‘De gevaarlijkste man van Europa’

De Wereld Morgen | Voor de Griekse massamedia is hij de grote boeman. Ook in de rest van de Europese Unie berichten de media alleen maar negatief over hem. Wie is hij? Alexis Tsipras, de steeds populairder wordende voorzitter van Griekse oppositiepartij Syriza, wordt door de Griekse economische elite wantrouwig gadegeslagen. Voor het Griekse volk daarentegen zou hij wel eens hun beste kans op beterschap kunnen zijn. De regerende rechtse partij Nieuwe Democratie is in een machtsstrijd verwikkeld met de linkse oppositiepartij Syriza. Leider van die partij is Alexis Tsipras, een lichtjes brutale jonge politicus, voor velen de hoop van Griekenland. Zijn revolutionair gedachtegoed? Een economisch beleid gebaseerd op de noden van het gewone volk. In de ogen van wie zich verrijkt dankzij de huidige crisis maakt dit van hem een gevaarlijk man.

Nvdr: ‘Syriza’ is de Griekse afkorting van de Coalitie van Radicaal Linkse partijen. Deze coalitie bestaat informeel sinds 2001 en werd in 2004 officieel opgericht. Ondanks een enorme anticampagne in zowat alle Europese massamedia werd Syriza in 2012 de tweede grootste partij van Griekenland, tot afgrijzen van zowat de hele Europese economische elite. De conservatieve partij Nieuwe Democratie is allesbehalve nieuw, ze werd in 1974 opgericht. Zij staat volledig ten dienste van de Griekse oligarchie en de Griekse orthodoxe kerk.

Onlangs bezocht Tsipras de Verenigde Staten, onder andere met de bedoeling het beeld dat zijn tegenstanders van hem schetsen, dat van een heethoofdige radicaal, bij te stellen. Hij legde daarbij de nadruk op zijn streven naar een meer rechtvaardige, mensgerichte economie. De Amerikaanse journaliste Lynn Parramore ontmoette hem tijdens zijn reis en maakte kennis met een pragmatische, bedachtzame partijleider, goed onderlegd in economie. Hij blijkt een man te zijn die in weinig lijkt op de Tsipras zoals hij door zijn politieke opponenten wordt afgeschilderd. De economische transformatie die hij beoogt, zou niet enkel goed zijn voor Griekenland, maar net zo goed voor de rest van de wereld.

Je wordt de gevaarlijkste man van Europa genoemd. Wie is bang van jou, en waarom?

Het is evident dat de mensen die schrik hebben van ons hun uiterste best doen ons zo gevaarlijk mogelijk af te schilderen. De Griekse economische oligarchie heeft groot gelijk om ons te vrezen: zodra Syriza aan de macht komt, zullen we een einde maken aan hun corruptie en zelfverrijking.

Nvdr: de Griekse economie wordt volledig gedomineerd door een kleine groep steenrijke families en bedrijven (de ‘oligarchie’) die het land nog steeds compleet domineren en nauwelijks belastingen betalen. Met een mengsel van corruptie, chantage en bijna volledige controle over de massamedia houden zij de politieke elite volledig onder controle. Een partij als Syriza, die compleet aan hun controle ontsnapt, aanzien zij uiteraard als een groot gevaar. De Europese massamedia nemen het discours dat de Griekse oligarchie via haar eigen media verspreidt, ongenuanceerd over. Dat schept een beeld van de gewone Griek die weigert zijn belastingen te betalen en alleen maar de hele dag lui is.

Mensen buiten Griekenland moeten weten dat deze oligarchie zelf een fiscale ontsporing heeft veroorzaakt, die ze probeert op te lossen door Griekenland te onderwerpen aan een reeks strenge besparingsmaatregelen. Onder het mom van ‘fiscale consolidatie’ kunnen grote bedrijven echter wel ongehinderd hun belangen blijven najagen en ook de Griekse oligarchen blijven buiten schot. Dit is een beleid dat in Griekenland wordt toegepast, maar dat ook op verschillende andere plaatsen in Europa ingang heeft gevonden. Zodra Griekenland zou beslissen een radicaal andere koers te varen, stuikt het hele Europese ‘besparingsdogma’ in elkaar, wat het einde zou betekenen van het hele Europese neoliberale project. Om die reden worden we gevreesd, niet alleen door de Griekse oligarchie en de Griekse ‘Merkelieten’ maar door ‘Merkelieten’ uit heel Europa én door Merkel zelf, zeker nu er in Duitsland nieuwe verkiezingen aankomen (nvdr: ‘Merkelieten’, naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de grootste verdediger van het neoliberale EU-beleid). Lees verder op Dewereldmorgen.be

14 reacties

 1. iedereen zeurt over Europa, maar als puntje bij paaltje komt is er niemand die het Burgerforum-EU ondertekent. Zie: https://www.burgerforum-eu.nl/

  Nog maar 23.000 kritische burgers hebben de oproep ondertekend. Dus vRompuy, Rutte en Timmermans kunnen straks mooi met dat fiasco schermen:

  “Van de 16,7 miljoen Nederlanders hebben er 23.000 tegen Europa getekend. Dat betekent dat … euh … 16,7 miljoen Nederlanders het eens zijn met de koers die Rutte en vRompuy momenteel varen!”

  Wat een fiasco… En dit maakt weer eens duidelijk dat het volk gewoon de leiders krijgt die het verdient. Heel Nederland staat kennelijk achter de EU, de overdracht van soevereiniteit aan de EU en de plannen van v Rompuy.

  1. Ach Dave heel veel nederlanders hebben nederland opgegeven. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar dat woonakkoord. De politiek wilde dat de banken niet meer van die ondoorzichtige financiele producten ging produceren.
   En wat doen ze in den haag? Een woonakkoord produceren waar de honden geen brood van lusten.

   Als ik al ga stemmen, stem ik in ieder geval niet op een van de gevestigde partijen want die maken gewoon hun eigen beleid en zij denken te weten wat goed is voor de burger.

   Ik heb nederland ook opgegeven. Ik maak me overigens geen enkele illusie dat het in een ander land wel beter gaat.

   Verder probeer ik programmas als nieuwsuur, 2 vandaag, netwerk en pauw en witteman zoveel mogelijk te vermijden want ik irriteer me dan mateloos.

   Ik geef toe, afgelopen zondag toch buitenhof gezien met van rompui. Maar oei oei oei wat een niveauloze interviewer. Tenenkrommend om naar te kijken en ergerlijk.

  1. geen straf harry, alleen maar heel veel EU en vRompuy…

   maar ik begrijp echt niet dat er zoveel gezanikt wordt over de EU en de EUSSR en dat vervolgens de lui die een handtekeningenactie organiseren volledig in de kou blijven staan. En dat vervolgens half Biflatie het heeft over een elite en NWO en kazaren oid terwijl de burger het helemaal volledig over zichzelf afroept… Begrijp ik niks van…. maar ja, ikke 1 hersencel…

 2. Tja het volk is verdeeld en de elite ( zowel de poltieke als de economische ) is eensgezind, en daarom regeert de elite. Zo simpel is het. En dat geldt voor heel Europa, en de rest van de wereld.
  Zelfs in Griekenland zijn er nog voldoende mensen die het hoofd boven water kunnen houden. Driekwart heeft werk, en een deel daarvan redt het gewoon, al is het geen vetpot. En nu komt het grote probleem: deze mensen hebben nog voldoende maar zien ook hoe anderen ‘verdrinken’, en om niet in dezelfde wanhopige situatie terecht te komen, zijn ze zeer ontvankelijk voor de boodschap dat er keihard bezuinigd moet worden zodat er geen economische en politieke chaos ontstaat. Zij willen met andere woorden stabiliteit, en dat betekent behoud van de euro, en dat betekent je conformeren aan de eisen van de Troika, en de Griekse politieke elite. Degenen beneden het bestaansminimum ( met of zonder werk ) redeneren vaak anders. Zij zijn niet gebaat bij een status quo, zij willen met andere woorden chaos, want chaos biedt de kans op verandering, en dat kan voor hun ( althans dat hopen en denken ze ) alleen maar een verbetering betekenen.
  Ik denk dat ze daar gelijk in hebben. Ik denk dat de kansen in de chaos liggen, in onrust, in alles wat de elite doet huiveren. En dat hoop ik niet alleen voor Griekenland, maar voor heel Europa. Ik ben absoluut zeker geen fan van Berlusconi, maar als tegenstanders van een Europese superstaat, als voorstanders van de Nederlandse soevereiniteit zegt mijn verstand en mijn intuïtie me dat Berlusconi voor de broodnodige chaos kan zorgen waardoor de anti-europese sentimenten alleen maar in kracht zullen toenemen. Ondertussen zal de recessie, die alsmaar langer voortwoekert werken als een sloophamer op het Europese bouwwerk.
  Er liggen dus veel kansen voor de vrienden van een onafhankelijk en vrij Nederland en het is mijn overtuiging dat de social media als Biflatie belangrijk zijn in het proces van ‘stemmingmakerij’. Ik merk echt dat het vruchten begint af te werpen, ik merk hoe de elite steeds meer onder vuur komt te liggen. Dit jaar nog komt het in het ergens in het zuiden tot een explosie, en dan zinkt zelfs bij de grootse eurofiel in Nederland de moed in de schoenen. Omdat ze de klappen van de euro-zweep wel kennen.

  1. Twitter en Facebook kunnen gebruikt worden om aan te zetten tot opstanden, chaos en complete anarchie en heel de Eurozone. Maar reken er maar op dat de elite dit soort media streng controleert op dergelijke berichten. Bovendien kan de chaos er toe leiden dat er uit de chaos een dictator opstaat die de E.U. met keiharde hand zal regeren. Ordo ab chao dus.

   1. Dat van die dictator zou kunnen natuurlijk. Maar toch denk ik dat de tijden van dictators voorbij. De elite regeert tegenwoordig middels schijndemocratie. Natuurlijk kan er na een revolutie een ‘verlicht’ dictator opstaan, die voor het volk opkomt en korte metten maakt met de elite. Ik zie dat echter niet gebeuren. Dictatorschap, internettijdperk en een volk gewend aan ‘democratie’ gaan niet samen. Censuur moet ingevoerd worden, terwijl het volk zich juist bevrijd had. Ik zie het niet gebeuren. Wel kan de ene schijndemocratie de andere schijndemocratie vervangen. Dat is een serieuze mogelijkheid waar de elite, die niet voor één gat te vangen is, slim op aan zal sturen. Maar hé, niet geschoten is altijd mis.

 3. Onnodig te zeggen dat ik de petitie ook van harte heb ondertekend.
  Ik geloof ook dat in chaos kansen liggen om een radicale ommekeer te bewerkstelligen. Dat gevestigde instituten angst hebben daarvoor is begrijpelijk. Beter is om van onderuit dmv de chaos en zonder enig medelijden voor deze gevestigde instituten te bouwen aan een nieuwe en vooral betere samenleving. Wat belangrijk is is dat wij als grijze massa over de landen heen elkaar opzoeken en gezamenlijk eerst de gevestigde politieke en financiele instituten en alles wat daaraan gelieerd is van hun macht moeten ontdoen en daarna samen bouwen aan een nieuwe toekomst, met inachtneming van de kenmerken en identiteit van de afzonderlijke landen waarbij deze met behoud van hun eigen identiteit en souvereiniteit samenwerken, handel drijven etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: