Bij de Europese Centrale Bank (ECB) zijn ze kennelijk al lange tijd meer dan radeloos. Zittend met de handen in het haar en met de voeten in een koel badje om stoom af te blazen roept Mario Draghi tegen zijn collega’s dat ze nu eens wat nieuws moeten verzinnen voor hun meer dan goede salaris. Super commissaris Olli Rehn heeft al weer gebeld en was op zijn zachts gezegd not amused. Hij wil resultaten zien anders konden er wel eens koppen gaan rollen.

Recessiespiraal

Europa moet uit de neerwaartse recessiespiraal. Een krimpende economie zorgt voor alsmaar teruglopende inkomsten en, wat nog veel erger is, voor steeds minder vertrouwen van de burgers en de investeerders. Ook nu het geld bijna gratis aan de banken wordt uitgeleend is er geen enkel positief effect merkbaar.

Ja het is waar dat het uitlenen van geld aan de overheid nu nog gemakkelijker  en winstgevender is. De bank leent voor 0,75%  en kan het direct doorlenen voor 5 procent of meer. Tel uit je winst. Wat de economie betreft helpt dat echter weinig of niets. Een staat die nog meer in het rood komt te staan bereikt immers het tegengestelde van vertrouwen.

Het vertrouwen is nul!

Wat de gewone burgers betreft is het simpel. Ze vinden het allemaal veel te ingewikkeld om te volgen. Hun reageren komt dan ook niet vanuit het hoofd maar uit de buik. Het zeurt en voelt niet goed. Lekkere hapjes en een drankje kunnen tijdelijk helpen. De rest van de consumptie, vooral die van grote en duurdere dingen,  is op een laag pitje komen te staan en blijft daar nog lange tijd als het zo door gaat.

Groei-mantra Europese Centrale Bank


De ECB komt keer op keer met het zelfde wonder-scenario. De groei moet worden aangezwengeld en wel door renteverlaging. Daarom hier nog één keer de uitleg voor Mario Draghi. Voor groei is vertrouwen nodig en dat vertrouwen is er absoluut niet.

Als wij burgers keer op keer te horen krijgen of zien dat:

 1. De pensioen- en AOW leeftijd omhooggaat;
 2. De AOW per 2015 wordt ontkoppeld;
 3. De pensioenen wegsmelten;
 4. Er super-inflatie in het vat zit als de economie weer wat gaat aantrekken;
 5. Woningen steeds minder waard worden;
 6. Banken niet of nauwelijks geld willen uitlenen ook niet voor huizen en bedrijfsinvesteringen;
 7. De overheid maar één oplossing kent namelijk die van lastenverhogingen;
 8. De werkloosheid groei en groeit. In het bijzonder die onder jongeren;
 9. Dat de ziekte- en zorgkosten op allerlei manieren blijven stijgen. Door verhoging van de premies en het eigen risico. Door allerlei voorzieningen en medicijnen buiten de verzekering te brengen en meer;
 10. Dat overheden en banken schulden hebben opgebouwd van honderden of zelfs duizenden miljarden;
 11. Dat overheden nog elke dag meer geld uitgeven dan er aan inkomsten binnenstroomt;
 12. Dat bankiers telkens weer nieuwe manieren vinden om zich zelf te verrijken ten kosten van ons gewone  burgers;
 13. Dat overheidsfunctionarissen blijven roepen dat ze daar niets aan kunnen doen;
 14. En nog zo heel veel meer!

Afsluitend

Daar waar geen vertrouwen is. Waar de afstand tussen overheid en de burger elke dag groter wordt daar kan geen vertrouwen groeien. In de persconferentie waar Draghi de renteverlaging met 0,25% aankondigde volgden er ook nog een aantal cryptische, bankgerelateerde zinnetjes, waar het nodige in verborgen was, afgesloten met “we want to do this in a way to keep the risks of the ECB balance sheet very very low”

Vrij vertaald: We willen dit gaan doen (cryptische maatregelen) op een manier die de risico’s voor de balans van de ECB zo laag mogelijk gaat houden.  Deze nadruk op willen bereiken… en very, very low doet voor mij als bestuurskundige de bellen direct rinkelen. In feite zegt Draghi dat er aanzienlijke risico’s zijn. Dat hij zijn best zal doen en dat men later niet moet zeuren als het mis blijkt te zijn gegaan.

36 reacties

 1. @VanZaken : ‘goed voorbeeld doet volgen’, zeggen ze.

  Nou NL & Dld nog, VERDOMME !!!

  Opblazen, dat Maffia-Verbond, wèg ermee.

  En alle ‘pro’-politici 90 jaar lang een beroepsverbod geven !
  Doorpakken nu !

 2. @Knowtoomuch

  Ik vrees dat het eerst helemaal uit de hand moet lopen (NL failliet) voor het spul in Den Haag wakker wordt. Idealisten en andere druiloren negeren steevast de realiteit.

 3. Het wordt al dolle pret als Finland nog wat harder gaat schreeuwen. Rente op leningen aan Spanje is alweer 7%.

 4. Het echte verzet zal ook wel beginnen vanuit Finland of Duitsland, want ook al hebben de nederlanders zon grote mond, protesteren en de straat op gaan is toch wat anders…..

  Armand zong het al in de jaren 60 en het geldt nog steeds..

  De nederlander is een meelzak , allemaaal!!! 😀

  http://www.youtube.com/watch?v=x1YDpXNZ3CI

 5. Leuk commissaris Olli Rehn is de man die expliciet zegt dat als het om de euro gaat je gewoon mag liegen tegen jan en allemaal

 6. De Nederlanders zijn een gezapig volk van “Actie nu…, maar mijn buurman moet ermee beginnen !!!” Per saldo gebeurt er dus niets en zakken ze langzaam verder in het moeras, terwijl ze afwachtend naar elkaar zitten te kijken.
  Politiek en financiele wereld spelen hier graag en gretig op in.
  Nederland zal de laatste zijn die de Euro vaarwel zegt vanwege deze tenenkrommende passiviteit.

 7. Gelukkig staan we er in nederland nog zo goed voor zegt jan kneus de zager

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/27/we-zitten-voor-tientallen-miljarden-in-spanje-en-italie.xml

  en van rene zijn nieuwe stukje zal markske ook wel niet gediend zijn. (eerst was markske zijn achternaam achterstevoren, maar dat heeft hij laten veranderen…)

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/voor-de-grieken-is-het-te-laat-voor-europa-nog-niet.xml

  En zo..na de euforie van vorige vrijdag, hangt de europiemel weer lager dan in 2 jaar….

  http://www.zerohedge.com/news/eurusd-slides-2-year-low-reality-supercedes-hope

  Maar er is niks aan de hand hoor, we gaan alles oplossen, alles komt goed…
  En degene die het het eerst oplost krijgt een prijs!

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=661618&r=1&tbl_archief=&

 8. @13 Dat noemden ze vroeger een “tolerante volksaard”, maar het bleek “onverschillige volksaard” te moeten zijn…

  Het is de totale klasseloosheid in NL (letterlijk en figuurlijk). Niks groots en meeslepend. De beste wielrenner werd 7 keer (of zo) tweede in de grootste wielerronde, het voetbalelftal drie keer verliezend WK-finalist. Daar spreekt een bepaalde volksaard uit. Het voordeel is wel dat er bij gebreke aan hoge pieken, ook geen diepe dalen zijn. Dus: alles loopt hier altijd los. Volgens de meeste mensen is dat maar goed ook. We leven in een gezapig landje. Lekker knus… 😉

 9. @15 het lijkt steeds meer op lemmingen-gedrag. Er is keihard gewerkt aan een point of no return. Zoveel poen erin pompen (via garanties) dat ermee stoppen op een gegeven moment niet meer verantwoord is.

  In Delft is een professor verbonden aan de TU die gespecialiseerd is in dit soort gang van zaken bij ‘overheidsprojecten’. Net als bij grote infrastructurele werken, wordt door de politici keihard gewerkt aan een point of no return. Giga investeren in plannen en beleid. Op een gegeven moment zit daar zoveel geld in, dat ze kunnen zeggen “als we nu stoppen, was dat allemaal weggegooid geld”. Daar wordt expres en strategisch naar toe gewerkt.

  Zie hier een onthutsend verhaal:

  http://www.slimmefinanciering.nl/?p=859

 10. @18, mooi gesproken, maar wat zijn we uiteindelijk aan het bouwen dan?

  Een wolkenkrabber van schuld? Of een eindeloze weg van leningen? En pyramide van failliete banken? Ik dit geval gaat dat verhaal niet op hoewel het natuurlijk wel geroepen wordt maar het is gewoon een straatje zonder einde…tenminste, het einde is eigenlijk totale instorting . De realiteit is , zoals ik eerder postte wat rene tissen vandaag in zijn column schreef : zo snel mogelijk stoppen.

 11. @19 mbt je 2e zin: All of the above…

  Dat is dus de strategie van de dames en heren: een point of no return creeren. Net zo veel poen er in pompen tot zelfs Tissen op een gegeven moment moet zeggen “als we nu stoppen, zijn we de klos…”

 12. @ Jankees, idd en de eu zal er ook een plump van hebben zodat wij allemaal verwulpen….

  Maar de stotaries gaan ook nog voor trammelant zorgen als de fluksles bekend worden!!

  hehehehe, is je achternaam de jager?

 13. 😛 ECB , weg ermee , rijmt wel maar lost niets op , ESM is fiscaal massa vernietigingswapen , en wat doen politici , instemmen wat misschien kan leiden tot politieke zelfmoord .
  Dinsdag 02-07-2012 stemde de 1e kamer onder leiding van VVD CDA PvdA D66 en GroenLinks in met het ESM verdrag , waardoor zowel het hoogverraad aan ons volk als de staatsgreep door Brussel een voldongen feit werd.
  :zzz Slapen , slapen en nog eens slapen dat doen wij , en als het kalf verdronken is dempt men de put .
  Na de 2e wereldoorlog hadden we een Nürnberg 1 waar de verantwoordelijken ter dood werden veroordeeld voor hun misdaden tegen de bevolking , nu heden hebben wij een Nürnberg 2 nodig om bankiers en politici die hun volk hebben belazerd en bedrogen en tot de bedelstaf hebben gebracht te berechten en ze eens en voor altijd op te sluiten of zoals de Franzen tijdens de revolutie deden een kopje kleiner te maken .
  Het is de enige manier wat schrik in zal boezemen en men weer normaal gaat doen om hun fouten gewoon te erkennen en als de sodemieter weer gaan herstellen zonder schuld op schuld te creëren .

 14. Vandaag 07-07-2012 Mark Rutte met zijn VVD wint drie zetels in de politieke barometer .
  Onbegrijpelijk dat dit nog kan gebeuren met deze landverrader en volksverlakkerij prutser , in Brussel loopt hij ons glashard te naaien met het ESM verdrag , en de maffers blijven maar masochistisch op dit stuk onbenul stemmen .

 15. De top van de ECB weet precies waar ze mee bezig zijn. De ECB is een essentiëel middel van de Federal Reserve om de Eurozone als een monetaristische kolonie in hun klauwen te houden. De oorzaak en de oplossing van deze depressie zijn bekend. Hieronder een uitleg..

  DE EUROCRISIS

  De Eurocrisis is hoofdzakelijk een onderdeel van twee grotere problemen:
  1 Schuldencrisis
  2 Bankencrisis.
  De schuldencrisis kan niet begrepen worden zonder het huidige geldsysteem te begrijpen: het monetarisme.
  De bankencrisis kan niet begrepen worden zonder de uitwerking te begrijpen van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.

  1 Monetarisme
  Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.

  Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
  Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
  1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
  2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.

  De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, de ECB leent fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bijvoorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
  Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.

  Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
  De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
  • De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
  • Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.

  In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlaginen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
  Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
  We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.
  Onderzoek: “Secret of Oz”, “Money as Debt”,”Thrive the Movie” etc.

  2 Glass-Steagall Act, Securities Exchange Act

  Na ruim 3 jaar voortdurende economische krimp (depressie), laat President F.D. Roosevelt twee wetten in werking treden:
  a. Glass-Steagall – 1933
  b. Securities Exchange Act – 1934.

  De voorzieningen van deze twee wetten hebben de VS en de rest van de wereld behoed voor een nieuwe depressie voor meer dan 70 jaar. Onder de invloed van de machtige Wall Street lobby zijn deze wetten sinds de jaren ’80 stap voor stap afgebouwd. De Securities Exchange Act heeft de derivaten verboden tot in 1982. In 1999 is Glass-Steagall volledig afgeschaft door de Gramm-Leach-Bliley Act. De meest relevante uitwerking van Glass-Steagall was de separatie tussen het veilige geld (pensioenen, spaarfondsen, verzekeringsgelden) en het speculatieve kapitaal. Anders gesteld, Glass-Steagall zorgde voor een splitsing van de bankensector in nutsbanken en investeringsbanken. Na 1999 mochten de speculanten verzekeringsbuffers, pensioenfondsen en spaarbanken plunderen in hun onverzadigbare speurtocht naar meer winst. En omdat er gespeculeerd werd met derivaten, niets hiervan is ten goede gekomen van de fysieke economie. Een fenomenale bubble van een nog onbekende omvang heeft zich opgebouwd tussen 1999 en 2007. De bubble barstte in jul. 2007 en is door de overheid in de VS als een probleem pas in sep.2008 erkend. De “reddingsoperatie” (bailout) na sep. 2008 van in totaal 20 trillion US Dollar is door de speculanten gebruikt om nieuwe speculatieve vehikels te creëren en zo een bubble opbouwen van een nog grotere omvang dan in 2007 juist omdat er nog steeds geen Glass-Steagal wet bestaat om de wereld economie te behoeden voor zulke speculaties.
  De “redding” voor deze nieuwe bubble zal zeker 150 trillion omvatten. De enige oplossing hiervoor is niet wat de EU en de VS proberen te doen (de speculanten “redden” met geleend geld van diezelfde speculanten). maar Glass-Steagall weer toepassen met terugwerkende kracht vanaf sep. 2008. Waarom vanaf sep. 2008 met terugwerkende kracht? Wel, omdat de omvang van de leningen voor deze “reddingsoperaties” zo groot is dat de overheden nooit meer uit de schuldenspiraal kunnen komen, de fysieke economie is op wereldschaal in coma geraakt (“death spiral”) onder het gewicht van deze schulden en de rente daarvan (“debt servicing”).
  Doe je eigen research: zoek met de Search optie op http://www.larouchepac.com “Glass-Steagall” en “Angelides Report”.

  = = =

  Dus de olpossing is:
  1.
  Wetgeving met de inhoud van de Glass-Steagall Act en Securities Exchange Act

  2.
  Overgaan op SOEVEREINE MUNT,: een EUROPESE EURO a.u.b.

  Draghi moet terechtstaan voor verraad.

 16. @Mario8282 heel mooi samengevat. Ik pleit ervoor dat net zoals bij MP een poosje geleden dat de redactie van Biflatie jouw tekst als apart topic/artikel aanbiedt op de site.

  HULDE!

  Dus @Admin van Biflatie, graag even kijken of dit wellicht een interessant artikel kan worden op de site!

  Gaengphed

 17. Klopt ; KLASSE-bijdrage !

  Al vrees ik dat er eerst een Global Reset moet komen voordat naties (uit pure noodzaak) moeten beseffen dat het door Rothschild aan de wereld opgelegde monetarisme op de schop moet en vervangen dient te worden.

  Ook moeten alle trusts en bezittingen van zowieso de Rothschilds illegaal worden verklaard en volkomen leegggetrokken, en die psychopathische familie(s) op een eiland (bij voorkeur Mururoa) worden verbannen ; de Rothschild’s zouden een soevereine landen-munt anders eenvoudig kunnen torpederen met hun 100.000+ ton goudvoorraad.

  Ik durf de bovenstaande strijd om het bestaan van monetarisme en soevereinisme te reduceren tot een strijd tussen de Rothschild’s enerzijds (+ nog 50-100 families) en de rest van de mensheid anderzijds.

  Een tussenoplossing is er gewoonweg niet vrees ik …

 18. Ik weet niet meer wie het was maar een poosje teug gaf iemand hier op de site aan een politieke partij op te willen richten. Velen gaven aan dat dit wishfull-thinking zou zijn maar ik zat net ineens aan het volgende te denken.

  Stel de shit breekt volgend jaar inderdaad los en de overheid gaat op zoek naar mensen die ‘dwars liggen’, zoals een flink aantal op deze site, waaronder ondergetekende, misschien is het niet onverstandig om eens te kijken hoe wij als groep onschendbaar zouden kunnen worden/zijn. Al zij het middels een politieke partij.

  Stel de eigenaren van de site gaan zich opwerpen om een politieke partij op te richten, noem maar even wat, eventueel in samenwerking met andere sites als Xandernieuws, om zich op te werpen voor de mensheid en tegen de bankkartels, we zouden allemaal lid kunnen worden van deze politieke partij. Wat zouden de mogelijkheden dan kunnen zijn?

  Het is wellicht te laat voor komende september, maar ik geloof niet dat er snel een nieuw kabinet gevormd zal kunnen worden na de verkiezingsuitslag…

  Zouden de heren admins hier eens over na kunnen en willen denken?
  Ik zou dan wel weten waar ik op moet gaan stemmen en velen met mij!

 19. @32 wat is het verschil tussen die soevereine munt en het systeem dat we in NL hadden tot – wat was het – 1992? Je weet wel, met DNB en zo… Of zit dat verschil er in dat je ervoor pleit om dat pan-Europees aan te pakken? Zeg maar een soort ECB in de rol van nationale bank. Zeg maar wat door iedereen op dit forum zo wordt verafschuwd wegens Europese eenwording en welvaarts-egalisering.

  Dat de Fed in handen is van particulieren zegt enkel iets over de svz in de VS. Voor zover ik weet is er niemand die er voor pleit om de ECB in de toekomst te privatiseren. Dat de ECB nu leent (kennelijk) van de Fed is juist omdat ze geen geld mag creeren. Omdat de Duitsers bang zijn voor inflatie. Iets waar ze in de VS na drie QE’s vreemd genoeg geen last van hebben (maar dan wel weer van andere dingen).

  Het zijn wat vragen nav je interessante stukkie… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: