“Een toekomst waarin contant geld niet meer algemeen geaccepteerd is, kan niet worden uitgesloten”

3

De Zweedse centrale bank heeft het parlement verzocht om uit te zoeken wat wettig betaalmiddel is, zo meldt Bloomberg. Ook wil ze weten welke rol geld van de centrale bank heeft in een gedigitaliseerde economie. Een opmerkelijk verzoek, waar we verschillende conclusies uit kunnen trekken. Dit is wat de centrale bank er zelf over zegt:

“Al 350 jaar heeft de Zweedse samenleving vertrouwd op de centrale bank om het grote publiek te voorzien van verschillende vormen van de nationale valuta, de Zweedse kroon. Het geld dat de Riksbank uitgeeft is al sinds 1850 wettig betaalmiddel. Maar het gebruik van contant geld in Zweden is drastisch afgenomen. Een scenario in de nabije toekomst, waarin contant geld niet meer algemeen geaccepteerd is kan niet worden uitgesloten.”

zweden oorlog

Contant geld verdwijnt uit Zweden

Zweden loopt de laatste jaren voorop in het digitaliseren van het betalingsverkeer. Nergens in de wereld worden zoveel elektronische betalingen gedaan als in dit Scandinavische land. Het gevolg is dat contant geld steeds meer uit het straatbeeld verdwijnt. Volgens cijfers van de Zweedse centrale bank was er in 2017 al veertig procent minder contant geld in omloop dan in 2007. Ook worden munten en biljetten voor minder dan een vijfde van alle transacties gebruikt.

Het verdwijnen van contant geld heeft verschillende implicaties. Enerzijds brengt het kostenbesparingen met zich mee, omdat de centrale bank minder geld kwijt is aan het slaan van munten en het drukken van biljetten. Ook worden winkels een minder interessant doelwit voor criminelen als zij geen geld meer in kas hebben. Volgens sommigen kan ook de zwarte economie op deze manier aangepakt worden.

Wat is een wettig betaalmiddel?

Tegelijkertijd brengt het verdwijnen van contant geld uit het straatbeeld een aantal problemen met zich mee. Het elektronische betalingsverkeer is gebaseerd op bankkrediet en is daarmee afhankelijk van het goed functioneren van het banksysteem. In een scenario waarin een nieuwe bankencrisis uitbreekt en banken elkaar niet meer vertrouwen kan dit systeem vastlopen. Er is dan geen passende infrastructuur meer om betalingen te verrichten. Lees verder op Geotrendlines.nl