Verschillende versies van een dergelijke ontwikkeling hebben zich in de afgelopen jaren al vaker voorgedaan. We hebben het over de koersbeweging van goud in een valuta van een land dat met enorme inflatie of zelfs hyperinflatie te maken heeft. Voorbeelden zijn de Argentijnse Peso, de Venezolaanse bolivar, de Wit-Russische roebel en last but not least, de Zimbabwaanse dollar. Deze keer is het de beurt aan de Grivna, de munteenheid van Oekraïne.

Hyperinflatie in Oekraïne

De grivna (UAH), is enkel in februari 2015 al gedaald van UAH 18 per euro naar UAH 37 per euro, nadat de Oekraïense president Poroshenko maatregelen had doorgevoerd om de grivna te stabiliseren waarbij een nieuwe koers voor de grivna ingesteld moest worden. Met een dramatische koersval tot gevolg. Een jaar geleden kreeg je voor een euro nog ongeveer 12 grivna.

Burgers de pineut

Opvallend is dat de Oekraïense staat liet weten dat, hoewel de koers van de grivna enorm kelderde, de salarissen van Oekraïense burgers op hetzelfde niveau, van omgerekend $42.90 per maand, gehanteerd zullen blijven. In Zambia en Ghana liggen de lonen nu hoger dan in Oekraïne. Dit besluit geldt overigens tot minimaal december dit jaar.

inflatie oekraine

Officiële inflatie Oekraïne: 28,5%

Hoewel het officiële inflatiecijfer in Oekraïne afgelopen maand uitkwam op 28,5%, zijn voedselprijzen voor het Oekraïense volk al met ruim de helft toegenomen. De prijs van graan en groente is zelfs ruim verdubbeld. Niet verwonderlijk is dat de consumentenbestedingen in het land met bijna 40% zijn gedaald. Zonder hulp van het IMF en eventueel andere derden, zal dit land lijnrecht de afgrond inglijden nu de economische groei compleet aftakelt.

Goud Kopen - GoudVergelijken.nl

Goud tijdens hyperinflatie

Vermogende en sparende Oekraïense burgers weten wat ze moeten doen: goud kopen. Dit is dan ook wat er op grote schaal plaatsvindt met maar één reden: het behouden van welvaart. Het is een fenomeen dat je altijd terugziet in een land waar de waarde van de lokale munt zich compleet in crashmodus bevindt. Hieronder staat een grafiek afgebeeld, via Zero Hedge, met de spotprijs van goud uitgedrukt in de Oekraïense grivna. Degene die blijven zitten op hun grivna ’s zullen hun spaarpot dan ook snel zien verdampen.

20 reacties

 1. Hier horen we natuurlijk helemaal niets over in de kranten, maar de manipulatie van goud blijkt gewoon weldegelijk aan de orde. Dit is LIBOR, maar dan voor goud.

  Switzerland’s competition commission WEKO is looking into possible manipulation of price fixing in the precious metals market, its spokesman said on Tuesday.
  The gold and silver fixes, along with other commodity benchmarks, have come under increasing scrutiny by regulators in Europe and the United States since a London Interbank Offered Rate (Libor) manipulation case in 2012.

  http://www.reuters.com/article/2015/02/24/us-swiss-banks-probe-idUSKBN0LS1RW20150224

 2. Tja, alle koersen worden gemanipuleerd en iedereen (overheden, banken, hedgefondsen, etc.) die in die business bezig is doet er aan mee.

 3. Bij wie gaat zo meteen de Oekraïne het handje ophouden? Juist ja, de EU. Behalve Griekenland kan dit failliete land er ook nog wel bij. We mogen natuurlijk de landen aan de buitenkant van de EU niet laten vallen. Deze landen worden dan een makkelijke prooi van the big panther Putin. Zo meteen gaat Draaki toch strooien met zijn biljoen euri’s, dus waarom niet wat doorschuiven naar dat arme Oekraïne. Gaat zeker gebeuren nu dadelijk blijkt dat Gazprom nog wat achterstallige centjes moet vangen. De gaskraan aldaar mag natuurlijk niet dicht, anders moeten we straks gratis alabastine uitdelen aan alle Groningers.

 4. Voedsel word een groot probleem in de wereld.. De voormalige graanschuur van Europa is nu een target voor diegene die het spel spelen. Soort van Kolonisten van Catan. Het word gewoon ontgonnen door de Multi-Nationals en Investment Groups. Op de achtergrond vecht de bevolking een uit de hand gelopen burenruzie uit en heeft het niet door dat het land in verkoop staat.
  Een oorlog word gevoerd door een Economische Terror Elite waar geen wapen aan te pas komt en het echte geknal en het vloeiende bloed is een toneelstuk geregisseerd en bedacht door diezelfde E.T.E om de aandacht de “andere” kant op te houden.
  http://langleveeuropa.nl/2014/09/monsanto-en-dupont-nemen-graanschuur-van-europa-in-bezit/

  De Zwarte Zee met ijsvrije diepzeehavens maakt het mogelijk 12 maanden per jaar te exporteren. 80 Procent van het land bestaat uit landbouwgrond. Dat wil zeggen dat 43 miljoen hectare beschikbaar is voor akkerbouw. Een 20 procent daarvan is zwarte aarde. ‘De best denkbare landbouwgrond. Deze feiten maken Oekraïne een interessant landbouwland’, vertelt Victor Theeuwes, agri-ondernemer in de Oekraïne, op de Themadag Granen op 15 februari in Wageningen.

 5. Iedereen twittert, twoetert en twattert, maar geen “modern” mens is bereid om genoeg te hebben en handjes in de aarde te steken en zich te conformeren aan de natuur. Want als öntwikkelde mens staan we daar ver boven.. boer is een scheldwoord geworden.

  Alles is van plastiek, en das maar goed ook want anders moesten ze de fabrieken van plastickorrels stillegen, en weet je niet wat dat kost om ze weer op te starten??

  Productie voor consumptie…

  we leven in de satanistische omgekeerde wereld… waar hebben meer betekend dan nodig hebben.

  Maar gelukkig heb ik een perfect leven op facebook, anders zou ik het ook nog gaan geloven.

  https://www.youtube.com/watch?v=sZxBbUt8qwA

 6. In het betreffende artikel (natuurlijk) geen WOORD te vinden over de énige (èn lullige) 34 tonnekes oekraiens goud die na de “Oranje Revolutie” heimelijk naar Londen … ehh … “de VS” werden overgevlogen-gn-gnnn …
  .
  ps : Kwade Man : gaarne zou ik je houtgestookte elektriziteitscentrale op youtube uitgelegd willen zien !
  Niet je gezicht of zo ; doe anders maar een PLO-sjaaltje om. Een XXXL-koffiefilter mag ook hihi.
  .
  Dit ivm met onze houtoverschotten.
  .
  Bèst lullig om 5 tot 10 kuubkes jaarlijks op ’t open veld te verbranden-gn-gnnn …

    1. Ja die turbine en generator heb ik nog niet…. Ik moet eerst geld lenen van mijn familie om dat te betalen, net zoals jij gedaan hebt voor al je zilveren muntjes whahahaha

     en die dieselgenerator, heb je die zelf wel betaald, of is dat ook van geleende poen? whahahahah gnnn gnnn

   1. Wellicht heeft een stoommotor meer koppel/trekkracht (dacht ik) maar een Stirling-motor() is buiten de benodigde hitte nagenoeg ongevaarlijk (geen ontploffingsgevaar) en ik denk dat een Stirling-motor een (veel ?) snellere opstarttijd heeft, ivm met ‘voorgloeien’.
    .
    (
    ) Stirling-motor: op basis van de verschillen in hete en koude lucht.

    1. Ik wil zo lowtech mogelijk en zo weinig mogelijk bewegende delen,R.
     En op stoom want hout en water heb ik oneindig hier.
     Ik hoef ook geen heel dorp van stroom te voorzien, ik heb maar weinig nodig 🙂

     1. Waarom maken jullie hier geen forum item van? Er valt genoeg over dat onderwerp alleen te vertellen. Het heeft m.i. weinig tot niets met goud en hyperinflatie te maken. Of zie ik dat verkeerd?

 7. Ik heb even gelachen en ben weer weg, doei!

  PS Krankzinnige hoeveelheid javascript zit er in deze website en Koen zou er geen geld mee verdienen?
  Flikker die javascripts er dan uit man.
  En nog iets, jaren terug leek deze website qua vormgeving, artikelen en reacties nog ergens op.
  Inmiddels is het een persiflage van zichzelf geworden.
  Maar één troost; dat verval zie je overal. Het is moreel verval en die komt voor de totale ineenstorting.
  Ken uw geschiedenis, Jongeluy

  1. Niet mee eens moers. In de basis zit je goed, zoals altijd, duh, nou ja, meestal dan. Een blog als dit levert geen reet op, slechts een morele plicht van Koen, althans, een startup die bewustwording genereert, waarvoor we dankbaar mogen zijn.
   Begin je eigen blog en stop met zeiken. Heb je al dollars gekocht ? Anders doop ik je om tot de biflatie rukker.

   1. @houtskool,
    .
    Bedankt voor je forum-artikel, zou een echt artikel moeten worden, zie mijn reactie op dat forum.
    .
    @moers,
    .
    Wat moers betreft, zo nu en dan toch weer reageren om dan weer mede te delen dat ie weer voorgoed weg is tut-tut-tut. Begrijp me niet verkeerd moers, ik heb liever wel zo nu en dan een bijdrage van je maar af en toe doe je me ook denken aan Miss Piggy… ook zo’n drama queen.

     1. Je doet me denken aan die andere drama queen die ook zei dat ie nooit meer hier zou komen, dien duts uit zeeland.

      En die kan t ook nie laten om af en toe es te komen zeveren hier. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: