De stijging van de olieprijs terwijl de rente op staatsobligaties bleef dalen, heeft veel beleggers verbijsterd doen toekijken. Plotseling drong het besef door dat de inflatie wel degelijk een probleem dreigt te worden.

 

Eric Peters: De Fed heeft eigenlijk gecontroleerde inflatie nodig om de marktstabiliteit te behouden.

 

Een paar weken geleden herinnerde hedge fund manager Eric Peters eraan dat het interventionisme van de Fed al tientallen jaren op de achtergrond aanwezig is, waarbij die tussenkomsten van de Amerikaanse centrale bank de afgelopen 15 jaar dramatisch zijn toegenomen.

 

En met Amerikaanse aandelen op recordhoogte, ondanks het feit dat het salarisrapport van juni meer onmiskenbare tekenen van looninflatie vertoonde, stelde Peters in een interview met MacroVoices, waar hij zijn inflatievooruitzichten deelde en de betekenis daarvan voor de financiële markten toelichtte, dat de Fed geen andere keuze heeft dan om de VS op een pad van gecontroleerde inflatie te leiden om de onhoudbare niveaus van schulden die in de VS en in het hele wereldwijde financiële systeem zijn opgebouwd, te compenseren.

 

Het belangrijkste om te begrijpen, volgens Peters, is dat hoewel de Fed volhoudt dat de inflatiedruk van voorbijgaande aard is, de centrale bank in werkelijkheid een licht verhoogd – maar niet te hoog – inflatieniveau nodig heeft om de schulden weg te spoelen die zijn opgebouwd door een ongekende grote budgettaire expansie in vredestijd die door de COVID-pandemie is veroorzaakt.

 

De economie moet per definitie een hogere inflatie hebben omdat het beleidsdoel eigenlijk is om inflatie te creëren. Kwestie van de enorme stapel schulden te verlagen die de economie is gaan belasten. Het was gewoon een soort onvermijdelijkheid en de veiligste manier, dit scenario via de weg van gecontroleerde inflatie.

 

En dus zullen er hogere prijzen voor zowat alle grondstoffen noodzakelijk zijn. En dus zullen er ook periodes zijn waarin het lijkt alsof de inflatie matigt. Maar de belegger moet zich blijven concentreren op de beleidsdoelstelling.

 

Het beleidsdoel is, daar is Peters vast van overtuigd, heel duidelijk om de economie te ontlasten. En dit is niet alleen in de VS geval, het is een meer mondiaal fenomeen. Okay, sommige landen zijn er meer aan onderworpen dan andere landen. Maar de beleidsdoelstelling is en blijft om economieën te ontlasten van een decennialange, buitengewone vorm van schuldenexpansie.

 

De manier waarop je dat kan bereiken, is ofwel door een massale deflatoire gebeurtenis (wat een enorme kredietafschrijving zou betekenen), ofwel door een korte uitbarsting van hyperinflatie of een langere periode van gecontroleerde inflatie.

 

Wat moeten we onder dit laatste verstaan? Of anders uitgedrukt: aan welk percentage mogen we denken? Gemiddeld moet aan 3% worden gedacht en dat percentage kan soms hoger en soms lager zijn. De overheid kiest dus voor een lange periode van materiële inflatie, terwijl de rente ook kunstmatig laag wordt gehouden ver onder het inflatieniveau.

 

En als je dat 10, of 15, of 20 jaar doet, kan het doel worden bereikt. Dan is voor je het weet je hele economie minder belast of zelfs ontlast van al die vervelende schulden. In tegenstelling tot sommige Fed-sceptici verwacht Peters niet dat de Fed zal falen – althans niet op korte termijn. Hij verwacht niet dat de centrale bank zal bezwijken voor dezelfde fouten die de Bank of Japan in de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw heeft gemaakt.

 

Echter bekeken over een langere tijdshorizon, is er een potentiële bedreiging die het vermogen van de Fed om stabiliteit af te dwingen in gevaar zou kunnen brengen. Die bestaat er uit dat we gewoon niet weten hoelang dit papieren geld systeem (u mag het ook fiat geld noemen) nog zal duren.

 

Peters, die nu investeert in crypto’s, voegde eraan toe dat cryptocurrencies voor de komende decennia sterke vooruitzichten hebben. Dus wordt dit experiment op grote schaal uitgevoerd, in een wereld die wordt gekenmerkt door angst. En toch hebben we er geen flauw benul van hoe lang mensen nog vertrouwen zullen hebben in het huidige monetair systeem, dat dus een papieren geld systeem is.

 

We weten het gewoon niet, ook Peters geeft toe dat hij het absoluut niet weet. Na 2008 gebeurde iets wat niemand had verwacht: er waren ontzettend veel slimme mensen die dachten dat, als eenmaal de QE-wereld zou betreden worden, er opeens een enorme inflatie zou opduiken.

 

Toen al werd gedacht dat de mensen het vertrouwen in het fiat geld zouden verliezen en dat bleek uiteindelijk een verkeerde gok te zijn. Dus wat er gebeurde was dat de Fed QE verder zette, de centrale bank kocht veel obligaties en creëerde veel geld, maar dat geld had gewoon geen snelheid in het banksysteem.

 

Peters speelde even advocaat van de duivel en door te stellen dat, als hij het bij het verkeerde eind heeft en de inflatie echt van voorbijgaande aard is, dat zou betekenen dat olie, koper en andere industriële grondstoffen in overschot op de markt worden aangeboden, waarbij de prijzen voor deze goederen waarschijnlijk kunnen instorten als de onevenwichtigheid in de vraag afneemt. Hoewel Peters er van overtuigd is dat zelfs in dit geval een zekere mate van inflatoire druk zal aanhouden. Alleen valt moeilijk te zeggen hoeveel dat zal zijn.

 

Zelfs als het aanbod uiteindelijk stijgt om aan de toegenomen vraag op het grondstoffenfront te voldoen, wat leidt tot periodes waarin de prijzen fluctueren, zal de impact van het beleid van de Fed van het grootste belang blijven, legt Peters uit. Zoals we eerder vermeldden, heeft de Fed de verantwoordelijkheid om de wereld uiteindelijk te ontlasten van haar onhoudbare schulden, te beginnen met de VS zelf. Het is volgens hem hoog tijd dat de Amerikaanse centrale bank die taak op haar schouders neemt.

 

De wereldwijde inflatie-nachtmerrie waarvoor u bent gewaarschuwd is hier

 

Michael Snyder van TheMostImportantNews.com zit grotendeels op dezelfde golflengte als Peters. Als je dacht dat de autoriteiten over de hele wereld geld kunnen printen, lenen en uitgeven alsof er geen morgen is zonder dat deze politiek gevolgen heeft, dan lijd je volgens Snyder aan waanvoorstellingen.

 

Sinds het begin van de COVID-pandemie zijn we getuige geweest van de grootste monetaire vreetbui in de wereldgeschiedenis. Dat zou natuurlijk enorme problemen moeten opleveren, in de vorm van een nachtmerrieachtige inflatie veroorzaakt door een geldcreatie op grote schaal.

 

Iedereen met een greintje gezond verstand zou dat moeten kunnen begrijpen. Als de waarde van geld nergens aan gebonden is, is meer geld ‘maken’ altijd een verleidelijke oplossing voor de machthebbers. Maar zoals de geschiedenis keer op keer heeft aangetoond, leidt het bewandelen van dat pad altijd tot tragedie. En dat zal ook ditmaal het geval zijn.

 

In dit geval zullen de armste mensen op aarde het meest lijden. Volgens Bloomberg stijgen de basisvoedselproducten over de hele wereld dramatisch in prijs. De wereldwijde prijzen voor landbouwproducten stijgen inderdaad flink in prijs en de timing daarvoor kan niet slechter.

 

In Indonesië is tofu momenteel 30% duurder dan in december. In Brazilië is de prijs van lokale schildpadbonen 54% hoger dan in januari. In Rusland betalen consumenten 61% meer voor suiker dan een jaar geleden. En zoals Albert Edwards, de bekende econoom van Société Générale, terecht heeft opgemerkt, heeft de jaarlijkse inflatie in granen 20 procent bereikt. Wat neerkomt op de grootste jaarlijkse stijging sinds medio 2011, toen de Arabische Lente in volle gang was.

 

Als de prijzen zo blijven stijgen, is het slechts een kwestie van tijd voordat we over de hele wereld wijdverbreide voedselrellen zien. Sociale onrust is onvermijdelijk wanneer voeding onbetaalbaar wordt. De opkomende markten voelen de pijn van een razendsnelle stijging van de grondstofkosten het hardst.

 

De prijzen van alle mogelijke grondstoffen, van olie tot koper en granen, worden gestimuleerd door de verwachtingen van een economisch herstel na de pandemie vergelijkbaar met dat uit de ‘roaring 20s’.

 

Gekoppeld aan een ultrasoepel monetair beleid. Snyder moet ons op dat vlak helaas teleur stellen. Nee, er zal zeker geen “roaring 20s” post-pandemisch herstel zijn, dat is naar zijn mening een complete fantasie ontsproten uit het brein van mensen die niets van economie weten.

 

Uiteraard is het volkomen waar dat we over de hele wereld een ultra soepel monetair beleid hebben gezien. Sinds de dagen van de Weimarrepubliek in Duitsland in de jaren 20 van vorige eeuw hebben we zoiets in de geïndustrialiseerde wereld niet meer beleefd.

 

Aangezien de wereldwijde geldhoeveelheid in een angstaanjagend tempo blijft groeien, zullen andere factoren zeer zwaar wegen op de wereldwijde voedselproductie. Laatst waren er bijvoorbeeld de nieuwsberichten over de gigantische hordes sprinkhanen die momenteel Oost-Afrika teisteren en werd Saoedi-Arabië eerder dit jaar eveneens hard getroffen door deze beestjes.

 

Op gruwelijke beelden was te zien hoe een enorme zwerm sprinkhanen de lucht vult in de stad Mahayil in de regio Asir in Saoedi-Arabië. In een nachtmerrieachtige clip, gefilmd door iemand die op 23 februari op straat staat, hangen de sprinkhanen als een kolkende zwarte wolk boven diens hoofd terwijl ze voor de huizen van mensen rond vliegen.

 

Als de camera 360 graden wordt gedraaid, wordt het duidelijk dat nabijgelegen gebouwen volledig zijn omringd door de vraatzuchtige insecten zover het oog reikt. Het hoofd van het VN Wereldvoedselprogramma heeft publiekelijk gewaarschuwd dat er in 2021 hongersnoden van bijbelse proporties zullen zijn, maar in Europa en de Verenigde Staten nemen veel mensen zulke waarschuwingen niet serieus omdat we nog steeds genoeg voedsel in de winkels hebben. En tot nu toe is de voedselinflatie in de VS niet al te dramatisch geweest.

 

De meeste Amerikanen slapen dus nog steeds op beide oren. Maar Snyder ziet gekke inflatie ook op andere manieren opduiken, zelfs op manieren waar niemand spontaan aan zou denken. Geloof het of niet: een Luka Doncic rookie kaart is nog niet zo lang geleden verkocht voor $4,6 miljoen, een bedrag dat alleszins tot de verbeelding spreekt.

 

Voor niet-Amerikanen zal deze naam weinig of niets zeggen. Luka Dončić (zoals de naam eigenlijk moet geschreven worden), werd geboren in Ljubljana op 28 februari 1999. Hij is een Sloveens basketballer die in de NBA speelt bij de Dallas Mavericks, waar hij zowel als guard en als small-forward kan ingezet worden.

 

Dončić is de zoon van ex-basketbalprof Saša Dončić en werd op dertienjarige leeftijd door Real Madrid weggehaald bij KK Olimpija Ljubljana als een groot toekomstig talent. Hij debuteerde als 16-jarige voor de Madrileense club en werd zo de jongste speler in de geschiedenis van de club.

 

In 2018 werd hij als derde gedraft door de Atlanta Hawks en getraded naar de Dallas Mavericks in ruil voor Trae Young. Op 23 augustus 2020 scoorde hij 43 punten in een NBA-wedstrijd tegen LA Clippers, het hoogste aantal in zijn NBA-carrière (de Amerikanen spreken dan over een career-high).

 

In zijn rookie seizoen won hij ook ROTY (rookie of the year) en zo komen we terug op het spoor van de inflatie. Met $ 4,6 miljoen is zijn rookie kaart de duurste basketbalkaart ooit verkocht. Het betreft een gesigneerde rookie kaart met de NBA Logoman patch van een door het spel gedragen Dallas Mavericks-shirt.

 

Verzamelaar Nick Fiorello kocht de 1-van-1-kaart op 28 februari. Het was de één na duurste aller tijden wat betreft sportkaarten, na een Topps Mickey Mantle-kaart uit 1952 die voor $ 5,2 miljoen werd verkocht. Maar het kan nog bizarder: een videoclip van 10 seconden werd onlangs verkocht voor maar liefst $ 6,6 miljoen. Het lijkt te gek voor woorden, maar het is pure waarheid.

 

De cijfers liegen er niet om: nog meer gekheid: in oktober 2020 betaalde de in Miami wonende kunstverzamelaar Pablo Rodriguez-Fraile bijna $ 67.000 uit aan een videokunstwerk van 10 seconden dat hij gratis online had kunnen bekijken. Vorige week verkocht hij het voor $ 6,6 miljoen. Van een forse winst gesproken!

 

De video van de digitale kunstenaar Beeple, wiens echte naam Mike Winkelmann is, is geverifieerd door blockchain die dient als een digitale handtekening om te certificeren wie de eigenaar is. Het bewijst tevens dat de video het originele werk is.

 

Waarom zou iemand in vredesnaam meer dan $ 6 miljoen uitgeven voor een videoclip die gratis online kan worden bekeken? Het is helemaal niet rationeel (integendeel zelfs), maar dit is wat er kan gebeuren in een zeer inflatoire omgeving. We mogen ons dus nog meer van dergelijke gekke transacties verwachten.

 

Al het geld dat onze autoriteiten hebben gecreëerd, moet ergens heen gaan. Eén van de plaatsen waar het naartoe is gegaan, is de wereld van de cryptocurrencies. De prijzen voor veel van die crypto’s zijn door het dak gevlogen.

 

Maar om een lang verhaal kort te maken: de inflatie is in ons midden en zal volgens Snyder niet snel verdwijnen. Michael Snyder’s nieuwe boek getiteld “Lost Prophecies Of The Future Of America” ​​is overigens nu beschikbaar in paperback en op Amazon. De moeite waard om te lezen!

 

www.beleggen.com

Harm van Wijk

 

3 reacties

  1. Een helder en toegankelijk geschreven stuk waarbij gewezen wordt op het probleem van schulddeflatie, hyperinflatie en gecontroleerde inflatie. Sociale onrust kan looninflatie doen ontstaan waardoor de inflatie in het algemeen forser kan gaan stijgen. Jeff Gundlach heeft ook een uitleg waarom we ons niet moeten blindstaren op de lage lange termijnrente in de VS https://198financialnews.com/2021/07/15/bond-king-jeff-gundlach-says-there-is-a-simple-reason-treasury-yields-are-so-low-even-as-inflation-surges/. Negatieve reële rentes zullen niet meteen verdwijnen. Mijns inziens gaan die negatieve reële rentes wel niet extreem zijn door de deflatoire krachten die er toch blijven spelen. Vandaar dat de goudprijs – die eigenlijk al hoog is – niet meer echt stijgt. Voor prijsstijgingen van andere grondstoffen en zilver zie ik wel ruimte.

  2. Wat gebeurt, gebeurt. De inkt van diverse ‘deflatie statements’ (ook hier) was nog niet droog of exact het tegenovergestelde gebeurt, overigens volkomen logisch en in overeenstemming met wat sommigen de latente ‘Duits angstdroom’ noemen, geboren in de vooroorlogse crisisjaren.

    Het handelsprotectionisme van Trump groeit onder Biden uit tot een regelrechte economische en politieke machtsstrijd met China, waardoor de inflatie nog verder kan worden opgeschroefd.

    Intussen kunnen sommige Amerikaanse analisten de verleiding niet weerstaan om nóg dichter bij de ‘nachtmerrie’ te kruipen: “Terwijl het gros van de Amerikanen op beide oren slaapt brengen mondiale ontwikkelingen ons elke dag een stap dichter bij een militaire confrontatie met China”, zegt o.a. Michael Snyder.

    Er zullen dus nog genoeg mensen zijn met de illusie dat de grote problemen van deze tijd een zaak is van punten en komma’s die op een virtuele/wiskundige manier kan worden opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: