Desinflatie in Europa; de inflatie daalt

Europa heeft momenteel te maken met desinflatie. Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Dit is wat anders dan deflatie, dit betekent namelijk de daling van het prijspeil (ofwel je geld wordt meer waard, want je kan meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld, omdat de prijzen dalen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen is er een afname van het tempo van de prijsstijging. Volgens de meest recente raming van Eurostat zal het inflatiepercentage in de eurozone in februari 2013 uitkomen 1,8%.  In januari 2013 bedroeg het inflatiepercentage op jaarbasis 2,0% en in de laatste maand van 2012 was het inflatiecijfer 2,2%. Een jaar geleden hadden we zelf nog te maken met een inflatiepercentage van 2,7%. Zie de grafiek hieronder.

desinflatie europa

Desinflatie en biflatie

Door de daling van de inflatie komt het inflatiepercentage voor het eerst in tijden weer onder het niveau van 2,0%. Dit is het streefdoel van de Europese Centrale Bank. Dat er een ommekeer gaande is, blijkt ook uit de inflatiecijfers op maandbasis. In januari 2013 had de eurozone op maandbasis zelfs te maken met 1% deflatie. Als we kijken naar de voornaamste componenten van de inflatie in de eurozone, wordt het Biflatie-plaatje weer duidelijk zichtbaar. De prijs van energie steeg in februari op jaarbasis met 4,0%. Ook de voedselprijzen stijgen altijd nog sneller dan de algemene inflatie. In januari steeg de prijs van voedsel 3,2% en in februari 2,7%.

inflatie per euroland

Geen desinflatie in Nederland

Hierboven een overzicht van Eurostat van de inflatiecijfers van de verschillende Europese landen. De laagste inflatiepercentages werden gemeten in Griekenland (0.0%) en Portugal (0.4%). Roemenië (5.1%), Estland (3.7%) en ons eigen Nederland (3.2%) hebben te maken met de hoogste inflatie. Waar de eurozone dus te maken heeft met desinflatie, hebben we dit overigens in Nederland niet. De Nederlandse prijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen, vooral voedsel (aardappelen, soepen) en verzekeringen werden flink duurder.

top 5 inflatie

18 reacties

 1. Een lage inflatie is juist goed voo de koopkracht van de burger. Juist nu de lonen en uitkering gematigd worden en het besteedbaar inkomen daalt.

  1. Jammer. De staat heeft torenhoge inflatie nodig en doet er alles aan om dit te realiseren. Dus dit is weer een leuk gegeven om verder te plunderen, of niet politici ? Alleen uw salaris gaat niet meer omhoog , we werken nu wereldwijd. Nu zal de gemiddelde niet zo snuggere Nederlander niet weten wat dit inhoud maar over 10 jaar zijn we economisch net als Zimbabwe. Op de straat lijkt het al op Zimbabwe. Slecht wegdek, steeds slechter onderhoud van huizen, mensen beginnen op getatoeëerde voddenbalen te lijken etc. Succes met mooie verhalen over vroeger, hoe goed we waren.

 2. Mijn bami compleet ging van €14,50 naar €14,00. Inhoudelijk echter was er ook nogal wat veranderd; van erg smakelijk tot ‘niet te vreten’ (pardon).
  Da’s OOK inflatie. Inflatie is een sluipmoordenaar, een verborgen belasting. Vergelijk de officiele cijfers in de VS eens met de cijfers van shadowstats.com. Stunning. De lonen worden in Nederland substantieel achtergesteld op de werkelijke inflatie. Weggepolderd zeg maar, net zoals het NEE tegen het ‘Verraad van Lissabon’ is weggepolderd. De loon- prijsspiraal wordt wordt kunstmatig vermeden in het nadeel van de lonen, tbv de export.

  2 personen friet, 3 kroketten, 2 frikandellen en 4 blikjes 33cl. Heineken kost € 16,80.

  Da’s fucking 40 gulden, voor een paar frieten en een paar blikjes bier, biflaten! Go fuck someone else met je ‘officiele’ inflatiecijfers!

  Ik eet ook fruit ja…

  http://www.1meikomitee.net

 3. Koen,

  Heb je weleens gehoord van het verschil tussen door de overheid getoonde inflatiecijfers en echte inflatiecijfers?
  Weleens gehoord van manipulatie? Weleens gehoord van Shadowstats?
  Weleens om je heen gekeken en gezien wat er verandert in de belastingsfeer, OZB belasting, parkeertarieven of bij de benzinepomp?
  Op welke wereld leef jij?
  Echte inflatie is minstens drie keer zo hoog als het propagandacijfer van de overheid!!!!!!!!

  1. Natuurlijk ken ik Shadowstats Johan. Ik zet dan ook mijn vraagtekens bij de berekening van ons inflatiepercentage. http://biflatie.nl/artikelen/inflatie-deflatie/klopt-de-berekening-van-de-inflatie-wel/

   Dat geld in de afgelopen decennia flink minder waard is geworden, is een feit, de vraag is hoe snel de geldontwaarding gaat. Volgens het CBS is het als volgt, teruggerekend naar euro’s (bron: cijferCBS.nl). Waar u in 1980 10 euro voor moest betalen, is dat nu €21,02, waar u in 1990 10 euro voor betaalde is dit nu €16,46 en waar u in 2000 tien euro voor betaalde, is het nu €12,86. Ik heb persoonlijk geen cijfers bijgehouden, ik ben dan ook geen statistiekenbureau. Ondanks dat ik twijfel aan de juiste berekening heeft het natuurlijk wel een algemeen beeld. Desalnietteming is het enige waar ik me echt aan vast kan houden het halve broodje bij de bakker. Wat ik geconstateerd heb is dat de broodinflatie in ieder geval een stuk hoger ligt dan de gemiddelde inflatie in Nederland (nu 3% volgens CBS). Vergeet ook niet dat we momenteel ook te maken hebben met deflatoire krachten, huizen, electronica, boeken, ze worden goedkoper. Ik gebruik de statistieken die beschikbaar zijn van de statistiekenbureaus om een trend te beschouwen. Als u een idee heeft hoe we de inflatie op een alternatieve, doch juiste en grondige manier kunnen meten, laat het vooral weten.

   1. koen, in theorie kun je de juiste en grondige manier hooguit benaderen. Je zou dan als eerste het juiste beruchte ‘mandje’ moeten samenstellen en afzetten tegen de reeële inkomens destijds. Daar vertel ik natuurlijk niets nieuws mee, maar beide elementen zijn veel ingewikkelder dan velen denken.
    Het grootste probleem in mijn ogen is: WIE gaan dat onderzoeken. De politieke belangen bij de uitkomst zijn onmiskenbaar. De uitkomst zou het beeld van veel kritische burgers kunnen bevestigen dat de modale en middeninkomens ECHT stil zijn blijven staan, en dat de lagen daarboven er dik op vooruit zijn gegaan. Laten we wel wezen het is een feit dat er al decennia sprake is van denivellering.
    Ik zou een andere uitkomst van het CBS wantrouwen. Niet omdat ik het precies weet natuurlijk, maar ik vaar liever op mijn eigen verstand, intuïtie en inzicht in de psychologie dan op de cijfers van een instrument van de regering. Maar dat is logisch.
    Één ding weet ik uit ervaring wel heel zeker. Dertig jaar geleden kon je als kostwinner, met vrouw en kinderen, met een modaal tot middeninkomen prima leven. Je kon je een autootje veroorloven, een doorzonwoning huren. 1x per jaar met gezin op vakantie. Dat ligt nu allemaal wel even anders. Nu heb je daar op zijn minst anderhalf inkomen voor nodig om op hetzelfde niveau te leven. Ik snap wel dat het ‘mandje’ nu anders is samengesteld ( daar liggen veel manipulatiemogelijkheden ), maar laten we eerlijk zijn, en vast stellen dat die z.g. groei-economie ook een schijn-economie is. Het brengt voor velen nauwelijks meer welvaart, om over welzijn maar te zwijgen. Het ‘groeimodel’ is moreel failliet. Daar heb ik de cijfertjes van CPB, CBS etc niet voor nodig

 4. Wat bijna niemand weet is dat vanaf 25 februari de Chinese Yuan vrij verhandelbaar is. Hierdoor zal de komende maanden de Dollar en wellicht ook de Euro als wereldmunten van het toneel verdwijnen en krijgen we te maken met enorme stijgingen van de grondstoffen- en voedselprijzen oftewel hyperinflatie. Ik mag bidden dat ik ongelijk heb.

   1. Dat heeft nog nergens in de media gestaan om de markten niet in paniek te brengen maar ik heb dat zelf van horen zeggen uit een betrouwbare bron. Ik verwacht zelf dat het de komende tijd in het nieuws zal doorsijpelen. Ik mag hopen dat het toch niet waar zal blijken te zijn.

    1. @ cynicus, China gaat met heel veel landen bilaterale verdragen aan, vooral handelsverdragen. En juist daar ontstaat heel veel ruimte voor het inzetten van de yuan. Zelfs in Europa sluit China dit soort verdragen en ook in m.n. België, Hongarije en Griekenland. Maar tevens is China niet van plan zich te stevig te commiteren bij het eventueel onderuit halen van de Eurozone. Dat is nu eenmaal hun politiek om hun uitbreidingen (ODI) te kunnen doen. Een noodzakelijk gevolg hiervan is natuurlijk dat ze hier en daar Chinese banken zullen gaan vestigen. Eerst een paar en geleidelijk aan meer en meer. Voor zover ik weet staat een vestiging in België al een tijdje op het programma, of is inmiddels al gerealiseerd.

     1. Europa is minder interessant voor de Chinezen dan de VS en Japan. Maar dank je voor je uiteenzetting, Dick.

 5. Het voorkomen van eenheidsvorming is het grootste doel van de huidige puppeteers…

  Ze haten verbondenheid in gedachten van ons mensen meer dan hun schoonmoeders….
  En zo blijven ze in het zadel.
  En lopen de schapen mekkerend mee..

  1. Eens, Henry Mintzberg heeft naast public en private sector nog een derde vorm gedefinieerd de zg. Plural vorm. Dit zijn de communities zoals we die zelf als interactieve sociale wezens nodig hebben, maar die totaal uiteengespeeld is door de andere twee vanwege hun angst voor de kracht hiervan. Hier is een link naar een artikel en een interview met hem.
   http://www.forbes.com/sites/karlmoore/2012/10/16/henry-mintzberg-on-what-is-wrong-with-our-economy-and-how-to-begin-to-fix-it/
   Het toont aan dat wat hier vaak besproken al herkend en benoemd is door wetenschappelijke experts.

 6. Anarchie, oftewel het recht op zelfbeschikking is de grootste vijand van de macht die nu heerst.

  Maar besef wel goed dat zelfbeschikking ook een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt.
  Want dat betekent op een hoger niveau gaan denken dan wat we van kleins af aan geleerd zijn…

  Het betekent dat je beseft dat al onze gedachten en acties gericht moeten zijn in plaats van op eigenbelang.
  En die ultieme strijd is nu gaande. En dat betekent meteen dat we allemaal persoonlijk verantwoordelijk zijn voor hoe de situatie gaat uitpakken.. Hoe confronterend dat ook is….

 7. Stealth inflation; 59% van de tonijn verkocht in de VS blijkt geen tonijn te zijn. Paardenvlees, straks hondenvlees uit Tadzjikistan? Laat me niet lachen met de “propaganda-inflatie cijfers” van de overheid.

 8. Kan het gewoon zijn, dat die desinflatie zo lijkt, omdat we de euro met de US$ vergelijken. Terwijl de benchmark eigenlijk goud hoort te zijn. Die knakkers daar aan de andere kant van de oceaan kunnen net zo goed de geldpersen harder laten draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: