amerika dollar valtGastbijdrage van AmsterdamGold | Willem Middelkoop schreef in 2007 het boek Als de dollar valt. Veel van de dingen die hij daarin uiteenzet over de ongeziene kanten van de wereldeconomie zijn inmiddels aan de oppervlakte gekomen. De dollar is echter nog niet gevallen. Nou was de voorspelling van Middelkoop ook niet dat het acuut ging gebeuren, volgens hem hebben we nog wel een paar jaar voordat de situatie onhoudbaar wordt. Ondanks dat er nog wel wat speelruimte is voordat de ‘greenback’ definitief de geest geeft, is het onderwerp toch weer verrassend actueel.

Goedkoop zaken doen zonder dollars

Met de aankomende schuldenplafonddiscussie en het stilvallen van de Amerikaanse overheid de afgelopen dagen rijzen er vragen over de consequenties van een snelle en oncontroleerbare val van de dollar. Zo zijn de goudprijs, de olieprijs en de zilverprijs in dollars genoteerd. Wat zou het wegvallen van de dollar voor effect hebben aan de pomp of bij het kopen van goud of zilver? In de huidige (normale) situatie worden goud en zilver in euro’s goedkoper als de koers van de dollar daalt. Met dollars kan je edelmetalen kopen en als je meer dollars voor een euro krijgt, krijg je ook meer goud of zilver voor je euro. Dit zou ook moeten gelden voor brandstoffen, hoewel dat helaas vaak niet te merken is. Als we dan door redeneren zou dat betekenen dat met een val van de dollar, goud, zilver, olie maar ook cacao, sinaasappelsap en vele andere commodities op de wereldmarkt bijna gratis moeten zijn op te pikken.

Geen ‘dwaze dagen’ voor de euro

Toch is het niet waarschijnlijk dat we met onze euro’s de wereld even kunnen opkopen als de dollar onderuit gaat. Er zijn drie hoofdredenen waarom dat onwaarschijnlijk is. Allereerst zullen internationale transacties zonder de dollar een stuk moeilijker verlopen. Afgezien van de onvermijdelijke crisissfeer die zou ontstaan zal bancair verkeer onmogelijk worden waardoor een complex en kostbaar netwerk van tussenhandel, overslag en waarschijnlijk smokkel zou ontstaan dat de prijzen van de meeste internationale transacties flink zal opdrijven.

Ten tweede is er de waarde van de euro. De vraag wat een euro waard is als de dollar valt is moeilijk te beantwoorden, maar dat de Europese munt niet onaangetast blijft is zeker. Het zou de vluchtvaluta van de wereld kunnen worden waardoor de waarde ervan door het dak zou gaan, maar het zou net zo goed kunnen dat de euro een stuk mee de afgrond in gaat gedurende de vertrouwenscrisis die een val van de dollar teweeg brengt. Het is niet onwaarschijnlijk dat francs, guldens of marken op zo’n moment hun opwachting maken.

De derde reden waarom de val van de dollar niet leidt tot een soort ‘dwaze dagen’ festijn voor iedereen met euro’s is het simpele feit dat niemand meer zal willen verkopen voor dollarprijzen. Stel de dollar is nog 7 eurocent waard (nu 0,74€) dan zal een aanbieder van goud of zilver gewoon 10 keer zoveel dollars vragen. De goudprijs en de zilverprijs en de koersen van alle commodities zullen de omgekeerde beweging vertonen ten opzichte van de dollar. Als dat niet zo was zouden boeren, mijnbouwers of staalfabrieken over de hele wereld binnen een week failliet zijn.

Geen picknick als de dollar valt

Als de dollar valt zijn er dus weinig voordelen te verwachten voor de meeste mensen. Over de hele wereld zal het een race voor koopkrachtbehoud opleveren, waar de nodige slachtoffers bij zullen vallen. Of de euro, de yen en de renminbi dan standhouden is zeer de vraag. Het is maar goed dat we nog kunnen spreken van als en niet wanneer de dollar valt. Laten we hopen dat de evenementen in de VS de afgelopen dagen geen voorbode zijn van grotere ellende. Mocht u twijfelen over het bestaansrecht van papieren valuta, dan heeft u nu nog een alternatief; goud of zilver.

Nieuwsredactie AmsterdamGold

Disclaimer: De artikelen van de AmsterdamGold redactie vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Ze zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren.

6 reacties

 1. Ja, waarom blijft de dollar het zo goed doen en goud relatief slecht? Waarschijnlijk omdat er geen alternatieven zijn. Het hele scenario hangt van de Chinezen af. Daar wordt alles gemaakt tegen papier en bier. Als die het zat zijn, is het van de een op de andere dag afgelopen met de dollar en de euro.

 2. Valt de Dollar en spat de staatsschuldenzeepbel met ook nog de derivatenzeepbel uit elkaar, dan is de ramp niet te overzien. Grote kans dat de Eurozone ook meegesleurd wordt, dat banken omvallen en dat de gehele wereldhandel compleet stilvalt, waardoor er massale voedselschaarste ontstaat en nutsvoorzieningen uitvallen. Grote kans dat er dan een wereldregering komt met één wereldmunt om orde in de chaos te scheppen.

  1. Het valt allemaal wel mee DrM. De absolute controle over ons welzijn is vooralsnog in goede handen. Tot aan de wanhopige poging om het inflatiebeest bij wet te verbannen uit het circus uit puur “mededogen”.

 3. Kijken we vanuit natuurlijk oogpunt,dan zullen de zwakke broeders het loodje leggen.
  Daar zijn de BRICS landen zich ook ter degen van bewust.
  Zij hebben niet voor niets deze samenwerking opgezet.
  Dit,om de afhankelijkheid van de dollar te verkleinen en zich economisch te beschermen tegen het imploderen en dictatuur van de dollar door de wereld en zich zelf een alternatief te bieden.
  China zou de dollar onderuit kunnen halen, maar dan zouden ze diep in eigen vlees snijden.
  Zolang de US de goudprijs laag houd, tot China ook genoeg goud reserve heeft, zal China de dollar niet dumpen, maar er goud en grondstoffen voor kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: