Economie VS in vrije val, weldra volgt Europa

In deze column wil ik niet terug kijken op de Trump-jaren, maar alvast vooruit lopen op het beleid van Joe Biden. Overigens kan over zijn wijze van regeren pas een eerste oordeel worden gegeven nadat er 100 dagen zijn verstreken van zijn ambtstermijn. Mocht hij dat halen natuurlijk want er schijnt een jongedame staan te dringen aan zijn linkerzijde. Daarmee bedoel ik niet lady Gaga die het Amerikaanse volkslied fantastisch ten gehore bracht bij Bidens inauguratie. Het is helaas een bekend gegeven dat Amerika er economisch gezien uiterst belabberd voor staat. Je moet voor de berichtgeving daarover wat dieper graven in de alternatieve media want in de mainstream media zien we geen filmpjes voorbij komen van kilometers lange files voor de voedseluitgifte. Wist u overigens hoe slecht de voedselkwaliteit in de USA wel niet is?

Slechte voeding nekt de VS

Gezonde voeding in dat machtige land schijnt een groot manco te zijn. Lang niet alle inwoners van de Verenigde Staten (VS) beschikken over voldoende voeding die ook voldoende voedingswaarde heeft. In sommige gebieden is er nauwelijks tot geen aanbod van kwalitatief goede en duurzaam geproduceerde voeding. In gebieden waar dat aanbod wel is, kan de hoge verkoopprijs een belemmering zijn voor mensen die minder te besteden hebben, zoals ouderen. Ongeveer 12 procent van de huishoudens in de VS bleken al in 2017 niet continue te beschikken over voldoende voedsel voor alle gezinsleden. Dat percentage is door corona verder opgelopen. Niet zo vreemd dat veel Amerikanen lijden aan Obesitas en niet verwonderlijk dat de VS de lijst aanvoert met de meeste coronadoden. Juist voor mensen met obesitas is covid-19 een gevaar.

Economische gevolgen

De virusvrees heeft Amerika economisch naar de rand van de afgrond gebracht. Sommige economen voorspellen dat de huidige recessie de vormen aanneemt van de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Na wat speuren in alternatieve nieuwssites vond ik genoeg ellende om een paar opsommingen te maken:

Werkloosheid:

In januari 2021 ligt het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen al 44 weken op rij boven de 695.000. 20 Procent van de Amerikanen staan momenteel geregistreerd als werkzoekende terwijl het werkelijke percentage altijd hoger is. Na verloop van tijd wordt men uitgeschreven als werkzoekende. Net zoals in NL de WW-uitkering maar tijdelijk is. Daarna komt de eventuele partner in beeld als hij of zij een eigen inkomen heeft. In de VS is het sociale verzekeringsstelsel van een veel lager allooi dan in NL.

Huisuitzettingen:

Het grote aantal huisuitzettingen in de VS wordt een drama dit jaar. Teveel Amerikanen hebben achterstand in huur- en hypotheekrentebetalingen. Een tijdelijk moratorium op huisuitzettingen en afsluitingen van nutsvoorzieningen was 2 keer verlengd tot januari 2021. Langer uitstel legt teveel druk op de schuldeisers waardoor banken gevaar lopen. De verwachting is dat 40 miljoen Amerikanen uit huis worden gezet. Ben benieuwd of de dramatische beelden van huisuitzettingen ook hier worden vertoond door onze (staats)omroepen nu er een andere wind waait in het Witte Huis. De nieuwszenders waren meer op de hand van Joe Biden en daardoor zal hem het voordeel van de twijfel worden gegund.

Faillissementen:

De cijfers over de aantallen faillissementen in de hotelsector zijn meestal tekenend voor de hele sector midden en kleinbedrijf. Ongeveer twee miljoen banen in de Amerikaanse hotelsector zijn verloren gegaan en ongeveer 25% van de hotels loopt het risico failliet te worden verklaard. De boekingen zullen na corona te traag oplopen om de enorme verliezen te compenseren. Ook in de transportsector zullen veel kleine transporteurs ten onder gaan. Joe Biden gaat een ​​transportwet ondertekenen die in het Democratische Huis is aangenomen maar in de Republikeinse Senaat was vastgelopen in 2019. Voor de zogenaamde vrije rijders wordt een verzekeringsaansprakelijkheid van maar liefst 4 miljoen dollar vereist. Dat was 750.000. De hoge premies daarvoor zullen veel transporteurs niet op kunnen brengen.

Hoe lang nog

Financiële markten hebben hun hoop gevestigd op de nieuwe president. Direct na zijn inauguratie heeft Joe Biden snel zijn handtekening geplaatst onder het (fiscale) steunpakket van 1,9 biljoen dollar. Minister van Financiën (Janet Yellen) heeft toegezegd spoedig wat extra duiten in het zakje te doen. De federale staat moet daarvoor de kapitaalmarkt op en laat de staatsschuld explosief stijgen. De economische stelregel is dat exponentiële groei van de staatsschuld de economische groei afremt. Rente- en aflossingsverplichtingen slokken meer op van het BBP en verdringen de broodnodige investeringen. In deze neergaande spiraal kan geen enkele president de VS doen terug keren naar de top. Als de financiële markten ook tot inzicht komen dan is het gedaan met de VS als economische wereldmacht. Maar niet alleen met de VS.

Wie wordt de grote verliezer?

In Europa kijken de financiële markten nauwlettend naar Joe Biden. Kan hij de economie herstellen? Zodra heldere analisten inzien dat het tegendeel zich voltrekt dan zijn de rapen gaar en zullen de beurzen in rap tempo dalen. Dat wordt een ‘race to the bottom.’ Om beurten zal de VS en dan weer Europa voorop gaan wat betreft de snelst dalende beurskoersen. Wie zal als eerste de meet passeren onderaan in het dal? Wie zal onderweg de meeste brandstof verliezen door de gelijk op dalende valuta? Zal de euro winnen of verliezen t.o.v. de dollar? Of zien we gewoon twee verliezers die na de verlenging dodelijk vermoeid met kramp in de kuiten via strafschoppen de echte verliezer de kleedkamer in  sturen.

GW

25 reacties

  1. Die arme Kees is zichtbaar geïrriteerd over het coronabeleid. Hij is zeker niet de enige. Surfend langs de alternatieve nieuwssites valt op dat er behoorlijk meer weerstand groeit onder de bevolking. Zal de revolutie beginnen in een klein vissersdorp?

   1. Ik zit het nieuws te bekijken. Dit duurt al een jaar en geen uitzicht op verbetering. Jullie betalen een veel te hoge prijs om chronisch zieken en hoog bejaarden nog een paar maanden of jaren te geven. Hoeveel jonge mensen zullen onnodig voortijdig sterven of in armoede leven? Wat is ethiek? Jonge mensen en kleine ondernemers hun gang laten gaan of die paar procent dood zieke bejaarden te helpen. Als ik in die polder woonde was ik waarschijnlijk ook de straat op gegaan. Waarom volgen politie agenten nog orders op van een voor elke realiteit blinde politieke elite…

    1. Gaat nu helemaal mis. Die avondklok wordt chaos! Nu ook Amerikaanse toestanden in grote steden in NL. Na Urk, Amsterdam en Eindhoven gaat het nu overal los! Dit had kabinet kunnen verwachten. Wat te denken van de jongeren die al enorm gefrustreerd zijn. Politiek spreekt afschuw uit over rellen. Niemand die begrip toont voor gefrustreerde jeugd.
     https://www.nu.nl/binnenland/6109571/ongeregeldheden-in-meerdere-nederlandse-plaatsen-door-demonstraties-tegen-avondklok.html

     1. De elite hoort berecht te worden… maar wedden dat straks meer dan 75% van de burgers weer hun stem uitbrengt op hun eigen slagers?

   2. Deze revolutie is juist de bedoeling om meer leger op straat te krijgen om meer macht en onderwerping neer te zetten . Is dat niet duidelijk bij u ?

   3. Deze revolutie is juist de bedoeling om meer leger op straat te krijgen om meer macht en onderwerping neer te zetten . Is dat niet duidelijk bij u ? Gr

 1. Onder het ‘christelijke’ uithangbord van Biden krijgen de haviken in de VS weer volop de ruimte voor hun gekende buitenlandpolitiek met veel dreiging en wapengekletter. Goed voor de economie en ter afleiding van de binnenlandse verdeeldheid.
  Zat projecten, zoals Oekraïne en het Midden-Oosten, die er slordig bijliggen en een opknapbeurt verdienen, waarmee tegelijk ook de grote vijanden Rusland en China weer tot leven kunnen worden gebracht.
  Europa staat te popelen van ongeduld om eindelijk weer eens ouderwets mee te mogen doen.
  Ook als het volledig uit de klauw loopt is het allemaal niet nieuw. Beter een herhaling van een succesvolle evergreen dan geknutsel met een nieuwe flop.

  1. PJ…het lijkt er niet op dat jij de VS kent want er Biden/ Harris vertegenwoordigen GroenLinks en D’666. Er is nauwelijks een christen in de VS die Democratisch stemt. Alle kerken vrezen de “hel van Biden” die nu los gaat breken.

   1. Biden bidt de pannen van het dak en het behang van de muur. Wij kennen de farizeeërs en hun werken maar al te goed.
    Hun oorlogen worden niet voor niets ‘heilige oorlogen’ genoemd, tegen de ‘As van het Kwaad’. Ga er maar voor zitten.

    1. Misschien heb je wel gelijk.. zal straks ook in NL wel blijken. Nu al wordt een kwart van de kiezers uitgesloten .. Dat noemen we een ‘zachte’ dictatuur!

 2. Amerika is de eerste van het rijtje dat bewust maatschappelijk, financieel en economisch BEWUST om zeep wordt geholpen door de zogenaamde linkse elite.
  Europa wordt nummer twee. Ook hier wordt bewust de Europese cultuur, maatschappij ten gronde gebracht door de politieke handlangers van de “elite”. Vooral Rusland zal hiertegen verzetten. Zij bezitten voldoende energie en grondstoffen om zichzelf te kunnen redden. Het drama Oekraïne, midden oosten zullen nu weer een vervolg krijgen. En natuurlijk moet Europa (welk Europa?, alleen dat van de ongekozen leiders) weer meedoen in het vieze, gore politieke spel.
  Op weg naar WO 3!!
  China heeft Afrika al en stukjes ( havens en bedrijven) in Europa.
  Arme kinderen en kleinkinderen. En waarschijnlijk de jongere garde ook nog. De wereld zou zo mooi kunnen zijn, maar helaas de mens maakt er een zooitje van.

  1. Ook trump zat gewoon in het spel . Iedereen werd met de Q anon saus warm gehouden op hoop . Als je weet hoe het systeem echt werkt zie je het grote plaatje. Alles is bijna georchestreerd ( ook you tube en vele onheilspellers . Die gooien waarheden en leugen door elkaar heen en met hun onheilspellende filmpje s vragen ze om ff geld over te maken of een shirt te kopen . Pas op het stikt van de valse profeten.De aandacht wordt zo alleen bij Het Virus 😂😂 gehouden ( het rookgordijn) maar laat niet de totale overdracht zien naar de nieuwe wereld

 3. Ik raad iedereen aan Robin de ruiter boek te bestellen. Deze man zag precies het hier en nu . Alles is geregisseerd . Het is een hel die eraan zit te komen . Ik zou het beter willen maken maar het is niet mooier te schrijven . Ook de politiek is geheel gecondoleerde oppositie. Van Haga tot Baudet en Wilders ! Ze pissen allemaal in dezelfde pot

 4. Even terug naar de economie als het mag. Hoever kan Japan “Japan” zijn en hoever kunnen wij gaan in het “Japan” zijn? De overheidsschuld zal pas een groot probleem zijn als het vertrouwen wegebt en de rentes omhoog schieten. Op dit ogenblik is dat nog niet het geval. https://www.beursduivel.be/Column/510921/Geldbonanza.aspx Maar we kunnen niet eeuwig zo doorgaan. En waar zitten er bubbels volgens een enquête georganiseerd bij de beleggers https://www.beursduivel.be/Column/510959/Beleggers-pessimistisch-over-Tesla-en-bitcoin.aspx Overigens vind ik het niet verkeerd om af en toe in herhaling te vallen in de hoop dat sommige lezersreacties ons tot andere inzichten brengen.

 5. Exact! Daar hamer ik ook constant op, het gaat om de hellende schuldenberg. Door de rellen in opvallend veel steden, nu dus ook in NL, is de aandacht van het werkelijke probleem afgeleid door de sociale onrust. Iedereen spreekt er schande over, en uiteraard de minister-president. Het is de schuldenberg in de EU die ons echte probleem vormt. Helaas ziet de massa dit niet. Is afgeleid door corona, de lockdown en de avondklok. Het volk komt in opstand tegen de vrijheidsbeperkingen maar vergeet dat er op de achtergrond een totaal andere dreiging is.

  Let de komende tijd vooral op onze (systeem)banken. Vandaag gingen ABN/AMRO en ING respectievelijk 4,25 en 4,47 procent omlaag, terwijl de rente op de 10-jarige NL-staatslening 0,055 procent omlaag dook naar negatief 0,487 procent. Alleen institutionele beleggers volgen deze desastreuze daling die de hele EU-economie kan nekken. Een EU-bankencrisis zal mogelijk meer impact hebben dan het afkondigen van een avondklok. Als het volk kapitaalrestricties worden opgelegd dan is het hek echt van de dam. Overigens zouden rentetarieven nog verder kunnen dalen als de inflatie op zich laat wachten.

  1. Het gebeurt meermaals dat de bankaandelen flink moeten inleveren op de beurs. Dat heeft inderdaad ook met de dalende reële rente te maken. Institutionele beleggers met overheidsobligaties in portefeuille wrijven de handen over elkaar. Maar hun negatieve kijk op de economische ontwikkelingen stemt zeker niet gerust.

 6. Ik heb juist ergens het gevoel dat halverwege dit jaar de interbancaire rente plots tot grote hoogte gaat stijgen, zoals in 2019 gebeurde en door Zoltan Poszar correct voorspeld was. Dan is het weer de vraag of de centrale banken kumdig genoeg zullen zijn en voldoende madaat krijgen om een crisis af te wenden. Verschil met 2019 zal zijn dat er een fors hoger aantal insolventies en dubieuze debiteuren zal zijn. Onderling wantrouwen tussen banken zal dus toenemen, gevolg moeilijker om een lening te krijgen en hogere rentes als risicocompensatie ondanks lage rente bij centrale bank. Dan komt waarschijnlijk rechtstreeks geld van centrale banken richting burgers, maar onder voorwaarden… green deal??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.