Google, de grootste en meest gebruikte zoekmachine ter wereld, houdt zich al lang niet meer alleen met internet bezig. Zo groeit Google enorm snel in het segment van de smartphones (Android, Nexus One), maakt het auto’s die zelfstandig kunnen rijden en investeert het in windmolenparken (een project dat 5 tot 6 miljard dollar gaat kosten). Dit moet op termijn 1,9 miljoen Amerikaanse huizen van groene stroom voorzien. Het internetbedrijf gaat tegenwoordig ook de concurrentie aan met de kabel televisie (Google TV) en streeft er al jaren naar om de hele wereld in beeld te brengen met Google Earth en Google Streetview (Zelfs de pinguins zijn te vinden!).

Ook is het eigenaar van Youtube, de grootste videoboer op het internet. In 2006 nam Google Inc. de website over voor zo’n 1,7 miljard dollar. Youtube heeft momenteel 408 miljoen gebruikers en dit aantal zal naar verwachting stijgen naar 705 miljoen in 2016. Verder is Google nog bezig met de ontwikkeling van Google Chrome OS, een besturingssysteem voor netbook en tablets. Chrome, de internetbrowser doet het momenteel al goed. In september steeg het marktaandeel naar bijna 12% (van 3,5% vorig jaar) en moet alleen nog FireFox en Internet Explorer voor zich dulden.

Maar nu komt het échte interessante nieuws. Google gaat zich namelijk bezig houden met de economie, met de inflatie om precies te zijn. Op een congres van de National Association of Business Economists maakte Google bekend dat het zijn eigen inflatieberkeningen gaat maken. Kijk, dat willen we zien, want de cijfers van Eurostat, de Federal Reserve en het CBS gaan wel een beetje vervelen. Google gaat gegevens over de prijzen van online winkelverkopen verwerken in een inflatieindex, genaamd de ‘Google Price Index’, ofwel GPI. Het moet een alternatief gaan bieden voor de (veel te trage) inflatieberekeningen van de overheidsinstellingen.


Omdat gegevens op het internet vaak worden aangepast is er volgens Google ook makkelijker te zien of de prijzen stijgen of dalen. De inflatie-index is nog in ontwikkeling en gaat enigszins lijken op de CPI (Consumer Price Index), alleen dan met andere wegingen. Zo worden de huizenprijzen in Amerika voor 40% meegewogen in de CPI. In de prijsindex van Google zullen de huizenprijzen een weging van ongeveer 18% hebben. Natuurlijk zal het de CPI niet kunnen vervangen, er worden immers andere producten verkocht op het internet in vergelijking met de producten die worden gekocht in de reguliere economie. Toch biedt het wel een alternatief perspectief over de prijsontwikkeling. Daar komt bij dat de GPI de statistieken veel eerder kan publiceren.

De Google Price Index laat overigens volgens de Financial Times een ‘duidelijk deflatoire trend’ zien voor producten die sinds kerstmis 2009 werden aangeschaft in de Verenigde Staten. Google komt donderdagavond met cijfers van het 3e kwartaal van 2010. De verwachtingen zijn hoog. Vorig kwartaal stond het aandeel na de publicatie van de 3e kwartaal cijfers nog 7% in het rood, omdat het volgens analisten niet voldeed aan de verwachtingen. Het aandeel is sinds augustus met zo’n 20% gestegen, maar noteert YTD nog steeds -13%. Het aandeel sloot woensdag op $543,30. Analisten van Reuters verwachten dat de omzet op ruim 5,2 miljard dollar zal uitkomen.

*update*: De omzet van Google is met 23% gestegen tot 7,3 miljard. De winst is ook omhoog geschoten naar 2,17 miljard van 1,6 miljard een jaar eerder. Op de beurs van Frankfurt staat het aandeel Google momenteel 9,5% in de plus.

2 reacties

  1. Geweldig nieuws! Zoals we inmiddels allemaal al weten, en ik schreef dit al vaker op deze website, is de inflatie-berekening niet juist.
    Officiele inflatiecijfers moet je altijd met 3 vermenigvuldigen. Dat is wereldwijd. Dit komt door de creatieve rekenmethode die ca 1990 is ingevoerd. Dus inflatie Nederland volgens CBS is 1,6% over geheel 2010, is in werkelijkheid 4,8%. Reken maar na, klopt precies!
    Niet zo verwonderlijk dat onafhankelijken dit stokje eens over gaan nemen.

    Eerder had ik ook al eens een link gegeven over de M1, M2, M3 cijfers van de VS. Dit mag daar niet meer officieel bekend gemaakt worden.

    Overigens zijn steeds meer economen ervan overtuigd dat QE2 niet zal werken! Bovendien wint deflatie steeds meer terrein, ondanks QE2. Ook Ian Gordon heeft daar een zeer goed onderzoek naar gedaan. Helaas is zijn site niet meer gratis te bereiken.
    Deflatie dus, ondanks grove prijsstijgingen…. Tegenwoordig kan dat!

    Hopelijk blijft Google onafhankelijk en ongemanipuleerd.

  2. Een deflatoire spiraal zal de fed niet laten gebeuren. Dan maar weer de geldpers aan en er is al zoveel gecreeerd. Je vraagt je af waar het allemaal blijft. Tot op een dag het er opeens allemaal is dat geld.: hyperinflatie. Mensen zoeken bescherming in aandelen en edelmetalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: