De munt van 1 biljoen dollar

19

Na de last minute oplossing voor de Fiscal Cliff ligt de volgende politieke crisis alweer op de loer in Amerika. Nadat de Republikeinen het in de eerste week van 2013 alsnog intern eens werden over belastingverhogingen, werd de begrotingsafgrond op het laatste moment vermeden. Een overwinning voor Obama en gezichtsverlies voor de Republikeinen die ondanks dat nog altijd zweren dat ze nooit voor belastingverhogingen zullen stemmen.

schulden amerika

Het schuldenplafond

Het schuldenplafond is alweer in zicht (eind februari) en door de verschillende automatische bezuinigingsmaatregelen die in maart automatisch van start zullen gaan, zijn er nog genoeg zaken om over te onderhandelen in de VS. Logisch ook, want uit bovenstaande afbeelding van The Guardian blijkt maar weer eens hoe miniem de impact van de huidige deal is.

$1 trillion platinum coin

Moody’s waarschuwde afgelopen week dat er meer gedaan zal moeten worden om de kredietstatus van de VS te verdedigen. Het is niemand echter ontgaan dat we in dramatische tijden leven. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om de huidige problematiek met een nogal controversieel idee op te lossen, namelijk met de munt van 1 biljoen dollar, ofwel de ‘$1 trillion platinum coin .

Munt met monetaire waarde

Het gaat uit van het principe dat, ondanks dat alleen de centrale bank (Federal Reserve) bevoegd is om geld uit te geven, onder de speciale wet 31 USC § 5112 ook het Ministerie van Financiën (Treasury dept.) gemachtigd is om munten met een monetaire waarde uit te geven. Initieel was deze wet vooral bedoeld voor herdenkingsmunten, maar de mogelijkheid bestaat ook om munten met een veel grotere waarde te vervaardigen.

De munt van $1 biljoen

Hiermee zou de Treasury naar de Fed kunnen stappen om zijn overheidsschulden te betalen. Dus mochten Republikeinen teveel eisen hebben om het schuldplafond te verhogen dan zou Obama kunnen dreigen met uitgeven van platinum munten van bijvoorbeeld $1 biljoen om te voldoen aan zijn overheidsschulden. Om vervolgens inflatieverwachtingen te temperen zou de president kunnen beloven dat hij alle uitgegeven munten zal terugkopen zodra het schuldplafond verhoogd is. Er is zelfs een petitie gestart om de munt daadwerkelijk te slaan, die onder meer wordt gesteund  door Congresslid Jerry Nadler.

Een gek idee

In tijden waarin politieke partijen zich bezighouden met zinloze discussies als het schuldenplafond en vervolgens serieus aandacht geeft aan zulke waanzinnige ideeën in plaats van op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen geeft pas echt aan hoe politiek failliet het land is. Dat lost geen platinum munt op.

Lees ook: Be Ready To Mint That Coin & Why we won’t mint a platinum coin

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie