Alles hens aan dek. Onzer Den Nederlandsche Bank heeft namelijk gewaarschuwd voor langdurige zwakke economische groei en een Nederlandse huizenbubbel. De DNB rapportage (pdf alert): ‘Macro-economische risico’s voor het financiële stelsel’ werd vorige week aan de Tweede Kamer aangeboden door Klaas Knot. De eerste alinea van het rapport begint DNB als volgt: ‘De Nederlandse financiële stabiliteit blijft kwetsbaar door drie structurele bedreigingen: ten eerste de Europese schuldencrisis, ten tweede toenemende nationale onevenwichtigheden en ten derde zorgen over het aanpassingsvermogen van Nederlandse financiële instellingen.’

Eurocrisis heeft groot effect op economie

Dat de Europese crisis zou zorgen voor een nieuwe recessie stond voor ons vorig jaar al vast. De Nederlandse Bank laat nu ook weten dat de europerikelen effect hebben op de reële economie. Het consumentenvertrouwen staat inmiddels lager dan tijdens de Lehman crash in 2008, de bestedingen en investeringen nemen af, bedrijven maken minder winst en er is een stagnatie van de huizenmarkt gaande. Tevens neemt de werkloosheid flink toe en stijgen de verliesratio’s van banken. Hierdoor kan de kredietversterkking weer teruglopen en dat heeft effect op de economische groei (of krimp dan natuurlijk).

Hypotheekschuld zeepbel

Inmiddels heeft de Nederlandse hypotheekschuld de 640 miljard euro bereikt (dat is 105% van het bbp). ‘De hoge hypotheekschuld, in combinatie met de tegenvallende economische groei en de daling van huizenprijzen, zorgt voor oplopende kwetsbaarheden bij huishoudens, banken en indirect ook bij de overheid’, aldus DNB. Wederom waarschuwt Knot voor de verliesratio’s van de banken. Die verliesratio op hypotheken bedragen gemiddeld 30% van de balans en kan verder oplopen als de huizenprijzen blijven dalen. ‘De afnemende woningwaarde verlaagt de kwaliteit van de hypotheekportefeuille. Omdat banken hypotheken in aanzienlijke mate gebruiken als onderpand om  marktfinanciering aan te trekken, kan een neergang uiteindelijk ook doorwerken op hun financieringscondities.

De verwevenheid van het economische systeem

Over het macro-prudentieel beleid wordt gezegd wat iedereen al weet, maar waarvan niemand weet hoe het kan worden opgelost: ‘Een belangrijke les uit de crisis is dat te weinig aandacht werd besteed aan de risico’s in het financiële systeem als geheel en de verwevenheid van financiële instellingen, markten, infrastructuur en de macro-economie.‘ Grote financiële instellingen, over het algemeen banken, zijn zo groot dat ze een risico vormen voor de maatschappij.

Problemen bij de too big to fail’s kunnen ernstige gevolgen veroorzaken in het gehele financiële systeem en tevens kan de reële economie worden angetast. De overheid moet de systeembanken wel redden, omdat de schade anders niet te overzien is. Hieruit blijkt nog maar eens dat financiële instellingen eigenlijk carte blanche hebben, omdat ze weten dat ze toch wel gered worden als het echt verkeerd gaat.

Wat kan hier volgens DNB aan worden gedaan?

Meer toezicht, het opstellen van resolutieplannen en het aanhouden van extra kapitaal. DNB hamert er tevens op dat de groei van de hypotheekschuld moet worden tegengegaan. Er zal dus meer actie moeten worden ondernomen om de hypotheekrenteaftrek in te perken. Ook de beperking aan de loan-to-value ratio’s (de loan-to-value geeft de verhouding aan tussen het totale leenbedrag en het inkomen en vermogen) remt de groei van de hypotheekschuld en verkleint de kans op een restschuld. Tevens moeten banken en verzekeraars grotere kapitaalbuffers gaan aanhouden, met oog op eventuele nieuwe crises en moeilijkere tijden.

14 reacties

  1. Over 3 maanden hè? Hmmm…Juni, juli, augustus…dus in september? Net na onze vakantie, prima dus. Mag ook in de vakantie, kom ik niet meer terug hahahaha

  2. Dit zou zo maar eens kunnen betekenen dat ons goud dat in de US ligt (why the # het daar ligt mag Joost weten) terug naar NL gescheept gaat worden.

    Dus hier ons systeem gold backed en in de US gaan ze printen. Dat zou een droomscenario zijn!

  3. En bij deze waarschuw ik de DNB…

    In het referendum in maart 2010 stemden 93% van de IJslanders tégen het terugbetalen van internationale schulden; o.a. Nederland is via de IceSave-spaarflop één van de grote schuldeisers… Maar heb jij dit verhaal al op het journaal gehoord..?

    Het gevolg van de uitslag van dit referenfum, was o.a. dat het IMF onmiddellijk haar leningen aan IJsland bevroor; er mochten tot nader order geen nieuwe leningen worden verstrekt.. Maar deze fundamentele revolutie, zoals gezegd niet uitgezonden op tv, kwam hierdoor alleen maar méér op gang. Met steun van een woedende bevolking startte de regering civiele en strafrechterlijke onderzoeken naar de verantwoordelijken voor de financiële crisis. Er werd via Interpol zelfs een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de ex-directeur van Kaupthing, Sigurdur Einarsson terwijl de overige bankiers die betrokken waren bij de crash het land hals over kop ontvluchtten.

    De IJslanders besloten daarop om een nieuwe grondwets-ontwerptekst te schrijven, een grondwet die het land zou bevrijden van een té grote macht van de internationale financiële instellingen en virtueel geld. De huidige grondwet werd aangenomen toen IJsland in 1918 onafhankelijk werd van Denemarken in 1918. Opvallend daarbij is dat de grondwet een bijna exacte kopie is van de Deense, alleen is het woord ‘koning’ telkens door ‘president’ vervangen..!
    En om deze nieuwe grondwet te schrijven kozen de IJslanders 25 burgers uit 522 volwassenen die niet waren gelieerd aan enige politieke partij, maar die waren aanbevolen door ieder minstens 30 burgers.

    Vervolgens werd dit document niet door een handjevol politici opgesteld, maar werd deze geschreven op het internet..! Vergaderingen van de gekozen afgevaardigden werden online uitgezonden, waarbij burgers direct hun commentaar en suggesties konden insturen; zo waren ze er getuige van hoe het nieuwe grondwetsdocument tot stand kwam..! En de grondwet die uiteindelijk uit dit volledig democratische proces ontstaat, zal ter goedkeuring aan het parlement worden aangeboden na de komende verkiezingen, de wereld op zijn kop..!

    Link: http://forum.fok.nl/topic/1821763

  4. @Dave, inderdaad en dan zou je dus eigenlijk op moeten passen met het hechten van belang aan die artikels.

    Ik vind Jim Rogers één van de betrouwbaarste en ik neem zijn waarschuwing dan ook ter harte. Zie filmje een paar artikels terug.
    In een aflevering van het programma Tegenlicht in 2010 deed hij een voorspelling over 2011 en ik moet zeggen dat hij er akelig dichtbij zat.

  5. @ KTM: Waarom denk jij dat iedereen zionist is? Alleen vanwege die protocollen (wat nog maar de vraag is of die wel echt zijn)? Laatst noemde je zelfs Alex Jones zionist.. Waarom denk je dat? Alleen omdat hij (misschien) joods is? Denk jij dat Alex Jones dan eigenlijk een disinfo agent is, die eigenlijk vóór de illuminati (of hoe je het ook wil noemen) werkt? Hoe denk jij daar precies over?

    Trouwens zo heb ik nog wel mee vragen die ik aan jou wil stellen, maar kan dat niet via mail ofzo? Wil niet deze hele site met offtopic replies overspoelen..

  6. @Knowtoomuch

    Hoezo goud voor losers? Naarmate de geldpers harder draait stijgt de koers ook explosief. Jim Rickards vindt de grote hoeveelheid goud die CB’en in Europa hebben zelf een argument dat de euro blijft bestaan. En in China en India wordt flink goud gekocht, zelfs met het oog op mogelijke dekking voor de yuan in China.

  7. @VanZaken : Natuurlijk is goud uitstekend, maar ik bedoelde ‘voor losers’ t.o.v. zilver natuurlijk.

    Heb je nog meer open deuren die ik moet intrappen ?

    😉

  8. @KTM

    Ik heb dat al gelezen, maar ik snap niet hoe je kunt denken dat Alex Jones zionist is. Maar wil hier graag over discussieren, maar kan dat niet via mail of facebook of whatever?

    mijn mail is [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: