Durfkapitalist: ‘Bitcoin kan maal 15 maar andere nog véél hoger’

1

Wanneer de slager op de hoek of een taxichauffeur me dit zou vertellen, zou ik meteen de winkel, respectievelijk de wagen uit vluchten. Om snelsnel huiswaarts te keren en al mijn coins te verkopen. Want zoiets maak je pas op het einde van een stierenmarkt mee. Laaiend positief advies, ongevraagd meestal nog, van onbevoegden is dan het laatste stadium. Met alle respect voor hun kunnen en elk beroep is beslist onmisbaar in onze maatschappij. Maar laat ieder toch maar liefst, en de schoenmaker vooreerst, bij zijn en haar leest blijven. Wanneer echter een venture capitalist, een durfinvesteerder zijn visie deelt, spitsen we wel onze beide oren. En wàt we hoorden deden ze, echt waar, haast flapperen. Mijn hart sprong zelf even op, want enkele van de genoemde coins zitten in mijn wallet.

Koers van zes cijfers

‘Venture Capitalist Predicts Bitcoin Boom to $150,000, Says Ethereum and Four Altcoins Will Outperform BTC,’ bloklettert Dailyhodl.com, op 7 juni 2020. De capitalist die ventures is Simon Dedic. Hij is onder meer de oprichter van ‘digital asset intelligence firm Blockfyre’ en Managing Partner van MoonrockCapital. News.bitcoin.com: ‘Dedic’s tweet forecasts a number of price predictions including BTC ($150K), ETH ($9K), LINK ($200), BNB ($500), VET ($1) and XTZ ($200). The Blockfyre cofounder is not the only crypto industry executive who thinks BTC will reach the six-digit price range at some point in the future.’ Dedic is niet de enige topman/verantwoordelijke uit de cryptowereld die een bitcoinkoers van zes cijfers verwacht, ergens in de toekomst.

To the moon?

Het zijn gigantisch hoge koerdoelen die de durfinvesteerder aan de niet nader omschreven einder ziet. Noteringen en koersstijgingen die zelfs de nuchterste belegger ongewild doen dromen. Zijn het dan zulke bijzondere munten en tokens? Ter vergelijking hier de noteringen van 18 juni 2020. Bitcoin (BTC) $9441, Ethereum (ETH) $233 , Chainlink (LINK) $4,21 , Binance Coin (BNB) $16,49 , VeChain (VET) $0,0089 en Tezos (XTZ) $2,69. De door Simon Dedic voorspelde stijgingen variëren dan tussen ongeveer 1500 procent voor bitcoin en (slik)11.000 procent voor VeChain!

Bijzondere cryptocurrencies

Om op de eigen vraag te antwoorden: jawel, dit zijn speciale coins en tokens. Bitcoin dan als eerste en nog steeds grootste munt naar marktkapitalisatie. Ze wordt meer en meer gezien als store of value, een vaste waarde zoals goud. Waarin het in het bijzonder goed schuilen is tijdens troebele economische tijden. Zoals we die met het Coronavirus als trigger vandaag meemaken. En wie weet nog voor hoe lang. Tevens ben je meest verplicht om eerst bitcoin te kopen om de altcoins te kunnen verwerven. (Hoewel je in 2020 meer en meer met stablecoins of zelfs rechtstreeks met fiatgeld kunt kopen.) Ethereum heeft zich ontwikkeld tot de grootste blockchain voor smart contracts en d’apps. Chainlink zorgt dan weer prominent voor de verbinding tussen de verschillende blockchains. Binance Coin is het in house token van een van de belangrijkste cryptobeurzen. Binance breidt ook stelselmatig uit naar andere landen, voert vaak nieuwe producten en instrumenten op. Het is ook een zeer gedreven en actief bestuurde beurs. Je krijgt er forse kortingen op transactiekosten middels je binance coins daarvoor aanschaft. Binance is een indrukwekkend groeiverhaal en haar token lift daarop mee.

De aanvoerketen

VeChain is nog een heel kleine blockchain, die echter een snelle groei doormaakt. Door middel van samenwerkingen met grote bedrijven als BMW en Deloitte. VeChain kan wel eens een revolutie ontketenen in SCM, supply chain management. Zo traceert het wijn in China van de rank tot de fles op tafel bij de consument. En vlees van Australië naar China. Iedere betrokkene weet d.m.v. de VeChain blockchain ten allen tijde precies waar zijn goederen zich bevinden, 24/7/365. Wat verlies, fraude, diefstal en eventuele problemen met de inhoud (denk aan vervalsing van wijn of een besmetting van vlees) onmogelijk maakt of meteen op te sporen. Natuurlijk bestaat er ook in SCM moordende concurrentie. Garanties bij beleggen, investeren krijg je niet, nooit. Je gaat altijd mee (of niet) in een verhaal, een product; in de visie van een directie of stichters. Ook voor hen zijn er géén garanties! Zij riskeren eveneens geld, tijd, reputaties.

Een raadsel

Tezos dan als vijfde en laatste altcoin met nog meer potentieel van Satoshi’s creatie, de bitcoin. Tezos maakte de toen (2017) allergrootste crypto ICO, waarbij $232 miljoen werd opgehaald in bitcoin en ethereum. Het is een volledig gedecentraliseerd open netwerk, waarop net als bij Ethereum smart contracts gecreëerd worden. Maar dan naar verluid een verbeterde versie van ETH. Waarbij er nooit een risico op forks (afsplitsingen) kan bestaan. Het stemrecht voor bijvoorbeeld aanpassingen aan de chain vermeerdert naargelang iemand meer munten, YTZ verwerft. (Persoonlijk is het ondergetekende nog als een raadsel verpakt in een enigma en dit als vraag gepresenteerd, verstopt in een doolhof. Simpel gezegd: ik snap er heel weinig van; waarom al die heisa rond Tezos.) Allemaal nog steeds dixit deze durfkapitalist.

Wat is succes?

Met succes is het altijd zo dat velen zich geroepen voelen, maar slechts een handvol uitverkoren wordt. De absolute top bereikt. Dit geldt trouwens voor personen zowel als producten. Welke munt of token zal in de digitale wereld een Apple worden. Een Google of een Tesla. Je moet een baanbrekend product in de markt zetten. Iets dat het bestaande ‘verstoort’, of vernieuwt. Of een bestaand iets of situatie verbeteren, of een oplossing bieden voor een bestaand probleem. (Teveel cryptocurrencies zijn als oplossingen op zoek naar een probleem; dat heet de kar voor het paard spannen). Dan moet je nog gezien en gebruikt worden, veel en vaak. Dus daar komen marketing en verkooptalent bij kijken. Vervolgens ben je beter niet te vroeg met je product of erger nog: te laat! De tijd, het moment en zelfs de plaats moeten er rijp voor zijn. Tenslotte helpt altijd een klein beetje geluk, wat meeval of een toevalstreffer. Ook en zeker genialiteit betekent meestal 10 procent inspiratie en 90 procent transpiratie…