In 2020 zijn de totale schulden in de wereld met 10 procent gestegen. Tot wel – houd u vast – 281.000 miljard dollar/dollar tegenwaarden. Zeg 232.000 voor wie in euro rekent. De reden voor de enorme stijging van de al gigantische som tevoren? Blame it on Corona! Plus hoogstwaarschijnlijk nog wel wat andere uitgaven, steun allerhande, afromen her en der, want er blijft altijd wel wat aan sticky fingers kleven, wanneer het om zulke onvoorstelbaren bedragen gaat. Die schuldenberg is ondertussen zo hoog geworden, dat Mount Everest met z´n 8848 meter er niks tegen is. 

Geen goede-huisvader-beheer

De Global Debt Monitor zoals gepubliceerd door het International Institute of Finance (IFF) deelt het zo mee. Er was verwacht dat het cijfer op 277.000 miljard zou uitkomen. Maar het werd dus nog 4000 miljard meer. Met zulke onvoorstelbare bedragen verliest elke waarde, elke som aan betekenis. We hebben nu met z´n allen 3,55 keer meer uitgegeven dan we in een jaar produceren, aan goederen en diensten. 

Negatieve rente – there´s no limit

Zo is er een oud gezegde: ´Wanneer u een schuld heeft van 10.000 euro aan de bank, heeft u een probleem. Wanneer u een schuld heeft van 100 miljoen euro, heeft die bank een probleem.´ Daarom denken we dat als en wanneer de Grote Reset plaatsvindt (of klopt die reeds aan de voordeur?) er schuldsaneringen zullen komen. Schulden schrappen, teniet doen, gewoon opheffen. We doen dan allemaal samen alsof die er nooit geweest zijn. En we beginnen gewoon overnieuw, ja? Net als voorheen? Jawel, net als voorheen. Alleen gaan we vanaf 2021 beginnen die schulden digitaliseren. Di-gi-ta-li-se-ren. We maken ze nog minder zichtbaar. En kunnen tegelijk de rente verder in de min laten lopen. Want als het geld betreft en centrale banken? Niets, niemand met meer ervaring dan centraal-bankiers! 

7 reacties

  1. Er zijn in de wereld nog HEEL veel gebieden/landen waar Joe sixpack amper of geen schulden heeft (Afrika/Zuid Amerika/….) . Deze gebieden noemen wij doorgaans ‘ontwikkelingsgebieden’ maar dit zijn eigenlijk de gebieden waar de economie de komende decenia nog heel veel ruimte heeft om te groeien.
    In deze gebieden zal een vraag onstaan doordat mensen ook schuld op zich gaan nemen) waaruit nieuwe locale bedrijven zullen ontstaan die ook weer schulden zullen nemen. MAW hun GDP zal fors toenemen waardoor hun overheden ook weer kunnen ontlenen voor infrastructuurwerkzaamheden, uitbouw sociale zekerheid etc….. Wat ik wil zeggen is dat er nog heel wat mogelijkheden zijn in de wereld om de schuldenberg te vergroten
    Natuurlijk…wij zitten in de EU waar zowat iedereen die <40J onder de schulden zit, een inkomen heeft dat afgelopen 20J amper gegroeid is in koopkracht en waar onze overheden aankijken tegen 100% (of meer) schuld tov BNP dat niet meer groeit. Eigenlijk is EU/VS/JAPAN dus einde verhaal. De mensen die nog wat vermogen hebben in deze gebieden betalen zich blauw aan belastingen en ze consumeren amper omdat ze nu doorgaans "ouder" zijn, reeds een huis bezitten en niet jaarlijks opnieuw in zijn voor de aankoop van de laatste nieuwe I-Phone. Maw….we leven in het westen in een vervangeconomie en geen groei economie meer. Onze productie-industrie is weg net als onze economische bedrijvigheid.
    Slotsom…..als je (nog) wat vermogen heb….al eens gedacht aan migreren?

    1. Ja, laten we in Afrika een nieuwe industriële wereld bouwen, om te beginnen met microkrediet van Maxima.
      Onze afvaltroep daarheen exporteren doen we nu al en ongevraagd zitten de armsten van de armen met een verpest milieu waaraan ze part noch deel hebben.
      Vanuit de desastreuze gevolgen in het westen wens je de paupers op die manier geen ‘welvaart’ toe.

