De onzekerheid rond het wereldwijde mengpaneel

10

Politici en economen willen ons doen geloven dat zij inzicht hebben in het wereldwijde economische proces. Als we dáár wat schuiven en op andere plekken knopjes iets naar links of rechts draaien, dan zal er, gebaseerd op historisch inzicht en zogenaamde wetmatigheden, dat en dát gaan gebeuren.

mengpaneel

Anno 2014 ziet de werkelijkheid er echter heel anders uit. In een geglobaliseerde en geïnformatiseerde wereld, is het economische mengpaneel tot in het oneindige uitgegroeid. Niemand weet wie en waar er knopjes en schuifjes worden bijgesteld en zeker niet met welke bedoelingen dat gedaan wordt. Speculatie en manipulatie zijn de kernwoorden van deze tijd en meer dan ooit geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie bieden voor de toekomst.

Nederland: De schuldenberg en de economische groei

Wereldwijd hebben landen enorme schulden opgebouwd. Geld uitgeven blijkt veel gemakkelijker dan geld verdienen. Het braafste jongetje uit de klas, Nederland, is hier geen uitzondering op. Verwacht wordt dat de staatsschuld in 2014 tot boven de 460 miljard zal gaan oplopen. Dit is meer dan 76% van ons nationale inkomen. In 2007 was dit percentage nog 45,3%. Volgens de Europese richtlijnen mag de staatsschuld van een land maximaal 60% bedragen. Voor ons land zou dit betekenen dat de staatsschuld in enkele jaren met zo’n honderd miljard teruggebracht zou moeten gaan worden, terwijl de feitelijke uitgavenlijn nog steeds stijgende is. Ziet u dit al gebeuren?

Nederland uit balans

Een oplopende staatsschuld. Belastinginkomsten die veel lager zijn dan begroot en uitgaven die veel hoger zijn dan ooit werd gedacht. Bij deze financiële malaise komt dat politici en bestuurders geen idee hebben wat te doen. De werkloosheid blijft oplopen en aanhouden vooral bij de leeftijdsgroep vanaf veertig jaar. Voor wie wel weer aan het werk komt geldt in de regel een tijdelijk contract en een veel lagere beloning dan voorheen. Het enige dat de regering weet te bedenken is het draaien aan de belastingsverhogingsknop van het mengpaneel. Elke euro die naar de staat gaat kan niet meer aan consumptie worden besteed en zo is de vicieuze cirkel weer rond. Minder groei, minder inkomsten enz.

Bevordering Export door aanpassing wisselkoers

Japan wil weer concurrerend worden op de wereldmarkt vooral daar waar het machines en auto’s betreft. Dit moet ten koste gaan van met name Duitsland. De Yen moet daarom ten opzichte van de euro en de dollar flink in koers oplaag. Het liefst met 20% of meer. Draghi wil, om de export te bevorderen en de schulden te laten verdampen, dat de Euro ten opzichte van de dollar, nu 1:1,24, flink aan waarde gaat inleveren. Prachtig zou in die visie een koers zijn waar een euro gelijk wordt aan een dollar. Voor ons gewone burgers betekent een lagere wisselkoers prijsstijgingen voor alles wat in dollars afgerekend moet worden, waaronder olie. Kopen in China zou voor ons ook een flink stuk duurder worden met al gevolg dat de Chinese export in de problemen zou komen, omdat we veel minder gaan kopen bijvoorbeeld via EBay. Om de Chinese export op peil te houden zou men de Yuan in waarde moeten verlagen. Dit zou o.a. betekenen dat Rusland minder krijgt voor zijn aan China verkochte gas dat in Yuans wordt afgerekend. Zo is alles en alles met elkaar verbonden. Niemand weet hoe het morgen zal zijn. Alleen de deskundigen kunnen ons vertellen hoe het gisteren was.

love

Het zal mijn tijd wel duren en Home and Love

Heel veel mensen zijn al die onzekerheid en de alsmaar stijgende kosten meer dan zat. Murw geworden van het politieke gebral en de vele, aanhoudende onzinnigheden in onze media waaronder nipplegates, comazuipers, Utopia’s en één groot Europa, haken velen af en trekken zich terug in hun eigen broedgebied. Voor de verkopers van Home, Love en andere bordjes zijn het gouden tijden.