Via Nikolaos en Armstrongeconomics, hierbij de verschillende vormen van inflatie en deflatie. Ten eerste inflatie:

1. Valuta inflatie

Prijzen stijgen niet omdat de geldhoeveelheid wordt vergroot, maar omdat de waarde van de valuta op de wereldmarkt afneemt. Een voorbeeld is de G5 manipulatie van de dollar in 1985 (40% lager) hetgeen leidde tot de aandelencrash van 1987. De vlucht van kapitaal naar Japan die daarop volgde, creëerde een enorme bubbel die in 1990 barstte.

2. Concentratie van kapitaal in één sector

Als heel veel kapitaal zich concentreert in één sector, dan ontstaat er een bubbel. Dit kan een binnenlandse bubbel zijn (denk aan de Nederlandse huizenbubbel, Nikolaos) of een internationale bubbel die gepaard gaat met een stijgende valuta, zoals in Japan in 1989, of Amerika in 1929.

3. Stijging van de geldhoeveelheid

Dit is het theorieboek voorbeeld van inflatie, de geldhoeveelheid neemt sneller toe dan de groei van goederen en diensten, met prijsstijgingen in goederen en diensten tot gevolg. Zie ook deze grafiek.

4. Grondstoffen inflatie

Door een daling in de productie van grondstoffen ontstaat een sterke stijging van de prijs van die grondstoffen en gaan prijzen van producten omhoog. Een voorbeeld is het mislukken van oogsten door droogte of hitte, waardoor voedselprijzen sterk stijgen.

5. Omloopsnelheid neemt toe

Deze vorm van inflatie ontstaat als de geldhoeveelheid niet groeit, maar de omloopsnelheid van het geld neemt wel toe. Deze omloopsnelheid kan ook toenemen door het vergroten van hefbomen (= leningen). Momenteel neemt de omloopsnelheid van het geld in de Verengde Staten fors af.

6. Een combinatie van bovenstaande vormen

Ook deflatie kan zich op verschillende manieren manifesteren:

1. Daling van de geldhoeveelheid

Het theorieboek voorbeeld van deflatie, de geldhoeveelheid neemt af ten opzichte van de geproduceerde goederen en diensten, waardoor prijzen dalen.

2. Onvoldoende nieuw aanbod van geld tegenover een sterk gestegen vraag naar geld

Deze vorm van deflatie kan optreden in de volgende situaties:

3. Contractie in beschikbaar kapitaal door stijgende kosten

Deze vorm van deflatie kan optreden in de volgende situaties:

4. Het devalueren van een munt in een systeem met gouden/zilveren munten

Door de devaluatie treedt Gresham’s wet in werking, de oudere munten (die meer waard zijn) worden verzameld en niet meer uitgegeven, waardoor de geldhoeveelheid afneemt. Dit leidt gek genoeg tot binnenlandse prijsstijgingen vanwege de gedevalueerde nieuwe munt, terwijl er tegelijkertijd sprake is van deflatie omdat de totale geldhoeveelheid afneemt.

5. Het omvallen van een overheid en het geldsysteem

Door deze gebeurtenissen zal er een vlucht plaatsvinden naar tastbare assets buiten het bankensysteem, de enige manier om jezelf te beschermen tegen de transitie naar een nieuwe overheid en een nieuw geldsysteem. Normaal gesproken gaat dit gepaard met het in elkaar storten van het oude geldsysteem, waarbij de overheid haar eigen munt niet meer als betaalmiddel voor belastingen accepteert. Een voorbeeld daarvan is de ondergang van het Romeinse rijk.

6. Een combinatie van bovenstaande vormen’

Bron: armstrongeconomics.com

6 reacties

  1. Er is ook inflatie en deflatie van de materiële geest. Daar kunnen mensen mogelijk ook eens naar kijken. Altijd vol van de turbulentie buiten maar die van binnen gemakshalve maar overslaan. Tja, zo blijf je altijd turbulentie houden, inclusief saaiheid.

  2. http://www.scienceguide.nl/201209/inzicht-in-gevaar-derivaten.aspx
    http://www.afm.nl/~/media/Files/brochures/2012/brochure-emir.ashx
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3292604/2012/07/27/Wat-is-er-toch-aan-de-hand-met-die-derivaten.dhtml
    http://www.nujij.nl/economie/24-corporaties-(zoals-vestia)-in-gevaar-door.16088832.lynkx
    http://nos.nl/artikel/419495-afm-onderzoekt-derivaten-mkb.html

    Een derivaat zorgt dat nu voor inflatie/deflatie of biflatie?
    Het is volgens mij afhankelijk van de invalshoek die je neemt. Als je als mkb-er, universiteit, wooncorporatie, mbo-school aan de bank geld moet overhandigen omdat de rente daalt in plaats van stijgt dan zullen deze instellingen dit verlies willen doorberekenen aan haar klanten.

    Iets zegt me dat de bankiers toch een beetje voorkennis hadden ten aanzien van de rentepolitiek van de ecb. Alhoewel sinds maart 2009 konden deze instellingen er misschien ook wel vanuit gaan dat de rente laag zou blijven omdat bernanke dit toen ter tijd aankondigde.
    Maar wellicht is de rente ook wel zo laag gebleven in nederland door de triple AAA status die nederland, als een van de weinige landen nog heeft.

    Vooralsnog is het weer rustig op het derivatenfront.

    1. Rustig op het derivatenfront? Ik ben bang dat je je vergist. Het is misschien even iets minder heftig dan een paar dagen terug, maar de grote partijen gaan nog steeds lustig door. En de nieuwe posities zijn/worden al weer ingenomen.

  3. http://mjvdl.com/2012/09/26/1-000-000-000-000-000-derivaten/

    Een stukje tekst in deze link legt uit waarom men geen faillissementen wil in de europese unie. De belangen zijn te groot. Vanuit dat uitgangspunt valt te verklaren waarom een minister van financien van de VS aan tafel gaat zitten bij de onderhandelingen tussen de EU en Griekenland om een faillissement te voorkomen.
    Sommige Hedgefundsen hebben hierdoor knettertje veel geld kunnen verdienen.

    Ik denk uiteindelijk dat een derivaat toch inflatoir werkt…

    1. ‘hyperinflatie’ ?

      Meen je dat nou ?

      Deze onschuldige ‘financial weapons of mass destruction’ ?

      Gôh …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: