Die heeft premier Boris Johnson inderdaad gelegd. Hij heeft nu eenzijdig 15 oktober 2020 als deadline gesteld. Is er voor die datum geen akkoord tussen Groot-Brittannië en de EU, dan wordt het een harde Brexit. Daarbij wil Johson de afspraken rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland herzien. In 2019 dacht iedereen nog dat ´Brexit´ ook het meest gebezigde en gehate woord van 2020 zou worden. Die plaats is sinds de eerste maanden van 2020 met voorsprong ingenomen door termen als ´COVID-19´. Ook Coronavirus en Coronacrisis doen het helaas heel goed in de media. We schrijven woensdag 16 september 2020.

It´s all about the money

´Johnson wil zoals bekend niet weten van de backstop uit het echtscheidingsakkoord – een vangnet om te voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland opnieuw een harde grens komt. De EU wil die backstop niet schrappen en wil het akkoord niet globaal opnieuw onderhandelen´. Eigenlijk is hij best voor zo´n harde Brexit te vinden. Daardoor is het niet zeker of de premier bluft, of dat het hem ernst is. Hem persoonlijk zal het niks schelen, hij zal er geen sandwich minder om eten. Maar of hij alle Britse onderdanen in deze ook meeheeft? Toch zou het hem om de centen te doen zijn. Wel dan degene die Groot-Brittannië moet betalen als boete voor het stopzetten van het EU-lidmaatschap. Volgens Sky News zou dat bij een ´no deal´ slechts 9 miljard euro worden, aldus Boris Johnson. Terwijl het eigenlijke ´tarief´ wel 39 miljard bedraagt.

Inbreuk

Het Britse parlement heeft nog op maandagavond 14 september haar fiat gegeven aan de premier. Hij mag van de leden dus bepalingen uit het vorig jaar ondertekende Brexit verdrag terugdraaien. Dat dit in strijd is met het internationaal recht, lapt het politieke bewind op het eiland aan haar boots. Jawel: Staten maken wetten maar hoeven zich er blijkbaar zelf niet aan te houden. Daarbij minimaliseert de Britse minister verantwoordelijk voor Noord-Ierland de wetsinbreuk. Het zou slechts gebeuren in een “very specific and limited way”. En ook maar “partial” zijn. Hmm, moeten u en ik niet proberen hoor…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: