Dat meer dan één miljoen Thaïse burgers de exuberante leefstijl van hun koningshuis niet meer pikken, is beslist groot nieuws. Zeker heel atypisch voor het land zelf. Traditioneel wordt de koning van Thailand als een god aanbeden. Dat was wel het geval voor de in 2016 overleden koning Bhumibol. Toen de langstheersende monarch ter wereld. Zijn opvolger Rama X is niet zo populair, om het eufemistisch uit te drukken. Die oppositie tegen het super-luxe en vooral losbandige leven van deze huidige koning van Thailand telt wel één miljoen leden, alleen al in een Facebook groep. Een dappere daad of uiting trouwens, zo´n lidmaatschap. Want op het beledigen (wat heel ruim kan geïnterpreteerd worden) van royalty staat wel tot 15 jaar gevangenisstraf. Maar Facebook verhindert deze groep en zijn boodschappen om verspreid te worden. Zelf zegt de sociale mediagigant dat het censuren is, of Facebook volledig zien sluiten in het land. Wie censureert hier wat?

Over zijn en schijn

Insider.com over koning Rama X: ´Thailand’s playboy king is reportedly holed up in a luxury hotel in the Bavarian Alps with 20 women while the rest of Germany’s hotels remain closed to tourists.´ Thailand mag dan vooral bij een zeker deel van de mannelijke bevolking gekend zijn als een droom voor vrijgezellen die uit zijn op goedkope sex. Die al dan niet oud nog wel een groen blaadje lusten. De sexindustrie tiert er van oudsher welig. Hoewel officieel illegaal, is het ook een business die miljarden deviezen het land binnen brengt. Nochtans is de doorsnee Thaise burger behoorlijk zedig van aard. Zo´n industrie van losse zeden hoort eigenlijk niet volgens hem en haar. Des te groter is de afkeuring van de levensstijl van iemand die – al dan niet voor de schijn – het goede voorbeeld zou moeten geven. Rama´s bijnaam De Playboy Koning is veelzeggend.

Authoritair regime

Theverge.com: ´Facebook blocks access to group criticizing Thailand king after government threat. Facebook’s perspective on free speech depends on where in the world you’re located´. De groep heet “Royalist Marketplace” en is opgericht door een Thaïse academicus die in Japan resideert. Pavin Chachavalpongpun heet de man en hij is gekend voor zijn felle kritiek op zowel regering als koningshuis. In vier maanden sinds april 20202 kreeg deze sociale mediakritiek op koning Rama X meer dan één miljoen volgers. ´Thailand has laws against criticizing its monarch punishable with up to 15 years in prison, The Guardian reports. The government on August 10th gave Facebook about two weeks to comply with its takedown order or risk fines of roughly $6,300 per day under the country’s Computer Crime Act, a controversial piece of legislation passed in 2016. “Our group is part of a democratization process, it is a space for freedom of expression,” Pavin said in an interview with Reuters. “By doing this, Facebook is cooperating with the authoritarian regime to obstruct democracy and cultivating authoritarianism in Thailand.”´

Misdaden tegen de menselijkheid

Om in de regio te blijven: over naar Myanmar, buurland van Thailand.´Facebook heeft toch informatie over pagina’s en accounts die verband houden met het Myanmarese leger doorgegeven aan het onafhankelijke onderzoeksmechanisme voor Myanmar IIMM. Deze commissie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) verzamelt bewijs voor ernstige misstanden in Myanmar.´ De Rohingya bevolking van zo´n miljoen mensen wordt niet erkend in genoemd land als wettelijke inwoners, maar eerder als illegalen. Myanmar is een boeddistisch land terwijl de Rohingya het islamitische geloof aanhangen. Vervolgingen, verkrachtingen, zelfs concentratiekampen vanwege overheid en leger volgden dan ook. De feiten dateren van 2011.´De VN noemde ze voor de recente ontwikkelingen al ‘de meest vervolgde groep minderheden ter wereld’.´ Facebook had eerder in 2018 bepaalde accounts en berichten geblokkeerd, naar eigen zeggen om haatberichten tegen de Rohingya tegen te gaan. ´Het hoofd van het IIMM vertelde eerder deze maand dat Facebook nog geen bewijs voor “ernstige internationale misdaden” had vrijgegeven, ondanks de belofte van het platform om mee te werken.´

Macht wordt ook gegeven

Is Facebook machtig als sociaal mediumplatform met zo´n derde van de wereldbevolking als lid? Vast en zeker. Herinneren we ons wat een consternatie het in de VS veroorzaakte, toen de mediagigant een eigen digitale munt aankondigde. In de zomer van 2019. De Libra, waarvan sindsdien weinig meer gehoord wordt. Tal van landen kwamen in het geweer tegen zoveel potentiële macht. Stel je voor dat 2,8 miljard Facebookers de Libra zouden verkiezen boven alvast de Amerikaanse dollar. Kan niet, mag niet, zal niet, moeten ze in Washington gedacht hebben. In juli 2020 nog mochten de toplieden van Facebook, Amazon, Apple en Google het komen uitleggen in het Amerikaanse Congress. Er wordt al langer gevreesd dat zij te veel macht naar zich toetrekken. Onvoldoende belastingen betalen ook. Antitrust processen en boetes zijn al meermaals tegen hen ingesteld/opgelegd. Nochtans zijn het bewust of onbewust nog altijd burgers, miljarden burgers, u en ik die de Big Four zo machtig hebben gemaakt. Door lid te worden van Facebook. Te kopen op Amazon. iPhones aan te schaffen. Door Google Chrome als webbrowser te bezigen.

De tegenbeweging

Voor al deze gecentraliseerde macht bestaan er trouwens ondertussen tal van valabele alternatieven. Gedecentraliseerde sociale media zoals Hive en Steemit. Electroneum heeft een spotgoedkope smartphone in de markt gezet die zelfs toegankelijk is voor bewoners van de Ontwikkelingslanden. De Brave Browser ook bijvoorbeeld, waar u beloond wordt om advertenties te zien, en alleen dan nog diegene die u zelf kiest. Hier geen centrale partij of macht die beslist wat u ziet en niet ziet. Change is coming, jawel, in wat we wel mogen noemen De Digitale Eeuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: