Economie van gratis geld en overheidssteun krijgt lang verwachte dreun

Ingewijde economen, de betweters zeg maar, gaan binnen afzienbare tijd gelijk krijgen. Het duurt niet lang meer dat overheidssteun en kwantitatieve versoepeling van centrale banken zijn uitgewerkt. Al jarenlang wordt de mondiale economie aan het infuus gehouden van de monetaire beleidsmakers en angstige politici van de westerse regeringen die bang zijn om niet herkozen te worden. De tijden van de durfallen die met innovatieve ideeën een bedrijf opzetten en hun grenzen durfden te verleggen lijken voorbij te zijn.

Groot worden

Het is afgelopen met de cowboys en indianen die elkaar bevechten voor een eigen territorium. Om vanaf hun zwaar bevochten stukje land een eigen bedrijf op te zetten. Eerst met familiekapitaal en een lening van de plaatselijke bankier die wel iets zag in het lef van een slimme ondernemer. Een echte handelsman met visie en koppigheid die er voor vocht om een plek te veroveren aan het firmament en zijn bedrijfsnaam in grote neonletters aan de snelweg plaatste. Dat waren nog eens tijden. Hoeveel familiebedrijven zijn op deze manier ooit groot geworden na de 2e WO. Door hard werken en durven te investeren groot worden.

De opmaat naar globalisatie

Met de wederopbouw na WO2 volgde een periode van consolidatie. Je moest er voor waken en knokken om overeind te blijven. Een nieuwe trend waarin kleinschalige ondernemingen werden opgenomen in grootschalige samenwerkingsverbanden was de aanzet van de wereldwijde globalisatie van de wereldeconomie. Een nieuw tijdperk brak aan. Door grootschalige opzet kregen bedrijven meer macht en kapitaal en ontwikkelden zich tot multinationale beursgenoteerde bedrijven. In het nieuwe tijdperk van digitalisering was de informatie- en communicatietechnologie de aanzet tot het opzetten van machtige Tech-bedrijven. De invloed van de schatrijke multinationals strekt heel ver. Geld maakt macht.

Is de NWO een complottheorie ?

Onderzoeksjournalisten zijn druk om de geldstromen in beeld te krijgen die de machtige multinationals besteden aan het beïnvloeden van politici. De multinationals profiteren van belastingvoordelen en gunstige voorwaarden bij het openen van vestigingen over de hele wereld. Via het internet en de sociale media spreiden de Tech-bedrijven hun tentakels uit. Het is schrikbarend om te zien hoeveel invloed de diensten van Google, Facebook, Twitter en de speeltjes zoals TikTok, Instagram en ontelbare online-uitwisselingsdiensten hebben op de mensheid. Zonder er erg in te hebben staan we onder toezicht van een conglomeraat. Een soort van NWO(Nieuwe Wereld Orde), gevormd uit bedrijven, zakenmensen en politici, die streven naar een wereldregering met als doel een totalitaire machtsovername. Dit klinkt als een complottheorie. Een theorie die overigens niet alleen rond gaat op de alternatieve media maar ook wordt besproken in de mainstream media. Het is goed om deze ontwikkelingen te volgen. Nu veel landen in een gehele of gedeeltelijke lockdown gaan wordt de invloed van de Techbedrijven wel heel groot. De aandelen van deze techreuzen werden gretig gekocht door beleggers en zorgden er voor dat de beurzen niet instorten.

“Overheidssteun voelt goed”

Veel beursgenoteerde bedrijven in andere sectoren lijden schade door omzetverlies en zouden normaal gesproken kapitalen aan beurswaarde verliezen als niet de centrale banken en overheden te hulp zouden schieten. Toen er in maart 2020 paniek uitbrak op de financiële markten waren overheid en centrale bankiers er als de kippen bij om ruimhartig te strooien met geld. Bij het instorten van de beurzen zou een recessie van formaat zomaar kunnen omslaan naar een heuse depressie met alle gevolgen van dien, zoals vallende regeringen en omvallende banken. Rellende bevolkingsgroepen die zelfs revoluties kunnen ontketenen. Daar zit de gevestigde orde beslist niet op te wachten. Die overheidssteun voelt goed terwijl ik het opschrijf. Hoef ik niet bang te zijn voor mijn pensioentje. Die goeierd van een minister Koolmees heeft toch mooi het korten van de pensioenen een jaartje uitgesteld. Dat is wat ik bedoel. De economie leed al schade door een reeds eerder ingezette krimp van de economische groei en wordt nu versterkt door een tweede golf van een vernietigende pandemie.

De foute transitie

Hoe anders kan het verlopen nadat we een transitie doormaakten van kleinschaligheid naar grootschaligheid. Van het ondernemen en handelen in de eigen gemeenschap naar ondernemen en handelen tot ver over de grens. Het verplaatsen van productielijnen naar de lage-lonen-landen en het samen smelten van grote bedrijven tot multinationale bedrijven met wereldmacht. Het is over en uit, de kleine gezellige familiebedrijven verdwijnen als sneeuw voor de zon. De kruidenier, de speelgoedwinkel, de boetiek, de groetenboer om de hoek, en noem maar op. Zelfs de gezellige warenhuizen, zoals V & D, Hudson’s Bay, etc., zijn op de HEMA na uit het straatbeeld verdwenen. En wat er nog volgt zoals de gezellige cafeetjes en restaurantjes. Na corona worden kleine zaken overgenomen door grote investeerders om het patroon van grootschaligheid voort te zetten. Alleen dan lukt het om leveranciers en brouwers onder druk te zetten. Zien we ook bij de supermarktketens. Inkopen van grote volumes drukt de prijzen. Gevolg is druk op de winstmarges van leveranciers en druk op de lonen van werknemers in de kassen en fabrieken. Vanwaar zoveel Poolse werknemers in ons MKB?

Belastinggeld tolt rond

De consument wil en kan geen hogere prijs betalen namelijk. Exact! Daar raak ik de kern. In dit deflatietijdperk zien we een verstikkende druk op de prijzen en de lonen van de consuminderende werknemers, gepensioneerden en uitkeringstrekkers. Lonen en prijzen staan onder druk. Uit mijn verhaal moet nu duidelijk worden waar de oorzaak ligt. Het is de macht van de regerende multinationals. Om hun aandelen te kunnen kopen hebben centrale bankiers met hun beleid van kwantitatieve versoepeling de beleggers aan hun infuus gelegd van goedkoop geld. De overheden kunnen niet achterblijven en voorzien het noodlijdende MKB van noodsteun door hun belastinggeld terug te geven waarmee vervolgens de overtollige werknemers worden beloond. Daarmee is het cirkeltje rond van ons rondtollende belastinggeld en is de aftakeling van een gezonde economie begonnen. Investeringen door het MKB, verantwoordelijk voor de NL-werkgelegenheid, blijven uit. Dalende omzet betekent geen geld voor broodnodige investeringen. Aankloppen bij de bank voor een goedkope lening is uitgesloten.

Bodemloze put van zombiebedrijven

Banken zijn druk met het aanleggen van reserves om de klappen op te vangen van falend krediet. We zijn getuige van het vastlopen van de economische motor. Het overeind houden van onrendabele bedrijven met belastinggeld is de meest onrendabele investering die de overheid kan doen. Slaat een enorm gat op de begroting ten koste van de broodnodige investeringen in de Zorg, Onderwijs, Infrastructuur, Defensie, Politie, enzovoort. Als een verzorgingsstaat slecht wordt onderhouden dan volgt de erosie en afbraak van de sociale welzijnsstaat. Juist dan is een verdubbeling nodig van de budgetten voor veiligheid(politie) en bescherming(defensie). Momenteel verdwijnt ons belastinggeld in de bodemloze put van zombiebedrijven. De weerstand van de belastingbetaler zal heel groot worden als volgend jaar blijkt op welke wijze de begrotingstekorten moeten worden opgevuld.

Leun op steun

De schuldenberg mag groeien roept de minister van Financiën, want lenen kost geen drol. Wat een lol, dit klinkt wel heel erg hol. We hoeven ons niet meer in te spannen dus. Centrale bankiers versoepelen hun beleid en kopen de schuldenberg op. Ik krijg het spelletje door. Geld kost niets!!! Centrale banken creëren het voor niets en het lenen door de Staat kost niets. De poorten van het paradijs staan open. Als dit de NWO is dan doe ik het er voor. Hoe vreemd kan mijn column verlopen van begin naar het eind. De titel van mijn column zou ik moeten wijzigen. Die lang verwachte dreun na zoveel overheidssteun is een miskleun. Het is onze overheid i.s.m. de NWO waar ik op leun.

GW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.