Economie Duitsland groeit, 2017 wordt minder

11

Voor dit jaar vallen de groeiprognoses voor de Duitse economie met 1,9 procent veel hoger uit dan aan het begin van het jaar verwacht werd (1,5 procent). Voor 2017 zijn de verwachtingen met een groei van 1,2 procent iets voorzichtiger en verlagen Duitse bedrijven hun exportverwachtingen. Dit blijkt uit de resultaten van de conjunctuurenquête die de Duitse werkgeverorganisatie DIHK vandaag in Berlijn presenteerde.

Positieve trend bouw en consumptie

Momenteel zijn de bedrijven tevredener over hun actuele situatie dan eerder dit jaar. De economie ontwikkelt zich beter  dan verwacht en de economische groei is inmiddels drie jaar stabiel. Vooral de bouwbranche in Duitsland boomt: Het werkgelegenheidsniveau en het inkomen zijn er buitengewoon hoog, in de stedelijke gebieden is meer vraag naar woonruimte en de financieringsmogelijkheden zijn nog steeds aantrekkelijk. Hiervan profiteert de bouw. Ook de consumptie in Duitsland ligt op een hoog niveau. Vooral bedrijven uit de dienstverlenende sector beoordelen hun situatie daarom beter dan ooit te voren.

Verwachtingen 2017 lager

“Ook in ons netwerk zien wij deze positieve trend terug. Veel Nederlandse bedrijven hebben hun activiteiten in Duitsland dit jaar uitgebreid of zijn er nieuw gestart. De Duitse markt biedt nog steeds veel kansen voor economisch succes”, aldus Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag.

Toch zijn de verwachtingen van de Duitse bedrijven voor de groei met 1,2 procent in de komende twaalf maanden terughoudend. Ook de industrie verlaagt haar verwachtingen voor de export. Redenen hiervoor zijn met name de stijgende prijzen voor olie, industriële en agrarische producten en de eurokoers die stabiliseert. Hierdoor verzwakt het concurrentievermogen van Duitse producenten op de wereldmarkt.

Half miljoen nieuwe werkplekken

Ook op de arbeidsmarkt in Duitsland is een positieve trend te zien. Dit jaar werden rond 500.000 nieuwe werkplekken gecreëerd. Volgend jaar wordt nog een keer op 450.000 extra banen gerekend. De conjunctuurenquête wordt twee keer per jaar door de DIHK doorgevoerd. Deze keer hebben hieraan 27.000 Duitse bedrijven deelgenomen.