De tijd van financiële repressie is aangebroken

Sylvester Eijffinger & Edin Mujagic, MeJudice.nl | Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dit geldt ook voor het monetaire beleid in crisistijd, aldus Eijffinger en Mujagic. De noodzaak om schulden te verlagen is groot, maar heeft als schaduwzijde dat het de groei om zeep helpt. In het zoeken naar een uitweg gebruiken overheden en centrale banken daarom maar financiële repressie: dwang uitoefenen op kapitaalstromen. Marktkrachten voeren niet meer de boventoon maar overheidskrachten. De verleiding wordt steeds groter om vroeg of laat schulden te verlagen via verkapte monetaire financiering.

Kritische schuldgrens

Het eerste onderwerp waarover de Amerikaanse president Barack Obama sprak na zijn herverkiezing begin november was de Amerikaanse staatsschuld. Hij wil het enorme begrotingstekort aanpakken en zo de toename van de staatsschuld beteugelen. Bijna alle westerse landen zijn bezig of hebben plannen om de eigen staatsschuld terug te brengen of de toename ervan op zijn minst te stoppen. Het meest genoemde argument is dat de staatsschuld gevaarlijk in de buurt komt van de kritische grens van ongeveer 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en in sommige gevallen deze grens al gepasseerd is. Een staatsschuld hoger dan 90 procent werkt als een rem op economische groei, zo blijkt uit een uitgebreid historisch onderzoek van de Harvard-economen Kenneth Rogoff en Carmen Reinhart. Als we de eurozone als een land bekijken, dan zou de schuld van dat land circa 90 procent van het bbp zijn, meldde Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, onlangs. In de Verenigde Staten is de staatsschuld volgens de OESO eind van dit jaar 103,6 procent. In andere westerse landen is het beeld niet veel beter: Verenigd Koninkrijk (97,2 procent), Frankrijk (102,4), Duitsland (87,3) en Nederland (75 procent). Lees verder op MeJudice.nl

22 reacties

 1. Dickie meldt onder de vrouwen van Griekenland met leeftijd tussen 15 en 24 ruim 65% bedraagd. Jeugdwerkloosheid totaal momenteel (in Q3) gestegen tot 56,6%.

  En Samaras zegt dit:
  SAMARAS SAYS GREECE IS BACK ON ITS FEET

  Jaja. Ik zie u volgend jaar wel weer, zeg juni voor nog een shotje €.

 2. @5 Daarom is de zgn crisis ook gecreerd.
  Maar wel door de status quo poppen, ze willen nl dat er een verandering komt ten gunste van zichzelf.

  De mensen wereldwijd zodanig afknijpen dat de mensen zullen smeken om een oplossing….en dan komen ze met een nieuw systeem…zgn om het voor ons allen beter te maken.
  Je ziet het gebeuren.

  Weet je wat een electronische lampmatrix is?

  Hier heb je een plaatje.

  http://home.comcast.net/~pfutz/Capcom/bulletin/lamp_Matrix_dim_light_issues_1.jpg

  Via de drivers wordt bepaald welk lampje of welk groepje lampjes stroom krijgen.

  Zo werkt het precies hetzelfde met de geldtoevoer in deze wereld..
  Gelukkig zijn wij meer dan een lampje en hebben ook de keuze om niet meer afhankelijk te zijn van de aansturing die ons opgelegd wordt.
  Onze keuze is dus aan ons.
  En zelfredzaamheid zal dus geboden zijn. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor stroom, maar simpelweg voor onze basic levensbehoeften.

 3. Europe Crisis Rescue Begins With MIT Men as a Matter of Trust

  http://www.bloomberg.com/news/2012-01-12/rescuing-europe-from-debt-crisis-begins-with-men-of-mit-as-matter-of-trust.html

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/12/goldman_sachs_nee_joh_mit_rule.html

  Die Banken Unie van hun Eu is van Draghi voor Draghi. G.Sachs Draghi e.a. controleren G. Sachs.

  Dat gaat je kosten. Ze banken-unien niet voor peanuts. Er wordt daar een nieuw eu-organisatie opgezet met werk voor meer dan 1000 man te ECB Franktfurt.

  Alle data/ cijfers van Banken worden doorgespit- bijgehouden en ingevoerd.
  Een adviseur van G.Sachs komt vervolgens bij de Banken langs met swaps cfd’s en de rekening. Om hun Bank toch maar te ‘ beschermen en verzekeren tegen- en voor…. ‘.

  Prachtig. Hoe eenvoudig. Ik kan de was doen.

  Dat wat nog soeverein was aan en in een Bank de boekhouding wordt door SachsDraghi tot de Global Governance met een pennestreek– verdrag. Zo doe je dat komen tot Global Governance. Jij kan de was doen.

  Ze zijn wel bang om vertrouwen te winnen.Ze weten dat als er veel Nederlanders zijn die hun geld van de Bank halen het is gedaan. Einde Eu ESM ECB.
  Vertrouwen in Banken komt nooit meer. Vraag maar eens aan mensen die je ontmoet.
  Het vertrouwen in Banken was ook geen vertrouwen doch gewoon Hollandse Goedgelovigheid.

  GOEDGELOVIGHEID
  1) Lichtgelovigheid en Naïviteit
  Klucht : volks vermaak centraal: overspel, goedgelovigheid en dronkenschap zijn dan de meestvoorkomende thema’s.
  Vertrouwen heeft in zowel sociale als psychologische zin verschillende connotaties. De meest gangbare definitie van vertrouwen omvat doorgaans de volgende elementen:
  · Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.
  · Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.
  · Verwachting van een persoon dat degene die hij/zij vertrouwt zal handelen op een manier die hem/haar niet zal benadelen, met het risico in een nadelige positie te belanden indien de ander dit vertrouwen schaadt.

  In sociologie en psychologie is de mate waarin twee groepen elkaar vertrouwen een maatstaf voor het geloof in de eerlijkheid en aardigheid van de ander. Vertrouwen speelt een belangrijke rol relaties, binnen bedrijven, groepen en banken.
  De gave van mensen om in te schatten of iemand te vertrouwen is, kan worden teruggevoerd naar een neurobiologisch structuur en activiteit in de hersenen.

  Het vertrouwen kan je met een hersenscan gewoon meten en op beeldscherm zichtbaar maken.

  Ziet klucht Eu: met dronkenschap, cocaine op de eu- toiletten, overspel in de lift en na lobbying en goedgelovigheid opwekkende organisaties -Banken unie en personen.

  Hoe maak je een einde aan de klucht of juist niet. Meer dronkenschap meer overspel en meer goedgelovigheid.
  Zij leven zich uit.

  Ze zijn Bank. Geen Bank…. geen zijn.

  Eenvoudig. Zonder Bank bestaan ze niet. Wrijf uut die ogen.

  Haal geld van de Bank- laat allen dat wat nodig is maandelijkse rekeningen. De echte Nederlander haalt zijn geld van de Bank.
  Zo effectief.

  Vraag aan Ben of Ruben: schrijf eens een artikel met de effecten gevolgen data etc… van geld van de Bank halen.
  Dit EuECB Draghi- syteem is heel eenvoudig grondig te wijzigen voor eens en altijd.

  1 miljoen mannen welke hun geld van de bank halen in Nederland en klaar.
  Draghi &Co hebben ons een wurggreep en die wordt immer steviger.

  Geen Bank of ECB geen wurging of repressie.
  Wurging- Schorum – alleen door goedgelovigheid.

 4. @max

  Ik denk wel dat het slimmer is om je te focussen op hoe je de repressie kan bevechten dan de focus te leggen op de schuldigen en de voorvechters van de status quo.

  Die gaan ook wel door zonder dat je ze bloot probeert te leggen of uitscheld.
  Beter denk ik om die energie te gebruiken om onder die imaginaire repressie uit te komen. Zo leg je ze namelijk volledig lam.

  Maar dat is mijn mening. En je geld van de bank halen is wel leuk maar gezien het feit dat dat eindeloos bijgeproduceert kan worden, kun je beter gaan leren hoe je je eigen groenten verbouwd en hoe je aan drinkbaar water kan komen.

 5. Ze zijn bang om alle vertrouwen te verliezen..correctie.

  Vertrouwen- goedgelovigheid -Gebakken lucht.
  Geloven in gebakken lucht en hun schuldenmuntje is Goedgelovigheid puur.

  Daarom doen ze zoveel moeite om de prijs van Goud laag te houden.Ze trachten met wolfraam goudstaven ook Goud een gebakken lucht tintje mee te geven.

  Hun geld is ontkracht dus alleen met goedgelovigheid is de Bank te redden..

 6. @ Max idd

  De gevangenschap van de mensheid is geestelijk.

  We zijn vrij , maar kunnen dat door geconditioneerdheid niet beseffen, of zelfs niet bevatten.

  Stop 10 vlooien in een jampot met het deksel erop. Eerst springen ze alle kanten op. Op den duur zullen ze hun grenzen accepteren en zelfs niet meer springen maar slechts rondkruipen.
  Geconditioneerd door opgelegde beperkingen….
  Hahaha ok max, ik ben uitgeraasd.
  Bedank hoor.
  Maar ik denk wel dat we hetzelfde bedoelen.

 7. madman…
  …..laat hem – max29 – gewoon uitrazen…het gaat vanzelf over…

  Niet voor jouw bedoeld…

  Die Banken unie met 1000 man x 20.000 per maand .

  Free lunch alll over …

  Hoogstwaarschijnlijk gevolg: Na fraude gevallen in deze Bankenunie een commisie of Unie welke de Bankenunie gaat controleren….
  Weer zeg 200 man x 20.000 per maand ..

 8. @Max29. Ik heb mijn mini-bank run vorig jaar uitgevoerd. Momenteel wacht ik (net als Ed vermoedelijk) op de 30% dip om het laatste (en bijgespaarde) deel in PM te investeren.

  Maar ik denk niet dat de banken snel zullen gaan vallen na het pinnen van al ons geld. Het volk in Griekenland en Spanje deden dit ook, maar tot op heden is er nog geen enkele bank omgevallen. Komt door dat ene systeem, ben de naam even kwijt, maar er wordt dan vrij snel geld overgeboekt om het systeem draaiende te houden.
  Dit kan volgens mij nog wel even doorgaan, totdat Duitsland het voor gezien houdt.

 9. ELA

  The first rule of ELA is you don’t talk about ELA.

  De economische problemen van euroland Slovenië worden in rap tempo erger. De economie kromp in het tweede kwartaal met 1 procent op kwartaalbasis en met 3,2 procent op jaarbasis, zo werd vrijdag bekend.

  Dit wakkert de angst verder aan dat Slovenië het volgende euroland gaat worden dat om noodsteun zal moeten vragen. Dit heeft Reuters al gemeld door studie situatie in Slovenie.

  Dit omdat er reeds een bankrun gaande.

  Het Ecb van Merkel lost dit op via ELA.
  ELA is een geheim gehouden verborgen onderdeel van het ECB welke Banken getroffen door bankruns voorziet van gratis geld.

  Emergency Liquidity Assistance in the Euro Area
  o.a. http://estatico.vozpopuli.com/upload/Luis_Rey/emergency-liquidity-assistance.pdf.
  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-24/frozen-europe-means-ecb-must-resort-to-ela-as-finance-lights-dim.html

  Je treft binnen de ned. media niets aan omtrent de ELA .
  S ommige Banken in Ierland Griekenland Spanje Italie zijn al gered door ELA.

  Ze kunnen lang doorgaan doch ergens is er een breekpunt.

 10. @14 max29 14-12-2012 20:09:

  Wat er moet gebeuren, is dat het gehele Europese bankwezen onderuit getrokken wordt, banken massaal omvallen en het betaalverkeer compleet in chaos vervalt. Dat is, afgezien van heel wat ellende op korte termijn, wel het beste wat ons kan overkomen, waarna er een nieuw systeem opgestart wordt dat op eerlijkheid en duurzaamheid is gebaseerd. Want het huidige doormodderen brengt ons op termijn alleen maar armoede en sociale ellende.

 11. @Moin : Zolang De Families àchter de poppetjes hetzelfde blijven, en dat blijven ze dus, verandert er geen ene HOL,en zal ieder ‘nieuw’ systeem slechts een voortzetting van het oude in een andere vorm met andere ‘gezichtjes’ blijven.

  Breek hun ‘Trusts’ en ‘Agreements’ open.
  Sommige dateren uit de 17e eeuw.

  Serieus.

  Dààr zitten namelijk de tienduizenden milJARDEN verborgen ; belastingvrij èn aan het oog van iedere redelijke (volks-)controle onttrokken.

  Serieus.

  Belast dezeTrusts met 50% en confisceer ook de helft van het fysieke goud, uit naam van de wereldbevolking.

  Verdeel de opbrengst gelijkmatig en naar behoefte over alle continenten, en zèlfs de schuld van de VS verdwijnt ‘over night’.

  [u]Schaf ALLE Centrale Banken af[/u], dat BIS-HOER als éérste, en voer soeverein (staats-)geld in ; gedeeltelijk (10%) goudgedekt, gecombineerd met een maximale ‘leverage’ voor de banken van [u]maximaal[/u] faktor 10 ; dat is ook in slechte tijden redelijk te absorberen.

  Een nieuwe èn rechtvaardige ‘herstart’ voor de héle mensheid.

  Vervolgens De Families (100? 300?) isoleren op een eiland zonder communicatie-middelen. Geef ze maar hoeren ; daar ging hun passie namelijk toch al naar uit de afgelopen 3 eeuwen. Huwelijken waren voor hen slechts (neo-)feodale kapitaal-conservatie.Financiële schijnhuwelijken zo gij wilt.

  Wat er met de Rothschilds dient te gebeuren, en wel onverbiddelijk, zeg ik hier niet.

  Want er gebeurt of verandert TOCH niks, hè ?

  Dààrom, waarde schaapkes, zijn jullie gedoemd rondjes te rennnen in door ‘hen’ aangewezen weiden, ‘toevallig’ eventjes helemaal verdord, en dat jullie leven lang ; dat van jullie(klein-) kinderen inbegrepen-gn-gnn …

  Maar zeg NOOIT dat Ktm z’n bek dicht hield, hè ?

  Ok ?

  Nou, vooruit dan, ga maar weer lekker rondjes rennen..!

  Is goed voor de lijn zeggen ze …

 12. Nou, vooruit dan, ga maar weer lekker rondjes rennen..!

  Als ik zo’n schaap zie rennen in een strak hip pak, slaat mijn brein op hol. Waar ren je voor weg? Waar wil je heen? Wat is er mis? Ben je bang?

  Maar echt, ze vinden het gewoon lekker.
  Bij een strakke vrouw ga ik het gewoon geloven hoor 🙂

 13. Dames en heren,

  Als moderator is het mijn taak berichten te filteren van oa. onjuist taalgebruik en reacties die off topic zijn. De afgelopen twee dagen zijn er een aantal reactie geplaatst waarvan de inhoud voorzien was van ofwel het eerste ofwel het laatste. Voor nu laat ik het merendeel van de geplaatste reacties staan (gezien ze telkens op het randje zijn), maar mijn verzoek voor de toekomst luidt: Wilt u allen zo vriendelijk zijn op uw taalgebruik te letten en bovendien het onderwerp van het geplaatste artikel in acht te nemen? Gebeurt dit niet ben ik genoodzaakt grote delen van de (soms interessante) reacties te verwijderen. En dat zou zonde zijn.

  Bvd, Moderator

 14. @18 Moderater klinkt zo onpersoonlijk, heb je geen codenaam? The terminator, of Edward (Scissorhands), Robo-mod, Judge Thread of zo..

  Moddereter kan ook nog maar dat is dan weer zo nederlands.

 15. @20 papaloe 15-12-2012 13:38:
  [quote]Is de Bvd hier nu openlijk aan het modereren?
  Het gaat momenteel wel erg snel zeg :-)[/quote]

  Zou je haast denken.

 16. @Madman
  Moet jij zeggen… als de koning van de schizofrenie als het gaat om naamgeving als reageerder 😉 Maar desondanks een plusje van mij omdat Moderator wel erg ‘koud’ is. Daarom mijn voorstel:

  @Moderator
  Snoeischaar. Een beetje biflaat zal dat kunnen begrijpen.

  @artikel
  Volgens mij gaat dit artikel gewoon over het feit dat de pure marktwerking gewoon verpest wordt als gevolg van subsidies aan de ene kant en (exorbitante) en soms belachelijke belastingen aan de andere kant. Een kennis van mij is net terug gekomen van een vakantie uit Indonesië. Benzine kost daar omgerekend 30 Eurocent. En je kan daar een appartement huren vanaf 4 Euro p/dag. Dat is lager dan de huur van een huurwoning hier in Nederland. Ra ra ra hoe kan dat ? Nee, hier moet je standaard al flink voor een huurwoning dokken en onder voorwaarde kan je in aanmerking komen voor huursubsidie.
  En zo wordt de Nederlandse (Westerse) burger kneedbaar gemaakt voor de (eventueel) nodige bezuinigingen. Met HRA heb zowaar een nog sterker, actueler en levendiger voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.