De zorgwekkende opmars van terreurgroep ISIS

31

Het lijkt wel alsof vandaag pas alle alarmbellen zijn afgegaan. Bij onze overheden. Eindelijk. Afgelopen zondagnacht viel de afsplitsing van Al Qaida genaamd ISIS, de Iraakse stad Mosul binnen. Twee dagen later is ook de desbetreffende provincie in handen van deze terreurgroep gevallen. En woensdag hebben de rebellen de stad Tikrit, 160 km ten noorden van Bagdad, veroverd. Ze lijken goed georganiseerd op gang te komen om een flink deel van het Midden Oosten in handen te krijgen. Een groot potentieel gevaarlijk detail huist hem in het feit dat de kinderen van de Turkse consul onder de 48 gevangen genomen gijzelaars van de Turkse consul zitten. Niet voor niets natuurlijk dat Turkije een spoedzitting van de NAVO eist.

De EU laat zich van zijn beste kant zien

Ook de plucheklevers van de EU komen zo langzamerhand met veel gepuf en gesteun eens uit hun luie stoel gekropen. Terwijl ISIS inmiddels bijna de hoofdstad van een land probeert te veroveren gaan de bobo`s van de EU met z`n allen eens fijntjes overleggen, samen met de Arabische Liga. En na een lange dag daadkrachtig vergaderen weten ze er nog net de volgende zijn uit te persen: “We hopen dat de Iraakse autoriteiten er in slagen de opmars van ISIS in het land te stoppen.” Ze zijn gelukkig wel eensgezind “diep bezorgd.”

Serieuze dreiging

Mooi om te zien ook dat ze samen optrekken tegen Syriëgangers. Na de Brusselse aanslag toch eens tijd geworden. Inmiddels lopen er 2000 van die gasten, met een toch ietwat anders wereldbeeld, rond in Europa. Timmermans sprak weer eens befaamde woorden over dat wij Europeanen hier wel eens last van zouden kunnen krijgen… Terwijl de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Peynders angstvallig spreekt over “een groot gevaar voor onze samenlevingen en riskeren we een terroristische aanslag”. Blijkbaar zijn ze het hier niet helemaal over eens…

Een groot probleem

Ondertussen schieten de rebellen van ISIS wel vrolijk door. Later op dezelfde dag is ook in Syrie een stad gevallen voor deze club. En oh ja, ze zijn, naast de dagelijkse 8 miljoen dollar aan inkomsten, ook nog eens 300 miljoen dollar rijker. Had de centrale bank van Mosul nog in de kluis liggen. Succesvol met een geschikte voedingsbodem na de verwoestende Westerse “interventie” en nu ook nog eens schathemeltjerijk. Hoe groot moet een probleem zijn wil men eindelijk eens in gaan grijpen?

Maar ach…

Hoe het ook zij, ik ben benieuwd wat er volgende maand op de hoofdpagina`s van onze kranten staat… Het paard van Troje lijkt wat mij betreft binnengehaald en nog dagelijks druppelen de Syriëgangers ook ons land binnen en krijgen ze aardig wat voet aan de grond in het Midden Oosten met hun fundamentalistische gedachtegoed. Maar ach, wat kan het schelen, vanavond lekker voetbal!