Earth Day 2020: het Coronavirus maakt ook deel uit van ‘het klimaat’

Op 22 april 2020 bestaat de Dag van de Aarde precies 50 jaar. Earth Day 2020. Inderdaad, reeds 50 jaar geleden, in 1970, waren vooruitziende lieden, vooruitstrevende geesten met moeder aarde bezig. Zich zorgen makend over de gevolgen van de snelle industrialisering en ontwikkeling van de wereldeconomie. De overbevolking en de manier waarop we met z’n allen de aarde uitputten. Tot het Coronavirus uitbrak begin 2020 leek zowat de hele wereld maandenlang weer intens met het klimaat bezig. De Klimaatbeweging met demonstraties in tal van landen. De jonge Zweede Greta Thunberg was de initiator. (Aanvankelijk fel bejubeld, vervolgens verguisd.) We ‘herontdekten’ (rijkelijk laat) dat de wereld eigenlijk ons thuis is. Ons huis.

Respect(loos)

Dieren bevuilen hun nest, hun woonst, hun verblijf niet. Vernielen het nooit. Stammen die diep verscholen nog her en der leven (Amazonewoud, Brazilië) doen dat ook niet. Respect als ze hebben voor hun ‘huis’, hun natuurlijke habitat. De zogenaamd Moderne Mens wel. Inventief is hij. Vernuftig en oh zo intelligent. Rijk eveneens. Maar ook: volkomen respectloos zijn we geworden. Tegenover elkaar, de fauna en flora, de dieren en de natuur. Tegenover de geefster van zovele gulle giften. Moeder Aarde. Neen, we nemen van alles en iedereen die we kunnen gebruiken, misbruiken soms, en gooien weg. Want alles en iedereen moet ten dienste staan van De Economie. Als een ongrijpbaar, efemeer monster; een octopus met tentakels tot aan het kleinste eilandje ergens ver weg. Waarom dat zo is? Joost mag het weten. Wel: Joost zegt u dat het alles gebeurt om een kleine, selecte groep geprivilegieerden rijker dan de zee diep is te maken. De 1 %. De 99%, die daar noest aan meewerkt, meest met oogkleppen op en oordoppen in, krijgt wat overblijft. De kruimels. De Aarde biedt meer dan voldoende om iedereen te voeden en verzorgen. (In zeker mate, want ze kan geen 70 miljard zielen dragen; meer dan 7 miljard zoals nu is al meer dan voldoende en draaglijk!) Maar die rijkdom is altijd zeer verdeeld geweest (echter nooit méér dan anno 2020!) En tenzij de dingen zeer grondig en diepgaand veranderen, zal dat helaas altijd ook zo blijven.

Klimaat actie

‘De Dag van de Aarde is een jaarlijks terugkerend evenement op 22 april dat plaatsvindt in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording van ons consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde’ (Wikipedia.org). Het thema van 2020 is, niet toevallig, ‘climate action’. Mondiaal Nieuws schrijft: ‘2020 is het jaar van de waarheid voor het klimaat’. In juli 2019 viel vorig jaar Earth Overshoot Day. Dat is de dag van het jaar dat we alles wat de aarde produceert aan natuurlijke rijkdommen, uitgeput hebben. De rest van het jaar teren we in. Daarom valt elk jaar die dag een béétje vroeger. Een beetje vroeger tot…alles op zal zijn. En ‘op’ is dan ook écht ‘op’! De Verenigde Naties:

‘We must act decisively to protect our planet from both the coronavirus and the existential threat of climate disruption.’UN Secretary-General António Guterres

Un.org

Wanneer Moeder Aarde ons een boodschap zendt

‘Mother Earth is clearly urging a call to action. Nature is suffering. Australian fires, heat records and the worst locust invasion in Kenya. Now we face COVID -19, a worldwide health pandemic link to the health of our ecosystem.

Climate change, man-made changes to nature as well as crimes that disrupt biodiversity, such as deforestation, land-use change, intensified agriculture and livestock production or the growing illegal wildlife trade, can increase contact and the transmission of infectious diseases from animals to humans (zoonotic diseases) like COVID-19.

From one new infection disease that emerges in humans every 4 months, 75% of these emerging diseases come from animals, according to UN Environment.

This shows the close relationships between human, animal and environmental health. 

Visible, positive impact– whether through improved air quality or reduced greenhouse gas emissions – are but temporary, because they come on the back of tragic economic slowdown and human distress.

Let’s remind more than ever in this International Mother Earth Day that we need a shift to a more sustainable economy that works for both people and the planet. Let’s promote harmony with nature and the Earth.

Beste Lezer, beste Lezeres. Doe ons, de redactie van Biflatie, een plezier zo u wilt. Doe uzelf een plezier! Geld vragen we niet, geen schrik hebben. Uw aandacht wel. Bekijk aub bovenstaande docufilms. Meer vragen we niet van u. Maar dit wel met aandrang. Ze zijn beide zéér de moeite waard. U mag altijd uw commentaren hier onderaan zetten naderhand. Heel graag zelfs. Dank!

5 reacties

 1. Heb de video’s bekeken en moet Voorbeeld autochtoon gelijk geven,
  Het zijn stuk voor stuk propaganda filmpjes, met L d C als puppet, die helemaal blij is met z’n speldje.

 2. Toen er in de jaren 80 internet tot ontwikkeling werd gebracht voor de burgers, hebben ze een aantal dingen over het hoofd gezien. Internet zou leiden tot wereldwijde massa toerisme, en het zou leiden tot massa immigratie en vluchtelingen. Met de toename van de wereldbevolking een toename van productie en consumptie. Uitputting van de grond en van de lucht. Men kwam er ook achter dat overal een verdienmodel, een prijskaartje, aan te hangen is. Wat is in het leven nog gratis dan? Nee we zijn helemaal doorgeschoten met alle gevolgen van dien. We vinden het gewoon normaal dat voor 1 spijkerbroek 10.000 liter water wordt gebruikt. En we genieten ervan om voor 1 euro in Thailand op vakantie een maaltijd te krijgen terwijl de bewoners zelf in krotten wonen. De ver van mijn bedshow, daar geloven we in, en heel Nederland gelukkig terwijl depressiviteit nr 1 welvaartsziekte wordt. Maar niks aan het handje. Gewoon doorleven want we willen volgende week op vakantie. En het liefst niet naar Venetie en ook niet naar Giethoorn want daar worden we onder de voet gelopen door massas chinezen met hun selfies sticks.
  Moeten we dan allemaal maar in huis blijven zitten? Nou het is nog geen 100 jaar geleden dat bijna geen enkele nederlander op vakantie ging. Sterker nog. men moest te voet en te paard 3 dagen reizen van Rotterdam naar Roermond. Door weer en wind. Nee dat gaan wij natuurlijk niet meer doen. We zijn niet gek. Nee, wij zijn intelligent zoals Rutte zegt. Dat is toch wel een hele eer dat onze premier ons intelligent vind lol. Denk je nou echt dat het vliegverkeer en massa toerisme voor niks is stil gelegd? Nou ik ben echt geen klimaat goeroe maar ik kan wel nagaan dat er iets aan de hand is. Een controleerbaar systeem waarin de massa mens in ieder geval zijn vrijheid kwijt gaat raken. Blijkbaar moet de mens in een hokje worden gestopt om de natuur adem te geven. Wel heel triest natuurlijk. Maar ook gevolg van internet of noem het globalisme.

 3. Als ik de verschillende suggesties van Tru in zijn persconferenties hoor: “Zuid Korea heeft een medicijn tegen civid19, ik ben er heel blij mee en heb er veel geld voor over”, “het anti-malaria medicijn doet wonderen”, dit is het, “we moeten patiënten aan het infuus leggen met een ontsmettingsmiddel tegen het virus, dit spreekt boekdelen over de minimale kennis van Natuurkunde van deze man.

  Deze onwetende man weet nog niet het verschil tussen een bacterie en een virus, hoeveel verstand heeft hij van de rest?, nul.

  Welke president bij zijn volle verstand doet zulke uitspraken in paniek, om zijn eigen hachje te redden, mensen interesseren hem niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: