Wat is nu eigenlijk de nieuwswaarde van deze column zou u zich kunnen afvragen. Misschien dat na het lezen van dit verhaal iets meer duidelijk wordt over de slechte staat van deze bankkolos. Deutsche Bank(DB) is de grootste bank van Europa en speelt een belangrijke rol in het Europese bankenkartel. Als deze bank gaat wankelen dan zou dat een ramp zijn, die behalve in Europa zelfs mondiaal een catastrofe kan veroorzaken.

Hoe zielig is DB

Hier op Biflatie.nl wordt de berichtgeving rondom DB angstvallig in de gaten gehouden. Op basis van alarmerende berichten plaatsten we regelmatig een update. Het is zeker niet verkeerd om te weten hoe ons bankenkartel er voor staat. Per slot van rekening bestiert dat machtige kartel ons monetaire fiat geldsysteem. Vanwege de mondiale verwevenheid zou zomaar een bankencrisis kunnen uitbreken als bijvoorbeeld een grote bank als DB dreigt om te vallen. Door de globalisering is de financiële vermenging zo verweven dat een eventuele bankencrisis door de gezamenlijke centrale banken niet valt te voorkomen.

Constante stimulering

Centrale banken hebben het laatste decennium niets anders gedaan dan een constante steun te verlenen aan het westerse bankenkartel. Door verlaging van rentetarieven en opkopen van risicovolle leningen op de bankbalansen is er een constante beweging op gang gebracht om het fiat geldsysteem overeind te houden. Monetaire experts vragen zich af hoe lang deze acties nog zijn vol te houden. Als rentetarieven nog verder dalen naar dan is er sprake van zware repressieve maatregelen die niet lang houdbaar zijn ten opzichte van boze rekeninghouders en de beheerders van kapitaal, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en depositohouders. De discussie over de gevolgen daarvan wordt in de westerse samenleving steeds breder gevoerd. En zeker op deze website.

DB is jojo op de beurs

Reeds vele jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren bij DB die een enorme handel op gang heeft gebracht in derivaten en aanverwante financiële producten. Een bank die ook regelmatig betrokken was bij criminele handelingen en meerdere boetes daarvoor kreeg opgelegd. Het onverantwoorde gedrag van deze bank heeft geleid tot groot wantrouwen bij beleggers en zakelijke rekeninghouders. Maar weinig particulieren hebben een rekening bij deze zakenbank. Maar juist het feit dat veel bedrijven hun financiële transacties via DB regelen en vaak ook belegd zijn in derivaten maakt het erg riskant. Het aandeel DB is sterk gedaald en gaat de laatste tijd als een jojo op en neer op de beurs. Dat zijn tekenen van grote spanningen. Het aandeel kan zomaar een eind stijgen wanneer er een reorganisatie wordt aangekondigd. En even later volgt een flinke daling van bijvoorbeeld 8 procent op 1 dag wanneer enorme verliescijfers bekend worden gemaakt. Het op en neer stuiteren op de beurs is meestal gebaseerd op wanhoop. Hetzelfde als bij een patiënt wiens leven in feite is opgegeven en na wat oplevingen op het allerlaatst een nieuw medicijn krijgt toegediend. Puur bedoeld als uitstel van een naderend afscheid.

Bedankt voor uw trouwe dienst

Hoe moeten we nu aankijken tegen een bank die als grote werkgever zichzelf moreel verplicht had gesteld om afgezwaaid personeel elk jaar een kerstreceptie aan te bieden, en deze zomaar ineens annuleert. Het is toch een volkomen normaal sociaal gebaar dat een zichzelf respecterende grote werkgever iets doet voor oud-medewerkers als beloning voor jarenlange trouwe dienst. Maar ja, is de bank van nu, anno 2019, nog een “geliefde” werkgever, zoals dat ooit vroeger het geval was? DB heeft inmiddels al duizenden werknemers ontslagen van de “beloofde” 18.000. Pure noodzaak vanwege kostenbesparing en om niet nog meer beleggers te verliezen. Nu worden ook de gepensioneerden bedankt voor hun jarenlange trouwe dienst. Het is mooi geweest. Jullie worden nu een kostenpost op de begroting waar nog veel verborgen kosten onder de tafel worden gehouden. De kosten van de kerstdis zijn makkelijk berekenbaar, die van het derivatenpakket al lang niet meer.

Zwaard van Damocles

Wat we hier zien is exact de tactiek die meestal wordt gevolgd door een onderneming die een dreigend faillissement ziet aankomen. Eerst kostenbesparingen op personeel. Indien geen vooruitzichten op verbeteringen dan ook maar de kostenpost ‘gepensioneerden’ schrappen. Fundamenteel gezien is dit een doodzonde. Wat (bewust) niet wordt doorzien is dat het verdienmodel van de bank heeft afgedaan. Het enorme derivatenpakket is een zwaard van Damocles. De lage rente van deze tijd lijkt een blijvertje en daarom zijn derivaten financiële wapens van massavernietiging. “Derivaten van producten die altijd maar verder verpakt en doorverkocht worden als beleggingsproducten kunnen zelfs een gevaar betekenen voor het hele financiële systeem,” dat is een veel gehoorde  waarschuwing van superbelegger Warren Buffet.

Toch nog een kerstboom

Als beleggers bij een naderende recessie in paniek hun waardeloze derivatenpakketten gaan verkopen dan volgen enorme afschrijvingen op bankbalansen. Dan is de kans groot dat DB als eerste grote bank gaat wankelen. Het kinderspel van omvallende dominostenen kan dan beginnen. We mogen hopen dat de geannuleerde kerstreceptie bij de DB niet de trigger is voor een kerstcrash. Ver gezocht natuurlijk, maar ik voorzie dat bij de filialen van de DB uit pure bezuinigingswoede zelfs de kerstbomen niet meer opgetuigd worden. Vanuit een diep medelijden bied ik het resterende personeel van de DB hierbij mijn kerstboom van vorig jaar aan.

GW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: