deutsche bankDeutsche Bank ligt onder vuur, een nieuw schandaal is geboren. Nadat bekend werd dat Deutsche Bank, net als vele andere banken, betrokken was bij Liborgate, is nu ook duidelijk geworden dat ze een gat van 12 miljard dollar op de balans hebben. Volgens Eric Ben-Artzi, voormalig risico analist bij DB, heeft de bank bewust sommige verliezen op derivaten verborgen gehouden. Hierdoor is de waarde van deze portfolio`s veel te hoog gewaardeerd. Dit gebeurde tijdens de crisis van 2008 – 2009. Volgens de Financial Times zouden de verliezen kunnen oplopen tot zo’n 12 miljard dollar.

Klokkenluider ontslagen

Ben Artzi heeft de Duitse bank aangeklaagd omdat hij vindt dat hij onterecht is ontslagen. Toen hij aan de bel trok over zijn bevindingen van het boekhoudschandaal waren de hoge heren van Deutsche Bank not amused. Hij is volgens eigen zeggen tegen gewerkt en uiteindelijk ontslagen. Artzi heeft, net als twee andere collega`s van hem, een klacht ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de Autoriteit Financiële Markten van de VS.

Onbetrouwbare banken

Wat is het toch een zooitje aan het worden in de bankenwereld. Al dat gegoochel met geld waar we als gewone burger geen zicht en grip op kunnen krijgen. Zelfs de toezichthouders kunnen deze praktijken niet tegenhouden. We horen de laatste tijd steeds vaker over schandalen, aanklachten, schikkingen, rechtszaken en wat al niet meer. Een bank is tegenwoordig per definitie onbetrouwbaar. Als je het nieuws mag geloven, speelt er veel meer dan wij mogen weten.

Geen commentaar

Volgens Deutsche Bank zelf is er niks aan de hand en hebben ze het “probleem” in 2009 al onderzocht en niks gevonden. Bijna overbodig om inmiddels te melden dat zowel een woordvoeder van SEC alsmede een Duitse woordvoeder van de Toezichthouder BaFin geen commentaar wilden geven over de ingediende klacht en de huidige situatie bij Deutsche Bank.

Willem Middelkoop over banken

Andere voorbeelden van de chaos in financiële sector, zijn te lezen in het nieuwe boek van Willem Middelkoop. Hij heeft een opsomming gemaakt van alle opgelegde boetes van de afgelopen tien jaar voor de Wall-Street banken. Hij heeft er 18 pagina`s mee kunnen vullen! Oplichting, manipulatie, verduistering, liegen, belangenconflicten, zaken doen met dictaturen, misleiding, het is niet te bevatten. Net als de hoogte van die boetes, honderden en honderden miljoenen dollars. Het aantal verdachten dat is vervolg? Slechts één. Hoe is het mogelijk…

Het systeem lijkt te wankelen

Het begint wat mij betreft steeds duidelijker te worden dat de wondere wereld van het grote geld zijn ware gezicht steeds meer laat zien. Van de controverse rondom het ESM tot aan Liborgate en van de geldcreatie tot aan de gevaren van het onbekende Target2 systeem, het mondiale financiële lijkt te wankelen. Sterker nog, het lijkt alsof de reddingsmiddelen ook wankel staan, nu zelfs de kredietstatus van het ESM fonds is afgewaardeerd. Logisch als de noodlijdende landen garant moeten staan voor hun eigen medicijn.

Politici vs Bankiers

Het is schrijnend om te zien hoe weinig er gecommuniceerd wordt over deze zaken in de mainstream media en het zal hard op ons dak komen wanneer blijkt dat er ergens iets knapt. De politiek zou keihard tegen deze praktijken in moeten gaan en zich niet moeten mengen in deze wereld. Helaas hebben de banken inmiddels de macht. De politiek lijkt steeds meer vast te zitten in het stramien van: wie betaalt, die bepaalt. Immers, in ons kapitalistische systeem zouden banken toch gewoon failliet moeten kunnen gaan?

Actie

Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt. De sluier van geheimzinnigheid rondom de bancaire wereld zou in de openbaarheid moeten komen De lijnen tussen de politiek en de Amerikaanse banken (zoals bijvoorbeeld Goldman Sachs) is toch duidelijk? In deze tijden van crisis is het wachten totdat een grote groep mensen het helemaal zat is en in actie komt tegen de banken. Het vertrouwen in het financiële systeem is in ieder geval aan het afbrokkelen.

