Donderdamiddag heb ik gekeken en geluisterd naar de redevoering en de “beantwoording” van vragen door ECB president Draghi en heb me afgevraagd wat je daar nu als gewoon mens mee moet. De basisrente was verlaagd tot 0,5% om de banken nog meer gelegenheid te geven om ondernemers te steunen. De consumenten zagen weer lichtpuntjes, het vertrouwen was aan het terugkeren en niet te vergeten de voorspelde rampen waren uitgebleven. Dus eigenlijk was het allemaal nog helemaal niet zo gek volgens Draghi.

draghi ecb

Er bestaan vele werkelijkheden

Banken kunnen al een hele tijd voor niets of bijna voor niets over ECB-geld beschikken. Daar maken ze ook dankbaar gebruik van maar niet om kredieten te verlenen aan ondernemers. Ze zouden wel gek zijn. Daar zitten risico’s aan en ook het rendement is niet om over naar huis te schrijven. Veel gemakkelijker is het om geld te lenen aan overheden. Daar zit een goed rendement aan vast en de politici doen er alles aan om in het licht en het donker een goede relatie te onderhouden met de banken en de bankiers.

Een echte vraag aan Draghi

Na de redevoering vanmiddag konden verslaggevers enkele vragen stellen. Zoals gewoonlijk kwam daar nauwelijks wat uit. Aan het eind van sessie kwam er echter een vraag met impact. De verslaggever citeerde uit de toespraak gisteren van Paus Franciscus. Deze was van mening dat er alleen aandacht was voor de financiële markten en niet voor de miljoenen werklozen die feitelijk gezien in de kou staan. Draghi kwam over deze vraag zichtbaar aan het stamelen. Na de nodige Uhs en Ahums kwam er uit dat de mogelijkheden van de ECB maar heel heel beperkt waren. Actie moest komen van de regeringen, die daar kennelijk moeite mee hadden, gevolgd door een snel thank you.

De inflatie is te laag!

In een Duitse krant stonden laatst 80 producten die 15 tot 25% in prijs waren gestegen door de verpakkingen aan te passen. 17 pampers in plaats van 23. 150 gram kaas in plaats van 200 enzovoort. Dit soort prijsverhogingen worden kennelijk, net als vele anderen, niet meegenomen in de berekening van de officiële inflatiecijfers waar overheden en de ECB mee werken. Een mede-argument om de rente te verlagen zou dan ook zijn dat de inflatie onverwacht laag is (beneden de 1,5%), terwijl de doelstelling van de ECB bij twee procent ligt. Snapt en gelooft u het nog allemaal? Duidelijk is in elk geval dat ons spaargeld en onze pensioentegoeden in een sneltreinvaart verdampen.

Het valt tegen en wordt nog erger

Ondanks de woorden van Draghi over vooruitgang en terugkeer van vertrouwen gaan we volgens mij toch duidelijk eerst nog de andere kant op. Toenemende werkloosheid, nog verder terugzakken van de algemene economische groei en stijgende overheidsschulden. Zelfs in buurland Duitsland begint men inmiddels wat moeilijk te kijken. De autoverkopen blijven dalen, de woonkosten groeien flink en ook de werkloosheid is aan het stijgen. De komende tijd wordt het weer spannend. Hoe gaat het met Spanje, Italië en Frankrijk? Met welke cijfers komt de CPB in ons landje? Duidelijk is dat niemand het weet. Ieder roept, weg van besparingen en op naar het aanzwengelen van de economische groei. Geld is er in een oneindige mate volgens de ECB. Dat hoeft dus geen probleem te zijn. Wie de uiteindelijke lasten mogen dragen is ook al duidelijk u, ik, wij.

11 reacties

  1. Top. Lenen van de ECB tegen 0,75%, een stukje korte termijn negatieve rente in Zwitsers en Duits papier, 4,5% Spaans en Italiaans (gemiddelde van korte en lange looptijd), een werkelijke inflatie van 5%, en hoppa, een roi van 0,0.

    Soon it’s not return ON investment, but return OF investment. En dat geldt niet alleen voor banken.

    Gelukkig maar dat de centrale bank van Israel aandelen koopt in de opgepompte markten. De circle jerk is compleet.

  2. het word alleen maar erger,alsof je benzine op het vuur gooit om te blussen.

    20 signalen van een economische depressie in Europa

    1.Werkloosheid in Frankrijk ligt op 10,6 % en de werkloosheidsaanvragen liggen op het hoogste niveau ooit
    2.Werkloosheid in de hele Eurozone ligt op 12 %, het hoogste ooit
    3.Op 2 jaar steeg de Portugese werkloosheid van 12 % naar 17 %
    4.De Spaanse werkloosheid ligt op 27 %, dit is meer dan tijdens de eerste grote depressie
    5.Jeugdwerkloosheid in Spanje ligt op 57,2 %
    6.De Griekse werkloosheid ligt op 27,2 %, dit is meer dan tijdens de eerste grote depressie
    7.Jeugdwerkloosheid in Griekenland ligt op 59,3 %
    8.Autoverkopen in Frankrijk lagen in maart 16 % lager dan een jaar geleden
    9.Autoverkopen in Duitsland lagen in maart 17 % lager dan een jaar geleden
    10.In Nederland ligt de consumentenschuld op 250 % van het beschikbaar inkomen
    11.Industriële productie daalde in Italië met 25 % de laatste 5 jaren
    12.Aantal faillissementen in Spanje ligt 45 % hoger dan een jaar geleden
    13.Sinds 2007 steeg het aantal slechte leningen in Europa met 150 %
    14.In maart werd dubbel zoveel geld van de rekeningen gehaald in Cyprus dan in februari, en de banken waren 2 weken dicht
    15.In Spanje staan 3 miljoen huizen vrij
    16.Veel appartementsblokken in Spanje worden bezet door krakers
    17.In Griekenland smeken kinderen om eten van hun klasgenoten
    18.Italië heeft een schuldengraad van 136 % van het bbp
    19.25 % van de activa van banken in het Verenigd Koninkrijk komt van banken met een hefboom van 40 of meer
    20.Deutsche Bank heeft € 55 biljoen aan derivaten, het meeste van een der welke bank ter wereld

    http://www.beurs.com/2013/05/02/20-signalen-van-een-economische-depressie-in-europa/221271

  3. Weer een goed stukje Ben , zolang de salarissen nog steeds niet op Oost Europees niveau zijn blijft het maar aanmodderen bij de ECB.
    Eerst moet er zogezegd de arbeider monddood gemaakt worden , gevolg van afbraak sociale voorzieningen onrust , chaos , tweespalt en inflatie .
    Zodra iedereen aan de bedelstaf ligt is het makkelijk nivelleren en gaan de loonslaven een moordende strijd aan met de verraderlijke Oostblok arbeider die de afbraak door lage lonen te introduceren hebben bewerkstelligt .
    Tijd die Draghi gekocht heeft rekt net zolang tot dat heel Europa op een niveau zit qua verdiensten en uitgave , en dat geeft de zittende macht het ongebreidelde recht om het totale dictatoriale EU zijn totale macht over de bevolking uit te roepen omdat zij gevangen zit in een armoede spiraal.
    Meestal ontaard dit soort onderdrukking in een totale revolutie of een gigantische oorlog.
    Als dit laatste de bedoeling is om de absolute macht te verkrijgen door politici en banken ziet de toekomst er zeer somber uit .
    Voorlopig zie ik nog geen oplossing voor de crisis en mag hopen op gezond verstand voordat de vlam in de pan slaat.

    1. @Rinus de Nadenker:
      “Eerst moet er zogezegd de arbeider monddood gemaakt worden , gevolg van afbraak sociale voorzieningen onrust , chaos , tweespalt en inflatie.”

      Ik denk dat de PVV daarin ook een hele kwalijke rol speelt door tweedracht in de samenleving te zaaien, de PVV als stromannetje van de elite dus.

      1. @Rinus:
        PVV een hele kwalijke rol?
        Juist de Euro partijen zijn ziende blind of doen het bewust.
        Op deze manier wordt Nederland 95 procent armer en de arme landen 5 procent rijker.

  4. “In een Duitse krant stonden laatst 80 producten die 15 tot 25% in prijs waren gestegen door de verpakkingen aan te passen” Welke krant was dat ik wil het lijstje wel eens helemaal zien?

    1. Cumulatief van een aantal jaren. Sinds de crisis maargoed m’n vader betaalde vroeger ook een kwartje voor een pakje sigaretten, inflatie is altijd geweest maar aangezien de lonen minimaal stijgen beginnen we het te merken. De supermarkten daarintegen verminderen de inhoud wel van de producten. Z24 had er een mooi stuk over

  5. @Dr. M.

    De PVV heeft ons hiervoor juist altijd gewaarschuwd. Het zijn de ‘politiek correcte partijen’ die deze ellende hebben veroorzaakt. Stel je voor dat we nu nog onze oude munten zouden hebben..
    En “Brussel” niet bestond. Dan had niemand een centje pijn. Want zuid Europa kon door devaluatie gewoon weer schulden wegwerken en concurrerend worden.
    Ideale situatie; zowel voor hen als voor ons!!!

  6. De Eurozone is monetaire vazal van de Federal Reserve. De Fed maakt het beleid en Draghi voert het uit. In tegenstelling tot wat de mainstream media propageert drukt de ECB geen geld bij. Ook de renteverlaging is niet bedoeld voor de fysieke economie. Alle effecten van de renteverlagingen en monetaire verruimingen (door de Fed of ECB) blijven voornamelijk binnen het financiële circuit die al vele jaren losgekoppeld is van de rest van de economie.

    Het paradoxale is dat terwijl de economie steeds dieper krimpt in de wurggreep van een acute liquiditeitstekort, de propaganda machine weet het publiek wijs te maken dat de monetaire verruimingen en de renteverlagingen bedoeld zijn om de fysieke economie van liquiditeit te voorzien.

    Onder de mom dat er alles gedaan wordt om de fysieke economie te herstellen wordt achter een rookgordijn een langzaam maar onomkeerbaar euthanasieproces ingezet.

    Het geldsysteem blijft een grote onbekende voor de ruime meerderheid van het publiek.

    De ECB dient de belangen van de Fed, is door de Fed officieel overgenomen sinds 29.11.2011 en bijna niemand beseft het.

    De abrupte krimp van de economie is het gevolg van liquiditeitstekort en niet van een te hoge rente.

    De banken worden bewust in coma gebracht en gehouden om op elk gewenst moment met een “Cyprus blauwdruk” de spaargelden af te romen.

    De staat van de lamgelegde fysieke economie is zo volledig afhankelijk van de capriolen van psychopate financiële maffia toppers.

    En zo worden de onwetende 99% als een dronken kalkoen gebakken in de oven van de financiële maffia.

  7. @Mario8282 ..dank je voor je klasse bijdrages ook elders (nujij…e.a. )
    Hopelijk blokkeren ze niet …want inzicht kennis en gezond verstand zijn niet erg welkom in Brussel.Frankfurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: