DOGE, de puppy van Elon Musk

Ethereum, ETH, haalt een nieuw all time high ´after the Berlin hard fork on the Ethereum blockchain went live earlier the day, surpassing $2,500 for the first time in history.´ Er was tevens het nieuws dat ´Rothschild Investment took at initial $4.75 million stake in the Grayscale Ethereum Trust.´ Grayscale Investments is de grootste investeerder ter wereld in digitale waarden, die zij koopt voor rijke cliënten en institutionelen. ´The upgrade, which sets up the network for the much bigger London hard fork in July, incorporates four Ethereum Improvement Proposals (EIPs).´

Bijna elke dag is er wel een prominent bedrijf dat aankondigt cryptomunten te aanvaarden. Deze keer is het een van de oudste en grootste wijnhuizen ter wereld, het Amerikaanse Acker.´This week the wine shop and auction house Acker revealed that it is now accepting cryptocurrencies for goods and services. Effective immediately Acker will accept BTC, BCH, ETH, DOGE, and three stablecoins via the payment processor Bitpay.´ De munt die als een studentengrap opgezet is, Dogecoin, DOGE, haalt het ene record na het andere en is dit jaar al met 5000 procent gestegen. Dit panel probeert een antwoord te vinden, het waarom en de reden. In de belangstelling gekomen van het beleggerspubliek sinds Elon Musk van Tesla erover tweette, is de munt een ware hype geworden. Vanuit het niets op plaats 7 van de munten met de grootste marktkapitalisatie, steekt het waardevolle projecten als Litecoin en Uniswap voorbij. Zelfs de reguliere pers schrijft er nu over.

´Head of blockchain and digital assets´, Sheila Warren, van het World Economic Forum, WEF, waarschuwt voor wat niemand echt ernstig lijkt te nemen. De Amerikaanse wetgever kan wel eens veel strenger gaan optreden tegen (de uitwassen van) digitale munten. Dit kan wel eens ´dramatisch´ worden, zegt zij, naarmate de cryptokoersen stijgen en het gegeven belangrijker wordt. Ze spreekt letterlijk het woord ´dramatic´ uit. “We’re going to see another round of pretty dramatic attempts at regulating this space. As there’s more and more activity in these spaces there’s more and more demand signal for regulators to get engaged and involved.” 

Beleggers kunnen dan soms (of vaak!) in een roes verkeren, en denken dat dit keer het ´anders´ is. Dat de bomen (de cryptoboom?) ditmaal wel tot in de hemel groeien. Een prominent professioneel belegger zei ooit eens en we parafraseren: het gevaarlijkste dat je kunt doen is denken dat het ´ditmaal wél anders´ zal zijn. Ondergetekende zegt vaak en het is een oud beleggersadagium: ´Van winst nemen is nog niemand armer geworden.´ Papieren winst of degene die je op je scherm ziet is ook slechts dat. Het enige risico dat je loopt is dat je misschien te vroeg verkoopt. Maar toch: beter is te kijken naar wat je hebt, echt bezit, zij het dan in fiatgeld dat euro´s en dollars zijn. En niet naar wat je had kunnen hebben.

Tevens is bij (crypto)beleggen het heel belangrijk een welomschreven doel te hebben. Bijvoorbeeld: deze of gene som behalen. En dan stoppen, of minstens winst van tafel nemen. Zoniet riskeer je ten prooi te vallen aan twee zwakheden die we allemaal in ons meedragen: fear, maar zeker ook greed. Angst, om te verliezen, en hebzucht. Omdat je méér wilt. Het is maar één van de tientallen beleggerslessen, geleerd en opgebouwd in tientallen jaren ervaring in beleggen, investeren, die je in de Crypto Cursus aantreft. Ook iets dat beleggers moeten weten, nog zo´n oud gezegde onder beursveteranen, in vertaling dan: er luidt géén bel op de top van de markt. Net als er géén bel luidt op de bodem. Alleen: wanneer je als minder ervaren belegger middenin de hype zit, heb je daar allemaal geen oog en oor naar…

De totale market cap van alle cryptocurrencies is weer wat groter geworden, op 2,29 trillion – biljoen – dollar. Met de bitcoin dominantie opnieuw gedaald, tot 50,5 procent. 

Uit: Cryptonieuwsbrief.nl. Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.