Dit doet goud tijdens hyperinflatie in Oekraïne

20

Verschillende versies van een dergelijke ontwikkeling hebben zich in de afgelopen jaren al vaker voorgedaan. We hebben het over de koersbeweging van goud in een valuta van een land dat met enorme inflatie of zelfs hyperinflatie te maken heeft. Voorbeelden zijn de Argentijnse Peso, de Venezolaanse bolivar, de Wit-Russische roebel en last but not least, de Zimbabwaanse dollar. Deze keer is het de beurt aan de Grivna, de munteenheid van Oekraïne.

Hyperinflatie in Oekraïne

De grivna (UAH), is enkel in februari 2015 al gedaald van UAH 18 per euro naar UAH 37 per euro, nadat de Oekraïense president Poroshenko maatregelen had doorgevoerd om de grivna te stabiliseren waarbij een nieuwe koers voor de grivna ingesteld moest worden. Met een dramatische koersval tot gevolg. Een jaar geleden kreeg je voor een euro nog ongeveer 12 grivna.

Burgers de pineut

Opvallend is dat de Oekraïense staat liet weten dat, hoewel de koers van de grivna enorm kelderde, de salarissen van Oekraïense burgers op hetzelfde niveau, van omgerekend $42.90 per maand, gehanteerd zullen blijven. In Zambia en Ghana liggen de lonen nu hoger dan in Oekraïne. Dit besluit geldt overigens tot minimaal december dit jaar.

inflatie oekraine

Officiële inflatie Oekraïne: 28,5%

Hoewel het officiële inflatiecijfer in Oekraïne afgelopen maand uitkwam op 28,5%, zijn voedselprijzen voor het Oekraïense volk al met ruim de helft toegenomen. De prijs van graan en groente is zelfs ruim verdubbeld. Niet verwonderlijk is dat de consumentenbestedingen in het land met bijna 40% zijn gedaald. Zonder hulp van het IMF en eventueel andere derden, zal dit land lijnrecht de afgrond inglijden nu de economische groei compleet aftakelt.

Goud Kopen - GoudVergelijken.nl

Goud tijdens hyperinflatie

Vermogende en sparende Oekraïense burgers weten wat ze moeten doen: goud kopen. Dit is dan ook wat er op grote schaal plaatsvindt met maar één reden: het behouden van welvaart. Het is een fenomeen dat je altijd terugziet in een land waar de waarde van de lokale munt zich compleet in crashmodus bevindt. Hieronder staat een grafiek afgebeeld, via Zero Hedge, met de spotprijs van goud uitgedrukt in de Oekraïense grivna. Degene die blijven zitten op hun grivna ’s zullen hun spaarpot dan ook snel zien verdampen.