ECB faalt hard in haar primaire kerntaak

Deze onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van de consumentenprijzen zien in Griekenland en Nederland. De inflatie in Nederland ligt al een jaar of drie hoger dan 2% en daarmee boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze streeft ernaar de inflatie in de eurozone dichtbij 2% te houden. De basisdoelstelling van het ECB is het garanderen van prijsstabiliteit. Het is de primaire kerntaak van de centrale bank! Het blijkt echter lastig om de prijsstabiliteit in de eurozone te waarborgen, aangezien de contrasten tussen de verschillende lidstaten steeds groter worden. Niet alleen op het gebied van de consumentenprijzen, maar ook op het gebied van werkloosheid, economische groei en schuldenlasten.

griekenland nederland consumentprijsindex grafiek

Thanks to @Darlington_Dick for this great chart!

3 reacties

  1. Dat Nederland officieel een dubbel prijsinflatiecijfer ontwikkelt (ten opzichte van het Eurogemiddelde) ligt niet aan de ECB, maar aan het bekende binnenlandse sprokkelbeleid met openlijke en verborgen lastenverzwaringen en ordinaire belastingverhogingen.
    De huidige prioriten zijn uit hoge nood geboren en liggen bij de (lage) rentestand en de ‘ruimhartige’ geldpolitiek. Waardoor de centrale bank uiteindelijk ook de ‘papieren’ inflatiebelofte niet zal kunnen nakomen.
    Monetaire inflatie mondt hoe en wanneer dan ook uit in prijsinflatie, waardoor naar verwachting ook de lagerentepolitiek niet te handhaven zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: