Economie Duitsland groeit, 2017 wordt minder

Voor dit jaar vallen de groeiprognoses voor de Duitse economie met 1,9 procent veel hoger uit dan aan het begin van het jaar verwacht werd (1,5 procent). Voor 2017 zijn de verwachtingen met een groei van 1,2 procent iets voorzichtiger en verlagen Duitse bedrijven hun exportverwachtingen. Dit blijkt uit de resultaten van de conjunctuurenquête die de Duitse werkgeverorganisatie DIHK vandaag in Berlijn presenteerde.

Positieve trend bouw en consumptie

Momenteel zijn de bedrijven tevredener over hun actuele situatie dan eerder dit jaar. De economie ontwikkelt zich beter  dan verwacht en de economische groei is inmiddels drie jaar stabiel. Vooral de bouwbranche in Duitsland boomt: Het werkgelegenheidsniveau en het inkomen zijn er buitengewoon hoog, in de stedelijke gebieden is meer vraag naar woonruimte en de financieringsmogelijkheden zijn nog steeds aantrekkelijk. Hiervan profiteert de bouw. Ook de consumptie in Duitsland ligt op een hoog niveau. Vooral bedrijven uit de dienstverlenende sector beoordelen hun situatie daarom beter dan ooit te voren.

Verwachtingen 2017 lager

“Ook in ons netwerk zien wij deze positieve trend terug. Veel Nederlandse bedrijven hebben hun activiteiten in Duitsland dit jaar uitgebreid of zijn er nieuw gestart. De Duitse markt biedt nog steeds veel kansen voor economisch succes”, aldus Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag.

Toch zijn de verwachtingen van de Duitse bedrijven voor de groei met 1,2 procent in de komende twaalf maanden terughoudend. Ook de industrie verlaagt haar verwachtingen voor de export. Redenen hiervoor zijn met name de stijgende prijzen voor olie, industriële en agrarische producten en de eurokoers die stabiliseert. Hierdoor verzwakt het concurrentievermogen van Duitse producenten op de wereldmarkt.

Half miljoen nieuwe werkplekken

Ook op de arbeidsmarkt in Duitsland is een positieve trend te zien. Dit jaar werden rond 500.000 nieuwe werkplekken gecreëerd. Volgend jaar wordt nog een keer op 450.000 extra banen gerekend. De conjunctuurenquête wordt twee keer per jaar door de DIHK doorgevoerd. Deze keer hebben hieraan 27.000 Duitse bedrijven deelgenomen.

11 reacties

 1. Het zou best eens kunnen zijn dat de export van ons buurland volgend jaar nog lager uitvalt. In China gaat het namelijk slechter en probeert men door devaluatie van hun munteenheid, de Yuan, hun producten goedkoper op de markt te brengen. Op deze manier importeren veel landen, en ook Dld, goedkoper en wordt export naar China flink duurder. Wanneer een enorm exportland als China goedkoper kan exporteren dan heeft dat wereldwijd een drukkend effect op het prijspeil. Ook moeten we nog zien of de olieprijzen verder zullen stijgen. De afspraken binnen de OPEC worden meestal na verloop van tijd geschonden en mede door de spanningen in het M-O gaan diverse olieproducerende landen weer meer olie exporteren met als gevolg dalende prijzen. Ook Rusland roept om een productieplafond maar zal gezien hun hogere uitgaven voor defensie in stilte hun productie weer gaan opvoeren. Kortom, voldoende aanwijzingen waaruit blijkt dat deflatoire krachten het zullen winnen van de zo gewenste inflatie verwachtingen. En met deflatie wordt een krimp in de economische groei ingezet.

  1. Rusland houd middels zijn macht de olieprijs rond de 50 dollar om zo VS te beletten zijn schalieolie winstgevend op de markt te brengen.
   China groei 6,7% dit jaar Rusland komt weer naast groei ook in booming bisnes door samenwerking China en India.
   Rusland stelt ook wilt de EU terug naar de economische samenwerking van voor 2014 dan moet het verdrag van 1991 Gorbatsov. Kohl en Reagan worden uitgevoerd zo niet dan zal EU op termijn zeer ernstige schade gaan ondervinden.

   1. Wat voor zeer ernstige schade zou Rusland de E.U. op termijn kunnen toebrengen?

    Verder is een hogere olieprijs goed voor de transitie naar duurzame energie. Na de oliecrisis van 2007-2008 zie je ook dat er veel meer geïnvesteerd wordt in het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen.

    1. De grote verliezer der wederzijdse sancties is nu juist de EU zoals geschreven zijn binnen de EU reeds ca 3 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan.
     Indien er nog 2 jaar mee verder gaan gaat wat economie EU Oekraïne achterna.
     Polen staat voor een grote recessie zo is heden in Poolse kranten te lezen.
     50% export EU ging naar Rusland dat is nu minder als 23%.
     Het word straks nog vervelender doordat Rusland in record tempo zelf vele producten maakt die altijd uit de EU kwamen.
     Een beetje meer internationaal lezen en je weet wat ons te wachten staat.

     1. Rusland wordt economisch gezien meer zelfvoorzienend. Als land op zich is dat een goede zaak. Ook de E.U. moet economisch weer mer zelfvoorzienend worden.

    2. Alle duurzame energie is nog geen 1% van het totaal.
     De wereld gebruikt heden nog steeds voor 96,3% kolen voor opwekking elektra.

 2. Ik geloof helemaal niets van alle groeicijfers die ze ons proberen wijs te maken zo vlak voor de verkiezingen en van de 6,7 % groei van China klopt al helemaal niets als de feiten zijn dat de containerscheepvaart gehalveerd is de laatste jaren en de containerschepen met halve vrachten varen, het is dus onmogelijk dat dit klopt of komen nu al die goederen soms per vliegtuig of over de weg wat ook onmogelijk is .
  Dat onze groeicijfers niet kloppen is publiek geheim en dat het werkeloze aantal snel daalt is al helemaal gelogen want alleen de ww érs worden nog maar geteld met de nieuwe rekenmethodes.
  In 2007 werd gezegd dat hier de huizenprijzen veel te hoog waren en dat daarom de crisis is ontstaan , nu zijn de prijzen weer net zo hoog als in 2007 hoorde we gisteren ineens dat dit weer goed voor de economie .
  In 2007 vond de politiek dat ons financieel stelsel te groot was en moest worden afgebouwd naar kleinere banken die niet meer to big to fall zouden zijn en wat is er gebeurt , die bankenmaffia wordt steeds groter en er is nu een bankenkartel die onze hele politiek chanteert en de absurde salarissen worden steeds absurder en om hun eigen vermogen te vergroten is niets terecht gekomen door de bankenlobbyisten.
  En wat doet onze pinnokio Mark Rutte , die probeert nu de banken uit Londen naar hier te krijgen en vertelt ze ook nog eens hoe de door hemzelf opgestelde bonuswetgeving kunnen ontwijken .man man toch waar zijn we mee bezig .
  Ik geloof dan ook dat Donald Trump de waarheid spreekt als hij zegt dat de media alles verdraait en Clinton moet winnen die niet anders is als een marionet is van wallstreet.
  Ik denk dat iedereen bij de elite de kracht van de social media heftig onderschat en daarom sta ik er niet van te kijken dat Trump gewoon wint net zoals niemand een Brexit verwachtte of een nee tegen het Oekraïne referendum.
  Helemaal onpasselijk wordt ik van die anti Putin en anti Rusland berichtgeving .
  Putin heeft die raket geleverd waarmee de MH 17 mee uit de lucht en dat mag niet .
  Stelletje hypocriete politici en media zouden moeten melden dat de VS wereldwijd vrijwel alle wapens leveren die overal dood en verderf zaaien en dat de VS de oorzaak is van ons vluchtelingen probleem.
  Mensen we worden genaaid waar we bijstaan en ik vind het niet eens lekker ook.

  1. Hallo Goof,

   Wat doe je trouwens in het dagelijks leven?
   Ik vind een wat nauwere verbondenheid tussen begenadigde, trouwe posters wel passend op deze site.
   Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn reeds bekend.

 3. De Duitse economie is voor 50% afhankelijk van de export, waarvan 25% naar het oosten gaat.

  Een reden temeer voor Duitsland om een toontje lager te zingen in de kooi van anti Rusland.

  Als Duitsland de Russen te veel tegen de haren instrijkt, zullen ze max 25% van hun export kwijtraken.

  En dat gaat toch te veel in tegen de naoorlogse Duitse economische beginselen.

  Duitsland gaat uiteindelijk voor zijn eigen belangen kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: