De Russische “vredesmissie” : een gewapend conflict of volgt een cyberoorlog

oorlog

De eerste van een aantal doemscenario’s lijkt zich nu te voltrekken. Russische troepen trekken  Donetsk en Loegansk binnen. De grote vraag is natuurlijk hoe deze troepenbewegingen zich verder ontwikkelen. Tuffen de Russen door naar Kiev als ze geen tegenvuur ontvangen? Of wordt gekozen voor een tactische oorlogvoering waarbij de vijand wordt misleid en Putin ergens anders gereed staande troepen de grens over stuurt. Welke grens?

EU kent geen eendracht

Zou een dictatoriale president die jarenlang heeft gewacht om met “zijn moment” geschiedenis te schrijven zijn hand overspelen en er op gokken dat het Westen de kat uit de boom kijkt? Europa zal niet eensgezind één blok vormen omdat er verschillend wordt gedacht over het inzetten van een eventuele tegenaanval. Er zijn wat EU-lidstaten die dat uiterst riskant vinden en het gevoel hebben dat Joe Biden de boel opstookt. Daarom kiest de EU liever voor economische sancties. Het begint er dus op te lijken dat Europa een tijdvak vol onzekerheden wordt in gerommeld. Er gingen al geruime tijd berichten rond over een te verwachten inval met de vraag hoe het Westen daar op zou reageren. Daar bestaat veel onduidelijkheid over omdat simpelweg niet helder is hoe de verschillende Europese landen denken te gaan handelen. Eendracht is ver te zoeken binnen de Europese Gemeenschap. Een gemeenschap die nog niet toe is aan een politieke unie maar in de kern nog steeds een handelsgemeenschap(v/h EEG) is met een gezamenlijke munt. Politieke standpunten liggen nogal ver uiteen tussen de Noordelijke en Zuidelijke lidstaten maar ook tussen West en Oost-Europese landen zoals Polen en Hongarije.

Oorlog op meerdere fronten

Verschillende grote akkoorden liggen dood voor de kast, zoals bijvoorbeeld het ambitieuze klimaatplan “Fit for 55” van EU-commissaris ‘Timmerfrans’ dat grote achterstand dreigt op te lopen. Als Europa helemaal CO2 neutraal wil worden dan zouden er geen oorlogshandelingen met zware wapens gepleegd mogen worden. Met tanks en zware voertuigen die 1 op 1 diesel verstoken op Europees grondgebied kan dat ‘fitte plan’ direct de kast in. “Frans T. zou direct een verbod moeten afkondigen op gebruik van zware wapens.” Een andere tegenvaller is dat er langdurige procedures worden opgestart van grote bedrijven die bezwaren indienen tegen de kosten verslindende investeringen en verbouwingen die niet passen in het vergunningenbeleid van de lokale autoriteiten. En er is nog een EU-twistpunt. Dat is het financiële gedeelte van het ‘fitte plan’ dat averij kan oplopen doordat de schuldenproblematiek binnen de EU noopt tot bezuinigingen van ongekende omvang. Het “bijdrukken” van geld door centrale banken is zo meteen verleden tijd omdat er een monetaire strijd wordt geleverd tegen de hoog oplopende inflatie. Moeten we een oorlog verwachten op 2 fronten?

Cyberaanvallen

O nee, wacht even, op 3 fronten. Er bestaat nog zoiets als moderne oorlogvoering zonder gebruik te maken van zware wapens. De nieuwe manier van oorlog voeren is een cyberoorlog. Zijn we daar als burgers wel op voorbereid? Als er zware economische sancties tegen Rusland worden afgekondigd door zowel de VS als de EU dan zal het sanctieballetje worden terug gekaatst. Zo kan de levering van Russisch gas in de strijd worden geworpen. Maar er bestaan ook digitale wapens. Wat te denken van cyberaanvallen op vitale doelen, zoals banken en energienetwerken. Zouden onze banken aangevallen kunnen worden waardoor pinbetalingen onmogelijk worden? Gelukkig hebben we nog cash. Maar ook op voorraad? De moderne oorlogvoering is niet meer een oorlog tussen wat soldaten maar ook burgers kunnen nu digitaal worden aangevallen. Mogen we kiezen of wordt het van alles wat. Hoe dan ook, het worden onrustige tijden.

Speelfilm

Was er al niet veel onvrede over de repressieve coronamaatregelen die onnoemelijk veel geld hebben gekost? Kortom, genoeg ingrediënten voor een nieuwe spannende aflevering in de speelfilm “De ondergang van de EU.” Een speelfilm in de vorm van een tragische komedie. Voor het scenario van die film heb ik in deze column al een voorzetje gegeven. Het is nu wachten op het invullen van de details. Dat is een kwestie van tijd, een spannende tijd. Ach, we hebben al zo lang vrede gekend…

GW

10 reacties

 1. Ach ja, deze was ik nog vergeten. De angst voor het coronavirus is plotseling verdwenen. Terwijl politici zich juist nu moeten richten op de WOB-documenten die zijn vrij gekomen. Daaruit zijn ongetwijfeld schokkende conclusies te trekken. Nu verdwijnt de vijand van onze volksgezondheid naar de achtergrond terwijl we nog altijd leven onder het juk van de Noodwet. De tijdelijke noodtoestand zou zomaar kunnen worden verlengd tot een permanente noodtoestand, als we maar flink bang worden gemaakt voor de Russen.

  Ook ligt er nog wat digitaal gereedschap(het CTB) in de ijskast waar niemand meer wakker van ligt. Aller ogen zijn gericht op dat andere gereedschap dat in handen is van dictators en veel grotere schade kan aanrichten dan een QR-app. Of zou het digitale gereedschap door een cyberoorlog wellicht volledig buiten gevecht worden gesteld? Je weet maar nooit.

 2. Het gaat net als bij de Krim Maar wij hebben Rutte nog dus U kunt rustig gaan slapen dat werd ook in 40 gezegd En Timmermans zal wel even optreden met broek vol en de EU stelt ook niks voor.

 3. Bezuinigingen van ongekende omvang binnen de EU vanwege de oplopende rentes op staatsschulden. Ik vraag mij af of er dan daardoor ook nog voldoende in defensie kan worden geïnvesteerd om aan de NAVO-norm van 2% van het BBP te kunnen voldoen en of diverse regeringen nieuwe bezuinigingsrondes wel zullen overleven. Ik zie t.g.v. eventuele nieuwe bezuinigingsrondes in een tijd van oorlog en hoge inflatie dat veel regeringen zullen vallen en plaats zullen maken voor radicaal-rechtse regeringen die de gewone man van alles en nog wat zullen beloven.

  Is er binnen de reguliere media al sprake van bezuinigingen van ongekende omvang?

  1. Sommige lidstaten van de EU zullen hun defensie uitgaven verhogen ten koste van alles. Is gebruikelijk bij oorlogsdreiging. De ontspoorde staatsschuld is van later zorg. Veiligheid van de burger staat voorop, net zoals bij een gezondheidscrisis zeg maar. Mag wat kosten dus. Het is een ideaal excuus om te smijten met geld.

   De grote vraag is of wij burgers een oorlog willen die zal leiden tot bloed vergieten en een economische crisis. Zie hier het begin van lichte paniek bij westerse leiders die nu moeten acteren tegenover een sterke tegenstander. De mainstream media zal zich weer moeten melden om net als bij het killervirus, nu bij een gewapend conflict, een angstcultuur te creëren zodat de burger wordt afgeleid van een naderende economische crisis. Een kat in nood maakt vreemde sprongen.

 4. Beste Gerrit ,

  Gelukkig dat Timmerfrans nu de E-tank naar Oekraine gaat sturen moet wel vaak laden maar in ca 14 dagen zal de E-tank geruisloos aankomen tegen de gevaarlijke russen. CO2 neutraal is zowat het domste wat de EU wil uitvoeren ze hebben geen idee het gaat enkel verschrikkelijke armoede en economische vernietiging van alle landen betekenen die meedoen aan deze onzin.

  Dit zou zo maar een berichtje van je bank kunnen wezen in 2023 dus pas op wat je hier allemaal schrijft.

  “Geachte heer, uit onderzoek blijkt dat u zich onlangs kritisch heeft uitgelaten over verplichte vingerafdrukken voor de id-kaart, hierdoor zijn wij ons genoodzaakt om uw bankrekening voor de duur van zes weken te blokkeren. Met vriendelijke groet,uw bank”

  1. Dan wordt het hoog tijd voor een parallelle samenleving. Dat we ons afkeren van het centraal betaalsysteem en onze flappen weer afhalen bij de glimlachende juffrouw achter de balie van een echte Volksbank. Weer terug naar de volksbank, geen ECB met een CBDC. Geen weigerende flappentapper op de hoek van de winkelstraat, geen storing bij het pinnen in de super, geen rode kruisjes op je smartphone. Zag gisteren een groen vinkje en een vredesduif bij mij in de tuin. Geeft hoop.

 5. We zitten in een tijdperk waarbij de economische en militairen macht naar het Oosten verschuift.
  Het Westen is passe. Dit proces verloopt langzaam, waarbij veel politici nog steeds niet inzien dat het voorbij is (hoogmoed komt voor de val) en de EU geen deuk in een pakje boter kan slaan (zonder de Engelsen en de USA).
  Men (het Westen) is vergeten dat we met de staart tussen de beentjes uit Afghanistan en Syrie zijn gevlucht.
  De Russen zien de zwakheid van het Westen en grijpen hun kansen. Joe Biden doet toch niks, die is niet van plan een vinger uit te steken, vanwege zijn toch al slechte populariteit!

  De sancties zijn lachwekkend, afsof de Russen slapeloze nachten krijgen, omdat ze geen nederlandse bloemen kunnen kopen!
  China (grootste handelspartner van Rusland) neemt met veel plezier gas en olie af, wat wij niet meer afnemen, vanwege de sancties.
  Het Westen gaat steeds meer in een droomwereld leven, met de illusie of het de jaren 60 betreft…..Anno 2022 zijn het de Russen die in Syrie de oorlog hebben gewonnen, niet het Westen. Dat is met stille trom vertrokken. Wat een afgang.

  Daarbij weet Rusland wat de achilleshiel van het Westen is…….vluchtelingen, en daar leven er ruim 40 miljoen van in de Oekraine….bij het uitbreken van de oorlog zullen de burgers en militairen van het Oekrainese leger massaal naar de EU vluchten en asiel aan vragen (legitiem, oorlog is levensbedreigend (net als al die Afghaanse ex, militairen van het Afghaanse leger en hun familie).

  De Russen lachen zich krom om de domme naieve houding van het Westen.
  De EU gaat wel anders piepen ,als er straks tientallen miljoenen vluchtelingen binnen stromen.
  Daar hebben de domme politici nooit rekening mee gehouden, anders hadden ze wel van de daken geschreeuwd, dat de Oekraine nooit bij de EU of de Nato komt! Dat maakt immers de EU uit en niet de burgers van de Oekraine.

  Al die vluchtelingen is goed voor de woningbouw (weer wat extra huizen nodig, ok, zeg maar vluchtelingen steden) en die moeten allemaal een zorgverzekering en zorg vanwege de trauma’s, (artsen vreten de hele dag uit hun neus, kunnen ze eindelijk aan het werk).

  Het is duidelijk dat het Westen zichzelf in de voet heeft geschoten en zijn buitenland politiek ernstig tekort schiet.

  De Europese burger mag op de blaren zitten……jarenlang overspannen woningmarkt en mega inflatie tot aan de horizon.

  Politici bedankt…..

 6. Geen sprake dat de oorlog uitbreekt in Oekraine. De steden Donetsk en Loegansk zijn volledig russisch en die zijn maar wat blij weer bij moedertje Rusland te horen. Net als de Krim waar volop in geinvesteerd en het leven is daar uitstekend vandaar dat de westerse pers er nooit over bericht of keertje heengaat. Oekraine is een totaal failliet land en je zal zien Donetsk en Loegansk zullen er stuk beter voorstaan dan de Oekraine komende jaren. Oekraine zal ook uiteindelijk weer bij moedertje Rusland behoren dat is ook vrij logisch eeuwenlange historische banden. Het gas vanuit Rusland zal blijven stromen er is gewoon geen alternatief.

 7. Hoe dan ook… de grote verliezer is de EU en Nederland in het bijzonder. Voor de Amerikanen is het enkel gunstig. Zij kunnen hun dure LNG slijten. Voor de Nederlandse burger betekent onze nog hogere gasrekening en benzineprijs een solidariteitsbijdrage aan de expansiedrift van Rusland of de NAVO of EU of wie dan ook, dat maakt me verder niet meer uit.
  Onder het mom van alles ligt aan Poetin of het milieu of wie of wat dan ook lopen de kosten dusdanig op dat we inderdaad naar hyperinflatie afstevenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: