Dollar komt steeds verder onder druk te staan

Er is de afgelopen tijd veel gebeurd op het financiële en economische wereldtoneel en daarbij valt het op dat het vaak gaat over een specifiek onderwerp: De dollar als wereldreservemunt staat onder druk. Het is een scenario waar steeds vaker over gesproken en geschreven wordt: de val van de dollar.

debtdollar

Misschien dat niet alles wat in dit artikel beschreven is precies klopt, want ik ben geen afgestudeerd econoom, maar wat voor menig een duidelijk mag zijn: de dollar heeft een groot probleem en achter de schermen van de wereldpolitiek is men druk bezig om de Amerikaanse valuta ten koste van alles te als wereldreservemunt te behouden.

De petrodollar niet meer heilig

De olie-exporterende landen krijgen dollars voor hun olie. Dit is nou eenmaal de afspraak, die gemaakt is door de VS en de OPEC landen. Het is één van de voordelen van wereldreservemunt zijn. Je betaalt kostbare olie eigenlijk heel simpel met papier. De huidige daling van de olieprijs heeft gigantische effecten op de dollarkoers. Door de dalende olieprijzen krijgen de exporterende landen minder dollars, die op hun beurt daardoor geen dollars op de markt brengen (dollaroverschot), maar juist dollars onttrekken aan de markt om hun dollarschulden te betalen. Dit alles betekent dat er een verschil in dollar liquiditeit is van een schamele $7,6 miljard in 2014. Dat was in 2012 wel even anders, namelijk $248 miljard. Daarnaast zijn er steeds meer geluiden te horen dat verschillende partijen af willen van de macht van de dollar als wereldreservemunt.

Amerika wordt steeds vaker uitgesloten

Rusland en China lijken steeds belangrijkere bondgenoten te worden. Nu was de afname van Russisch gas al niet gering, tijdens de afgelopen APEC summit in Beijing hebben China en Rusland de innige vriendschap nog meer benadrukt door verschillende megadeals te tekenen. Er zullen nieuwe pijplijnen en energiecentrales aangelegd worden en de toelevering van gas gaat volgend jaar verdubbelen. Al met al worden er voor honderden miljarden geïnvesteerd, alleen al in energie. Al deze energie zal volgens Poetin vanaf nu niet meer in dollars afgerekend worden, maar in de eigen lokale valuta. De wereldwijde macht van de dollar neemt af: Het feit dat China en Rusland roebels en yuan gebruiken in plaats van dollars zal de invloed van beide landen in de energiemarkt aanzienlijk vergroten, aldus Poetin. China en Rusland kunnen de dominantie van de dollar beëindigen.

De dood van de Total-topman

Christophe de Margerie, topman van het Franse oliebedrijf Total, heeft in juni 2014 tijdens een economische conferentie in Frankrijk gezegd dat hij geen reden ziet om olie in dollars af te rekenen. Het is logischer om andere valuta te betrekken bij het betalen van olie buiten de VS. “Nothing prevents anyone from paying for oil in euro`s. The price of a barrel of oil is quoted in dollars. A refinery can take that price and using the euro-dollar exchange rate on any given day, agree to make the payment in euros.” Vier maand later komt de beste man om bij een dubieus vliegtuigongeluk in Moskou. Zomaar de US hegemonie publiekelijk aanvallen? I don`t think so buddy! De belangen zijn te groot en persoonlijk denk ik dat de dood van de Margerie als een boodschap geldt voor alle betrokkenen. Dit is wat geheime diensten doen, waarvoor ze opgericht zijn. Het verdedigen van belangen, ten koste van alles.

Valutakoersen in dollars

De stijgende koers van de dollar momenteel heeft als gevolg dat de schulden in dollars steeds moeilijker af te betalen zijn. De markt is de afgelopen jaren overspoeld met schuld in dollars door het QE-beleid van de Fed. Inmiddels is de FED wel gestopt met de kwantitatieve verruiming. Veel mensen denken dat er in aandelenmarkten het meeste geld omgaat, maar het is de valutamarkt die de grootste financiële markt ter wereld is. Met de dollar als grootste carry trade in de wereld, maar liefst 5,3 biljoen per dag. Een carry trade is een investeringsconstructie in de valutamarkt, zoals het lenen van geld in landen met een lage interest en dit vervolgens investeren in een land met een hoge interest. Bij een carry trade leent men in een valuta waar de rente laag is, om het geld uit te lenen in een valuta waar de rente hoger is. Een carry trade werkt alleen als het geleende geld zwak blijft, als deze stijgt kan de winst omslaan in verlies. En zoals gezegd zorgt de stijgende dollarkoers in een markt welke hiermee is overspoeld dus voor een groot probleem.

Fysiek goud van West naar Oost

Een ander punt waarom de dollar in zijn laatste levensfase is belandt, is de afwezigheid van goud in de Amerikaanse kluizen. Na het Bretton Woods akkoord is goud voor de “buitenwereld” niet meer belangrijk, alleen de dollar. Maar goud is geld, niet papier. Juist dat feit lijken de Russen en Chinezen wel te begrijpen. China haalt elk jaar ontzettend veel goud binnen, net als Rusland, maar liefst 6 ton goud per dag, precies de hoeveelheid wat geproduceerd wordt ex de productie van Rusland en China zelf. Zij kopen alles op. Kort gezegd is het fysieke goud en zilver de afgelopen decennia verplaatst van het Westen naar het Oosten.

goudvoorraden

Veel landen repatriëren hun goud

Heeft Amerika nog wel goud in de kluizen van Fort Knox? Of Londen? Waarom roepen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hun goud terug? En waarom komt dit veelal tot stand via publieke druk? Heeft dat soms te maken met het feit dat men de Amerikaanse banken niet meer vertrouwd? De afgelopen 20 jaar is al het goud in Amerika uitgeleast via ingewikkelde constructies. Er wordt meer goud op papier verhandeld dan dat er daadwerkelijk gedolven wordt. Goud op papier is zo ondoorzichtig geworden dat het bijna niet te achterhalen is waar het fysieke goud en zilver nou werkelijk ligt. Mijns inziens is het goud in het Westen veranderd in papier en het echte goud ligt in China en Rusland. Alleen al het feit dat de Fed geen inzage geeft in de eigen goudvoorraad is een teken aan de wand.

Gaat Amerika uiteindelijke verliezen?

Wat nu als blijkt dat Amerika inderdaad geen fysiek goud en zilver meer kan verhandelen? Wat als China eist om zilver en goud geleverd te krijgen en ze ontvangen het niet? Dan zal China de wereld oproepen om de precious metals in te leveren tegen elke prijs, immers hebben ze dollars zat. Wat zal Amerika dan kunnen doen? Dan zal blijken dat ze toch niet zo vertrouwenswaardig zijn als dat ze altijd beweerd hebben. Dat zal een trigger kunnen zijn waarvan de gevolgen niet zijn te overzien voor de (financiële) wereld.

De val van de dollar is aanstaande

China en Rusland worden in steeds grotere mate gezien als opkomende machten die tegenstand bieden aan de Verenigde Staten. De VS, met de dollar als wereldreservemunt, heeft wellicht geen goud meer. Een vertrouwensprobleem met de dollar door QE en aan de basis van het geldsysteem een tot op het bot corrupt systeem. De miljarden boetes vliegen je tegenwoordig om de oren voor de Amerikaanse banken. Zo’n beetje elke beurs, koers en andere platformen waarop banken opereren zijn doordrenkt van fraude en corruptie. Alles wordt gemanipuleerd. Nu zijn het de valutakoersen, vorig jaar was het Libor. China en Rusland beginnen steeds nauwer samen te werken, zijn groeiende economieën, hebben (waarschijnlijk) al het goud van de wereld en zijn samen een militaire supermacht. De dollar komt niet alleen verder onder druk te staan, de val van de dollar is aanstaande, dat is zeker.

29 reacties

 1. Beste Teun, het is maar goed dat jouw artikel niet op de voorpagina van de Telegraaf staat. Er moeten namelijk niet teveel mensen wakker worden geschud met het idee dat banken ons finaal in de tang hebben en volop manipuleren. Ik heb dat al vaak geroepen hier dat er iets helemaal niet deugt in de gemanipuleerde financiële markten. En met mij nog vele andere biflaten. Zoals altijd bij naderend onheil wordt een klein select gezelschap, die als zogenaamde boodschappers proberen de wereld duidelijk te maken wat er aan scheelt, vaak weggezet als zogenaamde dwaze doemdenkers. Alleen wakkere mensen die op internet zoeken naar de echte waarheid begrijpen met een beetje nuchter verstand dat ons wankele fiat-geldsysteem op punt staat van omvallen. Het is wachten op de trigger. Hoewel de val van de dollar al wat langer geleden werd voorspeld, o.a. door Willem Middelkoop, is het moeilijk te voorspellen wanneer en in welk tempo.

  Toch worden de signalen steeds duidelijker. Dat zie ik nu toch ook via de gevestigde media. Ik lees waarachtig in de Telegraaf, weliswaar diep verstopt, artikelen van Alexander Sassen van Elsloo http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/23332232/__Zwitsers_goud__.htmlen Jan van Gemeren http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jan_van_gemeren/23338749/__Beurs_gevangen_in_een_web_van_bluf_en_manipulaties__.html , die erg duidelijk aangeven wat er momenteel speelt. Toch gaan de beurzen nog altijd omhoog. Puur omdat de roofdieren keurig op tijd gevoed worden en niet meer zelf op het wild hoeven te jagen. Maar we weten allemaal dat luiheid wordt afgestraft. We kunnen er op wachten.

