Het bruto binnenlands product stijgt, maar de reële lonen niet. Volgend voorbeeld gaat over de Amerikaanse bevolking, maar de lijn is perfect door te trekken naar de Europese landen. De financiële gezondheid van de Amerikaanse gezinnen is teruggevallen naar het niveau van jaren geleden. De economische groei van de laatste 20 jaar is een valse groei geweest. De economie groeide sneller en sneller, gebaseerd op de verkeerde parameters, namelijk schulden. Shoppingcenters en huizen rezen uit de grond als paddenstoelen, Wall Street incasseerde de ene vette bonus na de andere. Maar alles was een illusie.

Door de huidige crisis bevindt de welvaart van de gemiddelde Amerikaan zich op hetzelfde niveau als begin jaren ’90. Een hypothetisch modaal gezin was in 2010 (2010 – laatst gekende cijfers vrijgegeven door de FED, gegevens in dit artikel worden om de 3 jaar gepubliceerd door de FED) $ 77.300 waard, tegenover $ 126.400 in 2007. Een gezin verdiende gemiddeld $ 45.800 in 2010 tegenover $ 49.600 in 2007. Lees meer op Goud-Portal.nl

16 reacties

  1. De reden waarom we meer “welvaart” hadden was eigenlijk hierom/

    1) Per gezin werd ipv 40 uur door de kostwinner 72 uur door beide partners gewerkt.
    2) Veel van onze consumergoodies komen niet meer uit onze regio, maar worden gemaakt in lage lonenlanden, veelal in zuid oost Azie. De opkomst van Japan in de jaren ’70 was al een duidelijk teken van economisch verval in het westen.
    3) Ook de ICT en webwinkels als uitkleden service drukt de prijzen.
    4) En natuurlijk de creditcards en het lenen.

    Nog langer werken gaat het niet doen en de Aziatische landen willen ook welvaart en het lenen is volledig vastgelopen. En om niet te vergeten was het neoliberale experiment in de jaren ’80 al het gevolg dat het niet heel erg goed ging met de olie en de resources en de economie toch moest groeien.

    Deze crisis is permanent en zal resulteren dat we minder goodies en lagere lonen ake minder inkomen krijgen. Het langer werken gaat het niet oplossen, ook willen de neoliberalen ons dit laten geloven.

    Ook met de crisis van onze planeet erbij is het beste om de zaken nu een structureel aan te pakken en te gaan voor een regionalere, menselijke en een duurzame toekomst en economie, waarin immateriele waarden weer veel meer waarde krijgen en het materialisme veel stappen terug moet doen.

    Kortom het roer moet om.

  2. Gisteren groot nieuws: we zijn uit de recessie!!!

    Bleek te komen doordat de ambtenarenlonen omhoog zijn gegaan….

    Zo houdt het systeem zichzelf in stand doordat het zich aan de eigen haren omhoog tilt… Raarrrr…

  3. @ S7P We lijken ergens op een grens van de groei te stuiten. En eigenlijk zie je overal dat er gepoogd wordt om trein weer op de groeirails te krijgen. De vraag is of dit mogelijk is. Enerzijds lijkt het aanjagen van de economie niet meer te lukken anderzijds lijken bezuinigingen (vooral op korte termijn, want politiek is korte termijn denken) ook niet te helpen. Kortom er lijkt geen kant en klare oplossing. Zoals ik hier al vaker heb betoogd lijkt het mij dat de boel nog heel lang doormoddert.

  4. Mooi he? We zijn uit de recessie hahaha!
    Ze doen er ook alles om de show door te laten gaan. “Niks aan de hand mensen, gewoon doorlopen!”. Het is wat mij betreft beledigend hoe men onze intelligentie onderschat. Maar goed, we gaan dus nog even door met de show en straks zullen we horen: “Ja, maar deze klap zagen we niet aankomen hoor!”
    Hoe is het trouwens met die Britse bank NatWest? Nog steeds problemen met de ICT? Volgens mij is daar een bank holiday aan de gang!

  5. Een bank roept geen crisis en burgers wel. Banken doen blijkbaar niet meer hun huiswerk? Hadden ze dat wel gedaan dan zagen ze dit probleem.

  6. @5 ze onderschatten onze intelligentie niet, ze nemen dit zelf serieus. Het schijnt zo te zijn dat mensen die niet met de ‘macht’ in een land omgaan, en die geen contact hebben met politici en bestuurders, menen dat die politici en bestuurders slim of intelligent zijn. Heb je ze eenmaal wel in real life meegemaakt op de werkvloer, dan blijkt dat ze volslagen empty-headed zijn. Die mensen zijn niet in staat tot complexe plannen en strategieen. Zoals gezegd: Op die Eurotops loopt heus geen Einstein rond. De macht is in handen van grote bekken en kleine breinen.

    http://www.welingelichtekringen.nl/23086-de-slimsten-praten-het-minste.html

  7. @3 Ze zullen het nog zeker proberen om het spelletje kicking down the road verder proberen te duwen, maar naarmate de tijd vordert. nemen de problemen exponentieel toe. Naar de creativiteit van leugens is mijlen groot, maar desondanks denk ik dat je toch binnen 5 tot 7 jaar (sorry kan zelfs eerder zijn, maar ik heb niet de juiste data / grafieken om een zinnige prognose te maken) enorme verarming ook hier in het welvarende Nederland zal zien. Maar de weg naar iets anders zoals ik heb vermeld met een transitie economie (zie transitiontowns) naar een regionalere, duurzame en menselijke toekomst zie ik idd niet snel gebeuren, omdat de bevolking dit niet wil en een valse hoop heeft op economische groei, die er niet meer komt.

    @8 Als je tig keer leent en dan weer uitleent aan landen, die niet echt kredietwaardig zijn dan neem je onverantwoorde risico’s en gaat de rating omlaag. En de Duitse staat die garant staat en de Duitse centrale bank zijn feitelijk 2 instituties. De Duitse staat heeft ook veel garanties gegeven. Dit buiten de goedkope ECB leningen heen. Alles wat de Duitse staat leent van derden om banken te redden moet dus ook met rente terugbetaald worden. Uiteindelijk is niemand meer liquide en zit iedereen tot over de oren in de schulden. Een default biedt hier uitkomst en dit is slecht nieuws voor de spaarders en pensioenen. En natuurlijk kunnen centrale banken geld bijdrukken uit dunne lucht, maar als je teveel bijdrukt krijg je (hyper)inflatie, maar dan ben je wel snel van je schulden af.

  8. Ach de wichi wachi alice in wonderland financiele gochelaars doen maar wat ze niet laten kunnen. Ben zojuist gebeld om aanstaande vrijdag mijn stukje grond te komen bekijken voor mijn komende moestuin! Laat de financiele agressors voor wat ze zijn. Focus je op duurzaamheid, kleinschaligheid en regionalisme in je eigen kring van invloed. Maakt ook nog een stuk gelukkiger!

  9. Overheidsinterventies zijn misschien tot op een bepaald niveau nog te tolereren, maar vandaag de dag is er van een vrije markt geen sprake meer. De overheid beslist welke bedrijven verdienen te blijven leven en welke er moeten verdwijnen. Dit heeft meestal te maken met vriendjespolitiek. Zo wordt in Amerika niet de meest bekwame persoon President, maar wel diegene met de diepste zakken. Achteraf zal de President natuurlijk de nodige hand en spandiensten verlenen aan de bedrijven die hem gesteund hebben. Niet bepaald een vrije markt hé.

    http://www.fininfo-be.com/2012/06/27/de-vernietiging-van-de-vrije-markt/

  10. Economische groeicijfers zijn al jaren onderdeel van het bedrog. Veertig jaar geleden kon een modale kostwinner een gezin onderhouden, 1x per jaar op vakantie, ruime eensgezinswoning etc. Dat is vandaag de dag bij lange na niet mogelijk, terwijl hij volgens de statistieken wel 100 procent meer koopkracht zou hebben. De hoeveelheid electronica in huis verklaart dit niet bij benadering. Conclusie luidt: cijfertjes van het cbs zeggen weinig over onze welvaart en laten we over het welzijn maar zwijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: