Deutsche Bank: een gat van $12 miljard

19

deutsche bankDeutsche Bank ligt onder vuur, een nieuw schandaal is geboren. Nadat bekend werd dat Deutsche Bank, net als vele andere banken, betrokken was bij Liborgate, is nu ook duidelijk geworden dat ze een gat van 12 miljard dollar op de balans hebben. Volgens Eric Ben-Artzi, voormalig risico analist bij DB, heeft de bank bewust sommige verliezen op derivaten verborgen gehouden. Hierdoor is de waarde van deze portfolio`s veel te hoog gewaardeerd. Dit gebeurde tijdens de crisis van 2008 – 2009. Volgens de Financial Times zouden de verliezen kunnen oplopen tot zo’n 12 miljard dollar.

Klokkenluider ontslagen

Ben Artzi heeft de Duitse bank aangeklaagd omdat hij vindt dat hij onterecht is ontslagen. Toen hij aan de bel trok over zijn bevindingen van het boekhoudschandaal waren de hoge heren van Deutsche Bank not amused. Hij is volgens eigen zeggen tegen gewerkt en uiteindelijk ontslagen. Artzi heeft, net als twee andere collega`s van hem, een klacht ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de Autoriteit Financiële Markten van de VS.

Onbetrouwbare banken

Wat is het toch een zooitje aan het worden in de bankenwereld. Al dat gegoochel met geld waar we als gewone burger geen zicht en grip op kunnen krijgen. Zelfs de toezichthouders kunnen deze praktijken niet tegenhouden. We horen de laatste tijd steeds vaker over schandalen, aanklachten, schikkingen, rechtszaken en wat al niet meer. Een bank is tegenwoordig per definitie onbetrouwbaar. Als je het nieuws mag geloven, speelt er veel meer dan wij mogen weten.

Geen commentaar

Volgens Deutsche Bank zelf is er niks aan de hand en hebben ze het “probleem” in 2009 al onderzocht en niks gevonden. Bijna overbodig om inmiddels te melden dat zowel een woordvoeder van SEC alsmede een Duitse woordvoeder van de Toezichthouder BaFin geen commentaar wilden geven over de ingediende klacht en de huidige situatie bij Deutsche Bank.

Willem Middelkoop over banken

Andere voorbeelden van de chaos in financiële sector, zijn te lezen in het nieuwe boek van Willem Middelkoop. Hij heeft een opsomming gemaakt van alle opgelegde boetes van de afgelopen tien jaar voor de Wall-Street banken. Hij heeft er 18 pagina`s mee kunnen vullen! Oplichting, manipulatie, verduistering, liegen, belangenconflicten, zaken doen met dictaturen, misleiding, het is niet te bevatten. Net als de hoogte van die boetes, honderden en honderden miljoenen dollars. Het aantal verdachten dat is vervolg? Slechts één. Hoe is het mogelijk…

Het systeem lijkt te wankelen

Het begint wat mij betreft steeds duidelijker te worden dat de wondere wereld van het grote geld zijn ware gezicht steeds meer laat zien. Van de controverse rondom het ESM tot aan Liborgate en van de geldcreatie tot aan de gevaren van het onbekende Target2 systeem, het mondiale financiële lijkt te wankelen. Sterker nog, het lijkt alsof de reddingsmiddelen ook wankel staan, nu zelfs de kredietstatus van het ESM fonds is afgewaardeerd. Logisch als de noodlijdende landen garant moeten staan voor hun eigen medicijn.

Politici vs Bankiers

Het is schrijnend om te zien hoe weinig er gecommuniceerd wordt over deze zaken in de mainstream media en het zal hard op ons dak komen wanneer blijkt dat er ergens iets knapt. De politiek zou keihard tegen deze praktijken in moeten gaan en zich niet moeten mengen in deze wereld. Helaas hebben de banken inmiddels de macht. De politiek lijkt steeds meer vast te zitten in het stramien van: wie betaalt, die bepaalt. Immers, in ons kapitalistische systeem zouden banken toch gewoon failliet moeten kunnen gaan?

Actie

Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt. De sluier van geheimzinnigheid rondom de bancaire wereld zou in de openbaarheid moeten komen De lijnen tussen de politiek en de Amerikaanse banken (zoals bijvoorbeeld Goldman Sachs) is toch duidelijk? In deze tijden van crisis is het wachten totdat een grote groep mensen het helemaal zat is en in actie komt tegen de banken. Het vertrouwen in het financiële systeem is in ieder geval aan het afbrokkelen.

Over de auteur

Meneer Teun ontdekt graag de geheimen van onze instituten, systemen en bankiers. Hij bezit een gezonde dosis scepticisme en wijst mensen er graag op dat veel in ons leven anders is dan het lijkt. Twitter: @Meneer_Teun