De Grieken: Dijsselbloem beteuterd en verdwaasd

48

De voorzitter van de Eurogroep, onze Jeroen Dijsselbloem, keek vol vertrouwen in de camera. Hij ging een bezoek brengen aan de nieuwe Griekse regering, met in zijn koffer alle contracten die in een eerder stadium waren opgesteld. Het was allemaal meer dan duidelijk, een kind kon de was doen. Tekenen bij het streepje. Natuurlijk waren er wat papieren concessies om Griekse premier Tsipras wat tegemoet te komen. Hij mocht wat langer doen over het terugbetalen van de enorme schulden van de Grieken en werd zelfs in de gelegenheid gesteld de schuld nog wat te vergroten om weer enkele maanden verder te kunnen. Zelfde koers, zelfde uitzicht. Gewoon doorvaren richting waterval.

griekenland

Een flinke tik op de neus en het ninja pak

Het bezoek verliep kennelijk heel anders dan Dijsselbloem zich had voorgesteld. Er werden handen geschud, een kopje koffie gedronken en over en weer wat small talk uitgewisseld. Gefeliciteerd. Fijn dat jullie met nieuw elan Griekenland er weer bovenop gaan helpen. En zo verder. De kersverse minister van financiën zat zich ondertussen helemaal op te vreten. Hij had onder zijn gewone kleding een ninjapak aangetrokken, zijn tanden bijgevijld en zijn handen tot vuisten samengeknepen. In zijn koffer zat het mede door hem geschreven boek met als titel Game Theory. Recht in de camera kijkend gaf hij uitdrukking aan zijn woede. Wij Grieken willen helemaal geen extra geld meer als dat betekent dat onze schulden nog verder oplopen. Wij willen ook niets meer te maken hebben met het Troika-toezicht. Nog duidelijker gezegd “We are not going to co-operate with a rottenly constructed committee.

Jeroen keek of zijn schoenen spontaan van zijn voeten vielen. Wat had hij nou aan zijn pet hangen? Het voelde of hij onverwachts een flinke tik op zijn neus had gekregen. Geen nederige bedankjes maar een directe en keiharde aanval. Hij zou toch eens over eigen bodyguards moeten gaan denken. Hoe kon hij hier zo snel mogelijk weg komen? Nog snel maar voorzichtig handjes schudden en vertellen dat ze een goed gesprek hadden gehad, over mogelijkheden waar echter nog geen conclusies aan verbonden konden worden. Vervolggesprekken in de komende weken zouden meer duidelijk moeten brengen. Snel weg. Pfff.

Game Theory

Na afloop van het gesprek met Dijsselbloem zaten Tsipras en Varoufakis nog wat na te praten. Het is maar goed Yanis dat jij flink hebt nagedacht over dit grote spel der spelen. All is in the game. Hoofdstuk 1. Breng je tegenstander van zijn à propos, van zijn stuk, maak hem in de war. Daar zijn we denk ik vandaag goed in geslaagd. We moeten straks onze lange lijst met opties nog eens goed doorlopen. Ik bel nog even met Vladimir. We moeten verder goed inspelen op de angsten die er in het bijzonder Duitsland leven. Laat ze hun sterke taal maar van de tong laten rollen. Wij zijn klein maar enorm machtig als het gaat om het aan het rollen brengen van de steen van Sisyfus. We zullen onze huid duur verkopen. Als wij ten onder gaan dan nemen we er een flink aantal mee.

Het zal de komende tijd meer dan spannend blijven dat is zeker. We staan voor een niet eerder gekende complexiteit en veranderende waarden en grootheden. Olie, gas, bondgenootschappen, verkiezingen, opkomst en ondergang van partijen en bewegingen. Geld is een volledig fictief iets geworden. Alleen angst, onzekerheid en een gebrek aan alternatieven houden het systeem van de zogenaamde waarde en uitwisselbaarheid nog in stand. Ons hele systeem ziet er uit als de keizer zonder kleren. Niemand durft, net als in het sprookje, iets te zeggen. Bang als we zijn voor een complete instorting, een in damp opgaan van dat wat nu is. Elke Griek met maar een beetje verstand die nu nog geld op een Griekse bank heeft staan die moet toch onderhand wel weten wat te doen. Redden wat er te redden valt.

Ten slotte

dijssel eu griekenlandWat mij en vele anderen zorgen maakt is dat de Nederlandse pers, waaronder de NOS op een heel andere wijze verslag doet van de ontwikkelingen rond de EU en de Euro dan vele buitenlandse media. Toen in de Duitse- en Engelse pers al uitvoerig werd bericht over het debacle van Dijsselbloem en het wegsturen van de Troika was in de NL-pers niet meer te vinden dan wat algemeenheden over een verkennend overleg zonder afspraken. Hiernaast de afbeelding die laat zien hoe het echt ging. Via GeenNieuws.

[youtube id=”cKRwPkX6MIg” align=”center”]