19 reacties

 1. Henry Ford zei het ook al. http://www.users.globalnet.co.uk/~noelh/Political.htm

  Het hele financiele monetaire systeem lazert om als de banken worden aangepakt. Daarom zijn ze ook TBTF. Opgepompte consumptiewaanzin, gebouwd op inmiddels onhoudbare schulden. We zitten de rit uit tot onze euro’s, dollars, yens en ponden worden ingewisseld: 1000 stuks voor 1 nieuwe. Alle papier gaat verdampen, de dag dat de bits en bytes alleen nog bakken vol waardeloze data zijn op harde schijven in streng beveiligde databunkers nadert. Zet die nullen en enen om in echte waarde zo lang het nog kan.

 2. Als je een hypotheek hebt dan kun je tegenwoordig in de boekenwinkel boekjes kopen hoe je het beste met dit financiele product kunt omgaan.
  En als je zo’n ander financieel product hebt zo’n woekerpolis bijvoorbeeld dan kun je je aansluiten bij zo’n stichting met meer van die mensen die zich hebben laten oplichten.

  Als je toevallig bij die groep hoort die bij de ABN Amro een toeslagverhoging kregen van 0,5 % op hun variabele-rente hypotheek dan is er inmiddels ook vanuit gegroepeerd verband een rechtzaak aangespannen.

  Niet dat het wat uitmaakt hoor zo’n gegroepeerde rechtsgang maar het zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om te protesteren want je hebt wel even wat anders aan je hoofd.

  Maar wellicht gaan we nog binnen afzienbare tijd een lehman-momentje krijgen dat die occupie-beweging toch echt van de grond gaat komen.
  Het mooiste zou zijn om alle bankgebouwen te confisceren alle bankmedewerkers ontslaan en de financiele kredietkraan weer in handen te geven van mensen die het weer gaan inzetten voor de gehele maatschappij. En dan zonder rente.
  Maar ach, als we in het jaar 2050 leven dan hebben we inmiddels digitaalgeld, heeft het internet een volledig anders karakter want in 2012 hebben ze binnen de VN een nieuw verdienmodel geintroduceerd voor het wereldwijdeweb.
  En de biflatisten ziiten inmiddels onderling bijelkaar aangesloten op een ict-netwerkje met eigen antennes op het dak die stroom krijgen van zonnepanelen.
  De bankgebouwen van 2012 zijn in 2050 monumentale gebouwen geworden die net als de tabaksfabrieken van vroeger volledig leeg zijn en aan oude tijden doen denken van het grote graaien en de papieren rijkdom van het kopen van huis en van aandelen.
  De kinderen van het jaar 2050 zullen tegen elkaar opscheppen dat zij wel een opa hadden die het pyramidespel doorhad en wel in staat was de beurs te verslaan op basis van belegd-kapitaal dat ie verdiend had door zijn huis op het hoogtepunt van de huizenmarkt te verkopen.

 3. Banken zijn helemaal niet TBTF als je de commerciële bank, met spaargeld, hypotheken en bedrijfsleningen, splitst van het grote casino in de derivatenhemel (wereldwijd 1.5 quadriljoen dollar). Momenteel bieden wij met belastinggeld dekking aan speculatie met ons spaargeld op een ongelofelijke schaal. Er worden gigantische risico’s genomen omdat bij verlies de belastingbetaler zijn knip mag trekken.
  De commerciële banken kunnen we dekken. De rest moet gewoon failliet gaan als ze verliezen.
  Om dit te bereiken moet de GLASS-STEAGALL-wet weer terug ingevoerd worden, waarvan de eerdere afschaffing vrijwel direct tot deze puinzooi heeft geleid.

 4. @3 drs., met alle respect, too little, too late. Als zelfs kleine ordinaire onbetekenende zakkenvullertjes als de voormalige bestuurders van een onbeduidend hersenspoel-instituut als Amarantis buiten ‘hun’ boekje gaan, hoeven we niet veel te verwachten van enige verandering bij belanghebbenden binnen het bankwezen ten goede van de maatschappij. Dat wil zeggen, tot aan de reset. Amen.

 5. Laten we A.U.B stoppen met deze instanties banken en regeringen te noemen! Als iemand van ons zoiets uitvreet wordt hij crimineel of terrorist genoemd.
  Als je een bedrag van boven de 10 duizend euro op je rekening komt storten heb je ze na 1 dag al aan de lijn. Dan krijg je meteen weer die preek van “na 9/11” zijn wij verplicht bla bla bla bla ivm met terroristen bla bla bla bla….

  Maar mevrouw de bankier????

  Woekerpolissen? Dat waren jullie!
  Liborschandaal? Dat waren jullie!
  In wapens beleggen? Dat doen jullie!
  Klanten als domme melkkoe aanzien? Dat doen jullie!

  Wie zijn dus de criminelen?

  Banken en regeringen zijn criminele organisaties! Laat dat voor eens en altijd duidelijk zijn. Ze verdienen het niet om anders genoemd te worden.

  Ik ben de afgelopen weken uren bezig geweest om een bank te vinden die zich normaal gedraagt. Die niet in wapens belegt, die niet zijn klanten oplicht met mooie verhalen, die ook nog een beetje zeker is.

  NIET TE VINDEN! BESTAAT NIET! Mensen die denken dat ASN of Triodos banken beter zijn moeten maar eens snel gaan kijken wie hun grootste aandeelhouders zijn. Het is 1 pot nat. Ook hier weer blijkt er helemaal geen keuzevrijheid te bestaan
  Iedereen betaald aan die wapen beleggingen.

  Via onze spaarcenten,belastingen en pensioenen!

 6. Wie gelooft er nou nog werkelijk dat toezichthouders er zijn om toezicht te houden. Kom op zeg, zijn makkelijke baantjes voor de elite om zicht te verrijken en als tegenprestatie werkelijk GEEN ENE FUCK hoeven te doen. Ze zijn aangesteld om wat schijn op te houden. Deze parasieten hebben rustig tien van dit soort functies en dan hebben ze nog geen fuck te doen, want dat is GODVERDOMME helemaal niet de bedoeling.
  Natuurlijk weten toezichthouders van schandalen, ze zijn er onderdeel van. Deze gasten hebben geen enkele maatschappelijke waarde, het tegendeel.
  En heb vooral geen hoop dat er ooit wat gaat veranderen.
  Neem nou amarantis, en al die jankende zakkenvullende politici. Dat is toch een zieke vertoning, het interesseert ze geen reet, sterker ze hebben er begrip voor want de eerste de beste keer dat ze zelf de kans krijgen gaan ze er direct voor.
  Verontwaardiging is voor de bühne, dat is helder.
  Klootzakken zijn het gewoon, en ze gaan er niks tegen ondernemen.
  Maar moet je eens opletten als Jan met de pet mogelijkheden heeft om wat te sjoemelen ( maas in de wet ) dan wordt er verbazingwekkend efficiënt opgetreden om het gat wettelijk te dichten.

 7. @VB, toezicht?

  http://www.group30.org/members.shtml
  http://www.bis.org/about/board.htm
  http://www2.isda.org/about-isda/board-of-directors/

  Aan ’toezicht’ ontbreekt het niet. Van bovenaf bestuurd, old boys network. Bang dat ze zijn voor de instorting van een systeem dat geschikt is om 3 miljard mensen te ‘onderhouden’.

  Terecht misschien. Maar wat ze niet willen weten is dat het systeem van onderaf komt, en niet van bovenaf. Geldt voor alle ‘systemen’ overigens. Dus pas op voor ‘systemen’ van ‘bovenaf’…..

 8. @8, Bedankt voor je bezorgdheid, maar ik denkt goed aan m’n gezondheid. Ik wil graag fit zijn als het vuurwerk losbarst om de maatschappij van alle boze demonen te bevrijden.

 9. @dave : Och gut – och gut ; kiest Euro-hoertje Ewout (eindelijk) eieren voor z’n geld ?

  Die vuile beroeps-huichelaar ; dat smerige carrière-hoertje dat ie is … laat voor ‘de vorm’ ook eens een (strikt noodzakelijk) tegengeluidje horen … zodat zijn ‘deskundigheid’ nog wat ‘uitstel van executie’ mag genieten …en hij bij het volk niet te vlug door de mand valt … want wie weet gaat dat nog eens zelfstandig nadenken … je weet maar nooit, hè ?

  Die Ewout toch …
  kiest ie voor een carrière-verlengende operatie …

  dat vieze euro-kruipertje …

 10. Zolang banken de ratingbureaus en politiek financieren gebeurt er niks. Zolang dezelfde bestuurders van banken aan het roer blijven gebeurt er niets. Ik noem het vaak de “elite” club die aan de touwtjes trekt. In 2008 hoopte ik op een verandering maar die heeft niet plaatsgevonden. Ja, banken zijn te groot en ja we moeten er iets aan doen. Vooral het woordje “we” begint me te jeuken want we kunnen er niks aan doen. Pas bij nieuwe bestuurders en een andere denkwijze zal e.e.a. gaan veranderen.

 11. Wat mij opvalt aan het artikel deutsche bank een gat van 12 miljard zijn de truuks die uitgehaald worden, door de banken, om vriend en vijand voor de gek te houden ten aanzien van de balanswaardes debiteuren en crediteuren.
  Verliezen op debiteuren worden verstopt in de balans in plaats van dat erop afgeschreven wordt. Een franse bank die nog steeds voor 20 miljard aan giftige amerikaanse hypotheekleningen op de balans heeft staan.

  Wat mij van de week opviel was dat er bij iets van 40.000 postbankklanten een bedrag van 60 euro van hun bankrekening afgeschreven werd. Het was een foutje. Ik denk dan gelijk dat zo’n actie even wordt uitgehaald om even tijdelijk wat eigen vermogen binnen te halen.

  Nou goed het mag duidelijk zijn; ik heb absoluut geen vertrouwen meer in de banken.

  Soms zit ik mij af te vragen waarom we nu al een hele poos niks meer lezen over banken die een tekort hebben aan eigen vermogen. Komt dat omdat ze nu constant geld kunnen lenen voor 0,1 % van de centrale bank?
  Ik dacht dat die immense kredietverstrekkingsoperatie van de ECB dit jaar een eenmalige kredietverstrekking was. Had de ECB dit niet gedaan dan was het begin van de meltdown en collapse ongetwijfeld begonnen en was er een aanzienlijke kans dat we even niet meer konden pinnen.

  Ik zit me soms af te vragen hoe groot die kans van een meltdown nog is immers als de banken weer zo’n liquiditeitstekort op zich af zien komen, kunnen we er eigenlijks 100 % vanuit gaan dat de ECB direct liquiditeiten gaat verstrekken. Tenzij Duitsland, de deutsche bank, of het duitse parlement op de liquiditeitsrem gaat staan.

  Vooralsnog is het best bewaarde geheim ter wereld nog altijd het bankgeheim.

 12. @16 Grote centrale banken zijn de spil in het geheel. FED, ECB, BOJ, PBoC en de BoE voorzien straks alle markten (aandelen, staatspapier, kredieten noem maar op) van steun. Zodra dat stopt klapt alles. Eea leidt tot hyperinflatie. Volgens mij is er geen weg terug.

 13. @13, KTM, briljante woedeaanval !!!!! Carrière-verlengende operate!!! Schitterend samengevat.
  @12 Dave, Europese éénwording zonder centralisatie is een contradictio interminis.
  Als je tegen centralisatie bent, kun je maar beter tegen meer Europese politieke integratie zijn.
  Ik wil ook het liefst dat we allemaal wereldbroeders zijn Dave, maar die tijd ligt nog ver voor ons.
  Dromen zonder te realiseren dat je droomt gaat Europa veel schade berokkenen. Vb, 9 december 2012.

 14. Best opwindend om over het gat van de Duitse bank te praten 🙂

  En om de kerstsfeer een beetje aan te wakkeren:

  Last Christmas
  You gave you my loan
  But the very next day you took it away
  This year
  To save me from tears
  I’ll lend it from someone special….

 15. Heeft u behoefte aan een betrouwbare lening voor uw financiële problemen?
  Heeft u al ervaren stress in het beveiligen van een lening online?
  De DIAMOND FINANCIËLE DIENST biedt lening tegen 2% rente op een deel van de wereld. is zeer snel en handig en ik zal u adviseren om nu contact met ons op
  E-mail: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: