Desinflatie in Europa; de inflatie daalt

18

Europa heeft momenteel te maken met desinflatie. Desinflatie betekent letterlijk een daling van de inflatie. Dit is wat anders dan deflatie, dit betekent namelijk de daling van het prijspeil (ofwel je geld wordt meer waard, want je kan meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld, omdat de prijzen dalen). Bij desinflatie word je geld nog wel minder waard, alleen is er een afname van het tempo van de prijsstijging. Volgens de meest recente raming van Eurostat zal het inflatiepercentage in de eurozone in februari 2013 uitkomen 1,8%.  In januari 2013 bedroeg het inflatiepercentage op jaarbasis 2,0% en in de laatste maand van 2012 was het inflatiecijfer 2,2%. Een jaar geleden hadden we zelf nog te maken met een inflatiepercentage van 2,7%. Zie de grafiek hieronder.

desinflatie europa

Desinflatie en biflatie

Door de daling van de inflatie komt het inflatiepercentage voor het eerst in tijden weer onder het niveau van 2,0%. Dit is het streefdoel van de Europese Centrale Bank. Dat er een ommekeer gaande is, blijkt ook uit de inflatiecijfers op maandbasis. In januari 2013 had de eurozone op maandbasis zelfs te maken met 1% deflatie. Als we kijken naar de voornaamste componenten van de inflatie in de eurozone, wordt het Biflatie-plaatje weer duidelijk zichtbaar. De prijs van energie steeg in februari op jaarbasis met 4,0%. Ook de voedselprijzen stijgen altijd nog sneller dan de algemene inflatie. In januari steeg de prijs van voedsel 3,2% en in februari 2,7%.

inflatie per euroland

Geen desinflatie in Nederland

Hierboven een overzicht van Eurostat van de inflatiecijfers van de verschillende Europese landen. De laagste inflatiepercentages werden gemeten in Griekenland (0.0%) en Portugal (0.4%). Roemenië (5.1%), Estland (3.7%) en ons eigen Nederland (3.2%) hebben te maken met de hoogste inflatie. Waar de eurozone dus te maken heeft met desinflatie, hebben we dit overigens in Nederland niet. De Nederlandse prijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen, vooral voedsel (aardappelen, soepen) en verzekeringen werden flink duurder.

top 5 inflatie