economicsAls overheid – eender welke – is deflatie zeker iets om te vrezen.  Letterlijk betekent dit de krimp van de geldhoeveelheid.  Nu zult u zeggen : dat is toch zeker niet aan de orde want alle grote overheden – Verenigde Staten, Japan en de EU – drukken geld bij als gek.  En toch…het is hun grootste schrik, dat waar ze ’s nachts zwetend van wakker worden.  Wij als burgers zien dit gevaar niet maar hoeven het ook helemaal niet te vrezen want het zou betekenen lagere prijzen.  Een economie kan alleen maar groeien door meer bestedingen, meer uitvoer, meer consumentenuitgaven.  Wanneer de prijzen van allerhande in dalende trend gaan zullen consumenten en investeerders hun uitgaven uitstellen in de zin van “morgen wordt alles toch goedkoper”.  Maar dan heb je de poppetjes wel aan het dansen; een Japan-scenario zoals van 1989 tot 2013 zien overheden heel ongaarne komen, terwijl het voor de burger dan net fijn wordt.

Nu al deflatie om ons heen

Met een extreem lage inflatie van 0,7 % voor de eurozone, ver onder de doelstelling van de ECB, dreigt er inderdaad deflatie voor dit continent indien de groei niet vlug aantrekt.  Binnen de grenzen van Europa hebben Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Cyprus nu al te maken met de gevolgen.  Voor wie veel schulden heeft – en genoemde landen zijn inderdaad de grootste probleemlanden – is deflatie dramatisch. De schuld vergroot er a.h.w. door.  Bij inflatie daarentegen wordt die schuld bij wijze van spreken “opgegeten”.  Een in de draaikolk van deflatie beland, cf. Japan en de periode van de Grote Depressie in de jaren ’30, is het heel moeilijk daar nog uit te raken.  Nederland kende reeds deflatie in 1987 door de sterke daling van de olieprijs en in 1936 aan het eind van die Grote Depressie.

7 reacties

  1. Deflatie is iets om schrik voor te hebben als je SCHULDEN hebt. Voor de spaarzame, brave, verstandige burger is het een geschenk uit de hemel. Helaas maken onze overheden grote schulden en worden de verstandige spaarzame burger gestraft.

  2. de deflatie van nu heeft te maken met de overconsumptie van de afgelopen jaren en is van toepassing op luxe goederen en huizen. wat betreft levensmiddelen en energie merk ik als burger niets van deflatie, wel zie ik dat huizenprijzen na een bubbel weer naar geloofwaardige prijzen terugkeren.

    dat electronica goedkoper wordt is heel normaal, dat heet het voortschrijden van techniek in een kapitalistisch model, vergelijk de cd en dvd, deze waren eerst erg prijzig, maar nu de ontwikkelingskosten in zeer ruime mate zijn terugverdiend, kosten ze niet veel meer dan de kostprijs, (zoals het hoort).

    ik denk eerder dat de deflatie waar de overheid zo bang voor is, gewoon het leeglopen van bubbels is, en dit is niet meer dan een terugkeer naar de werkelijkheid. voor de voedselprijzen blijft nog steeds het inflatie scenario van toepassing, dus per saldo ben ik nog steeds slecht af.

    De grote pech van de overheid is momenteel dat er niet een nieuwe technologische ontwikkeling is die de economie (zoals bv elpee naar cassette naar cd naar mp3 of de belangrijkste van afgelopen decennia: de computer) een boost geeft, verder moet het volk nog steeds de schulden van de bubbel van de afgelopen jaren afbetalen.

    dat de olieprijs zakt is enkel goed voor de economie, want = goedkoper produceren en als de prijzen voor de burger zakken = meer kunnen consumeren. maar ja; de olieprijs is altijd het grote excuus van de overheid, of die nu stijgt of daalt.

    jammer dat kranten en televisie niet het beestje bij echte naam noemen: biflatie

  3. “Herstel” van de economie is alleen nog maar speculatief. Het is niet voor niets dat de “parasitaire” economie = gejuich op de beurzen c.q. casino’s legio is. De reele economie van burgers en midden- en kleinbedrijf doet er klaarblijkelijk niet meer toe! De “happy few” krijgt het “geld” toch wel voor niets ven ECB en FED!
    Of deze “geld rondpomperij” goed blijft gaan voor “hen”? Ik geloof er niets van:
    http://www.schmullstrategie.nl/2013/11/tip-van-rik-deflatie-komt-recht-op-ons-af/ Game over! Wellicht gerechtigheid!

  4. Ja hoor, met G20 400% debt/gdp en een derivatenbom van 1,2 triljoen dollar gaan we lekker de rente verhogen en ons verheugen op lagere prijzen.

  5. “Wanneer de prijzen van allerhande in dalende trend gaan zullen consumenten en investeerders hun uitgaven uitstellen”

    Wordt hier gesteld als een vaststaand feit en onvermijdelijk. Dat vind ik een beetje eng, het lijkt alsof die ’theorie’ het menselijk gedrag bepaald. Alsof mensen robots zijn geprogrammeerd met de zo’n economische regel. Persoonlijk ga ik bijvoorbeeld niet (eindeloos) de aanschaf van een nieuwe computer of smartphone uitstellen terwijl de kans groot is dat ze volgend jaar goedkoper zijn. Bovendien kan niemand 100% zeker weten dat iets goedkoper wordt, dus er is altijd de afweging in de tijdsvoorkeur.

  6. Het argument dat consumenten meer moeten besteden en zou dan leiden tot een economische groei is toch achterhaald?

    Overbesteding zoals we die hebben gekend is gegenereerd is door banken (1 a 2% liquiditeit)

    Minder besteden is een goede trend omdat de “mensen” gaan beseffen dat onze bronnen schaars zijn. Mensen komen dan tot de inzicht dat ze beter bestedingen kunnen gaan doen die op persoonlijk vlak zinvol zijn en liefst voor de langere termijn (noem ’t maar een groene of duurzame investering)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: