Het was een kwestie van tijd, we konden er op wachten. Moeder aarde kreeg een prijskaartje om haar nek toen het Klimaatakkoord(2015) in Parijs beklonken werd. Het gebruik van onze aardkloot, met alles er om heen dat niet door de mens is gemaakt, wordt doorberekend aan de bewoners. We gaan betalen om te mogen leven op aarde. Een soort van gebruiksbelasting als prijs voor ons menselijk bestaan. Hoe vreemd klinkt dat.

Boete doen

Dat we belasting betalen naar hoogte van ons inkomen, naar verbruik op goederen(btw) en milieuheffingen vanwege het vervuilen van ons milieu valt nog te begrijpen. Maar belasting betalen voor de verbranding van grondstoffen van moeder aarde die slechts een minuscuul klein deel van de totale CO2-uitstoot veroorzaken, komt mij onwerkelijk over. De natuur op moeder aarde produceert 96 procent CO2 en de mens slechts 4 procent. Het menselijk intellect komt na een aantal wetenschappelijke klimaatstudies tot de conclusie dat de mens voor zijn aandeel in de opwarming een prijs moet betalen. Er wordt een verdienmodel gecreëerd van lucht op moeder aarde dus. Heel vreemd. De CO2-heffingen die we betalen komen via de subsidiepotjes ten goede aan de nieuwe klimaatindustrie, de producenten van windmolens, zonnepanelen, batterijen en accu’s voor elektrisch aangedreven auto’s. Een nieuw verdienmodel voor de multinationals ook. Het is een klein clubje wereldverbeteraars die van mening zijn dat we met ons allen moeten boeten voor de vervuiling en de opwarming van de aarde.

Vervuiling en/of opwarming

We hebben het dus over twee verschillende problemen. Milieuvervuiling en klimaatopwarming. De vervuiling van het milieu door de mens is duidelijk zichtbaar en kan worden voorkomen door ons gedrag aan te passen. Kost wel een paar centen om bijvoorbeeld plastic verpakkingen te vervangen, maar gaat komen. De CO2 uitstoot wordt echter voor 96 procent veroorzaakt door moeder aarde zelf. Het aandeel van de bewoners van 4 procent is verwaarloosbaar. Tot moeder aarde behoort het totale aard- en wateroppervlak tot aan de diepere aardlagen waar we naar olie boren. Ook de lucht tot aan de dampkring waar we in vliegen behoort tot het leefgebied. Veel verder wil ik voorlopig niet denken. Dat doen anderen wel als ze wijzen naar Elon Musk en zijn medeplichtigen die raketten naar de Maan en naar Mars schieten. Buiten de dampkring zonder CO2 uitstoot maar wel met achterlating van rommel op de bezochte adressen. We zouden zelfs voor de vervuiling van het heelal kunnen betalen. Hoe ver willen we gaan met het opleggen van heffingen en belastingen aan de mens op aarde. We schieten door. Het aandeel van de mens in de opwarming is minuscuul klein maar daarvoor worden verhoudingsgewijs mega grote heffingen doorberekend aan de wereldburgers. Alsof de belastingdruk op ons inkomen al niet genoeg was.

Hogere olieprijzen

Na milieuheffingen maken we nu kennis met CO2 heffingen. Het heeft alles te maken met de prijs van CO2-emissierechten die de laatste maanden sterk zijn opgelopen. in Europa wordt gebruik gemaakt van het ETS(Emission Trade System). Het emissiehandelssysteem van de EU is een manier om waarde toe te kennen aan het uitstoten van CO2. Door een lang koud voorjaar(hoezo opwarming?) zijn we meer energie gaan gebruiken. Tijdens de coronacrisis met wereldwijde lockdowns was er minder CO2 uitstoot. Parallel daalden de olieprijzen die nu al weer een tijdje omhoog gaan doordat we meer kilometers maken en de fabrieken hun productieachterstanden aan het inhalen zijn. Meer vraag naar energie betekent hogere olieprijzen, meer verbruik betekent meer CO2 uitstoot, dus ook hogere CO2-heffingen. Sinds januari zijn de stroomprijzen voor een contract met vaste tarieven met 22% gestegen en de gasprijzen met 19%. Voor een gemiddeld huishouden is een nieuw energiecontract in vier maanden tijd daarmee al €125 duurder geworden(bron Telegraaf).

Ook inflatie stijgt

Hiermee zijn we er nog niet. Het aangescherpt EU-klimaatbeleid vraagt een grotere inspanning van Nederland. We lopen met het tempo van emissiereductie momenteel achter op het Europese gemiddelde. Het wachten is op een nieuw kabinet die het beleid gaat aanscherpen. We staan dus aan het begin van een tijdvak van flink stijgende energieprijzen. De hogere CO2-heffingen worden door bedrijven doorberekend naar de consument. De snelle stijging van de energieprijzen zorgt ervoor dat het consumententarief voor nieuwe gas- en stroomcontracten recent flink hoger is geworden. Tel hierbij op de inflatie die sinds begin dit jaar flink van zich laat spreken. Om maar niet te spreken over de huizenprijzen die net als de energieprijzen ook door het dak gaan. Hier praten we over onze eerste levensbehoeften, een dak boven ons hoofd en een kachel voor een beetje warmte.

Alleen uitverkorenen

De coronacrisis is bijna ten einde. Toch? Daarvoor bedacht men lockdowns, avondklok, vaccins en een vaccinatiepaspoort. De oplossing voor de Klimaatcrisis ligt ook op de loer. Het vaccinatiepaspoort is een EU-Digitaal Groen Certificaat. Mag ik raden? Straks beperkingen voor mensen met onvoldoende groene punten. Advies: ga direct uw huis isoleren om persoonlijke isolatie te voorkomen, koop een Tesla, een warmtepomp, zonnepaneeltje, windmolentje, enzovoort. U bent uitverkoren en mag CO2 vrij reizen over moeder aarde.

GW

8 reacties

 1. Ook bij de zogenaamde klimaatcrisis wordt als oplossing over lockdowns gesproken. Tja, er zullen wel weer (veel) mensen in angst gaan leven; die vinden alles prima, zolang ze maar gered worden van de onzichtbare vijand.

  1. Eens, opnieuw zal de MSM, in opdracht van de zogenaamde elite, het volk weer een angstpsychose aanpraten en helaas zullen de makke schapen dit weer UIT.

 2. Nog steeds gelooft 90% van de mensen in “de groene leugen”. Doe eens een simpel onderzoekje om vast te stellen hoeveel verstand mensen hebben door hen de volgende vragen te stellen:
  Wat heb je liever: een teveel aan koolstofdioxide of aan CO2?
  Vindt je dat de maatschappij zoveel mogelijk moet streven naar een CO2 uitstoot van 0 %?

  Ik heb zelf inzage in een windmolenproject: je zult het niet geloven maar in de nachtelijke moet betalen om stroom aan het net te mogen leveren. Stroom is bijna gratis ( kijk op je rekening) Maar je betaalt een klein beetje voor de afgenomen stroom + ecobelasting + bijdrage zus + bijdrage zo + transportbelasting + netbeheer belasting + bijdrage duurzame energie + BTW = >>>>
  Kortom: energie in overvloed, maar zoals altijd is de graaiende elite het probleem.

 3. Nog steeds gelooft 90% van de mensen in “de groene leugen”. Doe eens een simpel onderzoekje om vast te stellen hoeveel verstand mensen hebben door hen de volgende vragen te stellen:
  Wat heb je liever: een teveel aan koolstofdioxide of aan CO2?
  Vindt je dat de maatschappij zoveel mogelijk moet streven naar een CO2 uitstoot van 0 %?

  Ik heb zelf inzage in een windmolenproject: je zult het niet geloven maar in de nachtelijke uren moet je betalen om stroom aan het net te mogen leveren. Stroom is bijna gratis ( kijk op je rekening) Maar je betaalt een klein beetje voor de afgenomen stroom + ecobelasting + bijdrage zus + bijdrage zo + transportbelasting + netbeheer belasting + bijdrage duurzame energie + BTW = >>>>
  Kortom: energie in overvloed, maar zoals altijd is de graaiende elite het probleem.

 4. Ook als iedereen straks een warmtepomp en elektrische auto heeft (Is er al een milieukundige.die doorgerekend heeft of.we dat gebruik ’s winters gaan redden met windmolens en zonnepanelen? ) zullen we olie nodig hebben… hoe wordt straks verf gemaakt, asfalt, kunststoffen en medicijnen? Uiteindelijk komen deze ook deels uit de nog overgebleven raffinaarderijen? De prijs voor deze producten zal.ook astronomisch stijgen verwacht ik

 5. ‘Wie heeft het potje vet op de kachel gezet?’
  Het maakt niet meer uit. Een achterhoedegevecht in de ontkenningsfase.
  Wat is het nut van academisch gesteggel over de oorzaak, als we al lang en breed zijn ingehaald door de gevolgen?
  De mens zal als mens grondig moeten veranderen (en zich moeten aanpassen) in zijn snel veranderende leefomgeving, om als mens te kunnen overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: