Het is begonnen. De kranten staan er dagelijks vol van. Nu het komkommertijd is en de politiek vakantie heeft resten er alleen nog de berichten over de snelle economische neergang. Die lijkt te gaan accelereren nu we zowel via schrijvende pers, radio, TV, en de alternatieve internetmedia met slecht nieuws om de oren worden gegooid.

De zomer van 2020

In een normale zomer gaat de aandacht uit naar de grote zomerevenementen. De dorpsfeesten, wielerrondes, vierdaagse wandeltochten, druk bezochte buitenconcerten en noem maar op. Wat een schril contrast is dit met de zomer van 2019. In plaats van plaatjes met feestende mensenmassa’s worden we overspoeld met berichten over snel toenemende werkloosheid, een aangekondigde faillissementsgolf, bedrijfsreorganisaties, stil gevallen investeringen, afname van kredietverstrekking en noem maar op.

Negativisme wint van positivisme

Dit belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. Ondanks dat het virus zich binnen onze grenzen redelijk gedeisd houdt is de situatie in sommige landen ronduit slecht en zelfs dramatisch in andere werelddelen waar Corona nog wild om zich heen slaat, zelfs in de zomer. Omdat Nederland een open economie is en sterk afhankelijk van de krimpende wereldhandel is de verwachting dat we veel economische hinder gaan ondervinden. Zolang er geen vaccin is groeit de angst voor een tweede golf als we de winter in gaan. We lezen nu wel door de opbeurende berichten heen dat een (beursgenoteerde) farmaceut alvast begonnen is met het vaccineren van duizenden proefpersonen. Het zijn berichten voor de bühne voornamelijk bedoeld om de aandelen omhoog te praten. Als de ene geneesmiddelenproducent dat doet dan wil de andere niet achterblijven en zien we regelmatig positieve berichten over vaccins in wording voorbij komen. De onafhankelijke wetenschappers blijven vooralsnog kritisch en spreken negatieve verwachtingen uit. Dat klinkt niet bemoedigend op het moment dat de angst toeneemt.

Niet weglopen voor de harde realiteit

Angst is een slechte raadgever en we mogen ons niet laten leiden door de aanhoudende negatieve economische berichtgeving. Oké, wat schrijf ik hier dan nog. Kan ik er beter mee ophouden en mijn kop in het zand steken. Maar dat strookt niet met mijn achternaam die aangeeft dat ik mij niet onder de grond verstop maar het liever hogerop zoek. Ik houd wel van bergen. Daar bovenop heb je uitzicht over al hetgeen dat zich onder je voltrekt. Op die manier houd je overzicht en controle over de ontwikkelingen waar je op neer kijkt en vanuit die gedachte analyseer ik hoe het verder zou moeten gaan of kan gaan, of dat het mogelijk helemaal fout kan gaan. Je moet niet weg lopen voor de keiharde feiten maar ze attaqueren. Dat betekent nuchter blijven en de feiten op een rijtje zetten om vervolgens een juiste conclusie te trekken. En indien noodzakelijk de juiste actie ondernemen. Op Biflatie.nl komen lezers samen die hun reacties en meningen geven onder de ongerijmde poëzie die collega Joost van Buuren en ondergetekende hier publiceren. Helaas worden er weinig oplossingen aangeboden en dat is jammer. Wel worden we wakker geschud met alarmerende feiten en meningen en ook die doen er toe. Niet weglopen voor de harde realiteit.

2020: Jaar van protesten

Mooi dat er wordt gemekkerd, we laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden. Het wordt tijd dat de grote kudde wakker wordt en de blik naar voren werpt. Dan zien we dat de weide kaal gevreten is en dat de goede herder zijn blik somber naar beneden heeft gericht op de droge gebarsten aardkloot. Gelukkig zijn mensen, anders dan makke schapen, intellectuele schepsels en wordt de massa vanzelf wakker geschud door opstandige bollebozen die lawaai maken. In tijden dat het goed gaat is er weinig beroering maar alleen feestgedruis. In mindere tijden zijn er  lawaaiprotesten en feesten we nauwelijks. De zomer 2020 is een zomer zonder feesten en evenementen maar wel met betogingen. Er zijn zoveel demonstraties dat we ze lang niet allemaal in beeld krijgen. Althans niet uitgezonden via onze vaderlandse staatsomroepen. We moeten de beelden en de inhoudelijke verhalen over oorzaak en gevolg van geweldsuitbarstingen zoeken via de alternatieve internetmedia. Dan is het oppassen geblazen voor nepnieuws en verdraaide meningen en feiten. De beelden van protesterende mensenmassa’s maken veel duidelijk. Het is de ongeruste menigte in Spanje, Frankrijk en andere EU-lidstaten die o.a. protesteren tegen massa ontslagen. Het zijn de kilometers lange rijen van asobakken in de VS die urenlang in de rij staan voor een voedselpakket. De protesterende bewegingen tegen de opgedrongen hype van discriminatie en racisme dat zelfs ons land zomaar overvalt na de incidenten in de VS.

Bezoekje bij de buren

Er leeft ook de vrees onder bezorgde mensen in een aantal EU-landen, de zogenaamde verstandige vier, die bang zijn dat hun leiders buitensporig moeten doneren aan de EU-noodfondsen. Het is ook de ongerustheid onder een kritische bevolking die het oneens is met de coronanoodwet. Het is de teleurstelling over het doorbrengen van vakantie in eigen land i.p.v. een goedkope vliegreis naar het zonnige zuiden. Het is de gedachte dat we mogelijk binnen een paar jaar worden gedwongen een (verplichte) vaccinatie te ondergaan om te voorkomen dat corona meer doden en economische schade veroorzaakt. Zelf moest ik bij een bezoek aan een Duitse Kaufhalle een mondkapje dragen waarbij mij een gevoel van beklemming bekroop. Het was opvallend rustig in dat gigantische magazijn. Vreemd eigenlijk nadat per 1 juli de btw bij de buren met 3 procent is verlaagd. Is de Duitse consument dan zo terughoudend geworden? Van de 10 kassa’s was slechts 1 geopend. Nou ja, mijn bezoek was natuurlijk een momentopname en vooral dat mondkapje was de oorzaak dat ons winkelwagentje maar voor een deel was gevuld.

Gedeelde smart is halve smart

Als mijn gevoel van beklemming ook zo wordt gevoeld door de Duitsers dan vrees ik dat die oppressie wereldwijd wordt gevoeld. Het verplicht moeten dragen van een mondmasker voelt absoluut niet prettig. Het stemt je somber. Een mondmasker gecombineerd met een stroom van negatieve berichtgeving in hartje zomer. Een saaie zomer met ongekende somberheid. Vaak probeer ik het einde van een column in tegenstelling tot de teneur van de titel wat luchtig af te sluiten. Ik krijg dat deze keer niet voor elkaar. We moeten eerst maar door de zure appel heen bijten. De neerwaartse spiraal raakt ons allemaal en daarop zal ik geen uitzondering zijn. Ongelukkig genoeg schiet mij een toepasselijk gezegde te binnen: “gedeelde smart is halve smart.”

GW

18 reacties

    1. Precies G. W
      Nog een 2e golf er overheen en we zitten zo op 7-8% werklozen.
      Met een volgende lock-down van onze EU regering gaat onze economie naar -50.

      Bijna iedereen is al besmet met covid19, hoewel 15-20% er zwaar ziek van wordt of overlijd, net zoveel als in 2017-18.
      Er zit een vies luchtje aan het nationale corona beleid.

      Zweden heeft dat goed ingeschat.

  1. Iedereen deelt zijn eigen smart of onwetendheid volgens de natuur wetten en is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten.

    Mensen kunnen relativeren en hun geweten volgen. dus daarom hoeven we geen kuddedier te zijn.

    Toch zijn we dat in de meeste gevallen wel, omdat we heden in een lage dementie leven.

    Men hoorde en dacht tevens dat 2012 een ernstig omslag jaar zou worden, wees gerust, het is 2021.

    Gezamenlijk, gezond, eerlijk collectief communiceren en een front vormen van helder denkende brengt ons verder tot elkaar.

  2. Gedeelde smart? Navelstaren! Al jaren durft in het Verre Oosten niemand meer zonder gasmasker de straat op. Vanwege de westerse troep. Die ze daar bereid waren te slikken, in ruil voor een puntje uit de ‘welvaarts’-koek.
    Lekker ver van mijn bed. Nu niet meer. Goedkoop is duurkoop gebleken. We slikken nu toch onze eigen stront. En kunnen onmogelijk nog betalen wat we zelf (moeten) maken. Boonje komt om zijn loontje.

    1. Precies, precies. De tijd van goedkope energie is voorbij. Door de zaak te globaliseren konden we het nog wat jaren rekken maar nu valt ook dat door de mand.

  3. Complete vraaguitval. Deflatie ligt nog steeds op de loer. Vandaag dat de centrale banken blijven printen!! Dat kan omslaan in inflatie. Dus koop goud, nu het nog een beetje te betalen is.

  4. De “poot”is gebroken:

    “Premier Rutte wordt omschreven de ‘bad guy’ door de buitenlandse pers, maar dit keer is de ‘bad guy’ wel bereid om te onderhandelen”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Zo zie je dat Rutte nog twee belangrijke eisen noemt: het behoud van de Nederlandse korting op de begroting en de eis dat zuidelijke landen moeten hervormen. Andere eisen zijn naar de achtergrond verdwenen.”

    Zo wilde Nederland graag leningen voor noodlijdende landen, terwijl nu wordt gesproken over subsidies. “De eis van leningen lijkt Rutte nu wat af te zwakken”, zegt Lambie. Daarnaast was Nederland in eerste instantie tegen het creëren van nieuwe, gezamenlijke Europese schulden, maar dat gaat nu via een omweg wel gebeuren. “Het herstelfonds wordt gevuld door geld te lenen: de Europese Commissie leent geld en lidstaten staan dan garant voor de terugbetaling van die gezamenlijke schulden. Nieuwe Europese schulden is iets waar Den Haag eerder van gruwde.”

    1. De vrees bestaat dat we rechtstreeks aansturen op een EU-dictatuur waarbij de sterke landen, DLD, FR en IT het voor het zeggen hebben. Rutte gaat schoorvoetend overstag. Misschien niet in deze maar in de volgende top. Er wordt langzaam toegewerkt naar een volledige Europese integratie waarbij landen hun soevereiniteit inleveren. Nu is al sprake van een transferunie waarbij de noordelijke lidstaten garant staan voor de zuidelijke schuldenstaten. Zonder de EU was een land als Italië al lang failliet gegaan. Van Italië wordt verlangd dat ze nu echte hervormingen doorvoeren. Dat is echter ook toegezegd toen de kredietcrisis uitbrak in 2009 en Griekenland en Italië moesten hervormen. Daar is weinig van terecht gekomen, alleen politiek gekibbel in Italië en halve maatregelen. De staatsschuld is zelfs veel verder opgelopen. Het is toch simpel voorspelbaar dat Italië ook deze keer hun beloften niet nakomen. De bevolking zal bezuinigingen en belastingverhogingen niet nog een keer pikken en binnen de kortste keren ligt de regering Conti omver. De populisten winnen de verkiezingen en zetten de EU en de financiële markten onder druk. Het spel is zo doorzichtig als wat en weer trappen we er in.

      1. Het zou mij ook niet verbazen dat ze de Corona pandemie er ook nog even tegen aangooien om druk op Rutte te zetten, want plots is Barcelona weer in lockdown.
        Dus dan krijg je weer de riedel, we moeten ze helpen nu, want zielig, zielig.

        1. Nederland moet solidair zijn, zo wordt geroepen door de eurofiele politici in ons land. Opgelegde solidariteit heet dat. Maar opgelegde solidariteit zal geen draagvlak kennen, maar juist averechts werken. Zoals ik al zei, we verliezen onze soevereiniteit. De NL-burger heeft niets meer in te brengen. Ik zag deze week een peiling voorbij komen waaruit bleek dat de meerderheid van de bevolking tegen het noodfonds in de voorgestelde vorm is. Weet even niet meer waar ik ‘m las.

          1. ‘Bad boy’, ‘good guys’: lachertje. Het gaat niet om de belangen van ‘het volk’, maar om de belangen van de financiële markten. Zoals altijd. Met een ‘mooie Griekse oplossing’, volgens het zuinige IMF draaiboek, die Rutte (uit naam van de markten en dus niet uit naam van de NL belastingbetalers) verdedigt. Gratis geld is minder ‘lucratief’.
            Probeer de voor de hand liggende vraag te beantwoorden: Waarom een opgewonden schijngevecht tussen politieke handlangers als de EU-herstelpot (ook) makkelijk door de ECB zou kunnen worden gevuld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: