DOCU : De Wall Street Code

hftDe Wall Street Code is het derde deel van een uitstekende documentaire-reeks van Tegenlicht. Deel 1 was: De Alchemisten van Wall Street en deel 2: Inside the Black Box. De handel op de financiële markten gebeurt voor het grootste deel al door computers – daar daar kan geen mens meer tegenop. Zie hier de ontwikkeling van High Frequency Trading. Computers handelen razendsnel op basis van ingewikkelde wiskundige regels die de optimale handelsstrategie aangeven; de zogenaamde algoritmen.  De enigen die nog wijs raken uit dit complexe systeem zijn de bouwers ervan: de ontwikkelaars van de algoritmen.

Een indringende kijk binnenin

Haim Bodek is zo’n wiskundige op Wall Street.  De Wall Street Code is een ongeschreven code van zwijgzaamheid en geslotenheid – maar Bodek neemt ons toch even mee naar binnen.  Kijkt u vooral naar weer zo’n schitterend initiatief van de enige omroep van Nederland die dit soort dingen nog produceert: de VPRO.

14 reacties

 1. Vele vragen zich af waarom er niks is veranderd sinds de crisis. Het antwoord is dat die geen nare gevolgen heeft gehad voor de meesten. En daar komt de evolutietheorie in het plaatje: bepaalde processen komen alleen maar ten einde doordat de werkelijkheid het schip keert. En nooit doordat iemand tevoren waarschuwt. Dat is het verhaal van het kalf en het dempen van de put.

  Oftewel: het moet eerst verschrikkelijk fout gaan voordat de mens een les leert. En in de financiele wereld is het nog niet fout (genoeg) gegaan.

  Zolang de werkelijkheid het schip niet keert is de mens als een hond: Hij vreet zich kapot aan alles wat binnen zijn bereik is. Gaat alle perken te buiten. Net zolang tot de wal het schip keert.

  Zo werkt het met alle systemen en processen. Neem de fysica. Eind 19e eeuw ontdekken ze het atoom en koud een eeuw later flikkeren ze 2 atoombommen op Japan. Pas toen ze zagen wat dat deed, werden ze voorzichtiger.

  Of neem het Darwinsime, ook 19e eeuw. Koud een eeuw later de holocaust als DIRECT gevolg van de Darwinistische mindset. Pas hierna verzonnen ze de mensenrechten.

  2 zaken waarbij een ramp nodig was om de mentaliteit van de mensen te veranderen.

  Waarmee ik maar wil zeggen: van tevoren lullen over naderende rampspoed heeft totaal geen zin. Een ramp moet eerst feitelijk gebeuren wil de mentaliteit veranderen. Dus ga er maar vanuit dat de volgende zaken eerst gigantisch uit de hand gaan gieren:
  – milieuvervuiling
  – controlewaanzin en Big Brother
  – het financiele systeem.

  Psychologisch gezien zijn mensen namelijk lemmingen. De mindset is zo dat de mens geen rekening wil houden met naderend onheil. Dat stemt hem namelijk depressief en het brein doet er alles aan om een negatieve emotie weg te rationaliseren. Zo zit dat brein in elkaar.

  1. De echte biflaten zien het wel aankomen dat de boel uit de klauw gaat lopen. Er verschijnen op deze website genoeg artikelen waarin door echte insiders duidelijk en onderbouwd wordt uitgelegd dat er structureel iets volkomen scheef groeit in onze maatschappij. De nog steeds groeiende schuldenberg, veroorzaakt door geldcreatie van banken, de toenemende armoede in de westerse economiën, de recordstanden op de beurzen met daarbij de enorme rijkdom onder de 10 % van de wereldbevolking en weer als tegenstelling de toenemende werkloosheid in de westerse landen. Dit zijn duidelijke signalen dat we naar een climax groeien met daarna een moment dat binnen een kort tijdsbestek de boel gaat klappen. Met goeie bemesting, zon, wind en regen groeien de gewassen op het vruchtbare land langzaam maar zeker en gaan er prachtig mooi uitzien totdat die ene orkaan binnen 24 uur de hele boel legt. Economie is net als het weer, moeilijk voorspelbaar, wel goed te volgen, maar plotseling toch weer een depressie die anders gaat koersen dan Piet Paulusma een dag eerder voorspelt. Ik bedoel maar…

  2. @Youp, ik onderschrijf je betoog en wil daarop aanvullen: het gaat beslist fout. Al Bartlett (die van de exponentiele groei) legt het klip en klaar uit in het interview op YT http://www.youtube.com/watch?v=F8ZJCtL6bPs#t=52

   De essentie is dat onze economie is gebaseerd op constante groei. Gecombineerd met ons op schulden gebaseerde financiele wereld en corruptie en moreel verval in politiek verliezen we onze democratie.

   Ergens rond 40 minuten stelt hij dat “the growth never pay’s for its self”… Aanrader deze man. Heeft een betere visie en intellect dan 100 topeconomen bij elkaar.

 2. Zie bijvoorbeeld de discussie over genetische modificatie van voedsel. Er zijn mensen die daar nu tegen waarschuwen.

  Zinloos. Moet eerst verschrikkelijk uit de klauwen lopen.

  Vandaar ook dat de burgers in de staat Washington in de VS en masse tegen verplichte vermelding van GMO op producten heeft gestemd:

  http://rt.com/usa/washington-no-gmo-labeling-282/

  Meer in het algemeen is dat de werking achter het ‘complottisten-verwijt’: als je waarschuwt voor naderend onheil ben je een ‘complottist’ en word je uitgekotst door al die breinen met lemmingenmentaliteit. Het doorsnee-brein wenst onheilstijdingen zoveel mogelijk te negeren, en als dat niet lukt, weg te rationaliseren, en de boodschapper voor idioot uit te maken.

  Dat is bedrijven als Monsanto kennelijk gelukt in Washington. En het zal ze hier ook lukken.

  1. @G. : Ik snap jou ècht niet ; IK ben er gewoon even relaxed voor gaan zitten.

   Van te veel ‘staan’ schijn je aambeitjes te krijgen-gn-gnnn …

 3. Zo te zien moet de ingeslapen afhankelijk van wiskundige formules gemaakte mensheid eerst een teloorgang meemaken van de op lucht gebaseerde gepamperdheid waar ze nu als beschaafde maatschappij gebruik van maken en zo in hun levensonderhoud voorzien.

  Hier in zweden waar wij wonen in onze kleine blokhut viel net de stroom uit. Gebeurt vaker. Maar de houkachel bleef branden… We bleven warmte houden en konden ons eten koken.

  Het was nu een kwestie van de hoofdschakelaar omhalen en alles deed het weer , maar ik hoop dat je werkelijk begrijpt wat ik bedoel.

  Ik zeg nogmaals, als roepende heremiet in de woestijn, zorg dat je voor jezelf kunt gaan zorgen want Obama en Angela en Markje gaan dat niet doen.

  Wat is de reden van de volledig voorziene ondergrondse megashelter onder Denver Airport?

  Oh man. Hoe ver moet het komen voor dat we met zijn allen beseffen dat we afhankelijkheid van TE VER hebben laten komen?

  1. Het eerste wat je pappa en mamma deden toen je geboren was , was verplicht vaar de instanties gaan om je als slaaf te registreren.

   Vanaf dat moment ben je ook een nummertje geworden wat verplicht zijn wat en waar moet aangeven en een gedeelte van je arbeid, energie, afstaan aan het systeem…

   Hoezo , the matrix is een film? Het is de ultieme realiteit.

 4. U bent een beursitem…. uw dagelijkse arbeidsenergie wordt niet voor uzelf bedoeld zoals het hoort… maar gaat naar de kleine eliteclub, die graag gebruik maken met al hun slinkse truuken lichamelijk, maar bovenal geestelijk.

  U bent een batterij met de illusie dat u een vrij leven leidt.

  Welcome to the real world.

 5. Ik denk, dat het met deze supersnelle beurs computers hetzelfde verhaal is als met dergelijke zaken in de burger/zakelijke maatschappij.
  Gebruikers, die in een dure auto vol met electronica rijden of een computer gebruiken hebben geen problemen en spelende bink, totdat het ding kuren, mankementen of storingen gaat vertonen.
  Op dat moment, weet de gebruiker zich geen raad en raken volledig in paniek.
  Vervolgens moet het ding naar de garage,daeler of een reperateur ter plaatsen.
  Gegeven het kanibalisme in de financiele wereld, zal er dan al een compleet slagveld hebben plaatsgevonden.
  De slag bij Waterloo.
  Zo zie ik dit hele gebeuren ook

 6. Wat mij duidelijk is geworden is dat het financiële systeem niet meer is dan een wereldwijde welvaart-verdeelsleutel bedacht voor en door blanke mensen, ondersteund door een bloeddorstige oorlogsindustrie. Dit systeem draait al eeuwen lang en ik vraag me af of het westen ooit nog die boemerang terug krijgt.

  1. Ja, die boemerang is al terug gekomen.
   Eerst krijgt 90% hem terug en dan 90% van de overgevleven 10% en dan… wie weet… En de meeste reaguurders behoren tot de 90%. Het voetvolk krijg als eerste de klappen…

 7. The Matrix IS the system en alles wat je afleid van de werkelijkheid is the lady in the red dress, zij staat voor hebzucht, lust, angst voor onacceptatie, concurrentie van ieder die haar begeert, financiele beurs, meer kopen om je beter te voelen, enz

  http://www.youtube.com/watch?v=MXQozTxQSiE

  Alles om je weg te houden van het werkelijke levn en simpelweg simpel te leven.

  Maak uw keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.