 2. Beste heer Teun,

  “Door de dalende olieprijzen krijgen de exporterende landen minder dollars, die op hun beurt daardoor geen dollars op de markt brengen (dollaroverschot), maar juist dollars onttrekken aan de markt om hun dollarschulden te betalen”.

  Mijn redenatie is:

  Door de stijgende dollar koers verlangen producenten minder dollar voor hun eenheid olie,goud of zilver.
  Dit is de “normale” gang van zaken in het internationale rekenverkeer.

  De dollar koers is de afgelopen maanden gestegen t.o.v. de euro, dus kan hierdoor de olie prijs gaan dalen.
  Echter de olie prijs zakt veel harder dan de waardvermeerdering van de dollar in verhouding.

  Dus mag men stellen, dat hier meer politieke,geografische motieven en krachten aan ten grondslag liggen.

  “De stijgende koers van de dollar momenteel heeft als gevolg dat de schulden in dollars steeds moeilijker af te betalen zijn”.
  Enkele vooruitziende landen hebben hierop maatregelen genomen.

  “Juist dollars onttrekken aan de markt om hun dollarschulden te betalen”.

  Dit feit zal de dollar koers verder omhoog stuwend,amerikaanse inporten goedkoper maken, de prijs van grondstoffen verder laten dalenen en omgerekend in dollars zal europa ( euro ) en de rest van de wereld als donor worden gebruikt.
  Het handelstekort zal hierdoor flink afnemen.

  Dus meer vertrouwen in de amerikaanse economie,een geld vloed richting usa,dus stijgende aandelenmarkten.

  “Kort gezegd is het fysieke goud en zilver de afgelopen decennia verplaatst van het Westen naar het Oosten”.

  Niet alleen goud en zilver,maar alles wat deze aarde opleverd hoort toe aan zijn bewoners en behoort niet opgeeist te worden.

  Dit alles gezegt,onder normale omstandigheden.

  Wie gewend is om altijd alles te krijgen en overal z’n zin in te krijgen,die zal het laatste bloed uit z’n aderen persen,of de laatste lucht uit z’n longen schreeuwen om zijn/haar zin/gelijk te krijgen.

  Vaak zijn ze dan al volkomen verblind door hun geest en lijkt de wal het schip te keren.

  Eistein zei: Wie meer oppakt dan hij aankan of toekomt,die zal er uiteindelijk onder bezwijken (vrij vertaald).

  Daarom prefereer ik vrouwen tot 100 kg.

 3. Goed artikel Teun. Het is aannemelijker dat de olieprijs naar 50 dollar gaat zakken, dan dat de olieprijs weer zal stijgen naar 100 dollar. De eerste indicator dat de economische vraag wegvalt is de olie. De aandelenmarkten moeten daar op een gegeven moment wel achteraan gaan.

  We zien trouwens bitter weinig terug van de dalende olieprijs aan de pomp. De benzine kost gewoon nog €1,65/ Nog zo’n vorm waarin we met z’n allen keihard genaaid worden. Stijgt de olieprijs, dan worde=n dagelijkst, zo niet 3 keer per dag de prijzen veranderd, maar nu blijven de prijzen hangen en gaat er soms een cent vanaf. Zo lang mogelijk wachten met tanken dus! De daling zal vanzelf moeten komen, zou je denken. Of nog beter, gewoon minder gaan rijden, pak eens wat vaker de fiets!

  De lagere olieprijs is trouwens een doodsteek voor de Europese monetaire leiders, want de inflatie is al ontzetend laag en zal zeer binnenkort omslaan in deflatie als de prijzen blijven dalen. Goed voor ons zou je denken, maar als de prijzen dalen, koopt men niet meer, of in ieder geval minder snel. We houden het geld (dat we nog hebben) op zak in afwachting van wat komen gaat.

  Het worden zware tijden biflaten.

  1. @Money as Debt,

   Dit is dus een recent voorbeeld van:
   “Alles wat wij (politici, bankelite) in het heden zeggen is onbetrouwbaar of ten minste veel te vaag”

   Dat betekent dat elke geruststelling dus ook waardeloos is.
   ‘Crisis is voorbij’ kan zomaar een leugen zijn. ‘Ga maar weer kopen’ een propaganda verhaal is. ‘Euro is veilig’ een waardeloze kreet is. ‘Economie groeit’ een stimulans praatje is.

   Nou wisten wij dat allang maar dit is weer een bevestiging.

   “Van tijd tot tijd geven we gewoon toe dat we liegen en wij rekenen erop dat u onze leugens weer gaat vergeten”

   1. Jean-Claude Juncker : ‘When it becomes serious, you have to lie’

    Of anders gezegd: geloof het pas als het officieel ontkend wordt.

    Hoorde vandaag nog weer eens het badinerende toontje en de quasi zelfverzekerde toon waarop bewindslieden destijds het bestaan van een plan B aangaande de euro ontkenden. Tegen dat pathologisch gemak waarmee politici de waarheid naar hun hand menen te kunnen zetten krijg ik wel een steeds grotere weerzin. Woorden hebben nog steeds een betekenis.

 4. Goed verhaal m’neer Teun. De dollar zal echter m.i. fungeren als een ‘flight to safety’; haar fiat equivalenten brandend achtergelaten in hun voorgeprogrammeerde ondergang.

  De kimono van mw. Watanabe is nu eenmaal smeriger dan het shirt met de adelaar. The least dirty shirt, Exeters pyramid en zo…

 5. Vrij onzinnig verhaal. Het begint al bij het feit dat je de dood van de topman als een aanslag ziet….
  Daarnaast heeft vooral China niets aan een devaluatie van de Dollar. Immers, Amerika koopt 50% van alle Chinese troep op waardoor de export van China toeneemt en daarmee economische groei.
  Om nog maar niet te spreken over de enorme hoeveelheid staatsobligaties die China van de VS heeft. Devaluatie betekent forse afschrijving.
  Slap verhaal,slecht onderbouwd en vol aannames.

  Groetjes

  1. Klopt Matthijs, ik kan me e reactie voorstellen ; China bezit nog steeds zo’n 1200-1300 mil-JARD dollarkes.

   Maar wanneer China straks / binnenkort 20.000 ton blijkt te bezitten, behalve de 15 tot 25 onder de eigen bevolking (eenvoudig confisceerbaar) en de VS slechts 1000 ton en nog eens 1000 ton aan pampieren goud, en China (èn Rusland) aankondigen hun munten weer aan at goud te gaan koppelen, en (om te beginnen) het goedje ‘faktor 3’ te gaan herwaarderen, de resterende dollarkes alsnog uitgevend aan (fysieke) goudaankopen … tja … het beruchte ‘pants down’-verhaaltje, hè ?

 6. Als de Dollar valt , was in het verleden al eens verschenen in boekvorm van de hand van Willem Middelkoop.
  Rond 2007 tot heden 2014 zijn vele criticasters de mond gesnoerd over deze vallende Dollar .
  Voorlopig is Draghi bezig de Euro zo aan de Dollar te verzwakken dat rijke elite hun schaapjes in die 7 of 8 jaar die sinds het boek Als de Dollar Valt is verschenen op het droge hebben .
  Nog even en de spaarcenten zijn ook geen knip voor de neus meer waard , rente zelfs negatief gaat worden en de Dollar stijgt met de minuut t/o van de Euro en zij hun schulden zien slinken met waardeloos geld om zo snel te kunnen aflossen door een plotselinge beursval van de valuta koers .
  En wij maar jaren bezig zijn met elkaar als biflaten de loef af te steken over het financiële plaatje , een ding kan gezegd worden , zij hebben ons al die jaren flink bij de neus genomen , wij steeds armer en hun steeds rijker zijn geworden .
  Ik begin zo langzamer hand na 10 jaar stukjes schrijven en reacties geven op al deze doem verhalen een beetje moe te worden over het oeverloze gewauwel van steeds maar weer onwillige regeringen met hun graaiende bancaire elite die nog niet een keer sorry hebben gezegd tegenover hun kiezers en leden .
  M.a.w. even op zijn Tokkies gezegd , zij hebben schijt aan ons , en zolang de muziek speelt dansen zij op de muziek .
  Vallende Dollars zal wel een hele tijd de vader ( of de wens ) van de gedachte zijn om als redding gezien te worden van alle problemen , dit is wel een kort door de bocht reactie , maar na 10 jaar geduld wordt het nu wel een utopie om hieraan serieus een gehoor aan te geven .
  Wat nu serieus onze aandacht vraagt hoe onze politieke leiders ons dagelijks belazeren met belastinggeld wat naar Brussel verhuisd zijn eerst 645 miljoen , en nu blijkt 1,2 miljard te zijn , met weer zogenaamd een foute benadering , hallo wie belazerd nu wie , en gebeurt rechtstreeks onder onze eigen neus .
  Wij willen graag onze neus over de grens steken maar zijn niet in staat om naar onze eigen problemen te kijken .
  Want dan heeft men last van tijdelijke Alzheimer , tijdens verkiezingen stemmen zij massaal toch weer op de verkeerde partijen zie de pols van Maurice De Hond .
  Moraal van dit verhaal , wij maken ons druk en de ander gaat lachend verder met belazeren graaien en stelen van hun onderdanen .

  1. Wat heeft Nederland dat Duitsland niet heeft? De leiding van het onderzoek naar de dader van een neergeschoten vliegtuig misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: