ECB stimuleert opnieuw, belooft nulrente tot 2020

9

Stimuleren betekent in de praktijk extra goedkope leningen aan Europese banken toekennen. De rente op nul of quasi nul houden voor de rest van 2019, minstens. Dat zijn maatregelen om consumenten en bedrijven aan te moedigen meer te ontlenen. De aandelenmarkten reageerden in eerste instantie positief, maar dan rees de kernvraag. Waarom, maar vooral waarom nu reeds, in maart 2019?

Onverwacht

Die aandelenmarkten daalden vervolgens en flink ook. De reden ligt voor de hand. Hoe erg moet het met de Europese economie gesteld zijn? Om deze opnieuw aan het geldinfuus te leggen. De groei ligt dus duidelijk (veel) te laag. Voor 2019 wordt die geschat op 1,1 procent. Maar ook de inflatie van rond de 1,5 procent ligt te laag. De Europese Centrale Bank zegt altijd al, bij monde van voorzitter Mario Draghi,‘minder dan maar dicht bij 2 procent’ te beogen.

Sparen

Spaarboekjes zullen nog een hele tijd zo goed als niets opbrengen, wel integendeel. Wie pakweg 0,1 procent vangt per jaar, ziet zijn spaargeld verdampen met procenten. We mogen ook niet meer sparen van de overheden. Slecht voor de economie mijnheer. U moet uw geld uitgeven mevrouw. Tja, de staten moeten naar de staatshuishouding kijken, maar gezinnen naar de gezinsuitgaven. Laat ons toch maar niets ontlenen waarvan we niet zeker zijn het te kunnen terugbetalen…