Ik kan deze donderdagmiddag een stukje schrijven over de aankondiging van Operation Twist door Helicopter Ben. Maar dat doe ik niet, dat leest u hier maar. Ik kan wel wat woorden met u delen over hoe de financiële markten op dit praatje van Bernanke reageren. We zijn weer op crashkoers. De AEX-index staat op moment van schrijven 4,5% in de min, op 263 punten, het laagste niveau van 2011. Ook de prijs van goud, olie en Piigs-obligaties zijn in vrije val terecht gekomen.

Verschillende bankaandelen verloren donderdag 22 september zo’n tiende van hun algehele waarde en dan voornamelijk de Europese banken. Enfin, nieuws is het bijna niet meer dat aandelen wereldwijd massaal worden gedumpt. Alleen de Amerikaanse dollar is in trek, schijnen mensen als een vluchthaven te zien, tijdens deze euro/banken/vertrouwenscrisis. De waarde van de euro is overigens gedaald naar het laagste punt in acht maanden. Maar genoeg over dalende beurzen, ik wil u iets laten zien.


Ik wil u een video laten zien die ik vandaag binnen kreeg in de Biflatie inbox. De titel van de video was: ‘De meest belangrijke video die je ooit zal zien’. Het is moeilijk om niet naar een video met zo’n titel te kijken. Pancho stuurde me het eerste filmpje van een 9 delige lezing van prof. Albert Bartlett (waarvoor dank!). Deze prof. Bartlett legt in de lezing uit dat duurzame groei een contradictie is.

Of het nu gaat om bevolkingsgroei (tip: Overbevolking: Op weg naar een derde wereldoorlog?), of het voedselprobleem, het illustreert het onvermogen van de mens om in te zien hoe beperkt onze aardse energiebronnen zijn. We begrijpen de exponentiële functie niet! Interessante materie. Hieronder dus het eerste deel van de lezing. Feitelijke informatie over de toekomst die we zullen moeten “proberen” te doorstaan, aldus Pancho. Ik zou het niet beter kunnen zeggen.


12 reacties

  1. @Marcello : ikke ook “gaap” zeggen …

    Maar als je dat vervelende gevoel nou wil vermijden, Googel dan eventjes “Juri Lina in the shadow of hermes” (pt1-8)

    DIT vind ik persoonlijk de beste youtube-doc die ik OOIT heb mogen zien.

    Wat er helaas niet bij wordt verteld is dat de “bindende faktor” (bankiers/VMl’s etc) àllemaal K-tjes zijn, maar dan NOG : een S U P E R DOC !!! (alle 8 bedoel ik natuurlijk)

    Snap je meteen waarom ik de laatste tijd nog al aan het “bad trippen” ben …

    ‘cause if “they” get their way, well, this is what our REAL future will look like …

    shiver-shiver …

  2. Komt mij heel erg bekend voor!

    Een geweldig betoog van die professor. Vooral ook doordat hij het wiskundige gedeelte erg mooi uitlegt. De formules die hij gebruikt kloppen allemaal.

    Deze video is volgens mij een samenvatting van een veel oudere video. In de lange oorspronkelijke versie legt hij het allemaal tot in detail uit. Ik heb volgens mij die oorspronkelijke versie al ergens in 2007 gezien. Ik zal eens kijken of ik die nog kan vinden.

    Overigens, als je deze video zien dat begrijp je meteen waar Chris Martinson zijn crash course op gebaseerd heeft.

  3. @R

    Die prof rekent de ontwikkeling van diverse onderwerpen door. Zoals b.v. het energie verbruik, het gebruik van grondstoffen en de groei van de wereld bevolking. Hij bekijkt ze voor een belangrijk deel, gescheiden van elkaar.

    Er is echter één ding waar hij nauwelijks rekening mee houd. Dat is hoe al deze ontwikkelingen elkaar beïnvloeden. En hoe ook politiek en cultuur hierop invloed kunnen hebben.
    Deze onderwerpen zijn niet zomaar in een formule te zetten. Hij is immers geen antropoloog ofzo. Daarom gaat hij hier niet uitgebreid op in.

    Voor wat betreft de groei van de wereld bevolking hoeven we ons denk ik geen zorgen te maken.
    Onder andere Dmitry Orlov beschrijft dit onderwerp in zijn boeken en lezingen. Tijdens de val van de Russische economie in de jaren 90, is de Russische bevolking gekrompen. Oorzaak was o.a. slechtere medische voorzieningen, minder (gezond) voedsel voorhanden, er werden minder kinderen geboren en een deel van de bevolking kwam aan lager wal en ging te onder aan drugs en drank.

    Ik denk dat de rest van de wereld een vergelijkbaar lot staat te wachten. Niet allemaal te gelijk. Links en recht zullen langzaam landen gaan weg zakken. De ene komt dieper ter recht dan de andere. Dit alles geld overigens ook voor de BRIC landen. Onze economie en die van hun zijn nog veel te sterk met elkaar verweven. Ook daar zal dus de bevolking gaan krimpen.

    Ontwikkelingen die die kant op gaan zie je overigens ook al in Brazilië. De huidige generatie krijgt bijvoorbeeld veel minder kinderen dan de vorige tijdens de 70-er jaren. Bij een gelijkblijvende welvaart zal daar over een jaar of 70 ook de vergrijzing toeslaan.
    Als de economie instort en de welvaart flink achter uit gaat, dan zal deze trend alleen maar verstrekt worden.

    Verder is het zo dat bijvoorbeeld China over een jaar of 10 (als ik het goed herinner) ook te maken krijgt met een sterke vergrijzing. Net zo als die hier in Nederland begonnen is. De directe oorzaak in China is overigens de één kind politiek.

    Ik denk dan mijn kleinkinderen in een veel kleinere wereld zullen leven dan wij. En dat is overigen maar goed ook…

  4. In mijn ogen hangt op dit moment de groei van de wereldbevolking idd samen met economische groei. Bij een groeiend aantal consumenten zal de vraag naar grondstoffen en dus goederen blijven stijgen.

    Ja, in veel landen zal de groei stagneren omdat er minder geboorten zijn. Dit is vooral in de westerse wereld het geval maar daarnaast zijn er ook culturen die grote gezinnen blijven voortbrengen mede door godsdienstige overtuigingen. In China heerst sinds lange tijd nog idd de één kind politiek maar in de praktijk blijkt dit lastig gehandhaaft te kunnen worden.

    Buiten overtuigingen betreffende godsdienst en/of politieke interventies, zien we dat vooral in de ontwikkelingslanden mensen geen of nauwelijks toegang hebben tot anticonceptie. Dit omdat er simpelweg geen middelen voor zijn en tevens voor veel overtuigingen nog steeds taboe. Kortom: ik denk persooonlijk dat stagnatie van deze bevolkingsgroei nog lang niet in zicht is zolang economieen blijven groeien. De Chinezen hadden het “op tijd” door. Misschien moeten we hier allen van leren.

    Groei betekend automatisch ontbossing, vervuiling en (bio)-industrie. Geen van allen goed voor ons mensen en dieren. Ja, we zijn bezig om mondjesmaat maatregelen te treffen maar dit is eigenlijk allen in de eerste wereldlanden het geval. Daar waar we afhankelijk van zijn (regenwouden en oceanen (zuurstof, water, voedsel en overall werking natuur) worden elke dag meer bevuild en gekapt. Dit wordt niet hersteld omdat er alleen “at this moment” wordt gedacht. Wat overblijft zijn rivieren en zeeen vol chemicalien en woestijnen waar geen stukje gras mee wil groeien..

    De wereld lijkt nu net broodje die aan het gisten is onder invloed van de ideale omstandigheden (vocht-voedingsstoffen-temperatuur-zuurstof) Gaat door door, dan zal het broodje uiteindelijk in elkaar zakken door: opgeraakte zuurstof, opgeraakte voedingsstoffen en een langzaam steigende temperatuur.

    De geschiedenis leert ons dat bijna alle volkeren door hebzucht ten onder zijn gegaan. Is het naiviteit die ons laat denken “dat gebeurd ons niet omdat wij veel verder ontwikkeld zijn”??

    Ziekte en oorlog met oorzaak overbevolking en hebzucht lijken idd deze groei af te kunnen gaan remmen. Wordt dit het lot, dan verschillen we volgens mij niet zoveel van onze voorgangers. Toch hoop ik dat we eens met zijn allen na gaan denken en op de rem gaan trappen!

  5. Als het aantal views ook exponentieel stijgt is er nog wel hoop voor ons 🙂 En als bewustzijn niet helpt dan misschien de fusietechnologie van Andrea Rossi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: