Een Illuster trio: Italië, Spanje en Frankrijk

5


Als er drie landen zijn waarvan men de regeringsleiders in de gaten moet houden dan zijn het wel Italië, Spanje en Frankrijk (ISF). Alle drie zitten in behoorlijk grote moeilijkheden en proberen met allerlei middelen, allemaal volgens het principe stiekem, hulp te organiseren. Hulp betekent voor hun het op de één of andere manier verlichten van de schuldenlast of het daarover te betalen rentepercentage.

Geen Troika of iets dergelijks

Elk voorstel dat betrokkenen doen heeft op de één of andere manier met het verschuiven van lasten naar de andere landen te maken. Direct of indirect. Bijkomend moet de steun op een zodanige manier gebeuren dat men vrij blijft van te stellen voorwaarden en de verschrikkelijk bemoeienis van Troika’s of andere betuttelende controle instrumenten, die de soevereiniteit van de landen zouden kunnen beperken. Wat voor een prutserig landje als Griekenland geldt kan natuurlijk niet toegepast worden op de groten en machtigen, ook al staan ze met hun voeten ver in de drek.

Bundeskanzler Merkel

Ieder wijst en kijk ondertussen naar Angela Merkel. Stoer qua formaat en stur in Duitse zin, vasthoudend en onverzettelijk. Van haar moet de groene vlag komen, de rest van de regeringsleiders , doet er eigenlijk niet toe. Hiernaast kunt u het (vertaalde) briefje zien dat Angela aan Wolfgang haar Minister van Financiën schreef. Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

De noodfondsen: EFSF/ ESM

Terug naar de wensen van de drie ISFers. Zowel de European Financial Stability Facility als het European Stability Mechanism zijn prachtige onoverzichtelijke instrumenten waar gewone burgers helemaal niets van snappen. Wel ondertekend of niet. Geratificeerd of niet. Wel of niet met voorrang op andere schulden en schuldeisers?  Monti, Rajoy en Hollande worden er echter helemaal warm van. Het is een voor hun reddend instrument. Met een enorme schep geld uit deze mechanismen, er gaan al getallen rond van 750 miljard euro, kan de Europese Centrale Bank obligaties (bonds) uit de betrokken landen opkopen. Zo kunnen ze voor veel minder dan de marktrente verder boeren en consumeren. Ook kan zo op directe wijze geld verstrekt worden aan de in moeilijkheden verkerende banken. Hoera, hoera. Verdikkeme het zou zo mooi en eenvoudige kunnen zijn. Als die Angela er nu eens niet was…..

PS De Grieken

Ook de Grieken hebben aangekondigd in de aanval te gaan. Tegen de EU en voor het Griekse Volk. Ze hebben ook al een verzoek in de tas, willen 31 miljard extra noodlening om rekeningen te kunnen betalen en te voorkomen dat de banken op zwart zaad komen te zitten.