Een geschiedenis van pandemieën

Wel heel toepasselijk dat het immer uitstekende Visualcapitalist net in Coronatijden met zo’n overzicht komt. Nuttig is het ook wel, om te relativeren bijvoorbeeld. Het verleden is niet voorbij omdat het verleden tijd is! Net uit dat verleden, uit ‘hoe het toen was’ kunnen we veel leren. Teveel mensen hebben een al te kort memorie. Alsof ze vandaag geboren zijn. Maar we hebben het dus over pandemieën. Een pandemie is niets anders dan een epidemie, maar dan één op wereldschaal. ‘Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. Het woord is afkomstig uit het Grieks: παν (pan) betekent geheelδῆμος (dêmos) betekent volk.’ Tot daar Wikipedia.org. Het mag iedereen wel duidelijk zijn dat het Coronavirus, uitgebroken in China in de laatste dagen van 2019, zo’n pandemie is. Dat benoemde uw Biflatie reeds lang voordat de Wereld Gezondheids Organisatie WHO dat deed. Al begrijpen we dat wel. Niemand wil paniek (nog meer dan er misschien al vanzelf is) aanwakkeren of creëren. Het is ook een zwaar beladen woord, zeker bij kenners. Een geschiedenis van de grootste pandemieën die onze wereld ooit gekend heeft wordt ineen schitterende infografiek gevat. Die pandemieën zijn historisch opgetekend en bestudeerd. Dan merken we al snel dat het Coronavirus van 2020…eigenlijk bijzonder onbelangrijk is. In het grote geheel, in de geschiedenis natuurlijk. Want voor wie vandaag leeft, en zeker voor wie erdoor getroffen wordt direct en indirect (wie niet?) is dit virus iets wat hij/zij nooit meer zal vergeten…met alle respect naar de slachtoffers toe en hun dierbaren!

klik hier voor de ware grootte op Visualcapitalist.com

Eén reactie

 1. Het is verbijsterend om te zien hoe de wereldbevolking zich laat meeslepen door een virus dat, vergeleken met normale griep, maar een fractie van het aantal slachtoffers maakt.

  Gaan we werkelijk alles dat we van belang vinden op het spel zetten? Alleen om iets dat qua symptomen vergelijkbaar is met een griep?

  Gaan we werkelijk onze samenleving laten vernietigen, vanwege ‘milde, griepachtige verschijnselen’ (RIVM)? En daarmee een ‘noodtoestand’ rechtvaardigen die al onze vrijheden en verworvenheden wegneemt?

  Als we meegaan met het tot stilstand brengen de samenleving en de economie, zullen de gevolgen (mega-crisis) enorm zijn. En vele malen ernstiger dan die van dit ‘virus’. We zullen dan letterlijk alles verliezen waaraan we waarde hechten (inclusief onze voedselvoorziening EN dus onze gezondheid).

  Drie weken geleden stelde het tijdschrift “The Economist” zich op de voorpagina de vraag: “How bad will it get?’

  Ik schreef toen het onderstaande. Je ziet het nu in Italië ontvouwen, en volgens de NOS is het binnen 1 a 2 weken hier hetzelfde.Ik vind het vervelend om “zie je wel” te zeggen. Maar ik doe het toch, in de hoop dat mensen alsnog hun kop uit het zand trekken. Het is namelijk werkelijk dringend.

  “Het gaat waarschijnlijk heel erg worden”.

  Niet omdat het virus een grote bedreiging is voor de gezondheid.(‘Corona’ is een maar een naam voor een vrij normale seizoensgriep), maar omdat de hype wordt ingezet om een ongekende wereldwijde (economische) crisis te veroorzaken.

  En die crisis zal worden gebruikt om maatregelen te rechtvaardigen die zonder deze “overmachtsituatie” niet zouden worden geaccepteerd.

  Het is in werkelijkheid geen pandemie, maar een wereldwijde machtsgreep.Ons laten meeslepen in deze hype is véél gevaarlijker dan het virus.”

  De belangrijkste beleidsdoelen van de afgelopen jaren:

  – Het uitbannen van contant geld

  – Het verplichten van vaccinaties

  – Het uitfaseren van het financieel en medisch ondersteunen van ouderen (lees: niet-rendabelen)

  – Het opvoeren van de lasten, en daarmee de armoede.

  – Het inperken van vrijheden

  Dit ‘coronavirus’ maakt het in één klap allemaal mogelijk. Het moet dus als geroepen komen, voor de beleidsmakers….

  Maar kennelijk vinden veel mensen het virus (dat tot nu toe maar een fractie van de slachtoffers van normale griep voortbrengt) toch bedreigender dan.

  – Het verlies van VRIJHEID (zie Italië),

  – Het verlies van VOORSPOED (door de crisis zal vrijwel iedereen zijn inkomen kwijtraken)

  – Het verlies van VREDE (er zullen rellen zijn waar politie en leger op afgestuurd worden)

  – EN het verlies van GEZONDHEID (als de economie plat gaat, stagneert de voedselvoorziening, en verhongeren is niet goed voor de gezondheid)

  Wie niet beseft dat de draconische maatregelen ONHERROEPELIJK leiden tot een ongekende crisis (en alle bovenstaande gevolgen), snapt werkelijk NIETS van hoe de wereld functioneert.

  De topbeleidsmakers die dit wel snappen, sturen opzettelijk aan op deze crisis. Of beter gezegd: de grootste misdaad aller tijden. Hun macht en rijkdom bestaan immers nergens anders uit dan uit de onvrijheid en armoede van de rest. En zo gemakkelijk kunnen ze hun slag slaan.

  Zo gemakkelijk zijn de meeste mensen bang te maken. En bange mensen zullen letterlijk alles inleveren in ruil voor “bescherming”. De truc is al zo oud als de weg naar Rome, maar blijft effectief zolang mensen erin trappen. Maar op deze schaal is het een primeur.

  Als we het nog kunnen navertellen, zullen we ons over enkele jaren hoofdschuddend afvragen hoe we dit in godsnaam konden laten gebeuren.

  ~ Pieter Stuurman”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: