De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn zoals voor de vreselijkste epidemie, pandemie in decennia, Corona/COVID-19 genoemd. Je hoort en leest het wel vaker, en het zal ook wel realistisch zijn. De wereld heeft een knak gekregen a.h.w.; zowel haar 7,8 miljard bewoners als alle economieën. De ene (mens en economie) zal redelijk snel nog herstellen, terwijl andere getekend zijn voor het leven. Het zijn slechts cijfers – 143 miljoen+ besmetten en 3 miljoen+ overledenen. Maar we kunnen ons voorstellen dat de pandemie elk van die drie miljoen plus overleden mensen met hun naasten; familie, vrienden, collega´s diep en tragisch getroffen heeft. Laat ons eens kijken hoe het met de diverse economieën van de wereld gesteld is. Waarin we leven, en waarvan we moeten leven. Overleven soms… 

De top vier is dezelfde gebleven, volgens berekeningen van het IMF in april 2021, het Internationaal Monetair (of Munt) Fonds. Dat zijn dan van 1 tot vier de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland. De nummers vijf tot en met tien dan een jaar geleden/vergeleken met anno 2021 (steeds over het dan voorbije jaar):

5. India – verliest de vijfde plaats en komt op zes. Dat verbaast ons niet, waar miljoenen dicht opeen gepakt wonen en werken in de grootsteden, en de migratie ook aanzienlijk is

6. Het VK – gaat van zes naar plaats vijf. Wat verwonderlijk lijkt met zoveel nare berichten dien aangaande de eerste maanden van de Coronacrisis, maar het land was het eerste om bij alle mogelijke leveranciers van vaccins ook nog eens monsterbestellingen te plaatsen. 

7. Frankrijk – blijft ter plaatse

8. Italië – blijft ter plaatse

9. Brazilië – verdwijnt uit deze top tien en moet plaats ruimen voor Canada

10. Canada – gaat er een plaats op vooruit, misschien omdat het een niet zo dicht bevolkt land is waar de pandemie minder ravage heeft aangericht. Op deze nu vrijgekomen plaats, tien, komt een nieuw land binnen en dat is Zuid-Korea. Waarvan we inderdaad positieve berichten doorkregen over snel adequate maatregelen treffen, isoleren, quarantaine, maximaal testen,… Daaraan merk je weer dat een overheid die kordaat reageert op dergelijke besmettingen, gezondheidscrises; mensenlevens redt. Terwijl een overheid die een dergelijke pandemie niet au sérieux neemt, en zelf het slechte voorbeeld geeft van nonchalance (president Bolsonaro!), mensenlevens op haar geweten heeft. Je hoort in de volksmond wel ´dat ´t niet uitmaakt of en wie je kiest, want ´ze´ zijn allemaal hetzelfde´? Nou, in dit geval redt een bekwame regering letterlijk mensen. De visuele voorstelling waarin de ranglijst met de veranderingen beter overkomt ook, vindt u hier.

Ondertussen in Nederland…

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: