Een maatschappij zonder banken is ´´onvermijdelijk´´/Heerlijke Nieuwe (Crypto) Wereld

0

Dat is wat de CEO en CIO van Morgan Creek Capital Management voorziet in de al dan niet verre toekomst. Wat komt er dan in de plaats van de traditionele banken? Burgers gaan zelf bankier zijn, hun eigen bankzaken volledig beheren. Dat, en nog veel meer.´The firm’s CEO Mark Yusko believes that a “silent revolution” powered by cryptocurrencies like Bitcoin (BTC) will eventually lead the world to a bankless society.´ Het gaat allemaal door en dankzij bitcoin et al. gebeuren, zegt Yusko. Hij richtte in 2004 de geldbeheerder op, die ondertussen een omvang van vele miljarden dollars waard is. MCCM beheert geld voor en geeft beleggingsadvies aan institutionelen (grote financiële partijen als banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, trustfondsen,…) en rijke families. Helemaal verdwijnen zullen banken niet, verwacht Yusko. Maar ze zullen al vlug nog slechts ten dienste staan van de digitale wereld. Hij ziet het als het logische gevolg van de technologische ontwikkelingen. En we noemen het FinTech, financial technology.

Wereldburgers

Natie-staten worden minder belangrijk en grenzen vervagen in een globale wereld, dixit de CEO. Het gaat van ons allemaal echte wereldburgers maken. Burgers konden reeds hun eigen bankzaken beheren. Moesten dat op een gegeven moment zelfs doen, want bij traditionele banken waren en zijn ze als fysiek persoon niet meer welkom. Op afspraak, jawel, en dan nog slechts voor een lening of beleggingsadvies. Wanneer je met (veel) geld afkomt, bent je wel nog steeds welkom, op afspraak. (Maar ook weer geen contanten, want daar zijn ze in principe vies van). Echter, ook die twee diensten, lenen en beleggen, worden reeds in toenemende mate overgenomen door bedrijven uit de crypto/blockchain wereld. Je kunt fiatgeld lenen met als onderpand digitale munten in je wallet. Ontlener en uitlener hebben zelfs hiervoor geen tussenpersoon meer nodig, want er bestaan nu P2P lending platforms. Je kunt cryptomunten deponeren (staking heet het fenomeen, spreek uit als ´steeking´) en er rente op vangen. Veel meer trouwens dan wat je bij reguliere banken nog krijgt (áls je nog rente krijgt). 6 Procent, 8 procent, 12 procent – de mogelijkheden zijn legio. Beleggingsadvies wordt eveneens volop aangeboden, wanneer je cryptocurrencies bezit. Wanneer je munten koopt en verkoopt, als privé handelaar voor je persoonlijke digitale rekening, heb je reeds de keuze tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen. Alles wat je traditioneel met aandelen kunt (long, short, TA toepassen, futures kopen) kan je op diverse cryptobeurzen en dit ook nog eens spotgoedkoop.

Heerlijke, Nieuwe (Crypto) Wereld

Via ATM´s – pinautomaten – kun je je wallet opladen. In Nederland staan er zo reeds 39 in oktober 2020. Sommige bedrijven bieden zelfs aan je loon in crypto te betalen. Je kan automatisch een deel van je loon of inkomen in pensioenplannen stoppen. Waarbij (een deel) in digitale munten belegd wordt. Dus sparen voor je pensioen in crypto. Een woning aanschaffen? Ook dat kun je reeds her en der met digitale munten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop met cryptocurrencies. Hier vindt u een lijst met alle handelaars ter wereld die crypto accepteren, en alle plaatsen ter wereld waar crypto-pinautomaten staan. Reizen boeken, vluchten, hotels? Dat doe je met cryptocurrencies. Mensen, léven doe je, kun je in de cryptowereld! Minstens één familie doet het al jaren en met groot succes. Er er is nog zoveel meer… Inderdaad: waar heb je als wereldburger die crypto´s bezit in een hardware wallet nog banken voor nodig?