Een Illuster trio: Italië, Spanje en Frankrijk

5


Als er drie landen zijn waarvan men de regeringsleiders in de gaten moet houden dan zijn het wel Italië, Spanje en Frankrijk (ISF). Alle drie zitten in behoorlijk grote moeilijkheden en proberen met allerlei middelen, allemaal volgens het principe stiekem, hulp te organiseren. Hulp betekent voor hun het op de één of andere manier verlichten van de schuldenlast of het daarover te betalen rentepercentage.

Geen Troika of iets dergelijks

Elk voorstel dat betrokkenen doen heeft op de één of andere manier met het verschuiven van lasten naar de andere landen te maken. Direct of indirect. Bijkomend moet de steun op een zodanige manier gebeuren dat men vrij blijft van te stellen voorwaarden en de verschrikkelijk bemoeienis van Troika’s of andere betuttelende controle instrumenten, die de soevereiniteit van de landen zouden kunnen beperken. Wat voor een prutserig landje als Griekenland geldt kan natuurlijk niet toegepast worden op de groten en machtigen, ook al staan ze met hun voeten ver in de drek.

Bundeskanzler Merkel

Ieder wijst en kijk ondertussen naar Angela Merkel. Stoer qua formaat en stur in Duitse zin, vasthoudend en onverzettelijk. Van haar moet de groene vlag komen, de rest van de regeringsleiders , doet er eigenlijk niet toe. Hiernaast kunt u het (vertaalde) briefje zien dat Angela aan Wolfgang haar Minister van Financiën schreef. Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

De noodfondsen: EFSF/ ESM

Terug naar de wensen van de drie ISFers. Zowel de European Financial Stability Facility als het European Stability Mechanism zijn prachtige onoverzichtelijke instrumenten waar gewone burgers helemaal niets van snappen. Wel ondertekend of niet. Geratificeerd of niet. Wel of niet met voorrang op andere schulden en schuldeisers?  Monti, Rajoy en Hollande worden er echter helemaal warm van. Het is een voor hun reddend instrument. Met een enorme schep geld uit deze mechanismen, er gaan al getallen rond van 750 miljard euro, kan de Europese Centrale Bank obligaties (bonds) uit de betrokken landen opkopen. Zo kunnen ze voor veel minder dan de marktrente verder boeren en consumeren. Ook kan zo op directe wijze geld verstrekt worden aan de in moeilijkheden verkerende banken. Hoera, hoera. Verdikkeme het zou zo mooi en eenvoudige kunnen zijn. Als die Angela er nu eens niet was…..

PS De Grieken

Ook de Grieken hebben aangekondigd in de aanval te gaan. Tegen de EU en voor het Griekse Volk. Ze hebben ook al een verzoek in de tas, willen 31 miljard extra noodlening om rekeningen te kunnen betalen en te voorkomen dat de banken op zwart zaad komen te zitten.

5 REACTIES

 1. @Pe Is volgens mij nog maar het halve verhaal. Bij Merkel is het heel vaak tegen zijn, toegeven en er dan een hele grote maar…. aanhangen. Ik kan me niet voorstellen dat de betrokken landen met grote tassen vol geld weglopen zonder dat ze een hele berg aan bemoeienissen op hun dak krijgen. Als dat wel zo zou zijn dan kunnen we direct naar een Eurozone met maar vier leden.

 2. @1 Is te eenvoudig.

  Dat geld wat aan Spataliekenland geleend wordt is niet om hun te redden, maar onze banksters, beleggers en andere fini-crimies. Denk maar aan onze pensioenenfondsen. (Door huizenbubbels en onverantwoorde leningen en van de banken / beleggers en de overheid, die zich overal garant voor stelt is Spanje naar het ootje gegaan.) Griekenland omdat o.a. Goldman Sachs onder supervisie van Mario Draghi (hoofd ECB) zo gedienstig was onder Griekenland hele slechte voorwaarden de boekhouding op orde te maken. En neplinks met Wim Kok voorop bedacht allerlei kl*te smoezen waarom Griekenland dat sowieso nooit in de Euro had gemoeten toch in de Euro moest.
  Uiteindelijk is heel de financiele sector zo rot als een nispel en kan het alleen failliet gaan.

  Alleen de vraag is. Laten we ze nu failliet gaan of pompen we er nog een smak belastinggeld en gratis drukwerk van de ECB tegen aan en dat het zaakje nog etterlijke jaren vegetatief door te laten modderen? En dan zal het op een heel erg ongelegen moment het zaakje toch inelkaar storten. Als Spataliekenland gaat defaulten is de Euro er geweest en zal er een zeer onprettige financiele realiteit ontstaan om maar niet over een totale collapse te spreken..

  M.a.w. Japan, de VS en de EU staan alle drie op instorten en niemand wil als eerste instorten.

  Diegene die denken dat NL nog financieel zo gezond is… Lees dit maar. http://www.nu.nl/economie/2840936/overheid-staat-465-miljard-euro-garant.html – Gewoon op nu.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.