De twee kanten van de Cyprische bailout

8

Na Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal besloot de Eurozone zaterdag Cyprus te redden middels een bailout van 10 miljard Euro. Opvallend was echter het besluit de depositohouders van banken mee te laten betalen met deze deal.

img_606X341_eurogroup-cyprus-bailout-plan-1603m

Russisch geld

Aan de ene kant is de bailout voor Cyprus, waarbij spaarders mee moeten betalen, goed te begrijpen. Cyprische banken werden veelal gebruikt om (zwart) Russisch geld te parkeren. Naast dat dit Russisch geld een oorzaak van het probleem met de Cyprische banken is – zij kochten met dit geld risicovol papier – gaat de EU uiteraard niet deze Russen redden met een bailout. Het laten mee betalen door depositohouders is in dat opzicht dan ook wel rechtvaardig, ondanks het uiteraard voor de gewone burger een grote klap is.

Game changer?

Echter, er schuilt een gevaar in de keuze om de depositohouder mee te laten betalen; indien er geruchten van een nieuwe bailout zouden zijn, in welk land van de Eurozone dan ook, is het goed mogelijk dat er een bankrun in dat land ontstaat omdat er niet over cash geld moet worden meebetaald, alleen het geld dat staat op een deposito bij een bank. Dit zou betekenen dat alle banken daar failliet zouden gaan (banken hebben altijd meer uitgeleend dan dat ze in cash hebben) en dat zou dat land, en zelfs mogelijk de EU, binnen korte tijd laten imploderen. Nu zullen de leiders van de Eurozone over deze gevolgen hebben nagedacht en is Cyprus een apart geval, er is wel een duidelijk signaal aan het gewone volk afgegeven.