‘Economische instorting is onvermijdelijk’/Huizenmarkt volgt?

31

Het is de Zwitserse professionele belegger en goudhandelaar Egon von Greyerz die ons waarschuwt voor de economic collapse die komt. Ons; eigenlijk iedereen die het horen wil (en anders zal het misschien voelen worden!) Als gewezen Zwitserse bankier, Financieel directeur en medestichter van een FTSE 100 onderneming in het VK kent hij de begrippen ‘geld’ en ‘economie’ door en door. En zeker ook de correlatie tussen die twee. Net als de alternatieven voor fiatgeld. Want hij richtte in 1999 Matterhorn Asset Management (MAM) en GoldSwitzerland op, gebaseerd in Zurich. Zijn website toont als motto (vertaald): De Kunst van Vermogensbescherming. Het wordt nogal eens vergeten maar elk soort van beleggen hoort te beginnen met ‘zeker niét verliezen’. Een van de vele adagiums waaarbij ook meesterbelegger Warren Buffett zweert trouwens. Hoe zorg je er nu voor zeker niet te verliezen wanneer een economische ineenstorting onvermijdelijk is, dixit Von Greyerz?

Gebroken

Het is de Epic Economist die erover bericht in zijn YouTube kanaal (220K abonnees). Overheden behandelen de zieke patiënt zoals een pleister op een houten been leggen. Politici hebben meest ook hun eigen agenda. De werkloosheidcijfers zijn dan wel een reflectie van hoe gebroken het systeem wel is, meent hij. (VS: meer dan 36 miljoen and counting…)

Vast(niet)goed markt?

Het is dezelfde Epic Economist die nog voor iets anders waarschuwt. Namelijk de nakende instorting van de globale huizenmarkt. Als een van de vele gevolgen van de economische crisis. Een huizenmarkt die reeds oververhit was omdat teveel geld in omloop altijd érgens naartoe gaat. Dat was het afgelopen decennium dan onder meer die vastgoedmarkt. Daarover vangen we wel meer nare omina op de laatste tijd, we schrijven midden mei 2020. Berichten, signalen dat het allesbehalve goed gaat in deze belangrijke maatschappelijke en economische sector. Die wel zowat alle burgers aangaat. Wolfstreet.com: Canadian Home Sales See Worst April Since 1984, Montreal And Toronto Lead Lower. En: Hong Kong’s Commercial Real Estate Dives. Thebalance.com vraagt zich trouwens hetzelfde af. De site ziet maar liefst vijf manieren waarop het helemaal fout kan lopen met vastgoed:

Image by © The Balance 2019

Coronacrisis

Voor Theguardian staat e.e.a. zelfs al vast. De trigger is hier ook weer het Coronavirus. Die een Coronacrisis is geworden. We noemden het zelf de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overvloeien. Die trigger had even goed iets heel anders kunnen zijn, vandaar. ‘UK house sales will collapse in 2020 as market goes into deep freeze, says study’, kopte de site in april 2020. Die instorting zou echter ‘slechts’ ten belope van drie procent zijn. (Het blijven optimisten, die Britten, vooral degenen die werken voor vastgoedmakelaar Knight Frank, die de markt bestudeert). Maar niettemin heel wat schade berokkenen. Forbes ziet drie mogelijke uitkomsten als gevolg van de Coronacrisis:

  • Possible Impact No. 1: Real Estate Prices Will Go Down
  • Possible Impact No. 2: Vacancy and Bad Debt Rates Might Increase
  • Possible Impact No. 3: Increased Demand from Local Equity

Koffiedik

Maar de financiële site blijft gematigd positief. Omdat de mogelijkheid bestaat dat gelden onttrokken aan de beurzen richting de vastgoedmarkt kunnen gaan. Zoals we al stelden: teveel fiatgeld gaat altijd érgens naartoe. Maar evengoed kan een groot deel ervan naar de cryptomarkt gaan. Dat blijft dus vooralsnog koffiedik kijken…