Criminelen beperken zich al lang niet meer tot woninginbraken en straatroven. Door de toenemende digitalisering blijkt cybercriminaliteit steeds lucratiever te worden. De pakkans is relatief klein, omdat deze delicten vaak vanuit huis worden gepleegd. Daarentegen is de schade groot. In 2017 bedroeg de schade aan de wereldeconomie ruim 500 miljard euro. In 2018 kostte het de wereldeconomie al meer dan een miljard euro.

Soorten cybercriminaliteit

Er bestaan verschillende vormen van cybercriminaliteit. Zo kunnen criminelen toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie via phishing. Phishingmails zijn e-mails die als twee druppels water lijken op e-mails van betrouwbare instanties of bedrijven. Alleen zijn deze mails niet afkomstig van deze bedrijven, maar van hackers die zo persoonlijke informatie proberen te ontfutselen. Vaak bevatten deze mails een link, waarmee je een virus, spyware of malware installeert als je deze aanklikt.

Ook ransomware of gijzelsoftware is een soort virus. Ransomware blokkeert de toegang tot bestanden op je computer. Je kunt deze blokkade dan alleen opheffen door losgeld te betalen. Ga hier nooit op in, maar zorg dat je regelmatig een back-up van je bestanden maakt in een cloud.

Helpdeskfraude komt ook regelmatig voor. Je wordt dan gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van bijvoorbeeld Microsoft of Ziggo. Zo probeert men toegang te krijgen tot je computer. Geef daarom nooit telefonisch persoonlijke informatie door. Bij twijfel kun je beter zelf contact opnemen met de klantenservice van het desbetreffende bedrijf.

Preventie

Je kunt veel ellende voorkomen door alert te zijn op phishingmails en verdachte downloadlinks. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een beveiligde verbinding. Met een VPN vindt het internetverkeer tussen de computer en de VPN-server plaats via een versleutelde tunnel. De VPN-server zorgt vervolgens voor encryptie van deze informatie, zodat hackers de informatie niet meer kunnen lezen. Ze kunnen evenmin achterhalen door wie de informatie is verstuurd.

Je kunt VPN gratis installeren, maar met een betaalde VPN krijg je tenminste waar voor je geld. Inschakelen van een VPN is heel eenvoudig dankzij de beschikbare extensies en apps. Als je een abonnement hebt, kun je de app gratis downloaden in de NordVPN Play Store.

Cyberaanvallen

Hackers kiezen graag makkelijke slachtoffers uit. Dat betekent niet dat zij zich uitsluitend richten op de particuliere internetgebruiker. Het zijn immers juist de grote bedrijven waar het meeste geld is te halen. Een veel gebruikte methode is daarbij de DDoS-aanval. De hacker legt in dat geval de hele website plat door middel van overbelasting van de server.

Grote, commerciële bedrijven mogen dan wel beschikken over een uitgebreide IT-afdeling, toch komt het regelmatig voor dat ze slachtoffer worden van een cyberaanval of een datalek:

Het datalek bij Yahoo stamt al uit 2013, maar geldt nog steeds als het grootste lek in de geschiedenis van het internet. Via phishingmails kregen hackers toegang tot maar liefst 3 miljard accounts. De namen, adressen, geboortedata en wachtwoorden van al deze mensen kwamen op straat te liggen. De grote boosdoener was een link in de phishingmails, waarmee het netwerk geïnfecteerd raakte met malware.

Wannacry ging in 2017 de wereld rond met een grootschalige aanval met ransomware. Zo’n 400.000 computers in 150 landen raakten geïnfecteerd. Het ging om computers van onder andere overheidsinstanties, banken en energieleveranciers. Het kostte de wereldeconomie zo’n 4 miljard euro. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet bekend wie er achter deze aanval zat.

Ook deze bekende hotelketen viel in 2018 ten prooi aan een datalek. Door in te breken in het reserveringssysteem, konden hackers de gegevens van 500 miljoen hotelgasten bemachtigen. Het ging daarbij niet alleen om namen, adressen en telefoonnummers. Ze maakten ook paspoortnummers en creditcardgegevens buit.

In al deze gevallen was er sprake van een zere plek in de beveiliging. Hackers zijn gespitst op kwetsbaarheden in de systemen en slaan in zulke gevallen genadeloos toe. Zonder onderscheid des persoons, want zowel particulieren als grote, commerciële bedrijven kunnen het mikpunt worden van cybercriminelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: