De voorzitter van de Eurogroep, onze Jeroen Dijsselbloem, keek vol vertrouwen in de camera. Hij ging een bezoek brengen aan de nieuwe Griekse regering, met in zijn koffer alle contracten die in een eerder stadium waren opgesteld. Het was allemaal meer dan duidelijk, een kind kon de was doen. Tekenen bij het streepje. Natuurlijk waren er wat papieren concessies om Griekse premier Tsipras wat tegemoet te komen. Hij mocht wat langer doen over het terugbetalen van de enorme schulden van de Grieken en werd zelfs in de gelegenheid gesteld de schuld nog wat te vergroten om weer enkele maanden verder te kunnen. Zelfde koers, zelfde uitzicht. Gewoon doorvaren richting waterval.

griekenland

Een flinke tik op de neus en het ninja pak

Het bezoek verliep kennelijk heel anders dan Dijsselbloem zich had voorgesteld. Er werden handen geschud, een kopje koffie gedronken en over en weer wat small talk uitgewisseld. Gefeliciteerd. Fijn dat jullie met nieuw elan Griekenland er weer bovenop gaan helpen. En zo verder. De kersverse minister van financiën zat zich ondertussen helemaal op te vreten. Hij had onder zijn gewone kleding een ninjapak aangetrokken, zijn tanden bijgevijld en zijn handen tot vuisten samengeknepen. In zijn koffer zat het mede door hem geschreven boek met als titel Game Theory. Recht in de camera kijkend gaf hij uitdrukking aan zijn woede. Wij Grieken willen helemaal geen extra geld meer als dat betekent dat onze schulden nog verder oplopen. Wij willen ook niets meer te maken hebben met het Troika-toezicht. Nog duidelijker gezegd “We are not going to co-operate with a rottenly constructed committee.

Jeroen keek of zijn schoenen spontaan van zijn voeten vielen. Wat had hij nou aan zijn pet hangen? Het voelde of hij onverwachts een flinke tik op zijn neus had gekregen. Geen nederige bedankjes maar een directe en keiharde aanval. Hij zou toch eens over eigen bodyguards moeten gaan denken. Hoe kon hij hier zo snel mogelijk weg komen? Nog snel maar voorzichtig handjes schudden en vertellen dat ze een goed gesprek hadden gehad, over mogelijkheden waar echter nog geen conclusies aan verbonden konden worden. Vervolggesprekken in de komende weken zouden meer duidelijk moeten brengen. Snel weg. Pfff.

Game Theory

Na afloop van het gesprek met Dijsselbloem zaten Tsipras en Varoufakis nog wat na te praten. Het is maar goed Yanis dat jij flink hebt nagedacht over dit grote spel der spelen. All is in the game. Hoofdstuk 1. Breng je tegenstander van zijn à propos, van zijn stuk, maak hem in de war. Daar zijn we denk ik vandaag goed in geslaagd. We moeten straks onze lange lijst met opties nog eens goed doorlopen. Ik bel nog even met Vladimir. We moeten verder goed inspelen op de angsten die er in het bijzonder Duitsland leven. Laat ze hun sterke taal maar van de tong laten rollen. Wij zijn klein maar enorm machtig als het gaat om het aan het rollen brengen van de steen van Sisyfus. We zullen onze huid duur verkopen. Als wij ten onder gaan dan nemen we er een flink aantal mee.

Het zal de komende tijd meer dan spannend blijven dat is zeker. We staan voor een niet eerder gekende complexiteit en veranderende waarden en grootheden. Olie, gas, bondgenootschappen, verkiezingen, opkomst en ondergang van partijen en bewegingen. Geld is een volledig fictief iets geworden. Alleen angst, onzekerheid en een gebrek aan alternatieven houden het systeem van de zogenaamde waarde en uitwisselbaarheid nog in stand. Ons hele systeem ziet er uit als de keizer zonder kleren. Niemand durft, net als in het sprookje, iets te zeggen. Bang als we zijn voor een complete instorting, een in damp opgaan van dat wat nu is. Elke Griek met maar een beetje verstand die nu nog geld op een Griekse bank heeft staan die moet toch onderhand wel weten wat te doen. Redden wat er te redden valt.

Ten slotte

dijssel eu griekenlandWat mij en vele anderen zorgen maakt is dat de Nederlandse pers, waaronder de NOS op een heel andere wijze verslag doet van de ontwikkelingen rond de EU en de Euro dan vele buitenlandse media. Toen in de Duitse- en Engelse pers al uitvoerig werd bericht over het debacle van Dijsselbloem en het wegsturen van de Troika was in de NL-pers niet meer te vinden dan wat algemeenheden over een verkennend overleg zonder afspraken. Hiernaast de afbeelding die laat zien hoe het echt ging. Via GeenNieuws.

[youtube id=”cKRwPkX6MIg” align=”center”]

48 reacties

 1. Denk dat de beslissing reeds gevallen is: niet in Brussel of Frankfurt maar in Washington. Griekenland moet ‘Atlantisch’ blijven. Anders VEEL te gevaarlijk voor de VS. Piraeus mocht eens haven van Russische oorlogsvloot worden. Schulz is bij Tsipras geweest. Moet pittig gesprek geweest zijn: bedreigingen plus beloften. Dag daarop: GR aanvaardt bestaande EU boycot van Rusland. Gok: geen rente meer op uitstaande leningen en terugbetaling van de hoofdsom op de GR kalender. Supergok: daar bovenop ook nog een deel van het manna uit de bazooka van Draghi. Di Rupo zou zeggen: ‘een Marshall plan voor GR’ (op de kosten van Europa natuurlijk). Wij liggen VEEL meer onder Amerikaanse knoet dan we vermoeden. Volg de Am. belangen en je komt steeds goed uit.
  Het vervolg (Spanje, Portugal, Italie, Frankrijk) belooft wel spannend te worden.
  Overigens: de VS (Goldman) hebben met de toetreding van GR tot de euro Europa een fameuze pad in de korf gezet. Die pad heeft zich nu dermate opgeblazen dat de euro op springen staat. Waarom zou die andere Goldman-man zijn werk niet afmaken ? Alles wat Draghi tot nu gedaan heeft is daar op gericht.

  1. Ter overweging:
   Greece’s new Finance Minister is a highly intelligent person. His likes are not to be found in any Western government. As he stands in the way of those who are determined to complete their looting of Greece, the Western looters are out to get him.

   The BBC, as the interview in the link below demonstrates, was sicced on him. Much more is to come. Moreover, if the new Greek government is able to stand its ground and to prevent the continuation of the horrific looting of the Greek people, assassination of its leading members is not unlikely. Washington will not permit any independent governments to arise in Europe. If a Greek government succeeds in standing up for the Greek people and actually representing them, the idea might spread to Italy, Spain, Portugal, and Ireland, and then into Eastern Europe. Washington’s control over Europe would unravel.
   (Paul Craig Roberts)

  2. Je kan als kleine speler wel stoer,rechtvaardig en gedreven zijn,maar je moet je wel bewust zijn van je nationale positie,kracht,mogelijkheden en die van de geldschieters,om er per saldo met winst uit te springen.
   Soms is verlies nemen ook nodig om winst te behalen,kijk maar naar IJsland.

 2. Hoe je het went of keert, hoe kan een land zo klein als Griekenland, met zo weinig inwoners, zo’n kleine economie, een bedreiging zijn voor de hele EU. Het moet wel heel erg slecht gaan met de hele EU als zo’n klein lidstaatje voor beroering kan zorgen. Je zou het kunnen vergelijken met de Nederlandse waddeneilanden die het in Nederland economisch niet goed zou doen en vervolgens Nederland als geheel zou ruïneren (met alle respect voor voor de waddeneilanden, dit is een fictief voorbeeld) Dit is toch totale onzin.

  Het lijkt er meer op dat de EU Griekenland helemaal niet wil helpen, het enige wat ze aan het doen zijn is Griekenland tot schuld-slaafje maken en hierdoor totale zeggenschap over het Griekse grondgebied te verkrijgen.

 3. Duitsland meer dan 70 miljard, Nederland bijna 16, Frankrijk ruim 40 en ga zo maar door. Dergelijke bedragen zullen ze niet graag gaan afschrijven. Het zal de tegenstanders van de euro en de EU heel erg in de kaart gaan spelen.

  1. jammer dat de gewone Griekse burger niets van die miljarden ziet maar wel de risico’s draagt tav de staatsschuld die er uit voortvloeit

  2. Het aloude gezegde luidt,”wie bang of angstig is” die krijgt steeds klappen.
   Op een zeker moment gaat het al maar getergde dier van zich afbijten.
   En terecht,als er van gezamenlijk de zaak op een eerlijke,ethische manier geen sprake is.
   Duitsland wist vanaf de invoering van de euro al precies,dat het met de boekhouding van de Grieken niet goed zat,maar vonden dat ze daar zolang als het duurde wel lekker aan konden verdienen.
   De geweldenaar/onderdrukker heeft in het verleden uiteindelijk altijd het loodje gelegd.
   De geest is volledig uit de fles en zal op termijn gezelschap krijgen.

  3. Daarnaast is het zo dat door de complexiteit van de verwevenheid van de economieën het moeilijke in te schatten is wat het rimpel effect is, wanneer Griekenland zijn verplichtingen niet zal nakomen. Het domino effect zou enorm kunnen zijn vanwege alle ongefinancierde verplichtingen die uitstaan. Ze realiseren zich maar al te goed dat er naast voorziene effecten er ook onvoorziene effecten zijn.

  4. Na het laatste standpunt van de EU m.b.t. Griekenland en de daling op de beurzen van de VS,lijkt de EU haar domme,brutale kop onder de guillotine te hebben gelegd.

 4. Deze Varoufakis krijgt van mij voorlopig het voordeel van de twijfel. En met stip. Check zijn compassie en kennis met -ik noem er maar twee- een Jan Kees de Jager of een Dijsselbloem. Beiden zitten er voor het groot kapitaal en hun eigen erectie, Varoufakis lijkt het voor zijn volk op te nemen. Epic dat het herwinnen van de democratie vanuit Griekenland lijkt te gaan beginnen.

  1. De euro muntunie houdt de burgers van de deelnemende landen in een wurggreep. Ergens moet het losrukken beginnen natuurlijk. De Grieken zijn daar altijd goed in geweest en zullen hun zin gaan krijgen. Hoe langer de politici blijven vasthouden aan gemaakte afspraken hoe groter de schade wordt. Als we nu eindeloos gaan onderhandelen wordt de catastrofe alleen maar groter. Het wordt tijd om het verlies te nemen. Moet ergens beginnen. Daarna zien we wel verder. Betekent natuurlijk wel dat de verliezen verder gaan oplopen als Spanje en Italië, etc, etc, zich gaan melden. Of we nu terug gaan naar een eigen munt of een verkleinde muntunie, hoe dan ook, de schade zal enorm zijn. Ik heb onlangs mijn auto ingeruild en daarmee te lang gewacht. Was er aan gewend en gehecht geraakt en keek niet verder vooruit. Toen kwamen de gebreken en ging de overstap naar een “nieuwe” wel heel veel geld kosten. Een muntunie, waarbinnen landen zich niet aan gemaakte afspraken houden, gaat meer en meer gebreken vertonen en zal uiteindelijk afgeschreven zijn. Als we een nieuwe start willen maken terwijl het geld op is, zullen we moeten beginnen met een oud brikkie. Vele muntunies zijn in het verleden roemloos ten onder gegaan. De geschiedenis herhaalt zich maar dan in de moderne tijd waarin de extremen van een ander gehalte zijn dan in de oudheid.

  2. De vele plusjes op jouw reactie zeggen dus alles over emotie rond Europa en de euro. Technocraten en Eurofielen hebben ons burgers volledig afgeschreven. Varoufakis fungeert als plaatsvervanger van al datgene wat wij graag zouden willen doen maar (nog) niet durven. Als de bal eenmaal aan het rollen is, kijk Spanje, dan worden de eurofielen eerst stil en daarna zullen ze in koor roepen dat ze altijd al gevonden hebben dat het niet kan zoals het nu gaat.

 5. Ik voel een staatsgreep zoals in de Oekraïne is gebeurd aankomen.

  VS / EU zullen een meer gewillige marionetten-regering willen instaleren. Van Baalen en Verhofstadt zullen hun tickets naar Athene waarschijnlijk al klaar hebben liggen

  1. Marcus, u bewoordt mijn grootste angst dat de VS net als alle andere landen die niet mee willen doen via een ‘spontane’ opstand de huidige regering Syriza van de troon stoot. Als dat niet lukt ligt het Servie scenario klaar…we bombarderen ze weg.
   Ik hoop op het beste maar houd rekening dat de psychopaten van de VS/EU dit absoluut niet gaan pikken.

   1. … maar mogelijk voorzien de Grieken ook dit Oekraïne-scenario.
    Mogelijk dat ze een listig plan in samenwerking met de Russen uitdenken; Oftewel militaire hulp van Rusland binnen hun landgrenzen toestaan.
    .
    Zo raak je uit de handen van de Amerikanen, maar word je naar de Russen gedreven. Die natuurlijk geen haar beter zijn. Maar je moet toch wat.

   1. Ik citeer: “De ontdekking eind 2010 van een enorme hoeveelheid gas voor de Israëlische kust aan de Middellandse Zee, zorgde ervoor dat de buurlanden van Israël hun eigen kusten ook begonnen te onderzoeken. Men ontdekte zo dat de hele oostelijke Middellandse Zee zwemt in gigantische ongerepte olie- en gasvoorraden. Voorlopige exploraties voor de kusten van Griekenland, Turkije, Cyprus en potentieel ook Syrië, hebben bevestigd dat er daar ook imponerende reserves aan gas en olie te vinden zijn. Deze ontdekking heeft enorme politieke, geopolitieke en economische consequenties. En ze zou ook wel eens militaire consequenties kunnen hebben.” Kan zo maar gebeuren idd. Geopolitiek is uiteindelijk toch mooie meneren taal voor imperialisme of te wel roof en plunder.

 6. Als de financiële markten niet aan het infuus lagen van Draghi dan waren de beurzen nu flink onderuit gegaan in de wetenschap dat het met Griekenland de verkeerde kant uitgaat. Wat wij overigens al lang zagen aankomen. We hebben ze flink wat geld gegeven en wat meer tijd om af te lossen, maar in feite is het uitstel van executie. Ze gaan het op de spits drijven met een knipoog naar Putin. Er zullen binnen de EU-ministerraad harde noten gekraakt worden en dat zal de onderlinge verschillen van mening tussen de diverse EU-landen gaan opdrijven. Het is allemaal zo voorspelbaar. Als straks blijkt dat de actie van Draghi minder succesvol is dan over de beurzen wordt afgeroepen dan gaan de beursgraadmeters in glijvlucht. De euro zal gaan wankelen door het groeiende anti-euro sentiment in de zuidelijke EU-landen. Verkiezingen zullen Brussel laten schrikken. Maar in NL berusten we gewoon. Als nog zoveel kiezers vertrouwen op D’66 dan mogen wij ons klaar maken voor de enorme geldstroom die vanuit onze schatkist naar de bodemloze europut zal vloeien. Wanneer wordt Pechtold wakker?

 7. Dat wordt lachen…..de Grieken gaan dit winnen, omdat de EU wordt geregeerd door incompetente debielen.
  Die Dijsselbloem lacht als een boer met kiespijn….en nu aan de Nederlandse burgers vertellen, dat we een klein bedrag moeten afboeken. Gelukkig weet Dijsselbloem al een oplossing….als die Nederlandse soepkippen (de gewone loonslaven) nu tot 72 jaar doorwerken, dan is alles weer rechtgetrokken, toch!

  OK, later dit jaar zullen ook Portugal, Spanje, Ierland, Italie en Frankrijk volgen…., maar geen probleem, de Nederlandse onderdaan gaat gewoon tot z´n 99e verjaardag aan het werk. Uitkeringen zullen niet meer bestaan, afdragen aan de EU, tja een verenigd Europa mag iets kosten, toch! De burgers hebben daar ook voordeel aan, of niet, soms!

  Tja, gelukkig mogen de burgers de rekeningen betalen, zo komt het allemaal weer goed.

  We zullen nooit overgaan tot straffen van de verantwoordelijke (gevangenis, laat staan onthoofding). Nee, de schuldige zullen nooit gestraft worden, gelukkig maar voor onze regeringen en de financiele mafia.

  1. Men heeft dat idee al meermaals geopperd, werken tot je sterft en het pensioenprobleem bestaat niet meer. Het klopt als een bus aangezien er niets meer betaald moet worden. Dit wetsvoorstel werd inmiddels unaniem goedgekeurd maar nog niet ondertekend, men moet eerst nog jobs verzinnen om het plan te kunnen doorvoeren. De reactie van pensioenverzekeraars laten we hier bewust nog buiten beschouwing, dat is voor de volgende aflevering.

  2. 2x op vakantie geweest in Gr! Kom je in een restaurant bij een haven plaats, x op x: “no fish today “. Het is een kwestie van mentaliteit.

  1. We hebben dit bij de vorige Griekenlandcrisis ook gezien. De reden achter de kapitaalvlucht was louter opportunistisch: de GR parkeerden hun geld op D bankrekeningen om bij een Grexit of Dexit de tegenwaarde in DM te incasseren. Dat moet ook de achtergrond van de huidige GR bankrun zijn.
   Vraag me trouwens af hoe bij een Grexit de ECB de GR drukpersen van eurobiljetten gaat stoppen. Dat belooft nog ZEER spannend te worden.

 8. Hoe zou nou eigenlijk ieder boek over Game Theory moeten eindigen? Juist ja, GAME OVER!!! Maar dan wel met of zonder winnaar. En die eventuele winnaar moet nog uitkijken dat het geen Pyrrhus overwinning wordt en zichzelf daarmee uitlevert aan een tot nu toe nog niet geziene vijand.

 9. Jeroen Distelbloem zal wel eens veel meer beteuterd en verbaasd gaan kijken met het aanschouwen van de enorme mensenmassa die in Madrid de straten zijn opgegaan. De linkse protestbeweging Podemos ondersteunt Syriza van Alexis Tsipras in Griekenland en zal de hele bezuinigingspolitiek binnen de eurozone onder grote druk zetten nu blijkt dat de aanhang erg snel heel kolossaal wordt. Onze Jeroen zal er een zware dobber aan krijgen om eenheid te behouden binnen zijn eurogroep. Als aan de eisen van de Grieken en Spanjaarden wordt tegemoet gekomen dan is het eind zoek en is de muntunie reddeloos verloren wanneer het vertrouwen op de financiële markten in de euro nog verder wegzakt. De regenten in Brussel en compagnon Draghi zullen langzaam de teugels laten vieren en ziedaar de hyperinflatie gaat beginnen. Er zijn natuurlijk meerdere scenario’s mogelijk. Als landen uit de euro gaan stappen en schulden worden afgeschreven of heronderhandeld. Hoe dan ook, er zijn volop tekenen van spanningen. Is het niet met onze euro dan wel met de boycot van Rusland, of wel de gevolgen van de dalende olieprijs. Spanningen gaan leiden tot opgewondenheid bij onze politici, want dan zijn het net mensen. Nerveuze mensen staan onder druk en nemen vaak foute beslissingen. Gaat spannend worden in Europa.

 10. Haha; Ich bin ein Berliner….

  Ik een beetje meer dan jij…
  Altijd handig als het perifere plebs je munt drukt t.b.v. je handelsafschot…..

  Biflaten
  Maar daar snap je natuurlijk weer geen reet van

 11. Fragment uit interessant artikel: If Yanis and Alexis want to get anywhere, they’ll need to take on Wall Street and its international, American, French, German, TBTF banks, primary dealers. And if there’s one thing those guys don’t like, it’s democracy.

  Syriza is not really up against the EU or ECB, or the Troika, that’s a sideshow. They’re taking the battle to the IMF, a sort of silent partner in the Troika, and the organization that rules the world for the rich and the banks they own.” vindplaats: http://davidstockmanscontracorner.com/the-real-battle-in-europe-its-greece-vs-wall-street/ met dank aan de twitter van w. middelkoop.

 12. (omdat ik denk dat we aan de vooravond staan van een keerpunt, nogmaals een reactie)

  Een paar dagen nadat het nieuwe Griekse kabinet is geïnstalleerd is er volop tumult in de EU en daar buiten. Er wordt druk gespeculeerd over de verdere gang van zaken. Griekenland d’r in houden of exit. Schulden kwijtschelden, afschrijven of heronderhandelen. Eén ding wordt mij nu wel erg duidelijk. Politici zijn grote liegbeesten! Merkel, Rutte en Distelboem voorop roepen om het hardst dat Griekenland niet hoeft te rekenen op kwijtschelding. Alexis Tsipras en Varoufakis roepen om het hardst dat de schulden voor de helft moeten worden kwijtgescholden en daarnaast nog heronderhandelen over langere looptijden en lagere rente. Beide partijen weten donders goed dat geen van beide standpunten een haalbare zaak is. Alle betrokken politici zijn gekozen door hun volk en behoren hun onderdanen op democratische wijze te vertegenwoordigen. Echter is hier sprake van een patstelling en een uitzichtloze situatie. Er is al jarenlang toegezegd door de brave dames en heren politici dat ons belastinggeld wat is toegezegd aan noodfondsen gegarandeerd zal terugkomen. Dat hebben wij burgers goed in onze oren geknoopt. Beloofd is beloofd. Aan de andere kant staat een (nieuwe) regering die hun kiezers hebben beloofd dat bezuinigingen zullen worden teruggedraaid. Ook dat is beloofd en was zelfs het speerpunt van de verkiezingen. In deze situatie kan dus nooit een compromis worden gevonden, want dat betekent een enorm gezichtsverlies bij beide partijen. Juist nu een tijdperk van deflatie z’n intrede doet zullen burgers des te meer op hun centen gaan zitten en reikhalzend uitkijken naar de lang toegezegde beloftes van belastingverlaging, investeringen in werkgelegenheid en ontsparingen. Als beide partijen nu water bij de wijn doen, dan is het over en uit wat betreft het vertrouwen van burgers in de politiek. Er zal niets terecht komen van alle beloftes en zelfs het tegengestelde zal het geval zijn. Nog meer bezuinigingen komen dan op ons af. Na zoveel jaren van loze beloften zal dat zondermeer het einde betekenen van vertrouwen in politiek en een zodanige aardverschuiving geven in het politiek klimaat dat de klimaatverandering er kinderspel bij is.

  1. Piet schrijft “Beide partijen weten donders goed dat geen van beide standpunten een haalbare zaak is.” Wellicht is dit zonder biflatie in rekening te brengen? Het kan perfect.

  2. Als er een reden is waarom de kloof tussen politiek en bevolking groter en groter wordt is het wel het inzicht dat politici onbetrouwbaar zijn. Mooipraters met een goed geheugen (dossierkennis) en vriendjes in de partij is voldoende. Geloof me, ik ken er een paar van dichtbij.

 13. Ter overweging (uit http://www.paulcraigroberts.org/2015/02/01/greece-attack-pray-yanis-varoufakis/)

  Greece’s new Finance Minister is a highly intelligent person. His likes are not to be found in any Western government. As he stands in the way of those who are determined to complete their looting of Greece, the Western looters are out to get him.

  The BBC, as the interview in the link below demonstrates, was sicced on him. Much more is to come. Moreover, if the new Greek government is able to stand its ground and to prevent the continuation of the horrific looting of the Greek people, assassination of its leading members is not unlikely. Washington will not permit any independent governments to arise in Europe. If a Greek government succeeds in standing up for the Greek people and actually representing them, the idea might spread to Italy, Spain, Portugal, and Ireland, and then into Eastern Europe. Washington’s control over Europe would unravel.

 14. bron wikipedia: Volgens de Nationale Statistische Dienst van Griekenland[4] had het land in 2011 10.787.690 inwoners.
  Voor Europa is het aantal: Het telde in 2005 ongeveer 731 miljoen inwoners
  Even rekenen de Griekse bevolking bedraagt +/- 10.8 miljoen gedeeld door +/- 731 miljoen x 100 % = 1.5 % van Europa, dit groepje van 10 miljoen mensen jaagt meer dan 700 miljoen Europeanen schrik aan en is in staat om de EU en de Euro te laten vallen, hahahahahaha, dit is totaal belachelijk, de fundamenten van de EU en de Euro moeten wel heel heel heel erg zwak zijn.

 15. Hoe kan het dat de britse minister van financien vandaag zegt dat griekenland het grootste gevaar van de wereld economie aan t worden is volgens telegraaf.nl? Heb ik iets gemist? Komt dit door blootstelling van banken buiten de eu aan grieks schuldpapier?

 16. Interessant, dat zure gezicht van Dijsselbloem, waar heb ik dat eerder gezien, zo’n gelaatsuitdrukking?

  Ja, Ad Melkert toen hij vernederd werd door Pim F. Veelzeggend. Kijk ik zit niet bij die gesprekken, maar het is duidelijk 1-0 voor Griekenland.

  1. Het elan van Varoufakis komt -samen met zijn universitaire achtergrond en publicaties- sterk overeen met Fortuyn destijds. De angst die de heersende, politiek-correcte klasse ertoe heeft gebracht Pim Fortuyn te laten uitschakelen heeft er voor gezorgd dat we inmiddels alweer 13 jaar verder hebben gesukkeld, van de regen in de drup. En waar kwam die angst vandaan? Simpelweg: ze waren niet opgewassen tegen zijn verfijnde retoriek, gebaseerd op kennis en inhoud. En er zijn veel meer gelijkenissen. Ik heb dat gevoel echter nooit gehad met “yes we can” Obama en zijn pep-talks. Hoe anders had ons land en het politieke landschap er uitgezien als Pim wel een kans was gegeven en hoe dramtisch gaat het worden met koopman Pechthold. Het heeft er immers alle schijn van dat hij zijn 4 jaren als PM mag gaan invullen als blijk van goed EU-gedrag. Als simpel HBO-ertje ben ik geen gesprekspartner voor de intelligentia. Maar dit weet ik wel: voor het ontwikkelen van een goede visie is meer, veel meer nodig dan een bul en dossierkennis. Varoufakis gaat hopelijk het nieuwe rolmodel worden en -sluit ik daar bij aan- ervoor zorgen dat een nieuwe generatie politici opstaat. De huidige kliek is wat mij betreft afgeschreven wegens incompetent (enkeling daargelaten). En ja: we kunnen als volk onze vertegenwoordiger niet hard genoeg beoordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: