De week in Crypto

De weekend editie van Cryptonieuwsbrief.nl wordt verzorgd door niemand minder dan Harm van Wijk! Dus vandaag niet de vertrouwde nieuwsbrief van Joost, maar een bijdrage van mede Biflatie auteur en eigenaar van Beleggen.com, Harm van Wijk.

Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt.

De cryptomarkt stond afgelopen week andermaal onder druk, al herstelde de markt de afgelopen dagen enigszins. De crypto market cap bedraagt momenteel $1.626 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin licht steeg naar 43,6%. Ethereum (ETH), die nog steeds stevig de nummer 2-positie bekleedt, heeft een market cap van $297.4 miljard en een market dominance van 18%.


El Salvador Breekt Ban voor Bitcoin


Afgelopen week kwam er goed nieuws voor de Bitcoin: Het midden-Amerikaanse en straatarme land El Salvador heeft Bitcoin geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Inmiddels is dit door het El Salvadoraanse Congres goedgekeurd. De aangenomen Bitcoin-wet plaveit hiermee de weg naar vele disruptieve mogelijkheden.

Ten eerste creëert de wet uitzonderingen voor diegenen “die geen toegang hebben tot de technologieën die hen in staat stellen transacties in Bitcoin uit te voeren.” De Salvadoraanse regering zal naar eigen zeggen “de nodige opleiding en mechanismen bevorderen zodat de bevolking toegang kan krijgen tot Bitcoin-transacties.”

Dit is revolutionair en vooruitstrevend gezien de doorgaans corrupte regeringen in Latijns- en Midden-Amerika, die de bevolking grotendeels links laten liggen.

Ten tweede zal de Salvadoraanse regering een trustfonds van $150 miljoen oprichten bij de Banco de Desarrollo de El Salvador, of BANDESAL. Deze Ontwikkelingsbank van El Salvador zal dan voor bedrijven en particulieren voor de conversie zorgen van Bitcoin naar ‘fiat’-geld zoals de ‘keiharde’ Amerikaanse dollar.

“Het doel van het trustfonds is niet om geld te verdienen, maar om zijn beslissing om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken, te ondersteunen,” zei president Nayib Bukele op een Twitter Spaces conference call, gehost door Nic Carter van Castle Island Ventures. “Het gaat niet om de Amerikaanse Federal Reserve of zelfs onze centrale bank.”

Ten derde, terwijl Salvadoranen vrij zullen zijn om elke compatibele wallet te gebruiken om te communiceren met het nieuwe Bitcoin-gebaseerde monetaire systeem, zullen ze de optie hebben om een officiële, door de overheid goedgekeurde smartphone-portemonnee te gebruiken, ontwikkeld door Jack Mallers’ Strike.

Strike was een pionier in het gebruik van Bitcoin in El Salvador; zijn Lightning Network-gebaseerde backend maakt snelle transacties met minimale kosten mogelijk: essentiële kenmerken voor alledaagse betalingen in een land met lage inkomens. In de VS gebruikte profvoetballer Russell Okung bijvoorbeeld Strike om zijn salaris van de Carolina Panthers om te zetten in Bitcoin.

We zijn benieuwd of dit precedent ook zal worden gevolgd door andere landen. Paraguay bijvoorbeeld was er ook als de kippen bij om wetgeving aan te passen zodat het gunstiger wordt voor mining-bedrijven en andere crypto gerelateerde businesses om zaken te doen in het Zuid-Amerikaanse land. 

Centrale banken Frankrijk en Zwitserland experimenteren met CBDC’s

 

In Europa gaan de Bank of France en de Swiss National Bank (SNB) experimenteren met grensoverschrijdende afwikkelingen van twee wholesale CBDC’s en een Frans digitaal financieel instrument op een zogenaamd distributed ledger technology platform.

Dit experiment met digitale valuta’s van de Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) zal plaatsvinden onder de naam “Project Jura”.

De SNB meldde dat ze zal samenwerken met de innovatiehub van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) en een “consortium uit de particuliere sector” onder leiding van Accenture, om te experimenteren met CBDC’s op wholesale-niveau voor grensoverschrijdende afwikkeling.

Het consortium van bedrijven uit de particuliere sector omvat de Zwitserse investeringsbank Credit Suisse, Natixis, R3, SIX Digital Exchange en het Zwitserse UBS.

De Zwitserse nationale bank zei dat het al onderzoek heeft gedaan naar tokenized assets met wholesale CBDC’s.

Project Jura zal experimenteren met grensoverschrijdende afwikkelingen van twee wholesale CBDC’s en een Frans digitaal financieel instrument op een distributed ledger technologieplatform.

De transactie betreft de uitwisseling van het financiële instrument tegen een euro wholesale CBDC via een levering-tegen-betaling afwikkelingsmechanisme.

Daarnaast zal de uitwisseling van een euro wholesale CBDC tegen een Zwitserse frank wholesale CBDC via een betaling-tegen-betaling afwikkelingsmechanisme plaatsvinden, aldus de Zwitserse Nationale Bank.

De transacties zullen worden afgewikkeld tussen in Frankrijk en in Zwitserland gevestigde banken.

De ontwikkelingen op de cryptomarkten blijven doorgaan en het is ook niet voor niets dat landen en zelfs Centrale Banken met crypto’s, al dan niet in de vorm van CBDC’s, experimenteren! Daarom is het ook belangrijk om als belegger danwel trader niet alleen te (blijven) kijken naar de traditionele asset classes zoals aandelen et cetera, maar dat het ook zeker interessant is om de comfort zone wat op te rekken en ook richting de crypto’s te gaan!

Met vriendelijke groeten,

Team CryptoAcademy & Beleggen.com
Jan Robert Schutte
Harm van Wijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.