in sommige gevallen onze beleggingsdienstverlening niet meer aanbieden.’ Om welke gevallen het gaat wordt niet vermeld.

Zimbabwe, Verenigde Staten

Zimbabwe, dat is toch het land van Mugabe met een potsierlijk monetair beleid? Wat een mop. U gooit de brief en het vragenformulier schaterlachend in de blauwe papierbak. Hupsakee, weg ermee. Een brief van je bank naar aanleiding van Zimbabwaanse wet- en regelgeving inzake beleggingen… Wat een fantasie heeft schrijver dezes. Lees nu in plaats van Zimbabwe de Verenigde Staten van Amerika en dan wordt het plots bloedige ernst. Eind augustus 2014 viel zo’n brief verstuurd door ING bij mij op de deurmat. Het lachen vergaat je en ongerustheid slaat om het hart maar je wordt gesust met de woorden: ‘Wij stellen u deze vraag om te kunnen bepalen of wij u onze beleggingsdienstverlening kunnen blijven aanbieden. Dit doen wij op grond van ons beleid met betrekking tot de Amerikaanse wet- en regelgeving inzake beleggingen.’

Financiële Tentakels

Lees de woorden nog eens… ‘op grond van ons beleid.’ Niet alleen bijten ze in hun eigen staart, die woorden, maar ook verspreiden ze de geur van dwang en onmacht. Dat riekt naar ‘don’t shoot the piano player.’ Daar zit een gigantische knoet vanuit Washington achter. Waarom? Het antwoord is heel eenvoudig. De VS is al jaren bezig de wurggreep van z’n financiële tentakels om z’n vermogende staatsburgers aan te snoeren teneinde de zwaar uit de hand gelopen uitgaven te kunnen blijven betalen.

Bankgeheim?

Sinds eind vorig jarig buigen steeds meer Zwitserse banken voor de Amerikaanse druk om gegevens van hun Amerikaanse cliënten door te sluizen naar Washington. Het Zwitserse bankgeheim wordt steeds verder ontmanteld. Dit op grond van een overeenkomst tussen Zwitserland en de VS aangaande het vrijwillig doorspelen van banksaldo’s van Amerikaanse staatsburgers naar Washington. Vrijwillig? Geven de Zwitsers geen gehoor aan de verzoeken dan dreigt een strafrechtelijk knoet. En nu steekt Washington z’n tentakels uit naar Nederlandse banken, die slaafs de wil van Amerika volgen en dat eufemistisch ‘ons beleid’ noemen.

Laatste stuiptrekkingen

Maar dat is niet alles. Onlangs heeft de Amerikaanse overheid de kosten verbonden met het afstand doen van het Amerikaanse Staatsburgerschap verhoogd met ruim 400%, zo meldt Forbes.com. De kosten voor het opmaken van een akte van afstand zijn gestegen van $450 naar $2350. Dit alles om het leven van Amerikanen, die overwegen belastingvluchteling te worden, zuur te maken. Het begint echt pijnlijk te knellen. Het zijn de stuiptrekkingen van een land dat op het punt staat bankroet te gaan. Zoals het de VS vergaat, zo vergaat het de rest van de wereld, want zij zijn heer en meester over de wereldreservemunt. Alweer een spijker aan de doodskist van het monetaire systeem.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie