De neerwaartse spiraal raakt ons allemaal

18

Het is begonnen. De kranten staan er dagelijks vol van. Nu het komkommertijd is en de politiek vakantie heeft resten er alleen nog de berichten over de snelle economische neergang. Die lijkt te gaan accelereren nu we zowel via schrijvende pers, radio, TV, en de alternatieve internetmedia met slecht nieuws om de oren worden gegooid.

De zomer van 2020

In een normale zomer gaat de aandacht uit naar de grote zomerevenementen. De dorpsfeesten, wielerrondes, vierdaagse wandeltochten, druk bezochte buitenconcerten en noem maar op. Wat een schril contrast is dit met de zomer van 2019. In plaats van plaatjes met feestende mensenmassa’s worden we overspoeld met berichten over snel toenemende werkloosheid, een aangekondigde faillissementsgolf, bedrijfsreorganisaties, stil gevallen investeringen, afname van kredietverstrekking en noem maar op.

Negativisme wint van positivisme

Dit belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. Ondanks dat het virus zich binnen onze grenzen redelijk gedeisd houdt is de situatie in sommige landen ronduit slecht en zelfs dramatisch in andere werelddelen waar Corona nog wild om zich heen slaat, zelfs in de zomer. Omdat Nederland een open economie is en sterk afhankelijk van de krimpende wereldhandel is de verwachting dat we veel economische hinder gaan ondervinden. Zolang er geen vaccin is groeit de angst voor een tweede golf als we de winter in gaan. We lezen nu wel door de opbeurende berichten heen dat een (beursgenoteerde) farmaceut alvast begonnen is met het vaccineren van duizenden proefpersonen. Het zijn berichten voor de bühne voornamelijk bedoeld om de aandelen omhoog te praten. Als de ene geneesmiddelenproducent dat doet dan wil de andere niet achterblijven en zien we regelmatig positieve berichten over vaccins in wording voorbij komen. De onafhankelijke wetenschappers blijven vooralsnog kritisch en spreken negatieve verwachtingen uit. Dat klinkt niet bemoedigend op het moment dat de angst toeneemt.

Niet weglopen voor de harde realiteit

Angst is een slechte raadgever en we mogen ons niet laten leiden door de aanhoudende negatieve economische berichtgeving. Oké, wat schrijf ik hier dan nog. Kan ik er beter mee ophouden en mijn kop in het zand steken. Maar dat strookt niet met mijn achternaam die aangeeft dat ik mij niet onder de grond verstop maar het liever hogerop zoek. Ik houd wel van bergen. Daar bovenop heb je uitzicht over al hetgeen dat zich onder je voltrekt. Op die manier houd je overzicht en controle over de ontwikkelingen waar je op neer kijkt en vanuit die gedachte analyseer ik hoe het verder zou moeten gaan of kan gaan, of dat het mogelijk helemaal fout kan gaan. Je moet niet weg lopen voor de keiharde feiten maar ze attaqueren. Dat betekent nuchter blijven en de feiten op een rijtje zetten om vervolgens een juiste conclusie te trekken. En indien noodzakelijk de juiste actie ondernemen. Op Biflatie.nl komen lezers samen die hun reacties en meningen geven onder de ongerijmde poëzie die collega Joost van Buuren en ondergetekende hier publiceren. Helaas worden er weinig oplossingen aangeboden en dat is jammer. Wel worden we wakker geschud met alarmerende feiten en meningen en ook die doen er toe. Niet weglopen voor de harde realiteit.

2020: Jaar van protesten

Mooi dat er wordt gemekkerd, we laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden. Het wordt tijd dat de grote kudde wakker wordt en de blik naar voren werpt. Dan zien we dat de weide kaal gevreten is en dat de goede herder zijn blik somber naar beneden heeft gericht op de droge gebarsten aardkloot. Gelukkig zijn mensen, anders dan makke schapen, intellectuele schepsels en wordt de massa vanzelf wakker geschud door opstandige bollebozen die lawaai maken. In tijden dat het goed gaat is er weinig beroering maar alleen feestgedruis. In mindere tijden zijn er  lawaaiprotesten en feesten we nauwelijks. De zomer 2020 is een zomer zonder feesten en evenementen maar wel met betogingen. Er zijn zoveel demonstraties dat we ze lang niet allemaal in beeld krijgen. Althans niet uitgezonden via onze vaderlandse staatsomroepen. We moeten de beelden en de inhoudelijke verhalen over oorzaak en gevolg van geweldsuitbarstingen zoeken via de alternatieve internetmedia. Dan is het oppassen geblazen voor nepnieuws en verdraaide meningen en feiten. De beelden van protesterende mensenmassa’s maken veel duidelijk. Het is de ongeruste menigte in Spanje, Frankrijk en andere EU-lidstaten die o.a. protesteren tegen massa ontslagen. Het zijn de kilometers lange rijen van asobakken in de VS die urenlang in de rij staan voor een voedselpakket. De protesterende bewegingen tegen de opgedrongen hype van discriminatie en racisme dat zelfs ons land zomaar overvalt na de incidenten in de VS.

Bezoekje bij de buren

Er leeft ook de vrees onder bezorgde mensen in een aantal EU-landen, de zogenaamde verstandige vier, die bang zijn dat hun leiders buitensporig moeten doneren aan de EU-noodfondsen. Het is ook de ongerustheid onder een kritische bevolking die het oneens is met de coronanoodwet. Het is de teleurstelling over het doorbrengen van vakantie in eigen land i.p.v. een goedkope vliegreis naar het zonnige zuiden. Het is de gedachte dat we mogelijk binnen een paar jaar worden gedwongen een (verplichte) vaccinatie te ondergaan om te voorkomen dat corona meer doden en economische schade veroorzaakt. Zelf moest ik bij een bezoek aan een Duitse Kaufhalle een mondkapje dragen waarbij mij een gevoel van beklemming bekroop. Het was opvallend rustig in dat gigantische magazijn. Vreemd eigenlijk nadat per 1 juli de btw bij de buren met 3 procent is verlaagd. Is de Duitse consument dan zo terughoudend geworden? Van de 10 kassa’s was slechts 1 geopend. Nou ja, mijn bezoek was natuurlijk een momentopname en vooral dat mondkapje was de oorzaak dat ons winkelwagentje maar voor een deel was gevuld.

Gedeelde smart is halve smart

Als mijn gevoel van beklemming ook zo wordt gevoeld door de Duitsers dan vrees ik dat die oppressie wereldwijd wordt gevoeld. Het verplicht moeten dragen van een mondmasker voelt absoluut niet prettig. Het stemt je somber. Een mondmasker gecombineerd met een stroom van negatieve berichtgeving in hartje zomer. Een saaie zomer met ongekende somberheid. Vaak probeer ik het einde van een column in tegenstelling tot de teneur van de titel wat luchtig af te sluiten. Ik krijg dat deze keer niet voor elkaar. We moeten eerst maar door de zure appel heen bijten. De neerwaartse spiraal raakt ons allemaal en daarop zal ik geen uitzondering zijn. Ongelukkig genoeg schiet mij een toepasselijk gezegde te binnen: “gedeelde smart is halve smart.”

GW