      1. Wat ik probeer te zeggen is niet dat wij daar een nieuwe industriele wereld moeten bouwen….dan kunnen ze wellicht zelf wel. We hebben mi al voldoende in het verleden gekolloniseerd en daar zijn ze mi niet echt veel beter van geworden.
        Wat ik bedoel is dat alles neerkomt op cycles…en dat wij hier in de nadagen zitten van onze welvaartsmaatschappij (met alle voor en nadelen vandien). Die “nadagen” kenmerken zich met grote overheidsbemoeienis, hoge belastingen en steeds minder vrijheden, een niet te betalen socilaal vangnet, bevolkingsgroepen die tegen elkaar opgezet worden, etc….. Onze schuldenberg zal ervoor zorgen dat op termijn veel van deze verworvenheden vernietigd zullen worden. In andere gebieden zitten ze nog in de beginfase (lees weinig schulden) die economische bedrijvigheid (groei van welvaart) nog mogelijk maken.

        1. De werkelijkheid is dat de ‘ontwikkelingslanden’ ergens in het Stenen Tijdperk zult moeten worden gezocht. Waar 90% van de bevolking nauwelijks inkomen heeft, geen belasting betaalt, dus geen rechten heeft. En ook geen aanspraak op de meest elementaire basisbehoeften.
          Honger, droogte, gebrek aan drinkwater, hitte, ziekten, sektarische onrust hebben tientallen miljoenen ontheemden uitzichtloos bijeengedreven in vluchtelingenkampen van de VN, waar zelfs de gezondheids- en pharma industrie beslist geen verdienmodel in zien.

          Hun kunst en cultuur worden bewonderd in westerse musea en theaters. De concessies voor de ontginning van de na het koloniale tijdperk overgebleven bodemrijkdommen zijn verkwanseld aan het westerse en Chinese grootkapitaal. De opbrengst spekt de bankrekeningen van de plaatselijke elite.

          De ontwikkelingslanden zijn al tot op het bot geplunderd en verschroeid voor de ontwikkeling van de westerse welvaart. De achtergebleven gaten kunnen bij lange niet worden gevuld met ‘barmhartige liefdadigheid’, laat staan met een nieuwe ‘industriële revolutie’.
          Andere planeten in het zonnestelsel bieden daartoe waarschijnlijk betere kansen.

    2. Het klopt dat we de dynamiek moeten gaan zoeken buiten Europa en Japan. De VS kan nog vanwege een jonge bevolking. Maar we moeten niet verbaasd zijn als er een éénmalige vermogensbelasting komt zoals het IMF al lang suggereerde https://www.businessinsider.com/governments-wealth-taxes-imf-new-source-revenue-coronavirus-economy-consider-2020-4 https://slimbeleggen.com/trends/eenmalige-belasting-spaargeld/ Mijn buurman heeft een huisje gebouwd op Mauritius en hij weet wel waarom https://www.lexpressproperty.com/en/news-advices/invest/property-investment-schemes-for-foreigners-in-mauritius.html Dus ja, de ontwikkelingslanden zouden ons wel eens het nakijken kunnen geven.

  2. Wordt tijd dat we de agenda van het WEF eens nader bestuderen. De wijze heren(en dames?) weten maar al te goed dat de boel op ploffen staat. De rente- en aflossingsverplichtingen slokken al zoveel op van het mondiale BBP dat er niets meer overblijft voor innovatie en investeringen. Dat zijn voornamelijk de westerse landen met Japan en China waar de economie drijft op krediet. De ontwikkelingslanden gaan het spelletje vanzelf meespelen om vraag en aanbod binnen de eigen economieën op gang te krijgen nu het westen te druk is met schuldaflossing.

    De schuldenberg drukt de economisch groei, die omslaat naar krimp, met alle gevolgen van dien. Burgerlijke ongehoorzaamheid zal snel toenemen als de corona-lockdowns en vrijheidsbeperkingen niet snel worden beëindigd. Mede omdat overheden geld tekort komen en belastingverhogingen en bezuinigingen doorvoeren.

    Dan komt het WEF in actie met slimme plannetjes om over te stappen op digitaal geld. Worden schulden weg gestreept, komt (digitale) geldschepping weer in publieke handen en worden de banken de aanbieders van financiële producten.

    Is de burger weer gelukkig en bezitten we niets meer. Hoe we het ook wenden of keren telkens komen we terecht bij de agenda van het WEF. Moeten we wel braaf luisteren en geloven in hun plannetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: