Draghi ECB: Vooruitgang en terugkeer vertrouwen

11

Donderdamiddag heb ik gekeken en geluisterd naar de redevoering en de “beantwoording” van vragen door ECB president Draghi en heb me afgevraagd wat je daar nu als gewoon mens mee moet. De basisrente was verlaagd tot 0,5% om de banken nog meer gelegenheid te geven om ondernemers te steunen. De consumenten zagen weer lichtpuntjes, het vertrouwen was aan het terugkeren en niet te vergeten de voorspelde rampen waren uitgebleven. Dus eigenlijk was het allemaal nog helemaal niet zo gek volgens Draghi.

draghi ecb

Er bestaan vele werkelijkheden

Banken kunnen al een hele tijd voor niets of bijna voor niets over ECB-geld beschikken. Daar maken ze ook dankbaar gebruik van maar niet om kredieten te verlenen aan ondernemers. Ze zouden wel gek zijn. Daar zitten risico’s aan en ook het rendement is niet om over naar huis te schrijven. Veel gemakkelijker is het om geld te lenen aan overheden. Daar zit een goed rendement aan vast en de politici doen er alles aan om in het licht en het donker een goede relatie te onderhouden met de banken en de bankiers.

Een echte vraag aan Draghi

Na de redevoering vanmiddag konden verslaggevers enkele vragen stellen. Zoals gewoonlijk kwam daar nauwelijks wat uit. Aan het eind van sessie kwam er echter een vraag met impact. De verslaggever citeerde uit de toespraak gisteren van Paus Franciscus. Deze was van mening dat er alleen aandacht was voor de financiële markten en niet voor de miljoenen werklozen die feitelijk gezien in de kou staan. Draghi kwam over deze vraag zichtbaar aan het stamelen. Na de nodige Uhs en Ahums kwam er uit dat de mogelijkheden van de ECB maar heel heel beperkt waren. Actie moest komen van de regeringen, die daar kennelijk moeite mee hadden, gevolgd door een snel thank you.

De inflatie is te laag!

In een Duitse krant stonden laatst 80 producten die 15 tot 25% in prijs waren gestegen door de verpakkingen aan te passen. 17 pampers in plaats van 23. 150 gram kaas in plaats van 200 enzovoort. Dit soort prijsverhogingen worden kennelijk, net als vele anderen, niet meegenomen in de berekening van de officiële inflatiecijfers waar overheden en de ECB mee werken. Een mede-argument om de rente te verlagen zou dan ook zijn dat de inflatie onverwacht laag is (beneden de 1,5%), terwijl de doelstelling van de ECB bij twee procent ligt. Snapt en gelooft u het nog allemaal? Duidelijk is in elk geval dat ons spaargeld en onze pensioentegoeden in een sneltreinvaart verdampen.

Het valt tegen en wordt nog erger

Ondanks de woorden van Draghi over vooruitgang en terugkeer van vertrouwen gaan we volgens mij toch duidelijk eerst nog de andere kant op. Toenemende werkloosheid, nog verder terugzakken van de algemene economische groei en stijgende overheidsschulden. Zelfs in buurland Duitsland begint men inmiddels wat moeilijk te kijken. De autoverkopen blijven dalen, de woonkosten groeien flink en ook de werkloosheid is aan het stijgen. De komende tijd wordt het weer spannend. Hoe gaat het met Spanje, Italië en Frankrijk? Met welke cijfers komt de CPB in ons landje? Duidelijk is dat niemand het weet. Ieder roept, weg van besparingen en op naar het aanzwengelen van de economische groei. Geld is er in een oneindige mate volgens de ECB. Dat hoeft dus geen probleem te zijn. Wie de uiteindelijke lasten mogen dragen is ook al duidelijk u, ik, wij.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie