Zoals iedereen wel weet (nou ja, toch bijna 4000 cryptofans en andere geïnteresseerden), schrijf ik de Cryptonieuwsbrief. Sinds maanden is dat elke weekdag, maar in deze, wat we komkommertijd noemen, slechts twee keer per week, op maandag en woensdag. Elke vrijdag/zaterdag neemt mijn geachte collega Harm van Wijk het dan over. Wel dagelijks ontvang ik ook post daarover, want de lezers kennen mijn mailadres. En daar zit allerlei bij. Meestal van mannen en vrouwen die zich met naam en toenaam ´beginners´ noemen. Dat is een goed token, pardon: teken, en een slecht voorteken tegelijk, zegt de beleggerstheorie. Positief, omdat de cryptobeweging meer en meer, ook ´beginnelingen´ aantrekt. Zij die hun eerste stappen zetten of hebben gezet in Cryptoland, in cryptobeleggen meestal. Dat wil zeggen dat deze ´nieuw bloed´ aantrekt, en zonder telkens nieuwe en méét participanten zou er geen groeiende adoptie plaatsvinden. Minder positief of zelfs erg negatief, aldus de theorie dan, in dit opzicht. Ooit sprak een groot professioneel belegger – ik denk dat ´t Peter Lynch was maar ben er niet zeker van: ´´Wanneer ik een taxi neem en de bestuurder begint mij aandelentips te geven, dan besef ik dat ´t tijd is om uit de markt te stappen´´

Geen gewone tijden

Oei, nou, met die zeer terecht uitspraak in het achterhoofd, zou alvast ondergetekende, Joost of Bitcoin (nieuwe naam, me geschonken door een lezer en die ik met fierheid draag) beter het cryptobeleggen láten, verlaten, voor wat het is! Hmm…NOT! Want, beste lezer, beste lezeres, dit zijn geen ´gewone´ tijden. Dit zijn géén gewone tijden – da´s een heel gevaarlijke uitspraak, ik weet het, en toch durf ik dit te zeggen, schrijven. Ik denk dan aan twee andere zaken. Ten eerste het knappe artikel van de hand van Franck Vanhee. Niet alleen een literator van de bovenste plank, maar tegelijk ook een bijzonder intelligent en goed ingelicht man, kenner van de financieel-economische constellatie. Dit artikel zegt het eigenlijk helemaal. De meer dan overvloedige (!) geldcreatie vanwege alleen al de grootste centrale banken, creëerde bubbels, en nog. De Aandelenbubbel. De Vastgoedbubbel...en nu denkt of vraagt u misschien: ook een Cryptobubbel? Wel, I beg to differ; sta me toe het daar dan niét mee eens te zijn dan. De Cryptobeweging, met als grootste en belangrijkste ´bijverschijnsel´ (dat een zelfstandig hoofd-verschijnsel is geworden en nog in volle ontwikkeling) zit…neen, niet meer in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Laat ons zeggen: ´t is ook geen kleuter meer maar een kind van 10 jaar oud. Zo moet u (nou ja, d´r mot helemaal niks hoor) de fase van ontwikkeling beschouwen anno midden 2021. Natuurlijk is dit alles, wat ik hier vertel en nog ga vertellen, geen financieel advies, dat spreekt. En ik bezit wel een glazen bol, maar jammer genoeg: telkens ik die wil hanteren om te raadplegen, blijkt die bijzonder troebel.


Holger Zschaepitz@Schuldensuehner

As long as the music is playing, you’ve got to get up and dance! Combined balance sheet of G3 CenBanks has hit fresh ATH this week at $24.3tn.

x

Tweet vertalen7:20 p.m. · 20 aug. 2021·Twitter Web App

1859 = 2021

Ten tweede, dat wat eveneens in mijn gedachten opkomt, wanneer ik poneer dat dit geen gewone tijden zijn, is de aanvang van het boek ´A Tale of Two Cities´:

´It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way – in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.´

Best presterende belegging ooit

Charles Dickens schreef dit in 1859, en nochtans lijken deze zinnen wel uit 2021 te stammen. Alsof ze vandaag geschreven zijn; zo perfect omschrijven ze de folie, op álle vlakken, van het menselijke bestaan van nu. Sociaal-maatschappelijk, en zeker ook financieel-economisch, uitgerekend over wat er vandaag (en eigenlijk minstens sinds 2008, de Kredietcrisis,) op de financiële markten plaatsvindt. Laat ons kort samenvatten en ons beperken tot de toestand op de diverse beurzen: een deel van dit overtollige fiatgeld vloeit ook naar de cryptobeurzen. En maar goed ook! Bitcoin et al. is sinds meer dan tien jaar de best presterende belegging van allemaal, de historisch beste want meest profijtelijke. En toch zitten de andere – aandelen en vastgoed – in een gigantische Bubbel, maar digitale munten niét! Da´s kunnen, hé?!

R.K.

Eigenlijk, beste lezer, beste lezeres, is het bovenstaande slechts een korte inleiding tot de kern van dit artikel. Ik geef namelijk met graagte het woord aan een ándere lezer. Iemand van een handvol abonnees van de (gratis) Cryptonieuwsbrief waarmee ik correspondeer. (BTW: de 4000ste abonnee komt er dra aan, vast, en die krijgt ´n presentje: voor 25 euro XRP, de Ripple munt, dus die kunt ú ook winnen – ´t is maar een tip!) Hij is een bescheiden iemand want staat erop het onderstaande slechts te signeren met zijn initialen. We noemen hem hier dus R. K. We corresponderen af en toe wel, zoals ik met nog enkele andere lezers doe. Wanneer ik er tijd voor kan vrijmaken, maar iedereen krijgt geheid antwoord en meestal nog dezelfde dag. Met sommigen zoals reeds gezegd schrijf ik wat vaker, en zo stuurt R. met af en toe een mooi verhaaljte over hoe hij in crypto belegt sinds begin 2021. Over zijn winsten maar ook over de verliezen. De verschillende strategieën die hij toepast en hoe hij de resultaten ervan interpreteert. Eerder reeds verwerkte in zo´n ´inzending´ in een artikel op Biflatie, maar ik vind zijn volgende schrijfsels interessant genoeg om ze in hun geheel, ongewijzigd te delen met een groot publiek. Vandaar dat ze in hun volle glorie op Biflatie zullen verschijnen. Alvast onderstaande twee, en hopelijk (R.?) volgt er nog meer van dit lekkers.

Lessen in cryptobeleggen

Eerste ff terug in de tijd. Het gaat om cryptobeleggen en vooral om cryptolessen in feite. Lessen in cryptobeleggen (en zelfs in beleggen in het algemeen. In die zin zijn ze van alle tijden.) We schrijven 30 juli 2021, de prille cryptobelegger R.K. aan het woord:

 

Durf verlies te pakken

´Ik ben echt een mens van vlees en bloed. Ik kan lachen en ik kan huilen en als ik me stoot dan doet dat mij ook gewoon pijn. Maar als het om beleggen gaat dan ben ik een kille emotieloze robot.

In mijn gesprekken met andere beleggers hoor ik (te) vaak dat ze alleen kijken naar of ze winst of verlies hebben.
Ook zeggen ze dat je pas winst of verlies hebt op het moment dat je daadwerkelijk verkoopt.
Het gros van de mensen verkoopt daarom niet als ze op verlies staan, want dat zien ze als een nederlaag.
Ik zie dit totaal anders. “Vermogensbeheer” is mijn sleutelwoord. En ik kijk dan vooral naar wat iedere euro van mijn vermogen mogelijk kan gaan doen in de toekomst.
Het doel van beleggen is voor mij om mijn vermogen met aanvaardbare risico’s (!) te vergroten. Maar tegelijkertijd is het ook mijn doel om van het leven te genieten.
Geld maakt niet gelukkig maar het helpt wel. Heb ik een leuke winst genoten dan zet ik dat om in iets dat mij gelukkig maakt. Een mooie auto (!), tv, horloge, dikke biefstuk etc.
Geven aan goede doelen zoals KWF en AMREF hoort daar ook bij! Zowieso gaat de helft van mijn (inmiddels aanzienlijke) vermogen bij overlijden naar goede doelen. Mijn “naasten” krijgen de ander helft. Maar dat terzijde…

Laat ik dit verlies durven pakken weer illustreren met een echt (!) voorbeeld:

Twee maanden geleden heb ik ADA gekocht: dat deed toen 1,25.
Een maand geleden heb ik dit verkocht voor 1,15. Ja dat is een verlies van 8%.
Dat zouden de meeste mensen nooit gedaan hebben: “wacht maar liever want het gaat vast wel weer stijgen”.
Daar zit hem nu net de kneep!
Ik heb meteen iets anders gekocht waarvan ik dacht dat het wel eens veel harder zou kunnen gaan stijgen!
Dit soort dingen doe ik niet zomaar. Zo’n beslissing neem ik na urenlang onderzoek en lezen wat er allemaal in de wereld gebeurt.
De artikelen van Ome Joost kan ik echt iedereen van harte aanbevelen, dit heerschap weet waar hij het over heeft!
Ik heb gekozen om XRP te kopen: toen voor 0,57.
Nu, een maand later, heb ik het gelijk vooralsnog aan mijn zijde.
XRP staat nu op 0.62
ADA is helaas nog verder weggezakt en staat nu op 1,07.
Had ik niets gedaan dan was mijn verlies alleen maar groter geworden: namelijk 14%
De snelle rekenaar zal constateren dat ik mijn aanvankelijke verlies weer helemaal heb terug verdiend!

Uiteraard gaat dit natuurlijk niet altijd zo, en over een maand kan het weer helemaal anders zijn.
Maar ik beleg al vele jaren in aandelen en nu een half jaar in crypto’s. Maar ik heb het gelukkig (veel)
vaker bij het rechte eind dan dat ik de plank mis sla.
En uiteraard zet ik ook niet alles in op 1 paard. Wat betreft crypto’s zijn het er 4 (ik laat bewust in het midden welke dit zijn!)
En ook een open deur doe dit alleen met geld dat je kunt missen.
Tot slot: je moet dit ook willen. Ik zie het zelf als een soort topsport. Je moet er veel tijd in investeren om tot de categorie echte winnaars te behoren en met goud naar huis te gaan.

Met vriendelijke groeten, R´

Hoed af

Terug nu dichter bij de dag van vandaag, in augustus 2021, met het volgende stuk van 10 augustus jl. Heel interessant is dat R. zichzelf, zijn eigen werkwijzen, strategieën beschouwt. Evalueert, kritisch onderzoekt. En dat doen m.i. nogal wat beleggers veel te weinig (anders zouden er niet zoveel verliezers bestaan). Veelal vergeten ze (of proberen dat) hun fouten, hun vergissingen, die we állemaal maken hoor!, zo vlug mogelijk. And move on. Terwijl je net van wat je verkeerd deed, wat niet werkte, duidelijk, ´t meest kunt opsteken! Wat werkt, wat niet, wat deed ik fout, en wat net heel goed. Beleggen confronteert je met jezelf, wie je bent, want je kunt en niet kunt; je persoonljjkheid. En dat is minstens zo belangrijk als ´wat doet de markt vandaag´. Net omdat beurzen, allemaal, op sentiment bewegen. Het sentiment van miljoenen, honderden miljoenen verschillende sentimenten. Zoals het jouwe en het mijne, en dat van R. Dat is meestal behoorlijk ontluisterend, ontnuchterend hoor, die confrontatie, dat onderzoek aangaan, en daarom ook zo nuttig. R. doet dit wel zodat we onze denkbeeldige hoed ff afnemen voor hem. Lees maar:

 

Evalueer en leer

´Hallo Joost,

Eerder had je al wat van mijn ervaringen met beleggen gepubliceerd met de titel “Real life crypto beleggen”. Leuk om terug te lezen. En inspirerend om met een nieuw verhaal te komen zonder in herhalingen te vallen en meer van hetzelfde te geven. Want ik blijf wel lekker op dezelfde manier doorgaan.

Een ander aspect wat ik erg belangrijk vind is “evalueer en leer van je succes maar vooral van je fouten”.

“The navy way”

Deze ietwat cryptische uitspraak hoorde ik voor het eerst in een echte hollywood kraker (“An officer and a gentleman” meen ik). Hierin legt een keiharde instructeur aan een kersverse lichting rekruten uit dat er drie manieren zijn om iets te doen: de goede manier, de foute manier, en “the navy way”.

Nu ga ik dat verder niet uitleggen want het gaat niet over de navy maar over beleggen.

Zo zijn er ook verschillende manieren om te beleggen, waarvan je niet zomaar kan zeggen dat de een goed is of de ander fout is…

Allereerst heb ik mijn actieve en agressieve manier van beleggen geëvalueerd. Het heeft een hoog risico, maar biedt dan ook een hoog rendement als je het goed doet tenminste:

Ik constateer dat ik na een half jaar nu 22% rendement heb behaald.

Uiteraard weet ik precies wanneer ik hoeveel heb ingelegd en wat ik daarmee heb gedaan.

Ik had ook een hele passieve strategie kunnen volgen: alleen maar kopen en hodl-en: gewoon wachten totdat bijv, BTC de 100.000 gaat halen of de 1.000.000.

Had ik voor deze strategie gekozen en had ik alles in BTC gestopt dan had ik nu 1% verlies gehad. Valt toch nog mee, en dan wacht ik gewoon lekker ontspannen (?) op het moois wat komen gaat. Ik accepteer de schommelingen want dat hoort erbij, laat me niet gek maken, want dit is een strategie voor de lange termijn.

Iets wat ik ook had kunnen doen is wat ik de passief actieve manier van beleggen noem. Geef je geld aan kenners en laat die zweten om er wat moois van te maken. Had ik mijn inleg door bijv. “Crypto Index” laten beleggen dan had ik nu 8% rendement behaald. Wel had ik dan nog bijkomende kosten gehad waardoor het netto rendement wel minder is. Voor niets gaat de zon op, want die professionals moeten ook eten…Ook een interessante strategie, en waarschijnlijk minder risicovol en minder effectief dan mijn eigen strategie. Maar dat is mijn bewuste keuze omdat ik eigenzinnig en eigenwijs ben 😊

Lessons learned:

Wat heb ik dan zelf geleerd na een half jaar intensief handelen met cryptoos: Ik accepeteer dat niet iedere transactie altijd winstgevend is. Ik heb immers geen kristallen bol. En niemand die het zeker weet. Toch heb ik 2 grote fouten gemaakt. Ik ben namelijk 2 keer fors afgeweken van een zorgvuldig uitgestippelde strategie. Het ging me niet snel genoeg, en ik wilde de boel forceren. Deze acties zijn dan ook fors af gestraft. Het heeft me 10% gekost. Maar ach ik ben ook maar een mens en met 22% rendement ben ik ook tevreden. Maar het duiveltje blijft knagen dat het zelfs nu al 32% had kunnen zijn…

Al met al vind ik het nog steeds een interessante wereld en blijf ik nog actief maar dan met iets meer geduld.Met vriendelijke groeten. R.´

Nooit, never, jamais!

Zo, tot daar. Hopelijk verblijdt deze cryptobelegger-in-actie ons nog met volgende lessen. Want als er één typerend aspect is aan beleggen, beleggen in het algemeen, dan wel: het feit dat je nooit uitgeleerd raakt. ´t Maakt ´t net zo interessant, zij het tegelijk ook enigszins frustrerend. In de zin dan van: het gaat NOOIT perfect, NOOIT helemaal zoals je wilt, en NOOIT volledig zoals je verwacht. Beste R., jij die dit vast nu ook leest, en die we vriendelijk danken: tot de volgende?

4 reacties

  1. Dank Ivo, ik wist of las dit reeds in mijn jeugdjaren, en da´s heel lang geleden. En herinner me niet van wie of waar precies, dacht in een boek van Lynch, de man belegde zo fantatisch dat hij op 46 met pensioen ging. Nu blijkt dat, als het Lynch al was (mijn geheugen laat me soms in de steek…) dat volgens jou die het weer van elders had? Kan best, zal best. Er bestaat een site (naam ook alweer kwijt!) die dit soort gezegden, quotes e.a. uitspraken toetst aan het verleden. Wie was eerst, weet je wel? Maar als jij het zeker weet, dan dank voor de info! Greetz, Joost of Bitcoin

    1. Dag Joost. Zeker ben je haast nooit, zelfs niet als de meeste bronnen in die richting wijzen. Het gaat maar om een fait divers waarvan iedereen zijn eigen versie heeft of maakt. We waren er niet zelf bij.

  2. En maar goed ook; in de jaren ´20, dan waren we nu…hoe oud? Té oud, vast! Maar ik waardeer dat u iemand bent denk ik die graag de puntjes op de spreekwoordelijke i zet, en da´s mooi. Tevelen kramen maar wat uit dezer dagen… Greetz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: