Daar leven we anno 2021 in, aldus Jeremy Grantham. Robert Jeremy Goltho Grantham is een Britse investeerder en mede-oprichter en hoofdinvesteringsstrateeg van Grantham, Mayo & van Otterloo, GMO, een in Boston gevestigde vermogensbeheerder met zo´n 110 miljard dollar in beheer. De heer Grantham is alom gerespecteerd op Wall Street en ver daarbuiten. Hij heeft ook zijn ouderdom mee, want volgende maand, oktober 2021, wordt hij 83 jaar. (Al geef je hem die leeftijd zeker niet aan…) Leeftijd staat in deze gelijk aan ervaring. In zijn zeer lange beroepsloopbaan heeft hij alle markten wel meegemaakt (en er met zijn fonds ook van geprofiteerd, long en short). Maar één zoals heden, in 2021; neen. Sommigen noemen het ook The Everything Bubble. Want álles gaat ´omhoog´, hoger, stijgt in waarde, koers. Zij het aandelen, vastgoed en ja, zelfs obligaties, ze zitten allemaal in bubbels. Dit is typisch voor de laatste fase van een langdurige stierenmarkt, aldus deze éminence grise. Oh ja, Grantham voorspelde meermaals de bubbels in de markten! Dus toch eens luisteren naar deze waarschuwende woorden? Een gewaarschuwd Nederlander is er twee waard!

11 reacties

 1. Ja dat doen we vanaf 14/9/2021 wel, met alle beledigingen, schelden in het wilde weg en andere vuilspuiterij. Dit zullen we nog laten staan zodat u, de loser of losers die niks beter met hun tijd en leven weten aan te vangen, gewaarschuwd zijn. Dus: graag tot nooit meer! Getekend: de redactie van Biflatie.nl

 2. Als je wilt zien wat onbeperkt geld creatie teweeg brengt gewoon eventjes
  de aandelenmarkten van Venezuela, Zimbabwe of Argentinie bestuderen.
  We gaan nog veel hoger met de aandelen , onroerendgoed etc. Je kan het bv al duidelijk zien aan de balans van bv ECB staat nu al over 8 biljoen euro. Dat was met het begin van de euro wel even anders. Maw de onteigening van vermogens gaat nu in eerste fase plaatsvinden dmv flink geld printen waardoor degene die bezittingen, aandelen etc bezitten relatief goed zitten. Maar daar komt nog veel meer oa dwang hyphotheken, kapitaalkontroles etc. De Staat/Banken gaan nog vreemde capriolen maken want zij zullen koste wat kost relevant blijven. Of crypto uiteindelijk toch een veilige haven zal blijken? Ik hoop het wel maar beter ook wat goud bezitten kan nooit kwaad.

  1. Dag Pieter. Van belang is of een land veel binnenlandse dan wel buitenlandse schuld heeft. De centrale bank met de grootste balans ten opzichte van het BBP is Japan https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf. Volgens statistici zal Japan binnen 5 jaar een inflatie hebben van 0,96% https://www.statista.com/statistics/270095/inflation-rate-in-japan/. Vroeg of laat wordt die schuldenberg onhoudbaar. Dat heb je met schulddeflatie https://nl.wikipedia.org/wiki/Schulddeflatie. Vergelijk het met de jaren 20 in de VS waarna er in de jaren 30 deflatie volgde. Pas toen alle etter uit de zweer was gelopen kwam er opnieuw inflatie.

   1. Hallo Ivo Japan is echt een apart land weliswaar wel enorm veel binnenlandse schulden maar het is echt een steenrijk land want ze zijn echt een van de grootste crediteuren in deze wereld. Japan is niet te vergelijken met de VS en EU. Temeer daar Japan ook nog eens een van de grootste exporteurs in deze wereld is. Japan die schrijf ik zeer zeker niet af.

 3. geld printen is mi geen groot probleem zolang elk ‘valuta blok’ dit min of meer in gelijke mate doet. Wat een effect is is dat dit geld zijn weg vindt naar “dezelfde” producten en dus inflatie veroorzaakt bij die producten. Of het nu gaat om aardgas/Electra, huizenprijzen of aandelen…in the end zullen zij allen zich aanpassen aan de nieuwe hoeveelheden geld
  Inflatie dus (of het duurder worden van producten/diensten) ….op zich ook al geen probleem (we hebben toch ook de jaren 80 overleeft met 10% en meer inflatie per jaar)…alleen het werkelijk probleem is dat onze inkomens (lees de werkende (loon) massa (dus de 90%)) geen gelijke tred houdt met de prijsverhogingen en verliezen we dus letterlijk jaarlijks 3 a 5% koopkracht zodat een steeds groter wordende groep in moeilijkheden geraakt.

  1. Geachte Fluo al dat mega printen verrijkt een kleine groep ten koste van de grote meerderheid dat is een serieus probleem en heeft altijd tot revoluties (burger) oorlogen geleid. Het is makkelijk te beweren het is geen probleem
   ga eens een maandje leven in Zimbabwe of Venezuela met een vast inkomen als je het al hebt.

   1. hoi Pieter…dat is exact wat ik bedoel. Een kleine groep ‘verijkt’ zich en de massa wordt armer. Deze spreidstand veroorzaakt altijd op het einde een revolutie…..als we de historische literatuur mogen geloven.

  2. @Fluo: 10% inflatie geen probleem? 12% Rente dus ook niet? 40 Jaar geleden kon dat, nu echt niet meer. De schulden zijn in die tijd zowat verdubbeld en de solvabiliteit van de totale samenleving is afhankelijk geworden van ‘gratis’ geld. Zodra de rente aanmerkelijk stijgt (de trend wijst daarop) ter bestrijding van de inflatie worden schulden onbetaalbaar en is het afgelopen met de pret. Blijven centrale banken desondanks volharden in helikoptergeld, dan staat zelfs hyperinflatie voor de deur. Met hetzelfde resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: