´Grote Samenzwering´? Dat zijn grote woorden. Wat voor een samenzwering wordt hier wel bedoeld? Het internet, met sociale media als YouTube en Twitter, gonst immer van de geruchten, theorieën, veronderstellingen. Ook wat de wereld der cryptomunten aangaat dus. Van logische veronderstellingen tot de meest vergezochte. Waarvan je je afvraagt: waar gaan ze het toch halen? Wie steekt hier allemaal zijn tijd in, en trekt dan nog vaak veel aanhangers en fans ook. Zo bestaan er fantieke groepen online die de eerste Amerikaanse maanlanding (1969) ontkennen, want die zou in scene gezet zijn. Net als de aanslagen op de Twin Towers in de VS (2001) een soort CIA coup-poging zouden zijn. De meest ongeloofwaardige zaken dus, maar wel zo gebracht dat je ze nog zou gaan geloven ook. Overheden gaan hier niet tegenin, want het is in se onschuldig. Zolang het bij woorden blijft toch. Het komt hen ook goed uit, want de beste manier om een geheim te bewaren is het open en bloot te laten. Net omdat het zo zichtbaar is, is het eigenlijk geen geheim meer. Ik ben wat cryptisch bezig nu, merk ik zelf. Maar blijf even bij de les zo u wilt.

Open en bloot

Edgar Allan Poe (VS, 1809-1849) schreef er een markant verhaal over, echt schitterend. De titel ontsnapt me nu even maar is vast wel te vinden op het net. De hoofdpersoon verwacht een huiszoeking, en hij heeft wel degelijk een voorwerp in bezit dat absoluut niet gevonden mag worden. Dilemma. Want speurders gaan straks heel zijn woning overhoop halen, op zoek net naar dat ene item. Geniaal als hij is plaatst hij het voorwerp midden op tafel. Open en bloot. En wat gebeurt er? Het wordt niet gevonden. Want de politie valt binnen, op zoek naar iets dat vast heel goed verborgen is. Daarom zoeken ze in alle gaten en hoeken de woning af, maar moeten zonder vondst afdruipen. Want niemand keek naar wat pal in zicht, op de tafel ligt. Geheimen verstop je dus ook best zo, pal in zicht, open en bloot, want niemand die net dat verwacht…

Fake news

Je laat geheimen, dat wat eigenlijk niet openbaar zou mogen komen, ook rustig uitkomen. Altijd brengt iemand wel iets naar buiten. Zet drie mensen bijeen en je riskeert al dat er gelekt wordt, begrijpt u? Wat je wel doet als overheid is de uitbrenger ongeloofwaardig maken. Zijn reputatie schaden zodat wat die persoon ook openbaart, niemand hem nog gelooft. Andere taktiek is zoveel mogelijk nieuws categoriseren als ´fake news´. Deze zien we sinds enkele jaren in de VS in gebruik. Het is ge-ni-aal, wat beïnvloeding van de massa aangaat! Laat de burgers twijfelen aan alles, de MSM zeker. Zodat wanneer iets echt belangrijk – in principe geheim – naar buiten komt, dit ook als ´fake´ wordt beschouwd. Begraaf dus jouw geheim tussen allerlei ander nieuws, dat deels echt en deels inderdaad vals is. Het zijn zo van die technieken die echt gebruikt worden, in verschillende landen. De massa burgers bestaat voor het merendeel toch uit lieden niet gehinderd door al te veel kennis. Makkelijk te manipuleren dus. Te gebruiken, misbruiken voor jouw doel. Dat is precies wat in de VS gebeurt en niet alleen in 2020, en niet alleen in dat land! Maar wel op heel grote schaal dus. Je zou kunnen zeggen dat in ons Westen alles gezegd mag worden maar niemand nog luistert. Er is ook tevéél informatie, echt en fake. In repressieve regimes mag dan weer helemaal niks gezegd worden, vaak op straffe van opsluiting, verbanning of de dood. Iedereen luistert…maar er is niks te horen. Think about it!

Pas op met de Waarheid

Ik moet dan vaak denken aan de film ´Conspiracy Theory´ van 1997, met Mel Gibson. Hij speelt de rol van Jerry Fletcher, een man die absoluut tegen zijn overheid is. Hij brengt zelfs een gestensild blaadje uit over alle mogelijke samenzweringen in de Amerikaanse maatschappij. Wat geheim gehouden voor de burgers wordt, complotten tegen burgers, maar Jerry weet precies hoe een en ander zit. Daar is hij toch van overtuigd. Schrijft daarover en stelt aldus aan de kaak – voor twintig man of zo. Onschuldig, ongeloofwaardig vooral omdat de paranoïde man er telkens weer naast zit. Want hij ziet au fond spoken. Zijn problemen, en zeer ernstige ook tot levensbedreigende, beginnen echter wanneer hij op iets ´echts´ valt. Geen verzinsel, maar iets wat de overheid inderdaad geheim wil houden, ten allen prijze… Must see!

2 Responses

  1. Van mij wilde u het eerder niet horen of geloven!!!!
    Nu verteld een zogenaamde betrouwbare man(nen) u de waarheid en heeft u opeens weer een statement.
    Zwakke instelling naar buiten toe, zoals bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: