De onzekerheid rond het wereldwijde mengpaneel

Politici en economen willen ons doen geloven dat zij inzicht hebben in het wereldwijde economische proces. Als we dáár wat schuiven en op andere plekken knopjes iets naar links of rechts draaien, dan zal er, gebaseerd op historisch inzicht en zogenaamde wetmatigheden, dat en dát gaan gebeuren.

mengpaneel

Anno 2014 ziet de werkelijkheid er echter heel anders uit. In een geglobaliseerde en geïnformatiseerde wereld, is het economische mengpaneel tot in het oneindige uitgegroeid. Niemand weet wie en waar er knopjes en schuifjes worden bijgesteld en zeker niet met welke bedoelingen dat gedaan wordt. Speculatie en manipulatie zijn de kernwoorden van deze tijd en meer dan ooit geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie bieden voor de toekomst.

Nederland: De schuldenberg en de economische groei

Wereldwijd hebben landen enorme schulden opgebouwd. Geld uitgeven blijkt veel gemakkelijker dan geld verdienen. Het braafste jongetje uit de klas, Nederland, is hier geen uitzondering op. Verwacht wordt dat de staatsschuld in 2014 tot boven de 460 miljard zal gaan oplopen. Dit is meer dan 76% van ons nationale inkomen. In 2007 was dit percentage nog 45,3%. Volgens de Europese richtlijnen mag de staatsschuld van een land maximaal 60% bedragen. Voor ons land zou dit betekenen dat de staatsschuld in enkele jaren met zo’n honderd miljard teruggebracht zou moeten gaan worden, terwijl de feitelijke uitgavenlijn nog steeds stijgende is. Ziet u dit al gebeuren?

Nederland uit balans

Een oplopende staatsschuld. Belastinginkomsten die veel lager zijn dan begroot en uitgaven die veel hoger zijn dan ooit werd gedacht. Bij deze financiële malaise komt dat politici en bestuurders geen idee hebben wat te doen. De werkloosheid blijft oplopen en aanhouden vooral bij de leeftijdsgroep vanaf veertig jaar. Voor wie wel weer aan het werk komt geldt in de regel een tijdelijk contract en een veel lagere beloning dan voorheen. Het enige dat de regering weet te bedenken is het draaien aan de belastingsverhogingsknop van het mengpaneel. Elke euro die naar de staat gaat kan niet meer aan consumptie worden besteed en zo is de vicieuze cirkel weer rond. Minder groei, minder inkomsten enz.

Bevordering Export door aanpassing wisselkoers

Japan wil weer concurrerend worden op de wereldmarkt vooral daar waar het machines en auto’s betreft. Dit moet ten koste gaan van met name Duitsland. De Yen moet daarom ten opzichte van de euro en de dollar flink in koers oplaag. Het liefst met 20% of meer. Draghi wil, om de export te bevorderen en de schulden te laten verdampen, dat de Euro ten opzichte van de dollar, nu 1:1,24, flink aan waarde gaat inleveren. Prachtig zou in die visie een koers zijn waar een euro gelijk wordt aan een dollar. Voor ons gewone burgers betekent een lagere wisselkoers prijsstijgingen voor alles wat in dollars afgerekend moet worden, waaronder olie. Kopen in China zou voor ons ook een flink stuk duurder worden met al gevolg dat de Chinese export in de problemen zou komen, omdat we veel minder gaan kopen bijvoorbeeld via EBay. Om de Chinese export op peil te houden zou men de Yuan in waarde moeten verlagen. Dit zou o.a. betekenen dat Rusland minder krijgt voor zijn aan China verkochte gas dat in Yuans wordt afgerekend. Zo is alles en alles met elkaar verbonden. Niemand weet hoe het morgen zal zijn. Alleen de deskundigen kunnen ons vertellen hoe het gisteren was.

love

Het zal mijn tijd wel duren en Home and Love

Heel veel mensen zijn al die onzekerheid en de alsmaar stijgende kosten meer dan zat. Murw geworden van het politieke gebral en de vele, aanhoudende onzinnigheden in onze media waaronder nipplegates, comazuipers, Utopia’s en één groot Europa, haken velen af en trekken zich terug in hun eigen broedgebied. Voor de verkopers van Home, Love en andere bordjes zijn het gouden tijden.

10 reacties

 1. “Alleen de deskundigen kunnen ons vertellen hoe het gisteren was.”

  MOOI gezegd / gevonden, Ben !!!

  (ik weet er àllesvan met m’n 85% verlies op m’n cryptomuntjes grr-GRRR…! )

 2. Aardige blootlegging van de feiten heden ten dagen voor pakweg 70% van de Nederlandse bevolking.
  Wat er is gebeurd en nog steeds gaande is,kan niet meer ongedaan worden of teruggedraaid.
  Economische groei,betalingsbalans en export zijn zaken uit het vorige tijdperk.
  Mensen die bewust en zuiver bezig zijn,kunnen zelf aan de knoppen draaien/schuiven zodat zij in de echte natuurlijke balans komen, dat is echte kracht.
  Ik weet het,we zijn economisch nog steeds verbonden met geld.
  Uit principiële overtuiging je hoofd op het hakblok leggen brengt ook niet veel meer in dit leven,mits je geen duidelijk gevoel,drang hebt om een redelijke bijdrage te leveren in de komende tijd voor jezelf en je medemens ( gemeenschappelijk dus ).
  Brussel blijkt nu ook opeens oog te hebben voor het welzijn van de Europese burgers na deze 15 jaar uitgezogen en bedrogen te hebben ( meestal een teken aan de wand ),net als de nieuwe paus,die het beleid en inzichten van de Rooms-katholieke kerk 180 graden bijstelden ten aanzien van de samenleving.
  Ze hebben na het instorten van het Romeinse rijk de wereld ruim 1600 jaar kunnen onderwerpen aan de terreur van hun ideologie,leugens en machtshonger.
  Sinds 2012 is het tijdperk vissen ten einde gekomen (teken van het christendom) en dit hebben ze in Rome ook begrepen als geen ander.
  De bliksem, is niet zomaar tijdens de verkiezing van de nieuwe ( laatste paus )volgens de geschriften 3 keer in de top van de kathedraal ingeslagen.
  Je kan niet zeggen dat al die geleerden,theologen in Rome domme mensen zijn.
  Zeker niet,ze denken ons soort mensen altijd een paar stappen voor te zijn in hun beleid en denken.
  Wanneer gaan ze die 10/100 tallen miljarden bezit eens terug sluizen naar de samenleving,waar het vandaan komt.
  Nee,ze denken er met een paar goede intenties en geschied gebedjes nog goed bij weg te komen.
  Maar dat zal niet werken,alleen totale overgave en toewijding aan de samenleving kan ze redden.
  Angst en onzekerheid is het slechtste wat je kan overkomen in je leven.

 3. Congruente weergave van hoe we ervoor staan, op basis van wat iedereen kan lezen op internet weten we dat er maar weinig economische kennis is. Besluitvorming berust op statistieken die op zich fundamentele data uitsluiten, op deze manier zijn we logischerwijs gedoemd om telkens opnieuw in chaos en crisis te verzanden. De onzekerheid dat het met zich meebrengt laat ons ageren uit angst en overlevingsinstinct, verpakt in intellectualisme en wetten die het gebrek aan inzicht moeten verbloemen.

  Deze hachelijke situatie werkt totaal averechts aan wat we nodig hebben om tot herstel te komen, namelijk co-creatieve samenwerking en verruiming van visie. Onthutsend het eenvoudige feit dat allerhande oplossingen letterlijk op de tafel liggen, angst en onzekerheid laten niet toe om dit ook maatschappelijk te (h)erkennen. Niets blijkt mogelijk, de verzadiging en impasse compleet, het is nu wachten tot de bom ontploft of gekozen wordt voor het doorbraakscenario. Een menselijke keuze, een keuze die berust op gezond (economisch) verstand, niet langer op basis van statistieken die a priori als drijfzand zijn.

 4. Column is mij uit het hart gegrepen. Geldt trouwens ook op landelijke schaal waar de politici precies denken te weten hoe het allemaal moet.

 5. Waren de leiders en lijders maar onzeker over het wereldwijde mengpaneel van de tijd. Het lijkt eerder op een consistent volharden in gemaakte fouten, die we maar niet op willen lossen ook al heeft het verleden aangetoond dat het niet werkt. En dat geldt voor beide kanten. Leren lijkt wel overbodig zolang het niet met de consensus overeenkomt. En consensus hebben we verheven tot democratie. Heb je een afwijkende mening dan ben je niet-democratisch of nog erger.

 6. ZIEKMAKEND is dit uit schuld verkregen welvaart systeem waar we tot onze oren inzitten.
  Kanker , allerlei chronische klachten , stress en beroepsziektes zijn heel normaal geworden.. Kanker is uitgegroeid tot iets wat met zekerheid in je familie , vriendenkring voorkomt ! Het was een zeldzaam iets die ziekte met de K…

  Er zijn produkten in omloop die echt ziekmakend zijn maar de verkoop en winstcijfers zijn doorslaggevend in een afweging of er misschien gevaar is voor de volksgezondheid..
  De bedrijven , belangen en hun macht is veel te groot geworden met alle gevolgen van dien voor de mensheid.
  Er word intussen met ons DNA gerommeld , met ons voedsel en met allerlei nanozooi word geexperimenteerd waar we de lange termijn gevolgen nog maar amper in kaart hebben omdat het nog zo nieuw is.. Onderzoeken worden gefinancieerd met vooraf afgesproken resultaten om produkten zo snel mogelijk aan de man te brengen..
  Gisteren het OZB WOZ verhaal , de gemeente Zevenaar wil het liefst de gehele polder verkocht en volgebouwd hebben om uit de schulden te komen en dat is in elke gemeente , provincie aan de hand.
  De besluiten worden nu genomen puur in het belang van de schulden spiraal en de illusie daar uit te kunnen komen. Bouwen , Bouwen terwijl het meeste wat de laatste jaren uit de grond is herrezen nog steeds betaald moet worden en alles is op de pof gebouwd en al dat onroerend goed had er eigenlijk niet kunnen en mogen staan . Ten koste van de polders /natuur wat veel waardevoller zal blijken te zijn dan een paar rot centen.

  Oud worden in je eigen huis en daar sterven is ook onmogelijk geworden en not done vandaag de dag.. Ik begrijp het wel , hier in mijn omgeving wonen veel mensen die langs een dijk of in de polder met minimaal zo’n 400 vierkante meter grond als god in frankrijk (KTM..? ) wonen in een in guldens gekocht huis en een inmiddels opgewaardeerd paleis in euros . 400.000 euro zijn normale verkoop prijzen hier terwijl dat in de jaren 90 ong 300.000 gulden had geweest. Erger nog ze hebben het vaak gekocht in de jaren 60 /70 voor een 200.000 gulden.

  Hun maandelijkse lasten zijn peanuts !! Vaak een paar honderd euro per maand !

  En zodra dus zo’n huis verkocht word begint het feest weer opnieuw alleen met een maandelijkse betaling van minimaal 1000 euro !! , met een beetje geluk is het een handige harry die met zijn ziel en zaligheid en verdiende centen het huis van boven tot beneden aanpakt en het ook nog compleet renoveert naar de huidige wensen van luxe en comfort. Hoe groot is het belang dan dat mensen van een jaar of zestig zeventig zo snel mogelijk in een verzorgingstehuis zitten en een medicijnen abonnee tot hun dood mogen zijn.
  Heel de wereld draai nog maar om een ding , dat $%$#@#%^& geld

  Geen controle meer betekent in dit geval CHAOS !!!
  Het is geen driewieler die we besturen/manipuleren , Het financiele systeem met de schulden spiraal , de exponentionele factor in het geheel maakt het zo groot dat het plat gezegd alles naar de verdommenis helpt .
  GRRRRR

  1. Beste man, in België worden leningen afbetaald en zijn de interesten maar heel beperkt fiscaal aftrekbaar, in Nl niet. Daar wordt integendeel nog bijgeleend op de overwaarde – en dat lukt aardig tot de prijzen dalen, tot NU dus. Ik heb enkele jaren frequent in Nl geweest en kon mijn ogen niet geloven : ALLES was van de bank, niets werd afgelost en al die Nl’ers vonden dat heel normaal. Integendeel, IK werd als iets “abnormaals” bekeken, weer zo’n achterlijke Belg, weet je wel …. Welnu, NU betalen jullie de prijs van de jarenlange opgebouwde schuld. WIJ, in België, betalen de prijs van een idiote, socialistische en geldverspillende overheid ….. de gemiddelde Belg heeft ( een beetje ) geld, de overheid daarentegen is bankroet en is bezig ons geld af te pakken. Bij jullie is het omgekeerd en de gasbel in Slochteren ( die jullie al die jaren tientallen miljarden euri opbracht ) loopt ook leeg binnen afzienbare tijd. Het is niet goed, nergens, en dat zal niet snel veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.