Het gaat economisch veel beter en de vooruitzichten zijn behoorlijk goed. De huizenmarkt trekt aan, banken worden minder voorzichtig met uitlenen. De agenda’s van vertegenwoordigers en verkopers raken weer gevuld en het beste heeft u nog niet eens gehoord. U, ik, dus wij als consumenten zien het weer zitten.

vooruitgang

De hamster heeft de hele dag hard gerend en is er van overtuigd een flink eind vooruit te zijn gekomen. Analoog daaraan schijnt er in de wereld van marketing, lobbyisten, bankiers en mooipraters altijd wel ergens de zon. Onze ziektekostenpremies gaan omlaag is de centrale slogan die door politici en verkopers wordt uitgedragen. De laatste weken worden er weer meer hypotheken verkocht. In buurland Duitsland is er een eenheid gekneed tussen zwart en rood én komt er, op termijn, een minimumloon. De Amerikanen kunnen met Obamacare hun geluk niet op.

Terug naar de werkelijkheid

Op dit moment leven we in twee werelden tegelijk. De wereld die nog in onze genen zit van jagen, landbouw, ruil, de markt van vraag en aanbod, niet meer nemen dan je voor alledag nodig hebt en de wereld waar alles draait om geld en macht. In deze wereld worden mensen voortdurend tegen elkaar uitgespeeld. Wordt er geknepen, weggestreept, afgetrokken en opgeteld. Een steeds grote groep mensen, afkomstig uit de midden en lagere klasse, wordt geacht een ultieme bijdrage te leveren aan de niet te stillen geldhonger van de machtigen.

De lonen moeten omlaag en de arbeidsvoorwaarden op naar super flexibel. Om dat te kunnen bereiken is het nodig dat er eerst duizenden ontslagen vallen, zoals nu bij Achmea. Op die manier worden de plekken vrijgemaakt en komt er een leger aan werkloze arbeiders beschikbaar. De lonen kunnen omlaag en de arbeidsvoorwaarden worden flink naar beneden bijgesteld.

Geld tot in het oneindige

Centrale banken over heel de wereld pompen al een hele tijd vele honderden miljarden in de economie. Dit om de koopkracht aan te zwengelen en zo de economische groei weer op gang te brengen. Wij gewone consumenten zwaaien vriendelijk maar trappen niet in het: Leef nu en betaal morgen verhaaltje. Ook ondernemers hebben geen zin in investeringen. Banken en speculanten spelen, met het bijna gratis geld, echter wel hun spel in de aandelen- en onroerend goed markt. Brillen waarvan de glazen voorzien zijn van € euro of $ dollartekens zijn uitverkocht. Op naar meer.

Magere jaren met nog vele tegenvallers

Wie denkt dat de crisis voorbij is die zal nog flink wat pijn tegemoet kunnen zien. De overheidsuitgaven blijven toenemen evenals de werkloosheid. De druk richting lage lonen, deeltijdwerk, tijdelijke contracten en vooral veel flexibiliteit gaat ook gewoon door. Niet links dan maar rechts. Het grootste probleem is eigenlijk dat we geen enkel idee hebben wat de aanpak van probleemvelden in structurele zin betreft. Werkgelegenheid, wonen en bouwen, kopen en huren, de ziekte- en ouderenzorg, het onderwijs en zeker niet als laatste de plek van Europa en de Europese gedachte in ons doen en laten.

We gaan richting Kerst en de winter. Warmte en veel lekkers, maar ook de maanden, januari, februari en maart, waarin nogal wat ondernemers hun omzet nog meer terug zullen zien lopen dan anders. Zo lang we elkaar voor de gek blijven houden met berichten als het gaat al weer wat beter zullen we er zeker niet uit de crises gaan komen. Bellen en bubbles, zwarte gaten wat de schulden betreft en oneindige belastingen drukken als aambeelden op ons. Alleen een enorme niet door mensen te sturen omwenteling zal voor echte veranderingen gaan zorgdragen. Niet omdat we het willen maar omdat het niet anders kan.

24 reacties

  1. Ik wacht op de dag dat de fundamenten voor zichzelf pleiten; keihard en meedogenloos. Vertrouwen in fiat geld dat verdwijnt als sneeuw voor de zon en het gepeupel dat met holle ogen de welvaartstrein ziet afdalen in het ravijn van de eeuwige haast.

  2. Na verloop van tijd zal moeten blijken dat een opleving zoals nu wordt aangekondigd van korte duur is. Er is natuurlijk al een tijd lang door veel mensen bezuinigd die net als onze regering zijn geschrokken van de laagconjunctuur waar we in zijn terecht gekomen. Na een reeks van jaren bezuinigen zal er bij sommige landgenoten een kleine bubbel zijn ontstaan op hun spaarrekening die na jaren van ongeduldig wachten op zeker moment gaat leeg lopen. Degenen die geluk hebben en nog hun baan hebben behouden zien hun kansen schoon om nu in de markt te springen met de gedaalde prijzen. Doordat deze gelukkigen een minderheid vormen tegenover de steeds groter groeiende massa van minder gelukkigen; dus mensen zonder werk, de achterblijvende inkomens, woningeigenaren met hypotheken onder water en MKB´ers met dalende winsten, zal de opleving mijns inziens van korte duur zijn. Er zijn geen structurele verbeteringen waarneembaar, de overheid bezuinigt nog verder en de schuldenberg stijgt maar door. Hierdoor wordt nog meer geld onttrokken uit onze reëele economie.

    De sfeer die momenteel heerst is er één van de crisis heeft nu wel lang genoeg geduurd, het fiat-geldsysteem is niet in elkaar geklapt en de centrale banken en overheden doen hun best om de boel draaiende te houden. Dus ga ik lekker m’n centjes uitgeven, want ik leef tenslotte maar één keer. Prima natuurlijk, want op deze manier komt er toch even weer wat echt geld in onze economie. Maar of deze vorm van optimisme voldoende is om de hele motor weer warm te draaien waag ik te betwijfelen. De motor zal weer snel gaan sputteren want de omgevingstemperatuur(winter) blijft laag en de benzinetoevoer blijft minimaal. De rit gaat niet lang duren en straks gaat de handrem er weer op als blijkt dat de centjes weer snel op zijn aan nieuwe auto’s en wanneer na de eerste 2 maanden in 2014 blijkt dat we weer geen reële inkomensverbetering bemerken in onze portemetniks. We zullen het zeker zien wanneer we met onze nieuwe auto aan de pomp staan op 1 of 2 januari en daarna doorrijden naar de slijter voor het kratje bier en flesje wijn. Dat wordt kiezen: of die auto of het biertje de deur uit. Nee, ik weet het beter. Gewoon minder kilometers en minder kratjes over het hele jaar, dan kan de accijns per 1 januari 2015 weer de lucht in vanwege nog lagere opbrengsten.

    1. Goed verwoord, Piet.
      Jammer, dat de meute geen weet mag hebben van het leeglopen van diverse spaarpotjes. Zou er gegarandeerd een ‘run’ ontstaan.
      Maar misschien is die zelfs al (internationaal) aan de gang.

      Wie vertrouwt nog wie? Nog even en we worden bot onteigend. Beter is het om op tijd iets nuttigs te doen met het gespaarde (voor zover aanwezig). Voor verreweg de meesten teveel om weg te gooien, maar te weinig om serieus te beleggen.
      Dus trekken we de beurs. Niet omdat we het vertrouwen, maar juist omdat we het NIET vertrouwen. Deze keer telt een gewaarschuwd man voor twee.

      Een korte, economische oprisping, voordat een nieuw rampjaar aanbreekt, waarin niet de staten of de banken, maar de burgers failliet gaan.

  3. Sterk verhaal en naar mijn eigen gevoel en inzicht helemaal waar. Het zal de dag van mijn leven worden als het grote gebouw van de machtige grootgeldbezitters met een geweldig geraas in elkaar dondert! Naar alle waarschijnlijkheid zal er dan geen schoon plekje meer op deze aardkloot te vinden zijn, zullen de oceanen in plastic soep zijn veranderd en zullen de dieren tot op een minimum zijn uitgeroeid. Inderdaad zal het gebeuren omdat het niet anders kan! De mens zal het uit zichzelf nooit willen. BJ

    1. Helaas begint het erop steeds meer op te lijken.
      Innovatie leek de afgelopen eeuwen de boel te rekken.
      Sterker nog, ze heeft de problemen grotendeels veroorzaakt.
      Denk aan industrie welke met haar stroom aan luxe goederen mede de overbevolking heeft veroorzaakt.
      We zitten steeds meer op of over de beruchte pieken heen zoals peak oil…
      Ipv. duurzaam leven doen we niets anders dan als apen opportunistisch graaien.
      Het is nergens beter, overal ter wereld zie je hetzelfde patroon.
      Jonge mensen willen snel alles bij een graaien en zich voortplanten.
      Mensen die een gezin hebben willen alles zeker stellen.
      Sommige ouderen zien de waanzin in maar gaan dan dood.
      De mens is als soort alleen geschikt om in een stam van hooguit enkele honderden mensen vreedzaam samen te leven.
      Meer mensen leidt tot anonimiteit en scheve machtsverhoudingen.
      Denk aan psychopaten die op slinkse wijze mensen er onder houden.
      Het experiment loopt ten einde…

      De enige redding zou zijn als kunstmatige intelleigentie de boel over gaat nemen. Dan worden wij relikwieën uit een biologisch op toeval gebaseerd verleden.
      De biomassa op aarde heeft een controlerend mechanisme nodig welke zichzelf op intelligente wijze van feedback voorziet zonder daarbij gehinderd te worden door evolutionaire en kortzichtige obstakels.
      Wij zijn teveel aap en teveel gericht op overleven van dag tot dag.
      Alleen een kunstmatige intelligentie die al die archaïsche overlevingsstrategieën ontbeert kan daadwerkelijk constructief met met echte lange termijn visie bouwen aan een gecontroleerde toekomst.

      Ik schrijf dit vanuit een boerderij in het binnenland van Brazilië.
      Als er ergens de waan van de dag heerst en het elkaar pootje lichten dan is het hier wel. De Nederlander is ondanks zijn botte karakter toch echt een van de meest constructieve volkeren op aarde.
      Kan je nagaan wat voor puinhoop het is op andere plekken.
      Brazilië is al vele decennia, waarschijnlijk al sinds losmaking van Portugal moreel failliet. Die polder gaat er snel achteraan gezien hoe mensen met elkaar om gaan.
      Elk rijk gaat ten onder als ze moreel failliet is. Het is alsof je al het cement tussen de bakstenen vandaan haalt.
      En weet je wat?
      Vluchten kan niet meer.
      Hooguit je eigen persoonlijke verhaal nog even rekken ergens ver weg van de massa’s ongeleide projectielen die maar een ding willen namelijk vandaag overleven.

      Jongeluy

  4. Ehhh Ben…..”Alleen een enorme niet door mensen te sturen omwenteling zal voor echte veranderingen gaan zorgdragen…..”….mag ik vragen waar je op doelt?…….revolutie?goddelijke interventie?????

    1. God heeft de mens geschapen met een vrije wil. Redding van die zijde kunnen we dan ook wel vergeten. Voor een revolutie zijn we in de westerse wereld te lui geworden. De omwenteling zal komen van niet te sturen processen in financiële zin (bankencrash, instorten dollar etc.) dan wel uit de atoomhoek middels een bom of raket of een meervoud daarvan.

      1. Klopt, we zijn de enige met een ”vrije wil” en keuzes… pakken die helaas allemaal verkeerd uit. Het wordt eerst veel slechter voordat het beter wordt..Te laat is het nooit

      2. @ben, “niet te sturen processen”

        Waarbij we genoegzaam mogen aannemen dat de monetaire bits & bytes zodanig zijn georganiseerd dat gaten in een proces met enkele muisklikken worden afgewenteld op de toekomstige arbeidsbelofte van onze nazaten; schuld accumulatie en het re-inflatteren van de groeibelofte.

        Vertrouwen en toekomst, kijk naar een verbod op Golden Dawn in Griekenland http://www.europa-nu.nl/id/vjd6bgzovozm/nieuws/griekenland_overweegt?ctx=vgaxlcr0e023

        Kijk naar de jeugdwerkloosheid in het zuiden van ons continent van soevereine staten dat tot Europa is omgedoopt; kijk vooral naar de onderkant van de samenleving dat stemvee koekjes wordt toegeworpen over de rug van de hele samenleving in de vorm van toeslagen.

        Het volk mag de straat niet op; next:

        €20.000 boete op ‘ongeoorloofd’ demonstreren…

        En iets dieper: lees het woord ‘demonstreren’ nog eens. Zit daar het woord ‘demon’ in? En voor de ongesgoolden, Google heeft een vertaalfunctie, en Wiki heeft een toelichting.

        Net als werk’nemer’ en werk’gever’; geven en nemen….

        Zet 32 verkeersborden op een kruising en het volk kiest de voorgeprogrammeerde richting, want het ziet door de bomen het bos niet meer.

        In finance is het nog een graadje erger.

      3. “God heeft de mens geschapen met een vrije wil.”

        De wil om in illusie te leven of om in vrijheid te leven. Dat is de enige ruimte. Dat is wat God in de Bhagavad Gita uitlegt. Beiden zijn overigens een individuele staat van bewustzijn, niets anders.

      4. tijdens/na ww2 waren er vele gesprekken over het nieuwe Nederland na de afloop van de oorlog. Na de oorlog veranderde niets tot weinig, de politieke / financiele verhoudingen, het bleef zoals het was,

        een kleine verandering kwam pas nadat meer mensen toegang kregen tot televisie en radio, zodat mensen over de zuilen heen keken, toch stemmen ook nu nog veel bejaarden op de partijen die vroeger de kvp / arp/ sdap waren, nu de cda/ pvda/ vvd, puur uit gewoonte.

        Verbeteringen voor de arbeider kwamen pas toen het land weer economisch ging draaien en er zelfs een arbeidstekort ontstond, toen kwamen er meer rechten, ook de koude oorlog zorgde ervoor dat de arbeiders in het westen tevreden gehouden moesten worden om niet over te willen stappen op het communisme, nu het communisme uit het oosten geen gevaar meer is hoeven de arbeiders het niet meer goed te hebben.

        stakingen zijn nu met alle zzp-ers en flexwerkers niet meer te verwachten, arbeiderstekort zal er voorlopig niet zijn en het westen hoeft ook niet meer te concurreren met de soviet unie. dus ook al komt er een ineenstorting van de huidige geldstelsel + tijdelijke chaos, na een herstart blijft alles toch wel bij de oude verhoudingen. (alleen ietsje meer voor de 1% van de 1%)

  5. wat mij de laatste tijd opvalt is dat bij gesprekken op verjaardagen/sportschool/sociale gelegenheden het standaard gespreksonderwerp is veranderd,

    een paar jaar terug gingen de meeste gesprekken over het gekochte of te kopen huis,

    tegenwoordig is de standaardzin ‘heb jij al iets gevonden?’ dit in de zin van heb je al werk gevonden, ook veel gesprekken gaan over aflopende contracten, de moeite die het mensen die zzp-er zijn, kost om aan de gang te blijven.

    echt optimistische gespreksonderwerpen heb ik al een tijdje niet meer gehoord op sociale gelegenheden,

    mijn indruk is dat het niet beter gaat, maar degene die krantenberichten schrijven verkeren natuurlijk in beter gesitueerde kringen dan ikzelf, misschien dat het daar wel wat beter gaat.

    1. @jaren tachtig,

      Exact ! Iedereen was op ‘huizenjacht’… Om gek van te worden van die uitdrukking. (Toen al !) En als er dan op zo’n ‘feestje’ zo’n -burgermuts met glas wijn- aan mij vroeg waar ik mijn huis had gekocht vertelde ik dat ik huurde dan kreeg je altijd zo’n blik van ‘ah gossie’. Zo’n muts was dan alweer gauw vertrokken want er moest natuurlijk wel met een andere koper gesproken worden over de uitbouw van de woning. Het interieur. Bevestiging krijgen van de juist gekozen hypotheek. Etc. etc.

      Fast forward…

      Bij het ena laatste ‘feestje’ (anderhalf jaar geleden) voelde ik me net een bezienswaardigheid. Haast iedereen vroeg nog hoe het met me ging. Ook moest ik keer op keer vertellen dat ik mijn baan kwijt was. Ik kreeg toen nog ‘goedbedoelde’ adviezen. Jaha, dacht ik dan, en ging dan maar op zoek naar een bitterbal.

      Bij het laatste ‘feestje’ (een half jaar geleden, hoe toevallig) voelde ik me net een melaatse. Echt NIEMAND heeft gevraagd hoe het met me ging maar ik weet wel wat het onderwerp van gesprek was van deze mensen onderling. -Nog steeds een glas wijn, want deze was immers toch gratis- ‘Ja nou… Ook IK kan er straks zomaar uit liggen’ Zoiets hoor je dan ‘ergens in zo’n groepje’ (Jaha… Ook JIJ dacht ik dan, terwijl ik nog maar ’s op zoek ging naar een bitterbal.)
      Maar ja tevergeefs, dit jaar geen bitterballen.

      Nee echt, ik kijk alweer uit naar het volgende ‘feestje’.

    1. @Peter, Ben en anderen: kijktip op YT http://www.youtube.com/watch?v=NiVROBhwHUM Twee uur en een Must See. Eerste uur en 20 minuten theoretisch betoog over herkomst mensheid, slavernij en goud, laatste 40 minuten over de op gang zijnde veranderingen en de spanningen tussen het nu (en de machten) en de enige oprechte toekomst voor aarde en mensheid. Ik zou het zeer waarderen als een beter schrijver dan ik hierover een apart artikel wil schrijven. Zoveel herkenbare gedachten en ideeen over werk, school, belasting, rente, onrecht, ontplooing, geluk…

      1. @sickworld

        Ik heb de moeite genomen. Volledig gezien. Om de een of andere reden blijf je toch kijken. Dat fenomeen met GPS vond ik wel echt grappig. Waar hij mee eindigt in zijn toespraak, dat doen ze in een Spaans dorp Marinaleda alweer een tijdje. Ik heb ‘m al eerder gelinkt op biflatie.nl maar deze Spanjaarden DOEN het gewoon.
        Huis zelf bouwen, huren van 15 Euro p/mnd. Geen politie. En… HET WERKT gewoon allemaal. Iedereen doet mee.

        http://nieuwsuur.nl/onderwerp/362897-spaans-dorp-immuun-voor-crisis.html

  6. Deze presentatie van Chris Martenson is ook zeer de moeite waard om te gaan bekijken. In deze presentatie komt ook de exponentiële functie voorbij. Ligt in het velengde van de presentaties van Albert Bartlett ( http://www.albartlett.org ).

    Chris Martenson’s presentation at the Gold & Silver Meeting in Madrid:
    http://www.youtube.com/watch?v=8WBiTnBwSWc

    Grafiekjes:
    FED:
    http://research.stlouisfed.org/fred2/series/BASE

    ECB:
    http://sdw.ecb.europa.eu/quickview.do?SERIES_KEY=123.ILM.M.U2.C.LT01.Z5.EUR

  7. Vooropgesteld, ik ben geen financieel of economisch specialist, maar dit is mijn voorstelling als leek die ik er op dit moment van heb.

    Een crisis is een manifestatie dat de voorstelling van zaken volgens welke voor langere tijd geleefd werd niet strookte met de werkelijkheid. Vroeg of laat loopt het spaak, in principe iets heel normaals. Iemand die steeds rookt die denkt dat het geen kwaad kan, iemand die structureel drugs gebruikt die denkt dat wel alles onder controle heeft. Totdat er iets fout gaat dat zogezegd niet werd verwacht…

    Om heel kort iets te zeggen over wat er fout zit is ons huidig financieel economische systeem/model is er een die verwacht (o.a.) dat de werkelijkheid er een is die over ongelimiteerde grondstoffen beschikt en waar de schulden die wij als generatie maken door de volgende generatie makkelijker kan worden afgelost dan de huidige, zodat elke volgende generatie ook weer zijn eigen schulden er bovenop kan gooien voor de volgende generatie om af te betalen. Dit laatste noodzaakt een zekere combinatie van een steeds efficiëntere economie en productie, steeds goedkopere energie en een demografie van meer jongeren dan ouderen in de samenleving om het zo maar te zeggen. Van al die facetten zien we dat deze nu een richting op gaan die niet gusntig zijn voor dit systeem om nog langer op deze manier door te kunnen blijven gaan.

    Ons huidige fiat monetaire systeem waar al het geld in omloop in essentie geen waarde vertegenwoordigd maar schuld (al ons geld in omloop is in principe als schuld gecreëerd) waar deze schuld dient te worden afgelost met rente, waar de rente ook weer gecreëerd dient te worden door hetzelfde systeem als nieuwe schuld, is een systeem dat in essentie ingebakken heeft een moment in de toekomst dat de reële economie niet meer in staat is nieuwe schulden te maken in dit financiële systeem, omdat simpelweg de rente op alle uitstaande schuldenlasten te hoog zijn geworden. Dit is het eind van de monetaire cyclus waar we nu zijn aangekomen. De rente, die de Centrale Bank bepaalt, staat op zijn laagst en kan niet verder omlaag. We zitten vast met als enige uitweg: wat te doen met die schulden? Schuldsanering of op een slimme manier op iemand anders afschuiven? iig. we zijn aan het eind van de cyclus, de eindafrekening, aanbeland. Al het gezever dat er al licht is aan het eind van de tunnel is totale onzin zolang er niets veranderd aan deze structurele mismatch tussen ons de voorstelling van zaken in ons financieel-ecomisch systeem en de begrenzingen in de huidige realiteit c.q. realiteit van de nabije toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: